Tyk kvinde og handicappet mand smed tøjet foran 180 mennesker

Brandbjerg Højskole har selv en croquis-linje.
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

180 mennesker deltog i en aften med croquis-tegning, som skal gøre op med idealet om den perfekte krop.

Vi skal ændre vores syn på kroppen.

Opfattelsen af den perfekte krop er nemlig for snæver og bygger på en usundt ideal, som får folk til at føle sig forkerte, hvis ikke de ligner det, der bliver fremhævet i samfundet.

Derfor inviterede Brandbjerg Højskole i samarbejde med Muskelsvindfonden til en tema-aften med navnet 'Pærfekt', som Musikelsvindfonden turnerer med.

Aftenen indeholdt en debat om perfekthedskultur, og så var der arrangeret croquis-tegning med to modeller, der modigt stillede sig op uden tøj, så deltagerne kunne tegne dem.

Hvis man som ung menneske går rundt og føler, at man skal være perfekt (...), så kan man næsten kun skuffe

Simon Toftgaard Jespersen, formand, Muskelsvindfonden

Inden længe blev lokalet fyldt af lyden af kul på papiret i de mange deltageres hænder.

Regina Fjendbo kalder sig selv "tykaktivist" og foretrækker også at blive kaldt tyk i stedet for "overvægtig", da ordet indirekte tager stilling til, at hun er uden for den normal, samfundet har fastsat. Hun har tidligere fortalt om sit arbejde til TV Midtvest, og derudover er hun aktiv på Instagram, hvor 6.000 følger hende.

Regina Fjendbo kalder sig selv tykativist. Hun laver foredrag, og så har hun skrevet bogen 'Hold kæft og vær tynd'. Foto: Malthe Lindholm Noes, TV SYD

Emil Widding lider af Skoliose og knudesygdommen Neurofibromatose. Han betegner sig selv som handicappet og deler blandt andet ud af sit liv på sin Instagram-profil.

Han startede som croquis-model i 2019 og er det nu jævnligt i fællesskab med Muskelsvindfonden.

Emil Widding har delt dette billede på sin Instagram-profil, hvor han viser en af tegningerne fra croquis-aftenen. Foto: Instagram

- Jeg har det godt i den krop, jeg har, og jeg er ikke bleg for at vise den frem, selvom det ikke er en fotomodel-krop, siger Emil Widding, som håber at kunne rykke på forestillingerne om den perfekte krop:

- Det er vigtigt at vise unge mennesker en anderledes krop. Vi kan jo ikke rigtig leve op til de modeller og perfekte kroppe, man ser i reklamer og på sociale medier. Det er især vigtigt for unge mennesker, som tit går rundt med usikkerheder på, om de er gode nok til ditten og datten, har en stor nok tissemand eller har store nok bryster, siger han.

Tal fra Den National Sundhedsprofil fra 2023 viser, at 53 procent af voksne danskere er moderat eller svært overvægtige, og at tendensen fortsætter opad.

Jeg tror, der er mange, der er påvirket af perfekthedskulturen

Agnes Jakobsen, elev, Brandbjerg Højskole

Croquis-linje

Brandbjerg Højskole har selv en croquis-linje, hvor elever undervises i at tegne nøgne kroppe med kul.

Hvad er croquis-tegning?

Croquis er en kunstform, der indebærer hurtige, skitseagtige tegninger af nøgne modeller, der ofte udføres inden for en begrænset tidsramme. Målet med croquis er at fange modellens bevægelse, proportioner og kropsudtryk på en spontan og ekspressiv måde.

Ordet “croquis” stammer fra det franske sprog og betyder “skitse” eller “kontur”. Croquis tegninger er ofte udført med hurtige, løse streger og minimal detaljering. De fokuserer på at fange gestus og bevægelse snarere end at skabe detaljerede portrætter.

Kilde: Kunstskolen.dk

På linjen er det netop vigtigt for dem at tegne forskellige kroppe, der ikke ser ens ud. 

