Sådan undgår du at falde i svindelfælden

Svindel var på dagsordenen, da Vejle Kommune og politiet afholdt workshop søndag.
Udgivet

Ifølge en opgørelse fra Nationalt Center for It-Kriminalitet er antallet af kontaktbedrageri steget med 18 procent på ét år. Her er politiets tre vigtigste råd til at undgå at falde i svindlernes fælde.

Mennesker som udsættes for It- og kontaktsvindel er stigende. På blot ét år er antallet af kontaktbedragerier steget med 18 procent, viser de nyeste tal fra 2023 fra Nationalt Center for It-Kriminalitet.

I 2023 var der alene 525 anmeldelser registreret under 'bekendt i knibe', hvilket ifølge opgørelsen er en stigning på 262 procent i forhold til 2022.

Ifølge Sydøstjyllands politi er det især borgere over 60, der er i risiko for at blive svindlet ved kontaktbedrageri, hvor folk bliver ringet op og anmodet enten om at overføre penge til en 'sikker konto', eller de skal udlevere et hævekort til en mand fra banken.

Erik Schramm, der er forebyggelseskonsulent hos Sydøstjyllands Politi, har tre gode råd til at forebygge svindel. Foto: TV SYD

Og selvom der er nogle ældre, der får snakket med deres børn og børnebørn omkring sikkerhed, og at de ikke må overføre penge eller aflevere kort til fremmede, så sker det alligevel.

- Vi ser desværre, at selvom flere ældre er opmærksomme på problemet, og mange rent faktisk godt ved, at de ikke skal udlevere deres bankkort til en fremmed, så bliver de snydt alligevel, siger specialkonsulent i forebyggelse ved Sydøstjyllands Politi, Erik Schramm.

Tre enkle råd

Derfor arbejder politiet med tre enkle råd, som de gerne vil give videre til folk:

- Det første er at få udeladt nummer hos ens telefonudbyder. Det vil sige, at man beder om at få sit navn, adresse og telefonnummer fjernet fra nettet. Det er ikke det samme som hemmeligt nummer. Udeladt nummer er blot at nummeret bliver skjult på forskellige portaler. På den måde undgår de at blive ringet op.

Det andet, man skal gøre for at få større sikkerhed, er ifølge Erik Schramm, at se på ens Facebook-indstillinger.

- Vi ser desværre rigtigt mange seniorer, der har hele deres venneliste liggende frit tilgængelig for alle, og så er det jo let at udgive sig for at være et familiemedlem. Den vil vi meget gerne have begrænset, så den ikke er offentlig tilgængelig.

Et af rådene er at få sit navn, adresse og telefonnummer fjernet fra nettet.

Det tredje råd er, at man skal være hurtig på tasterne.

- Vi vil meget gerne have hjælp fra de ældre til at give os et praj om, når der er en gerningsmand, som vil komme og hente et hævekort hos dem, for så vil vi komme ud hente svindleren på adressen, lyder det fra Erik Schramm.

Erik Schramm og kollegaer hos politiet rykker gerne ud og holder foredrag om, hvordan folk kan øge sikkerheden, så de undgår kontaktsvindel.

- Man kan ringe og anmode om at få en fra politiet til at komme og holde et oplæg. Det vil vi meget gerne, for forebyggelse er meget vigtigt.

Elbilerne lægger afstand til de fossile biler i Region Syddanmark

Foto: Julie Lapp, TV Syd
Udgivet

Oktober satte rekord i andelen af solgte elbiler i Region Syddanmark, viser nye tal fra Mobility Denmark, der tidligere hed De danske bilimportører.

Syv ud af ti af de nye biler, der blev solgt i oktober 2024, var elbiler. Til sammenligning var det kun fire ud af ti i oktober 2023.

Det var kun 15 procent af de solgte billeder i den forgangne måned, der var enten diesel- eller benzindrevne.

I alt blev der i alt solgt 2.472 nye biler i Region Syddanmark, heraf var 1.719, hvilket er 746 flere end oktober 2023.

De tre mest populære bilmærker i den forgangne måned var Skoda, Volkswagen og Mercedes-Benz.

Croquis-kunst og spirende musiktalenter skal ændre unges syns på kroppen

Aftenen med titlen 'Pærfekt' blev afholdt på Brandbjerg Højskole ved Jelling 12. marts 2024. Foto: Malthe Lindholm Noes, TV SYD
Udgivet

Et velafprøvet format i ny udklædning ser dagens lys, og det skal hjælpe til selvaccept og sætte gang i samtaler om perfekthedskultur.

Det er Jelling Musikfestival og Muskelsvindfonden, der kombinerer musiktalentprogrammet Quasar og arrangementet Pærfekt.

Sidstnævnte har været på turné rundt i landet, hvor der både har været debat om kønsidealer og en croquis-session med modige modeller - heriblandt en tyk kvinde og en handicappet mand, som de selv kaldte sig.

- Unge bombarderes dagligt med uopnåelige kropsidealer på sociale medier. Med ‘Pærfekt Croquis’ ser og tegner vi kroppen, som den er – og taler om kropsidealer (...) Med Quasar ombord markerer Pærfekt Croquis ikke kun et skridt mod en mere mangfoldig kropskultur, men giver også en scene til unge danske musikere, siger formand for Muskelsvindfonden, Simon Toftgaard Jespersen.

Første arrangementet er i Kolding 5. november med 350 unge fra ungdomsuddannelser og efterskoler fra lokalområdet. 7. november gælder det Bygningen i Vejle.

Arrangementerne er støttet af Festivalfonden.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.