Ni hjertesager modtager støtte fra festivaloverskud

Foto: Nynne Marie Bækgaard Foldager
Udgivet

Festivalgængere på Jelling Festival kunne undervejs i festivalen dyste og deltage i et væld af sjove aktiviteter som banko og en kæmpe fællesmiddag lavet af overskudsråvarer. Overskuddet fra de mange aktiviteter på festivalpladsen er nu blevet uddelt til ni gode indsatser.

Koncerterne og musikken er et centralt omdrejningspunkt for de tusindvis af deltagere, som hvert år gæster Jelling Musikfestival.

Men på festivalpladsen i Jelling foregår der også et væld af aktiviteter, man kan tage del i i hele festivalugen.

Når fællesskabet bakker op om alt fra fællesspisninger til bankospil og husker at smide deres genbrugskrus i de opsatte containere, så genererer det overskud.

De mange aktiviteter og donationer fra samarbejdspartnere har resulteret i et overskud på 385.000 kroner, som nu kommer ni vigtige formål til gode. Det skriver Jelling Musikfestival i en pressemeddelelse.

Pengene støtter ni forskellige formål i området omkring Jelling. Du kan læse hvilke i faktaboksen herunder.

De 9 gode formål, der modtager støtte

• Det traditionsrige madspildsarrangement, hvor både overskudsmadvarer og -drikke trylles om til en lækker buffet og sælges, kastede i år 50.000 kr. af sig til Kirkens Korshærs varmestue i Vejle.

• Festivalgæster kunne igen i år aflevere krus/kander i Middelfart Sparekasses containere ved indgangene. Indsamlingen indbragte 31.935 kr. til Ensomhed Danmark og deres fælles gåture mod ensomhed.

• I merchandiseshoppen på festivalpladsen strøg bøllehattene af hylderne i majsolen. Salget støttede Kræftens Bekæmpelses kampagne Kræft Er Ikke For Børn, der i alt modtager 22.780 kr.

• Et tætpakket Søpavillonen sitrede af tilbageholdt åndedræt og jubelbrøl søndag, da et bankoarrangement resulterede i 18.000 kr. til ungerådgivningsplatformen Headspace.

• Efter støvet havde lagt sig gik festivalens partnerfællesskab Walk 100 For Fun sammen og sikrede 11.000 kr. til Højagercentrets Vennekreds.

• Go’on donerer 35.000 kr. til musikalske opture til brugerne af Kirkens Korshærs varmestue.

• Ejner Hessel donerer 16.000 kr. til Skyggebørn

• Børns Vilkår modtager 100.000 kr. som en del af Vejle Boldklubs kamp for bedre børnetrivsel.

• Børnehjælpsdagen er støttet med 100.000 kr. som led i samarbejdet med bevægelsen Den Gode Gerning.

Jelling Musikfestival generede et overskud på godt fire millioner kroner i år, og de 385.000 kroner er den første uddeling af overskuddet.

Den store uddelingsrunde finder først sted i begyndelsen af næste år. Fristen for at søge andel i overskuddet er på tirsdag den 29. oktober. Herefter vil et uddelingsudvalg vurdere, hvem der skal modtage penge fra festivalen.

Sønnen stillede ham et spørgsmål under en gåtur – nu holder hele byen kæmpefest

Anders Blaaberg med sin søn, 8-årige Max. Foto: Privatfoto
Udgivet

Et spørgsmål fra sønnen ledte ham til en spændende oplysning - nu holder byen kæmpefest.

Anders Blaaberg fra Ågård nord for Kolding var på vej hjem fra gymnastikopvisning på Ågård Efterskole med sin 8-årige søn i marts 2024.

De var på gåben gennem den by, som Anders Blaaberg har boet i, siden han var dreng, og som han er vendt tilbage til, efter at han fik børn.

- Min søn Max spurgte mig, hvornår Ågård egentlig blev bygget. Jeg slog det op på nettet, og på Wikipedia stod der, at Ågård var nævnt i år 1524. Det reflekterede jeg lidt over, og så delte jeg det i vores lokale Facebookgruppe, og folk syntes, at vi skulle markere 500-året for Ågård, siger Anders Blaaberg.

Anders Blaaberg lavede i april et opslag på Facebookgruppen 'På kryds og tværs af Ågård, Gravens og Øster Starup beboere', hvor han delte informationen om 500 året. Foto: Facebook Screenshot

Lokalarkivet gik i gang med at undersøge, om informationen på Wikipedia var korrekt, men det kunne de ikke.

Alligevel turde de godt planlægge markeringen, som løber af stablen fredag og lørdag, hvor hele byen så holder den helt store fest.

Programmet indeholder familiebanko, fællessang, traktorparade, optog, livemusik og høstfest med flere hundrede mennesker.

