Året der gik: Her er de største musikalske begivenheder i 2021

Årets musikhistorier Foto: Grafik: Benjamin Rene Klint Nielsen
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et musikår præget af corona lakker mod enden. Vi ser tilbage på de største højdepunkter sammen med Lars "Charlie" Mortensen fra Jelling Musikfestival.

Kalenderen viser slutningen af december, og året er dermed ved at gå på hæld.

Det betyder også, at den sidste sang snart er sunget, og den sidste dans er danset.

Med andre ord er det musikalske år 2021 også ved at nå sin ende, i et år hvor nogle festivaler endelig fik set dagens lys efter en lang periode med aflysninger på grund af corona.

Derfor kan vi se tilbage på 2021 sammen med Lars "Charlie" Mortensen fra Jelling Musikfestival.

Omstillingsparathed i en coronatid

Det seneste år har det ikke være lige nemt at drive en festival eller et spillested.

Ikke desto mindre ser Lars "Charlie" Mortensen, der er leder på Jelling Musikfestival, tilbage på en tid, hvor musikbranchen har været nødsaget til at være omstillingsparat for at fortsat kunne eksistere. Noget, som han i høj grad synes, er lykkedes.

- Alle de festivaler og spillesteder, vi har i landsdelen, har været utrolig seje, for de har trods begrænsninger og restriktioner forsøgt at skabe kultur og musik inden for de rammer og muligheder, der har været på de givende tidspunkter. Det har været ret fantastisk at opleve, siger han.

I juni gik flere arrangører for eksempel sammen for at skabe kultur til vejlenserne.

- Vi prøvede blandt andet at få et arrangement op at stå, som hed Vejle Alive sammen med spillestedet Bygningen og Vejle Musikteater. Det var hamrende forvirrende, for vi vidste ikke, hvad vi måtte, men vi lykkedes med at afholde mindre koncerter, hvor mundbind måtte i brug. Selvom det var lidt forvirrende, var det en fin oplevelse, siger Lars "Charlie" Mortensen.

Lars "Charlie" Mortensen hæfter sig særligt ved, at der har været en god dialog mellem musikerne, festivalerne, spillestederne og branchen i sin helhed.

I slutningen af 2021 blev landets spillesteder endnu en gang lukket ned grundet coronavarianten omikron. 

Det har blandt andet gjort, at der er økonomisk kompensation at hente for kulturlivet til og med den 15. januar 2022, hvis coronarestriktionerne medfører aflysning af arrangementer eller gør, at produktion må udskydes.

Det hilser Lars "Charlie" Mortensen velkommen, hvilket er en medvirkende faktor i, at han tror, branchen nok skal komme helskindet igennem denne periode.

- Branchen er god til at holde fanen højt, og kompensationerne giver mere sikkerhed til kunstnerne, og det smitter af på os andre, siger han.

Jelling Musikfestival var en af de mange festivaler, der blev aflyst i 2021. Foto: Flemming Ege, Jelling Musikfestival

Loyalt publikum

Der var ingen tvivl om, at festival hos en stor del af befolkningen var en længeventet ting efter et langt 2020.

Det var dog kun mod slutningen af 2021, at det blev muligt at komme på festival, så derfor dukkede der såkaldte "hjemme-festivaler" op rundt i det ganske land.

- Det, synes jeg, var et rørende og stort højdepunkt, for der er ingen tvivl om, at vi savner publikum, men vi blev også bekræftet i, at de savner festivalen, siger Lars "Charlie" Mortensen.

Aflyste festivaler har givet nogle økonomiske problemstillinger at forholde sig til som arrangør af en festival, og derfor mener Lars "Charlie" Mortensen også, at det er et højdepunkt, at folk har udvist loyalitet.

- Publikum har været så loyale overfor landsdelens festivaler, hvor mange har beholdt deres billet, hvilket har givet festivalerne et fundament at stå på. Det har også givet styrke til festivalerne og spillestederne, for publikum bakker op og kommer igen, når de må. Jeg er ikke i tvivl om, at de glæder sig til at kunne komme ud og høre livemusik.

