Skole pepper idrætstimerne op med andet end høvdingebold og volleyball

Signe Raun løfter bumper plates op i strakt arm. Det er interessant at prøve noget nyt, synes hun. Foto: Pia Thordsen, TV SYD
Udgivet

Skolebørn rører sig for lidt. Det viser undersøgelse på undersøgelse. Og snart bliver der skåret i antallet af idrætstimer. I Sønderjylland forsøger Dansk Skoleidræt at give ny inspiration til et fag, som på mange måder er trængt.

- Vi laver tre stationer, hvor de kører otte minutter på hver station.

Lars Christensen er i gang med at forberede en times crossfit for 7. klasse på Høje Kolstrup Skole i Aabenraa.

Der skal løbes, laves sit-ups (mavebøjninger) og step-ups ved den første station. To og to skal eleverne skiftes til at træne, mens den anden holder pause.

Det kan godt hurtigt blive til høvdingebold, kidsvolley og fodboldturneringer.

Lotte Ellemann Green, idrætslærer og frivillig i Dansk Skoleidræt, Aabenraa

Imens de sidste vægte lægges på plads, begynder eleverne at indfinde sig på gulvet

- Jeg glæder mig til at se, hvor hårdt, det bliver, siger Knud Green, som synes, at udsigten til måske at få sved på panden lyder interessant.

- Normalt har vi måske noget opvarmning og så noget leg, siger han.

Ditte Lehmkuhl laver step-ups. Det er federe end bare at løbe, mener hun. Foto: Pia Thordsen, TV SYD

Noget andet end høvdingebold

Det er muligvis ikke en helt retfærdig beskrivelse af idrætstimerne.

Men når idrætslærerne selv skal beskrive undervisningen, så må de indrømme, at de nok lidt for ofte griber til det nemme. Det, de ved, børnene kender.

- Det kan godt hurtigt blive til høvdingebold, kidsvolley og fodboldturneringer, erkender Lotte Ellemann Green, som selv er idrætslærer på Høje Kolstrup Skole – samtidig med at hun er frivillig i den lokale kreds af Dansk Skoleidræt.

Kan motivere eleverne

Faktisk er det på grund af Dansk Skoleidræt Kreds Sønderjylland, at der står crossfit på skemaet i stedet for for eksempel høvdingebold.

- Vi vil gerne have noget mere bredde i faget, så har vi kigget indad. Hvad har vi her i vores forening, som vi selv brænder for og har kendskab til og er interesserede i, og hvor vi har nogle kontakter ind i nogle andre miljøer, som kan hjælpe os videre her, siger Lotte Ellemann Green.

Det blev til dans, crossfit og judo.

Jeg tror, det kan være med til at motivere eleverne. Det, at der kommer én udefra, kan noget.

Nicklas Staugaard, idrætslærer, Høje Kolstrup Skole, Aabenraa

Idrætslærerne har fået tilbud om at få en instruktør ud. Dansk Skoleidræt betaler.

Og Nicklas Staugaard er en af dem, der har sagt ja tak.

- Ja, jeg tror, det kan være med til at motivere eleverne. Det, at der kommer én udefra, kan noget. De får en basisviden, og så er det os, der skal arbejde videre med det, siger Nicklas Staugaard.

Er godt for nærmest alting

Undersøgelse efter undersøgelse har dokumenteret, hvor vigtig bevægelse er for skolebørns indlæring og trivsel og for deres helbred på lang sigt.

Det reducerer mobning, øger selvværdet, og bevægelse i skolen betyder, at der rettes op på den sociale skævhed i sundhed.

Efter mange år er det nærmest kun halvdelen af alle skoler, der lever op til kravet om 45 minutters bevægelse i undervisningen, og egentlig mener vi heller ikke, vi på Christiansborg skal diktere, hvordan det skal være derude.

Anni Mathiessen, folketingsmedlem, Venstre

Det var nogle af grundene, da skolereformen i 2014 gjorde idræt til et eksamensfag, og der blev tilføjet en times idrætsundervisning i de ældste klasser. Samtidig blev der indført et lovkrav om 45 minutters daglig bevægelse i undervisningen.

”Undervisningstiden skal tilrettelægges, så eleverne får motion og bevægelse i gennemsnitligt 45 minutter om dagen”, kan man indtil videre læse i folkeskolelovens §15.

Men den lov bliver nu lavet om.