- Det er fedt at se, hvor mange dele af byen, der står sammen om det her. Skole, kirke, forsamlingshus, forretningsliv og købmand.  Det er bare fedt at se. Der kommer også nytilflyttere, som kommer til at opleve den her umiddelbare sammenholdsfølelse, når byen står sammen, siger Anders Blaaberg.

Alt sammen på grund af spørgsmålet fra sønnen Max, der ifølge Anders Blaaberg er nysgerrig og reflekterende af natur.

Nyt våbenskjold

Anders Blaaberg og resten af styregruppen for markeringen af 500-året fik også idéen til at lave et våbenskjold for Ågård.

Dét bliver præsenteret til den store høstfest lørdag aften.

- Temaugen på Øster Starup Skole handlede om Ågård, hvor eleverne er dykket ned i byens historie. 4.-5.- og 6-klasserne fik til opgave at lave et våbenskjold. Vi fik 50 ind, og så har vi i styregruppen udvalgt fire, som vores grafiker har sat sammen til ét.

Efter at våbenskjoldet er præsenteret, vil Anders Blaaberg hænge det op under byskiltene på de fem indfaldsveje til byen.

Foto: Privatfoto

Museumsinspektør bekræfter

TV SYD har talt med museumsinspektør ved Vejle Museerne, Anders Horsbøl Nielsen, om man kan stole på oplysningen om 500-året på Wikipedia-siden om Ågård, hvor der mangler en kildehenvisning.

På de frie opslagsværk Wikipedia kan alle nemlig rette i opslag, og derfor kan man ikke altid regne med informationerne.

Men Anders Horsbøl Nielsen fandt faktisk noget.

- Det er en skatteliste fra 1524, hvor der er en fra Ågård, der skal betale noget i skat. Men Ågård kan stadig sagtens være 550 år, det er bare første gang, at man kan dokumentere, at byen er omtalt. Men der er ikke noget ualmindeligt i, at en by som Ågård er nævnt for 500 år siden, siger han.

Og den oplysning er Anders Blaaberg glad for at få lige op til fejringen, da TV SYD taler med ham.

- Jeg får helt kuldegysninger, når du siger det. Det gav mig lige den der følelse af, at nu kan vi virkelig sige det med sikkerhed, siger Anders Blaaberg.

I nat skal urene stilles en time tilbage

Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Udgivet

Vi går mod den mørke vintertid, og i nat gælder det derfor om at huske urene, som skal stilles en time tilbage til såkaldt normaltid.

Hvis du nyder at være tidligt på færde, kan du glæde dig over en morgenstund med lidt mere dagslys søndag. I nat går vi nemlig over til såkaldt vintertid, og derfor skal urene stilles en time tilbage.

Det betyder mere dagslys i morgentimerne, men omvendt forsvinder dagslyset også hurtigere, når dagen går på hæld.

For de fleste vil det kun tage et døgns tid for kroppens indre ur at omstille sig til den nye tid, siger søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum fra Københavns Universitet.

Men for nogle vil der gå længere.

- Det er meget individuelt, på samme måde som at nogle rammes hårdere af jetlag end andre, siger søvnforskeren.

Det kaldes jetlag, når det biologiske ur bliver forstyrret af en rejse på tværs af tidszoner. Rejser man langt væk, vil kroppen kunne føle, at døgnet er vendt helt på hovedet.

Sommertid og vintertid

  • Vintertid hedder egentlig normaltid og følger i højere grad end sommertid døgnets naturlige cyklus.

  • Med normaltid er klokken omkring 12, når solen står højest på himlen.

  • Når der i foråret skiftes til sommertid, sættes uret en time frem.

  • I efteråret sættes uret en time tilbage.

  • Sommertid blev første gang indført i Danmark i 1916 under Første Verdenskrig. Formålet var at få mere ud af dagslyset og dermed spare på elektriciteten.

  • Igen under Anden Verdenskrig blev der indført sommertid. Tredje gang var i 1980, og siden har den ikke været afskaffet.

  • Siden 1996 er sommertiden begyndt den sidste søndag i marts og sluttet den sidste søndag i oktober. Det gælder for hele EU.Kilder: Borger.dk, Videnskab.dk.

Så voldsomt bliver det ikke med skiftet til vintertid, der sker klokken tre natten til søndag. Her skal man stille uret tilbage til klokken to.

Trætte af skiftet

Sommertid har været indført og afskaffet flere gange i Danmark. Senest blev den indført i 1980.

Mange er imidlertid trætte af at skulle skifte tid to gange årligt. I 2018 svarede 84 procent i en rundspørge blandt godt 4,6 millioner EU-borgere, at de ønskede at holde sig til én tid.

Siden har EU-Parlamentet vedtaget, at det enkelte land selv skal kunne bestemme, hvilken tid man bruger. Medlemslandene er dog ikke nået til enighed.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.