En tidobling af havvindmøller i Nordsøen er gigastort for Esbjerg
Der er store forhåbninger, om at Esbjerg kan få mange nye arbejdspladser, når Danmark sammen med tre andre lande sætter gang i et kæmpe energiprojekt, der betyder 10.000 nye havvindmøller i Nordsøen.
Den massive satsning på havvind i Nordsøen er realistisk at få gennemført frem mod 2050.
Det mener Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.
I dag mødes statsminister Mette Frederiksen, (S), med regeringscheferne fra Holland, Belgien og Tyskland. De er blevet enige om en grøn plan, hvor de fire lande skal forsyne Europa med 150 gigawatt havvind frem mod 2050.
- Det er realistisk, når man sætter sig målsætningerne så tidligt. Når man har en sigtelinje, der går helt frem mod 2050, skal der også være et højt ambitionsniveau, siger Brian Vad Mathiesen og fortsætter.
- De fire lande er i den unikke position at ligge tæt på meget store vindressourcer.
For at give hinanden håndslag på aftalen mødes statsminister Mette Frederiksen med regeringscheferne fra Holland, Belgien og Tyskland i Esbjerg onsdag på havnen i Esbjerg.
Sammen skal de underskrive en officiel erklæring, som forpligter de fire lande til at forsyne Europa med 150 gigawatt havvind frem mod 2050.
Kæmpestort for Esbjerg
Danmark står til at skulle levere 35 af de i alt 150 gigawatt.
Det bekræfter Kristian Jensen, administrerende direktør i Green Power Denmark, der varetager interesserne for den danske energisektor.
Ifølge professor Brian Vad Mathiesen er det den rigtige vej at sætte en lang målsætning. For projektet kræver en ret stor planlægning og koordinering.
Noget de i den grad kommer til at mærke i Esbjerg. De 150 gigawatt vil være en tidobling af den eksisterende kapacitet for havvind i Nordsøen, og det er ifølge udregninger lavet af Klima- Energi - og Forsyningsministeriet nok til at forsyne cirka 230 millioner europæiske husstande med grøn strøm.
- Det bliver på alle måder fantastisk for Esbjerg, siger en glad borgmester, Jesper Frost Rasmussen, (V), til TV SYD, kort før mødet med de fire regeringsledere skal begynde onsdag eftermiddag.
- Lige nu beskæftiger vi omkring 5.000 mennesker i energisektoren her i kommunen, og med den største europæiske havvindhavn er Esbjerg Havn medunderskriver af den nye erklæring om meget mere havvind, så vi har store forventninger til, at der kommer rigtigt mange flere arbejdspladser relateret til det omfattende grønne energiprojekt, siger en håbefuld borgmester.
Og Jesper Frost ser ud til at kunne glæde sig. Det bekræfter Kristian Jensen, administrerende direktør i Green Power Denmark, der varetager interesserne for den danske energisektor.
Han er begejstret for ambitionerne. Både med hensyn til Danmark og de fire lande tilsammen.
- Vi er meget tilfredse med, at man har så høje ambitioner for, hvor meget Danmark skal levere, og hvor meget de fire lande tilsammen skal levere i forhold til vedvarende energi.
- Det er nødvendigt, hvis vi skal fri af fossile brændsler. Og hvis vi hurtigt skal fri af russisk olie og gas, siger Kristian Jensen.
Ifølge Jyllands-Posten kommer Danmark til at skulle levere 35 af de i alt 150 gigawatt, der er ambitionen. Det vil sige cirka en fjerdedel.
I dag er der en kapacitet på 2,3 gigawatt rundt i de danske farvande.
Mange nye arbejdspladser
Kristian Jensen har en forventning om, at de fire landes ambitioner kommer til at kaste øget beskæftigelse af sig i Danmark, der med selskaber som Vestas og Ørsted er førende indenfor udvikling af grøn energi.
- Den her aftale lægger op til, at der skal investeres massivt i produktionen af mere vedvarende energi. Og der har Danmark et forspring, fordi vi har hele værdikæden fra de mindste detaljer til de store konstruktioner.
- Derfor kan aftalen betyde tusindvis af arbejdspladser indenfor de store selskaber. Men også i underskoven af små og mellemstore virksomheder der er underleverandører til eksempelvis Vestas og Ørsted, siger Kristian Jensen.
Projektet vil kræve samlede investeringer for over 1.000 milliarder kroner.