Lotte Ellemann Green er frivillig i Dansk Skoleidræt Kreds Sønderjylland, og er ansvarlig for tilbuddet om crossfit til de sønderjyske skoler. Foto: Pia Thordsen, TV SYD

En politisk aftale om folkeskolen, som blev indgået i foråret, dropper lovkravet. Samtidig bliver der fjernet en times idrætsundervisning, så de ældste elever fremover skal have to i stedet for tre idrætstimer per uge.

Idræt blev for teoretisk

Ifølge Anni Matthiesen, som er både børne- og uddannelsesordfører for Venstre, er målet ikke at nedprioritere bevægelse i folkeskolen.

- Men efter mange år er det nærmest kun halvdelen af alle skoler, der lever op til kravet om 45 minutters bevægelse i undervisningen, og egentlig mener vi heller ikke, vi på Christiansborg skal diktere, hvordan det skal være derude. Nu giver vi i stedet mere lokal frihed til skolerne. De må gerne bevæge sig, men det er ikke os, der skal kontrollere det, siger Anni Matthiesen.

Det er anderledes end det vi plejer, og meget, meget interessant at prøve noget nyt.

Signe Raun, elev, 7. klasse, Høje Kolstrup Skole, Aabenraa

- Når vi fjerner kravet om eksamen og den ekstra idrætstime, så er det fordi, vi mener, at faget er blevet for akademiseret. Der er utroligt meget teori, man skal lære, i stedet for motion, og dermed opfylder det ikke målet om mere bevægelse, siger hun.

Dansk Skoleidræt har derimod udtrykt bekymring over nedskæringen i idrætsundervisningen og over at faget ikke længere skal være et eksamensfag, fordi eksamenskravet ifølge Dansk Skoleidræt ”har været med til at skabe en klar læringsretning for idrætsfaget de senere år.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få dagens vigtigste nyheder direkte i din indbakke

2/2

Nu skal vi blot bruge dit navn og dit samtykke

Stage 3

En hjælp til pressede lærere

På Høje Kolstrup Skole er eleverne i fuld gang med undervisningen.

Der bliver løbet, klatret over ribber, lavet armbøjninger, løftet bumper plates op i strakt arm over hovedet og klatret i tove.

Eleverne bliver præsenteret for en lille del af crossfit repertoiret. Foto: Pia Thordsen, TV SYD

-  Det er anderledes, end det vi plejer, og meget, meget interessant at prøve noget nyt, siger Signe Raun, som går i 7. klasse på skolen.

Men folkeskoleaftale eller ej, så har idræt længe været et fag, som godt kunne bruge mere opmærksomhed:

- Som lærere bruger vi rigtig meget tid på de store fag: dansk og matematik og engelsk og tysk og også i bund og grund de fag som ultimativt er eksamensfag. Så når vi når ned ad listen, og tiden er knap, så er det ofte her i idrætsfaget, at vi griber til det, som vi nogle gange kender fra tidligere, siger Lotte Ellemann Green.

Mere inspiration på vej

Derfor er hun glad for, at hun gennem Dansk Skoleidræt kan bidrage til at give idrætslærere – som hende selv – ny inspiration til idrætsundervisningen.

Når vi gør det på denne her måde, så håber vi, at der er nogen, der får øjnene op for, at man kan have noget glæde ved at bevæge sig.

Lotte Ellemann Green, idrætslærer og frivillig i Dansk Skoleidræt, Aabenraa

- Dansk Skoleidræt Kreds Sønderjylland gør jo det her for at inspirere undervisere i idrætsfaget til at lave anderledes undervisning. Og så gør vi det jo også for at skabe interesse og glæde hos eleverne.

- Det er jo ikke altid, vi oplever, at alle elever er særligt motiveret for idrætsundervisning. Så når vi gør det på denne her måde, så håber vi jo, at der er nogen, der får øjnene op for, at man kan bevæge sig, og at man kan have noget glæde ved at bevæge sig, siger Lotte Ellemann Green.

Godt gået! Crossfit-træner Lars Christensen giver high five til eleverne efter han har trænet dem i crossfit. Foto: Pia Thordsen, TV SYD

Og Anni Matthiesen (V) er optimistisk:

I forbindelse med folkeskoleaftalen er der afsat flere penge til Dansk Skoleidræt – så jævnaldrende kan komme ud og inspirere, fortæller hun.

- Det er noget, der fænger, og jeg har da et håb om, at det, at vi nu giver Dansk Skoleidræt flere penge, samtidig med at vi giver mulighed for flere valgfag, at det så kan medføre, at der er endnu flere, der kommer til at dyrke motion, siger Anni Matthiesen.

