Børn udførte livsfarligt arbejde med asbest
Arbejdstilsynet ser på sagen med stor alvorlighed og har blandt andet underrettet politiet.
På en landejendom i Sønderborg Kommune var mindreårige børn i alderen 14-15 år i gang med at nedrive asbestholdige eternittagplader, da Arbejdstilsynet uanmeldt dukkede op i september.
Det oplyser Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.
Det var den 18., 19., og 20. september, at Arbejdstilsynet besøgte byggepladsen.
I alt blev der afgivet 15 strakspåbud på grund af unges ulovlige arbejde og arbejde med farlige stoffer og materialer uden brug af sikkerhedsforanstaltninger.
Arbejdstilsynet har underrettet politiet, Skattestyrelsen og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, Odsherred Kommune og Sønderborg Kommune.
Asbeststøv kan være kræftfremkaldende
* Asbest har tidligere været brugt i en række byggematerialer især i gulv-, væg-, loft- og tagplader.
* Asbest har været forbudt at anvende siden 1990, men kan fortsat findes i bygninger opført fra 1900 til 1990.
* Skibe og tog er også tidligere blevet isoleret med asbest.
* Materialet har været populært blandt andet på grund af dets ildfasthed og isolerende egenskaber. Det er også et billigt materiale.
* I dag er det forbudt at bruge i Danmark og en række andre lande, da støvet kan være kræftfremkaldende.
* Når man arbejder med asbest, kan det spaltes til mikroskopiske fibre, som kan indåndes som støv.
* Det er dokumenteret, at asbest kan være årsagen til kræft i lunger, strube og æggestokke.
* Det kan også give kræft i specielle celler i hinder omkring lunger, bughule og hjerte.
* Sygdomstilfælde opstår typisk 30-40 år, efter at man har været udsat for asbeststøv. Hvert år er der personer, som bliver alvorligt syge og dør, fordi de tidligere har været udsat for asbeststøv.
(Kilder: Arbejdstilsynet og Kræftens Bekæmpelse)
Børn fra Sjælland
Arbejdstilsynet har anmeldt sagen til Midt- og Vestsjællands Politi.
- Jeg kan bekræfte, at vi har fået en politianmeldelse, og nu sætter vi efterforskningen i gang. Vi kan ikke sige mere på nuværende tidspunkt, oplyser Thomas Kristensen, kommunikationschef hos Midt- og Vestsjællands Politi, der dog tilføjer, at det er politiets indtryk, at børnene er hjemmehørende i Odsherred Kommune og altså ikke stammer fra Sønderborg, hvor arbejdet er udført.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen ser med stor alvor på sagen, hvor børnene arbejdede med at nedrive asbestholdige eternittagplader.
- I den her sag overgår virkeligheden fantasien. Af det jeg kender til sagen, er det her fuldstændig grotesk på så mange parametre, at jeg dårligt ved, hvad der er værst, siger hun i pressemeddelelsen.
Virksomhed fra Vestsjælland
Ane Halsboe-Jørgensen gentager i pressemeddelelsen, at asbest er livsfarligt, hvis det ikke bliver håndteret ordentligt.
- Det gør mig simpelthen så vred, at nogle voksne tilsyneladende har været fuldstændig ligeglade med de her børns liv og helbred, og jeg håber ikke, at de bliver syge af den her skødesløse omgang med et så farligt stof som asbest, siger hun.
Børnene udførte arbejde for en virksomhed beliggende på Vestsjælland. Hvilken fremgår ikke af pressemeddelelsen.