Mens verden skriger på mere grøn energi - borgmester siger nej til nyt testcenter for vindmøller
Vindmølleindustrien og politiske partier - for eksempel Venstre - ønsker et nyt testcenter for udvikling af nye vindmøller, som kan stå på havet. Men Venstres borgmester i Esbjerg vil ikke have et testcenter i sin kommunes baghave. Det undrer erhvervsliv og politikere.
Landmand Ejnar Nikolajsen ser ud over landskabet. Langt væk ligger testvindmøllerne i Måde, vindmøllerne i Tjæreborg og Vilslev Enge. Det gør ham overhovedet ikke noget.
- Jeg har aldrig været modstander af vindmøller, siger han.
Ejendommen ligger meget tæt på det område, som staten har udpeget som et muligt nyt testcenter for gigantstore vindmøller.
- Hvor skal vi ellers få al den energi fra, som vi jo alle sammen har brug for
Ejnar Nikolajsen, landmand, Hillerup ved Esbjerg
Perfekt sted for testcenter
Men inden da forhandlede Ejnar Nikolajsen med et vindmøllefirma om oprettelsen af et lille testvindmøllecenter på tre-fire vindmøller i 275 meters højde.
Han har nu sagt ja til at lægge jord til projektet, der skal bygges af vindmøllefirmaet Towii Renewables. Området er nøje udvalgt.
- Der er ikke mange steder i Danmark, hvor man kan finde så gode forhold til at teste vindmøller, som her. Landskabet er helt fladt, og der er næsten ingen forhindringer, så vestenvinden kan virkelig "udfolde sig", siger Senior Project Developer i Towii Renewables, Jan Furbo Fuglsang.
Nye modeller skal testes
Han peger på vigtigheden af at få et vindmøllecenter. Også for "knap-så-store" vindmøller, som de der er tiltænkt at skulle placeres i et af de tre områder, som energistyrelsen har udpeget.
- Det er stadig meget vigtigt, at vi kan videreudvikle nye modeller, inden de kommer ud på havet. Hvis det bagefter viser sig, at de har en eller flere udfordringer, bliver det jo først rigtigt dyrt, siger Jan Furbo Fuglsang.
"Skrivebordsarbejde"
Men planerne kan forpurres. I hvert fald synes borgmester Jesper frost Rasmussen, Venstre, ikke at være begejstret for statens udpegning af et testcenter i det nærliggende område, hvor Ejnar Nikolajsen bor.
Borgmesteren har til JydskeVestkysten kaldt udpegningen for et "skrivebordsarbejde af værste skuffe" og henviser til, at centret skal huse vindmøller i op til 450 meters højde i et område nær Vadehavet.
- Jeg har intet imod vindmøller, men de skal opføres med lokal opbakning og efter dialog og åben proces. Jeg har kritiseret staten for at udpege et område nær Vadehavet til 450 meter høje vindmøller uden nogen form for dialog med hverken borgere eller kommunen, siger han.
Smukt ved Vadehavet
Samme kritik lød dog ikke fra Venstre i Esbjerg, da man placerede fire testvindmøller klos op ad Vadehavet i kommunen for godt 20 år siden. Den gang var de 200 meter høje vindmøller verdens største.
I Esbjerg kommunes turistsamarbejde med Fanø og Tønder Kommune bliver de fire testvindmøller i Måde i øvrigt beskrevet på denne måde: "De står smukt i landskabet ved vadehavet".
Nu er tiden en anden, og kravene til mere grøn energi langt større. Det kræver endnu større vindmøller.
Få vindmøller i Energimetropolen Esbjerg
Esbjerg Kommune er verdens største udskibningshavn for havvindmøller, men når det gælder landvindmøller, tegner der sig et helt andet billede, påpeger Jan Furbo Fuglsang.
- Esbjerg er en af de kommuner langs den vindblæste vestkyst med færrest vindmøller på land, siger han.
De fire testvindmøller i Måde blev opsat omkring år 2000. Siden er der sat fire op. I samme periode er der opsat omkring 100 i Ringkøbing-Skjern kommune.
Bag ønsket om et nyt nationalt testcenter står:
- Vindmølleindustrien
- Den socialdemokratiske regering
- Venstre
- Liberal Alliance
- Det konservative Folkeparti
- Radikale Venstre
- Socialistisk Folkeparti
- Dansk Folkeparti
Skuffet
Derfor undrer landmand Ejnar Nikolajsen sig over borgmesterens protester.
- Hvor skal vi ellers få al den energi fra, som vi jo alle sammen har brug for, spørger han.
Også byrådsmedlem og folketingskandidat fra Radikale Venstre, Anne Marie Geisler Andersen, undrer sig over borgmesterens klare afvisning.
- Jeg er virkelig skuffet over sådan en lidet konstruktiv holdning i klimadebatten. Jeg savner, at man i højere grad tør tage ansvar og vise mod, siger hun.
A men ikke B
Politikeren erkender, at det er en svær beslutning at tage, men siger:
- Vi skal selvfølgelig tage så mange hensyn som muligt til borgerne i området, til naturen og så videre, men det kan jo ikke nytte noget, at vi beslutter os for at få langt mere grøn energi både af hensyn til vores klima og af hensyn til vores forsyningssikkerhed, der er truet af Putin, og så bliver et testcenter blot pure afvist, siger Anne Marie Geisler Andersen.
Hun peger desuden på, at området nær testvindmøllerne i Måde er blevet udpeget af Esbjerg Kommune til at kunne huse Power-to-X-anlæg. Det kan lagre overskydende energi, men har brug for masser af grøn energi - for eksempel fra vindmøller - til at kunne gøre det.
- Det er som om man gerne vil sige A men ikke B, siger hun.