Sådan så det ud, da der var hjemmefestival i Jelling. Foto: Lars Faldt

Quasar talentkonkurrence

Et andet stort musikalsk højdepunkt for Lars "Charlie" Mortensen var talentkonkurrencen Quasar 2021.

Her fik nogle af landsdelens og Region Syddanmarks største musikalske talenter mulighed for at prøve sig af mod hinanden.

Finalen blev afholdt i Vejle Musikteater, hvor gruppen Kalaset fra Middelfart vandt.

- Det var ikke de store koncerter, vi fik oplevet i år, så det varmede at se noget talent, der er på vej. Det var en forrygende musikalsk oplevelse. Dels var rammerne rigtig fine, men musikerne var også tændte, og de leverede på et meget højt niveau, siger festivalslederen.

Der var omkring 20 bands, der alle konkurrerede om at komme videre til finalen. Inden finalisterne nåede Vejle Musikteater dystede de på forskellige spillesteder rundt omkring i regionen.

- Det vigtigste er, at de unge talenter bliver ved med at spille, og at de får en platform at udvikle sig på. Den platform kan vi give dem med en talentkonkurrence som Quasar, hvor der kommer folk fra musikbranchen. Vi mener ligefrem, at vi har en forpligtigelse som musikfestival og som spillesteder til at give talenterne den platform, siger Lars "Charlie" Mortensen.

- Man behøver ikke tage til København og til Aarhus for at blive musiker og for at blive opdaget. Man kan også dyrke sin musik her. Vi har også mange gode spillesteder og festivaler i vores område, så det er vigtigt for os at skabe nye talenter, siger han.

Kalaset, som vandt i 2021, kan se frem til at få omkring 15 spillejobs blandt andet på Jelling Musikfestival, Godset i Kolding, Tøjhuset i Fredericia og Tobakken i Esbjerg.

Kalaset fik overrakt beviset for, at de vandt Quasar 2021. Foto: Quasar

Malte Ebert

Selvom det har været begrænset at komme ud og spille for publikum, så har Malte Ebert fra Vejle gjort et særligt indtryk på Lars "Charlie" Mortensen.

- Han har selvfølgelig også haft noget held med at komme med i Toppen af Poppen, men han er dygtig, sympatisk og har en stigende succes. Det er man bare nødt til at tage hatten af for, og vi skal være glade for, at vi har en komet af den slags fra vores landsdel. Han kan nå langt, hvis han fortsætter sin karriere, lyder det fra Lars "Charlie" Mortensen.

Nogle vil nok stadig sætte lighedstegn mellem Malte Ebert og Gulddreng, selvom Ebert vinkede farvel til karakteren Gulddreng for år tilbage.

- Han er meget mere end bare Gulddreng. Han har meget mere musikalsk dybde end det, og det, synes jeg, vi fik set i år, for han skriver gode og iørefaldende sange. Han forstår musikbranchen, for det kræver flittighed at nå til tops, men jeg synes, at han er kommet langt allerede. Det er hårdt arbejde hele vejen, ét hit er ikke nok. Det har været svært i 2021 at udmærke sig, men det har Malte gjort, siger Lars "Charlie" Mortensen.

Malte Ebert fra Vejle havde et godt 2021, ifølge Lars "Charlie" Mortensen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Tema

Året der gik 2021

Nu kommer varmefront

Arkivfoto Foto: Henning Bagger/Henningbagger/Ritzau Scanpix
Udgivet

Ifølge DMI, så er en varmfront er på vej ind over Danmark med både regn og stigende temperaturer.

De forventer, at temperaturen fortsætter med at stige, så det hen mod aften vil være mellem 8 og 13 graders varme. Dertil vil det regne, i store dele af regionen, op af eftermiddagen bliver det mest tørt, hvor det kommer først i de sydvestlige egne.

Det kan virke atypisk varmt med 13 graders varme i en vintermåned, men det er alligevel et stykke til hidtige rekorder for november måneder.