En af eleverne er 22-årige Agnes Jakobsen fra Fredericia.

- Jeg tror, der er mange, der er påvirket af perfekthedskulturen. Der er det her arrangement med til at ændre lidt på det ved at se på nogle anderledes kroppe, siger hun.

Agnes Jakobsen er elev på Brandbjerg Højskole. Hun brænder for croquis-tegning, og hun mener, det er vigtigt at se på forskellige kroppe. Foto: Malthe Lindholm Noes, TV SYD

Kan kun skuffe

Muskelsvindfonden turnerer lige nu med projektet 'Pærfekt'.

Pærfekt er stavet med æ for netop at understrege, at det er helt okay at afvige fra "normalen".

At ar, deller og rynker er en naturlig del af livet, som gerne må vises frem og omfavnes.

Det er ifølge organisationens formand, Simon Toftgaard Jespersen, et meget vigtigt emne.

- Det er Muskelsvindfondens opgør med perfekthedskulturen og kropsskam, som vi ved tynger alt for mange mennesker derude. Hvis man som ung menneske går rundt og føler, at man skal være perfekt og leve op til alle de idealer, man nu ser på de sociale medier, så kan man næsten kun skuffe, siger han.

Aftenen med titlen 'Pærfekt' blev afholdt på Brandbjerg Højskole ved Jelling 12. marts 2024. Foto: Malte Lindholm Noes, TV SYD

Han håber, at deltagerne har kunnet tage noget med hjem fra projektet og begynder at stille mere spørgsmålstegn ved, hvad den perfekte krop egentlig er. 

- Vi har alle en krop, og der er meget, meget få af os, der i sidste ende er tilfreds med den, og det, syntes jeg bare, er mega ærgerligt, siger han.

Elbilerne lægger afstand til de fossile biler i Region Syddanmark

Foto: Julie Lapp, TV Syd
Udgivet

Oktober satte rekord i andelen af solgte elbiler i Region Syddanmark, viser nye tal fra Mobility Denmark, der tidligere hed De danske bilimportører.

Syv ud af ti af de nye biler, der blev solgt i oktober 2024, var elbiler. Til sammenligning var det kun fire ud af ti i oktober 2023.

Det var kun 15 procent af de solgte biler i den forgangne måned, der var enten diesel- eller benzindrevne.

I alt blev der solgt 2.472 nye biler i Region Syddanmark, heraf var 1.719, hvilket er 746 flere end oktober 2023.

De tre mest populære bilmærker i den forgangne måned var Skoda, Volkswagen og Mercedes-Benz.

Velafprøvet croquis-format i ny udklædning ser dagens lys

Aftenen med titlen 'Pærfekt' blev afholdt på Brandbjerg Højskole ved Jelling 12. marts 2024. Foto: Malthe Lindholm Noes, TV SYD
Udgivet

Et velafprøvet format i ny udklædning ser dagens lys, og det skal hjælpe til selvaccept og sætte gang i samtaler om perfekthedskultur.

Det er Jelling Musikfestival og Muskelsvindfonden, der kombinerer musiktalentprogrammet Quasar og arrangementet Pærfekt.

Sidstnævnte har været på turné rundt i landet, hvor der både har været debat om kønsidealer og en croquis-session med modige modeller - heriblandt en tyk kvinde og en handicappet mand, som de selv kaldte sig.

- Unge bombarderes dagligt med uopnåelige kropsidealer på sociale medier. Med ‘Pærfekt Croquis’ ser og tegner vi kroppen, som den er – og taler om kropsidealer (...) Med Quasar ombord markerer Pærfekt Croquis ikke kun et skridt mod en mere mangfoldig kropskultur, men giver også en scene til unge danske musikere, siger formand for Muskelsvindfonden, Simon Toftgaard Jespersen.

Første arrangementet er i Kolding 5. november med 350 unge fra ungdomsuddannelser og efterskoler fra lokalområdet. 7. november gælder det Bygningen i Vejle.

Arrangementerne er støttet af Festivalfonden.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.