Særligt én ting får unge til at droppe uddannelse – men nu skal det stoppe
Når studerende dropper ud af videregående uddannelser, siger 43 procent, at ensomhed er en af årsagerne. I Kolding forsøger kommunen at løse problemet.
Godt forsøgt!
Råbene gjalder ud over kunststofbanen på træningsanlægget bag Kolding Stadion.
Det er ikke Kolding IF’s førstedivisionshold, der har gang i bolden, men unge studerende fra Koldings videregående uddannelser. De mødes én gang om ugen for at spille fodbold, når anlægget står tomt.
Det giver både motion og sammenhold, som én af dem konstaterer.
Vi vil gerne forebygge, at unge kommer ud i mistrivsel, eller at de dropper ud af deres studier.
Anette Hvidtfeldt, projektleder, Kolding Kommune
Dét med sammenholdet er ikke bare et biprodukt af træningen. Set fra Kolding Kommunes perspektiv er det nærmest hovedformålet.
Det handler nemlig om at skabe trivsel og forhindre ensomhed og studiestop blandt de studerende i byen.
Dropper ud på grund af ensomhed
Tre ud af ti studerende er truet af mistrivsel. For ti procent af dem er risikoen stor, og 15 procent kan kategoriseres som ensomme.
Det viser en kortlægning af trivsel på universiteterne, som er lavet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) for DJØF, studerendes og akademikeres fagforbund.
En undersøgelse lavet blandt frafaldne studerende af Uddannelses- og Forskningsministeriet i 2018 viste, at 43 procent af de studerende, der forlader deres uddannelse, giver ensomhed som en af årsagerne.
Fællesskab er vejen frem
Det er Kolding Kommune, der har været en af hoveddrivkræfterne bag dannelsen af en folkeoplysende forening – Campus Sport – som tilbyder både trænings- og sociale aktiviteter til studerende på byens videregående uddannelser. (SDU, IBA erhvervsakademi, Designskolen og UC SYD red.)
- Vi vil gerne forebygge, at unge kommer ud i mistrivsel, eller at de dropper ud af deres studier, siger Anette Hvidtfeldt, som er projektleder i Kolding Kommune.
Når man sveder sammen, så skaber det et sammenhold.
Ishaan Arora, studerende, Designskolen, Kolding
Det forsøger kommunen at gøre ved at skabe fællesskaber på tværs af byens fire videregående uddannelsesinstitutioner, fortæller hun:
- Vi har 7- 8.000 studerende på de videregående uddannelser, og for os var det vigtigt, at lave noget, der er lige så – eller næsten lige så – attraktivt for de unge, det det, de kan tilbyde i Århus og København. Noget som gør, at de studerende har lyst til at flytte hertil og føler, de bliver en del af et fællesskab og fastholder deres studie, siger Anette Hvidtfeldt.
Skaber et særligt sammenhold
Idræt er et effektivt middel til at bringe studerende sammen.
På træningsanlægget bag stadion er de studerende i fuld gang med kampen.
- Når man sveder sammen, så skaber det et sammenhold, siger Ishaan Arora, som er i gang med at tage en master på Designskolen.
Han hjælper med til at holde fodboldholdet kørende med baner, bolde og lignende sammen med Patrik Olsen, som er kandidatstuderende på Designskolen.
Selvom de læser på samme skole, har de to mødt hinanden på fodboldbanen:
- Det er sjovt at spille fodbold, og så synes jeg, det er meget fedt, at det er et lidt mere socialt miljø, vi mødes i. At man kan komme ud og få rørt sig og samtidig får hygget sig med studerende fra de andre skoler og fra ens egen skole, siger Patrik Olsen.
Billig træning
Det koster de cirka 40 studerende, der kommer til fodboldtræningen, 50 kroner i sommerhalvåret og 200 kroner i vinterhalvåret – hvor der skal lys på banen – at spille.
Men der er mange andre tilbud til de studerende: Fitness i en træningscontainer til 100 kroner halvårligt, dans, volleyball, yoga, og basketball. De dyreste aktiviteter koster 200 kroner hvert halve år.
Den eneste, jeg kendte, var min kæreste. Det var svært at få et fællesskab, men fodbolden gør det meget nemmere.
Line Brix, studerende, Syddansk Universitet, Kolding
Pengene går til, at foreningen – som drives af de studerende selv – kan betale for faciliteter som baner, strøm og lignende, fortæller Anette Hvidtfeldt.
Et af de populære tilbud er saunagus, hvor studerende går i duft-induceret sauna sammen.
Og så giver medlemskab til 25 kroner årligt også rabatter på blandt andet kickboxing, padel, og svømmehal.
Både motion og "det sociale" tæller
De studerende tænker ikke på hverken ensomhed eller mistrivsel mens de sparker bold.
Men fælles for dem er, at de er glade for muligheden for at mødes med andre studerende udenfor skolen:
- Jeg elsker at spille fodbold, så det er grunden til, at jeg kommer herud. Og så selvfølgelig på grund af fællesskabet, siger Lina Brix, som kom til Kolding fra Slesvig for at studere IT Product Design på Syddansk Universitet.
- Jeg kom under corona, og det var en hård start. Den eneste, jeg kendte, var min kæreste. Det var svært at få et fællesskab, men fodbolden gør det meget nemmere, siger hun.
Har forsøgt foreningslivet
De mange aktiviteter har byens studerende adgang til via Campus Sport, som er en ”aflægger” af de aktiviteter, der blev sat i gang, mens Kolding var visionskommune i projekt Bevæg dig for livet under DGI og Dansk Idrætsforbund, DIF, med støtte fra TrygFonden og Nordea-fonden.
Det kan være svært, hvis man slet ikke kender nogen at skulle træde ind i en forening.
Anette Hvidtfeldt, projektleder, Kolding Kommune
Efter at kommunen ikke længere er del af Bevæg dig for livet, har den selv besluttet at køre projektet videre – men i en ændret form.
- Hvorfor ikke bare sende dem ud i de foreninger, der allerede eksisterer?
- Det har vi også forsøgt, og hvis det havde virket, var det ikke nødvendigt at lave det her. Men det med de studerende kan finde nogen, de kan identificere sig med, det tror vi er altafgørende for, at de har lyst til at træde ind i det. Det kan være svært, hvis man slet ikke kender nogen at skulle træde ind i en forening, hvor de fleste kender hinanden i forvejen, siger Anette Hvidtfeldt.