Den varmeste novemberdag blev målt af DMI den 2. november 1968 ved Præstø, hvor der var 18,5 grads varme. Den koldeste novemberdag var den 30. 1973, hvor det ved Ringkøbing blev målt -21,3 grader.

Siden 1991 til 2020 har den såkaldte klimanormal været 3,9 grader i gennemsnit henover vintermånederne.

Thomas Nørgaard lever i dag af det gode råd, han fik for 25 år siden

Thomas Nørgaard var ungdomsspiller i Brøndby IF, men klarede ikke vejen til professionel fodbold. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd
Udgivet

Sønderjyske og Thomas Nørgaard møder søndag Brøndby IF i efterårets sidste hjemmekamp. Modstanderne spiller en stor rolle i fortællingen om sønderjydernes cheftræner.

Da Thomas Nørgaard var 17 år stod han på tærsklen af et liv som professionel fodboldspiller.

Han var på kontrakt i Brøndby IF og trænede i år 2000 med Vestegnens superligahold under den tidligere danske landstræner Åge Hareide.

Ingen kender dog dagen, før den er omme. Thomas Nørgaard fik aldrig debut for førsteholdet.

Thomas Nørgaard på træningsbanen i Haderslev. Det var den tidligere Brøndby-træner Tom Køhlert, der opfordrede ham til at gå den karrierevej.

Til gengæld sagde Brøndbys tidligere mestertræner Tom Køhlert noget til ham en dag på træningsanlægget i hovedstadsområdet. Det satte tankerne i gang.

- Hvis du ikke klarer den som spiller, synes jeg, du skal være fodboldtræner. Du har et godt hoved, og dine holdninger er mange, husker Sønderjyskes cheftræner Thomas Nørgaard ordene fra den i dag pensionerede fodboldtræner.

- Det var nok der, jeg for alvor begyndte at overveje, om det kunne være det, jeg skulle lande i, siger han.

Var du enig i den analyse af dig?

- Jeg var en central midtbanespiller, som bildte mig selv ind, at jeg havde svarene på de fleste ting. Det delte jeg da ud af til holdkammerater og trænere. Jeg tror, at temperamentet og ikke mindst nysgerrigheden på spillet og holdningerne til, hvad der var rigtigt og forkert, havde Tom Køhlert fuldstændig ret i, siger Thomas Nørgaard.

Tom Køhlert var den første træner til at vinde danmarksmesterskabet med Brøndby. Derudover har han vikarieret i cheftrænerstolen af flere omgange - senest fra 2007-2008. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Drømmen om at diktere spillet fra sidelinjen voksede sig også større end selv at stå i manegen, som dagene gik.

Thomas Nørgaard blev dog også tvunget til at tænke sådan for at være en del af fodboldens elite i dag.

Talentet rakte ikke til Superligaen

Thomas Nørgaard bar anførerbindet på U-17 og U-19-ligaholdet i Brøndby IF, men da ungdomsårene var forbi, blev konkurrencen for stor.

Klubben havde flere dygtige spillere på samme position. Derudover bød yngre kræfter som eksempelvis de senere landsholdsspillere Thomas Kahlenberg og Michael Krohn-Dehli sig også til.

Thomas Nørgaard var manden, der bragte Sønderjyske tilbage i Superligaen i sommer. Han forlængede i april sin kontrakt med klubben frem til 2027. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Ungdomsanføreren så skriften på væggen. Han stoppede derfor ifølge ham selv på eget initiativ i Brøndby i 2001 til fordel for barndomsklubben Herlev IF, der spillede i Danmarksserien.

- Jeg havde ikke nogen intentioner om at blive ved med at jage noget. Jeg kunne sagtens se, at der kom nogle dygtigere spillere op. Der er jeg den type, der tænker, at det er nemmere, at jeg trækker stikket og finder på noget nyt at lave, siger Thomas Nørgaard.

Udover manglende talent satte to skader også de sidste søm i en brast spillerkarriere. Den ene skade var i håndleddet, som han fik i tiden i Brøndby. Den anden skavank præger ham stadig i dag.

