Familie hyrede privat rådgiver og så fik deres psykisk syge datter hjælp
I halvandet år forsøgte Lene Jensen at få hjælp til sin psykisk syge datter uden held. Da en privat socialrådgiver gik ind i sagen, lykkedes det på fire måneder.
De står standby døgnet rundt, de henter hende, når hun stikker af fra psykiatrisk afdeling, og de frygter jævnligt, at hun tager sit eget liv.
Oveni føler Lene Jensen og hendes mand, at de har skullet kæmpe med Aabenraa Kommune om et permanent botilbud til deres psykisk syge datter. Derfor valgte de i december at hyre en privat socialrådgiver.
- Vi var som familie slidt op, vi var desperate, og vi var simpelthen bange for, at vores datter ikke ville overleve på sigt, hvis hjælpen ikke kom, fortæller Lene Jensen, der er mor til Sofie.
Jeg synes, det er en falliterklæring for velfærdsstaten, at private socialrådgivere og advokater lever af at sørge for, at folk får det, som de rent faktisk er berettiget til
Karin B. Nissen, privat socialrådgiver
Sofie er 26 år og lider blandt andet af paranoid skizofreni. Det betyder, at hun ofte hører stemmer, der for eksempel fortæller hende, at hun ikke skal tage sin medicin, eller at hun skal gøre skade på sig selv, og hun har flere gange forsøgt at begå selvmord, når diagnoserne blev for meget.
Sofie har brug for hjælp døgnet rundt, og derfor har hun de seneste fire år boet på et midlertidigt bosted i Aabenraa.
I løbet af de fire år har Sofie været indlagt på psykiatrisk afdeling over 20 gange, og der var stor udskiftning i personalet. Derfor ønskede hun selv og familien hende flyttet, men de følte, at det var svært at trænge igennem til kommunen.
- Jeg følte, at det var fordi, jeg ikke kendte Sofies rettigheder og muligheder, så når jeg ikke vidste, at hun for eksempel havde mulighed for at søge et længerevarende botilbud, så blev jeg bare spist af med, at man arbejdede på at gøre Sofie klar til at bo i egen lejlighed, siger Lene Jensen.
Hjælp på fire måneder
Lene Jensen har siden 2021 flere gange gjort opmærksom på, at hun ikke mener, Sofie skal bo for sig selv. Men det var først, da hun hyrede en privat socialrådgiver i slutningen af december sidste år, at det lykkedes familien at få bevilliget et andet botilbud til Sofie i slutningen af marts.
- Jeg var i stand til at sige, det er et paragraf 108-tilbud, vi beder om, men det er jo egentligt, det samme familien har bedt om. De har bedt om et alternativ til det, der ikke fungerer, og det er de ikke blevet hørt i, lyder det fra Karin B. Nissen, der er familiens private socialrådgiver.
Det siger Aabenraa Kommune til kritikken
TV SYD har talt med Karen Storgaard Larsen, direktør for Social og Sundhed i Aabenraa Kommune, og foreholdt hende kritikken. Sofie har givet tilladelse til, at hun udtaler sig om hendes sag, så vi bad hende blandt andet svare på, hvorfor familien kom i en situation, hvor de følte sig presset til at sige ja til, at Sofie skulle i egen bolig:
- Helt grundlæggende er det sådan, at vi kan ikke presse Sofie, tage imod støtte på en bestemt måde, som hun ikke ønsker at tage imod, og derfor var det heller ikke endt med, at hun var presset til en løsning, som hun ikke var interesseret i.
Hvordan kommer I som kommune frem til, at Sofie skal prøve at bo i egen bolig, når hun har det her massive behov for hjælp?
- Når vi har med en borger at gøre, som er alvorligt psykisk syg og alvorligt plagede af de gener, som den sygdom giver, så har jeg ikke lyst til at udtale mig om vores vurderinger af sygdommen og hendes støttebehov. Vi har brug for at kunne have en dialog med borgeren, og det forestiller jeg mig simpelthen ikke kan blive værdigt, at vi skal gøre i medierne.
- I den her sag tænker jeg ikke, at det har haft afgørende indflydelse, at der har været en privat sagsbehandler på, for vi sagsbehandler den ansøgning, som vi får. Vi bevilliger det ansøgte, og på den måde får borgeren fuldstændig medhold i det, som hun søger om.
Men følelsen i den her sag er, at fordi familien ikke lige kunne sætte den rigtige paragraf på, så blev man heller ikke peget i retning af, at det var det her tilbud, de skulle søge, og derfor hjalp det at få en privat socialrådgiver indover.
- Jeg tænker sådan set ikke, at de drøftelser, vi har haft med Sofie og hendes familie undervejs, har handlet om at putte paragraffer på eller ej. Det har handlet om at få et fornuftigt samarbejde op at stå, og hvis det er sådan, at det samarbejde kunne have været bedre, så tager vi gerne ved lære af det.
Udover det nye botilbud lykkedes det Karin B. Nissen at få tilkendt Sofie et tilskud til medicin, som hun allerede selv havde søgt om og fået afslag på. Dermed fik hun pengene med tilbagevirkende kraft.
Hvad tænker du om det?
- Jeg synes, det er en falliterklæring for velfærdsstaten, at private socialrådgivere lever af at sørge for, at folk får det, som de rent faktisk er berettiget til.
Lene Jensen og hendes mand har indtil videre brugt 45.000 kroner på at få hjælp til deres datter. De er glade for, at Sofie nu er på et permanent bosted, men de ærgrer sig over, at der skulle penge til at få hul igennem.
- Jeg synes, det er en skævvridning af samfundet. Det er ikke, fordi vi lige havde pengene liggende, men vi fandt dem og valgte at bruge dem på det her. Det er ikke alle, der har den mulighed, og så får de måske ikke hjælp. Det, synes jeg, er meget forkert, siger Lene Jensen.
Hun, Sofie og Karin B. Nissen holdt i sidste uge møde med Michael Christensen (SF), der er formand for Social- og Seniorudvalget og Karen Storgaard Larsen, der er direktør for Social og Sundhed i Aabenraa Kommune. Familien ville gerne fortælle dem om deres oplevelser med kommunen og den sagsbehandling, de har været igennem.
- Det berører mig altid, når nogen ikke synes, de føler sig godt behandlet, og jeg mødes gerne med borgere og hører deres side af sagen, men jeg har ikke den faglige ekspertise til at vurdere sagerne, siger Michael Christensen.
- Det er ingen hemmelighed, at alle kommuner er pressede på socialområdet, men det er ikke politisk bestemt, hvilket bosted en borger skal på. Udgangspunktet er ifølge loven altid, at man skal finde det bedste og billigste tilbud, der fungerer, siger han.
LIVSLINIEN
De fleste mennesker har perioder, hvor livet eller en situation opleves som så svær, at de ikke kan magte den alene. Har du tanker om selvmord, kan du kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05.
Se mere på www.livslinien.dk