Slagterivirksomhed fyrer medarbejdere for at holde fast i landmænd

Størstedelen af dem, der afskediges, arbejder på Danish Crowns kontorer. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Udgivet

Fredag formiddag kom det frem, at Danish Crown nedlægger flere hundrede funktionærstillinger - men det vides endnu ikke hvorhenne, eller hvem det får konsekvenser for.

Danish Crown afskediger omkring 500 medarbejdere. Det oplyser de i en pressemeddelelse.

Virksomheden præciserer dog ikke, hvor mange eller hvilke stillinger der nedlægges. Det fortæller kommunikationsdirektør Theis Brøgger.

- Vi er stadig i gang med forhandlingerne. De varer indtil slutningen af måneden i Danmark og muligvis længere i udlandet. Først når de er afsluttet, kan vi præcisere, hvor mange stillinger der nedlægges og hvorhenne, fortæller han og uddyber:

- Men langt størstedelen af dem, der bliver afskediget, er fra vores store kontorer. Dog vil der sandsynligvis også være nogle funktionæropsigelser på slagterierne.

Theis Brøgger ønsker ikke at svare på spørgsmålet om, hvilke områder, der påvirkes af fyringerne. Vi ved dog, at der primært ligger slagterier i Syd- og Sønderjylland, og at de store kontorer i Danmark ligger i Randers og København.

Hvad er en funktionær?

En funktionær typiske arbejdsområder er:

  • klassisk kontorarbejde

  • køb og salg, fx butiksarbejde

  • den administrative del af lagerarbejde

  • teknisk bistand, fx klinikassistenter eller ingeniører

  • ledelse af eller tilsynsførende med andre ansatte

    Kilde: Dataloen.dk

Hvem skal afskediges?

Det er ikke mere end et halvt år siden, at Danish Crown meddelte, at deres slagteri i Ringsted måtte lukke, hvilket resulterede i fyringen af knap 1.200 medarbejdere.

Nu er det så blevet funktionærernes tur, men Theis Brøgger ønsker ikke at svare på, hvilke typer af funktionærer der fyres, af hensyn til medarbejderne.

Nødvendigt for at bevare virksomhedens vækst

Virksomheden beskriver i deres pressemeddelelse, at de er kede af at skulle afskedige medarbejderne, men at det er nødvendigt, fordi de befinder sig i en krise. Det uddyber Theis Brøgger:

- Vi er i en situation, hvor mange landmænd vælger at sælge deres grise til vores konkurrenter eller sende dem til udlandet, fordi de betaler mere. Vi bliver nødt til at skære ned i vores andre omkostninger for at kunne fastholde de danske landmænd, lyder det fra Theis Brøgger, som tilføjer:

- Derfor bliver vi nødt til at prioritere skarpere, og nøjes med de omkostninger, der er absolut nødvendige for, at vores virksomhed sikrer dens vitalitet.

Tror du, at en ny fyringsrunde venter om hjørnet?

- Jeg tror ikke, at nogen virksomhed kan udstede garantier for, at der aldrig kommer flere fyringsrunder. Men vi forventer at få lavere omkostninger efter denne fyringsrunde, og håber derfor, at det kan være med til at undgå endnu en, fortæller siger kommunikationsdirektøren.

Fanø-politikere holder ekstraordinært møde efter kritik

Foto: Malthe Noes
Udgivet

Bølgerne er gået højt i og omkring Fanøs rådhus i Nordby de seneste uger.

Først kom et budgetforlig uden om borgmesteren, der blandt indebar at kommunens eneste kommunikationsstilling blev nedlagt. Siden fulgte et åbent brev fra kommunens medarbejdere, der rejste kritik af det, man oplever som 'en hård og uforsonlig retorik' fra flere politikere.

Torsdag oplyste medarbejderrepræsentanter så, at man har rettet henvendelse til Arbejdstilsynet.

Det får nu politikerne til at reagere. Venstre, Socialdemokratiet og Konservative har indkaldt til et ekstraordinært møde om sagen i Økonomi- og Planudvalget.

Ifølge byrådsmedlem og viceborgmester Erik Nørreby (V) vil man på mødet evaluere hele processen og drøfte medarbejdernes brev, som er stilet til byrådet.

- Vi vil se, om vi ikke kan finde nogle løsningsforslag, så sådan noget ikke sker igen, siger han.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_cbt Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
Chartbeat
_cb Chartbeat
userId tvsyd.dk
_chartbeat4_expires Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
visitedPagesV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
lidc LinkedIn
bscookie LinkedIn
li_gc LinkedIn
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
JSESSIONID LinkedIn
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com