Kan ikke have fodboldstøvler på

Thomas Nørgaard har modsat sine kolleger i Sønderjyskes trænerstab ikke fodboldstøvler på, når han træner superligatruppen i Haderslev.

Det kan han nemlig ikke.

Thomas Nørgaard er født med slidgigt i den ene storetå, og derfor bliver smerterne for store, når han har en tætsiddende fodboldstøvle på.

Han render i stedet rundt i et par kondisko med plads til tæerne.

Thomas Nørgaards skovalg på fodboldbanen ligegyldigt vejrforhold. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd

Skotøjet påvirker ikke hans evner som fodboldtræner, men skaden var medårsag til, at han stoppede med at spille fodbold som 26-årig.

Farvellet skete dog ikke med ærgerlige miner.

- Jeg fik opereret en misdannelse væk, da jeg var midt i tyverne. Det kom jeg aldrig helt tilbage fra, og det er også grunden til, at jeg ikke kan have fodboldstøvler på i dag. Jeg brugte til gengæld fem år på at finde ud af, at det var fantastisk at arbejde med unge mennesker, siger Thomas Nørgaard.

Thomas Nørgaard var sideløbende tiden som spiller i Herlev også træner for nogle af ungdomsholdene. Derudover uddannede han sig også til folkeskolelærer.

Thomas Nørgaard kan stadig trække på sine pædagogiske egenskaber fra klasselokalet i folkeskolen til fodboldbanen. Han underviste i dansk, idræt og engelsk. Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

Et farvel som fodboldspiller skete dog også for at se, hvad trænerpotentialet kunne føre til.

Virkeligheden viste, at det ikke var tomme ord, som Tom Køhlert gav Thomas Nørgaard for knap for 25 år siden.

Cheftræner som 31-årig

Den daværende 1. divisionsklub AB havde i 2009 snøren efter Thomas Nørgaard. Han blev i første omgang træner for hovedstadsklubbens U-17 hold. Fire år senere tilbød klubben ham hvervet som cheftræner i en alder af 31 år.

Thomas Nørgaard fra tiden som cheftræner i Lyngby Boldklub. Den dengang 35-årige superligatræner blev fyret efter nedrykning fra Superligaen i 2018. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Siden har han været forbi klubberne Lyngby, B.93 og den tjekkiske topklub Sparta Prag som enten chef- eller assistenttræner, inden han i januar 2023 kom til Sønderjyske.

CV: Thomas Nørgaard

2023-nu: Cheftræner, Sønderjyske Fodbold

2022-2023: Assistenttræner under Brian Priske, Sparta Prag

2020-2022: Cheftræner, B.93

2017-2018: Cheftræner, Lyngby Boldklub

2015-2017: Assistenttræner under David Nielsen, Lyngby Boldklub

2013-2015: Cheftræner, AB

2012-2013: Assistenttræner under Henrik Lehm, AB

2009-2012: Cheftræner, AB U-17

Dyrker ikke tidligere bekendtskaber

42-årige Thomas Nørgaard står søndag overfor netop Brøndby IF. Han respekterer klubben, men han tænker ikke meget på Vestegnstiden i dag.

Thomas Nørgaard var manden, der bragte Sønderjyske tilbage i Superligaen i sommer. Han forlængede i april sin kontrakt med klubben frem til 2027. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

- Nu har jeg været sammen med min kone i rigtigt mange år, og jeg har aldrig været typen, der dyrkede tidligere bekendtskaber. Når noget sluttede, bevægede jeg mig videre.

- Mine minder fra Brøndby vil altid bestå, og de har formet en stor del af den fodboldmand og det menneske, jeg er i dag. Men ellers har jeg ikke dyrket Brøndby synderligt, så der er mange gode minder men ikke mere end det, siger Thomas Nørgaard.

Hvilket nyt minde, Thomas Nørgaard får om Brøndby, ses søndag klokken 16. Opgøret vises på TV 2 Sport X og TV 2 Play.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com