Hun mistede begge sine forældre til kræft på et halvt år - nu hylder hun dem

Kirsten Brigsted har danset i store dele af sit liv, og nu bruger hun blandt andet dansen til at samle penge ind.
Udgivet

Hvert eneste år har Kirsten Brigsted gjort, hvad hun kunne for at bekæmpe kræft. Adskillige arrangementer har samlet penge ind samtidig med, at hun har æret sine afdøde forældre.

Alt emmer af liv og glade dage, når Kirsten Brigsted sætter gang i dansefødderne. Baggrunden for de mange dansetrin er dog med et større formål - hun vil være med til at knække cancer.

Hun afholder årligt forskellige events med spinning, dans og løb, der er med til at samle flere hundrede tusinde kroner ind til Kræftens Bekæmpelse.

- Jeg tænker på dem hver gang og bliver stolt over, det jeg gør. Jeg ved, de ville give mig et skulderklap, hvis de kunne, siger Kirsten Brigsted.

I uge 43 er der et stort fokus på at samle ind til Kræftens Bekæmpelse, men for hende fylder det mange af årets uger.

Kirsten Brigsteds forælde gik i behandling for leukæmi på samme tid. Foto: Privatfoto.

Et sidste løfte

Hun brænder for at afholde arrangementer for det gode formål, men det er også for at ære sine forældre. De fik kronisk og akut leukæmi, og selvom de troede, at de ville blive helbredt, lykkedes det ikke.

Hun mistede derfor begge sine forældre med et halvt års mellemrum, for ni år siden.

- Jeg ved ikke, hvordan vi kom igennem det, fordi det gør man bare. Der var ikke noget valg, for vi kunne ikke sige, at det ville vi ikke. Så vi kæmpede bare med alt, hvad vi havde lært og var der for dem, alt det vi kunne, siger hun.

Kirsten Brigsted var tæt med sine forældre og tænker på dem, hver gang hun arrangerer en indsamling. Foto: Privatfoto.

Da hun først mistede sin far, gav hun sin mor et løfte, der blev startskuddet på flere års planlægning. Hun var blevet spurgt, om hun ville deltage i Stafet for Livet.

- Jeg sagde til min mor, at jeg ikke vidste, om jeg kunne, og så sagde hun, at det betød rigtig meget for hende, at jeg faktisk gjorde det, for det var jo også deres kamp, jeg tog, ved at være en del af det, siger hun.

Hendes mod døde kort inden, motionsløbet skulle afholdes, men Kirsten Brigsted mødte alligevel op.

- Det var rimelig tough at komme igennem, men der havde jeg jo bare hendes ord om, at det skulle jeg have fikset, siger hun.

Stafet for Livet

Hvert år holder flere byer i Danmark deres egen Stafet for Livet, som er et motionsløb, hvor pengene går til Kræftens Bekæmpelse.

Løbet kan vare mellem 12 og 24 timer, og deltagerne er tilmeldt forskellige hold, der er i gang på løberuterne.

Undervejs afholder de lysceremoni for at mindes, men stafetten er også en hyldest til livet.

I Horsens er stafetten i år en koncert, hvor to kopiband hjælper byen med at samle ind.

Siden har hun arrangeret danseevents, spinningarrangementer, cykelture og meget andet, som har samlet flere hundrede tusinde kroner ind, men det har også haft et større formål.

- Så får de også en oplevelse ved at gøre det, og jeg elsker bare bevægelse og motion, og det er også med til at styrke vores sundhed og forhåbentligt forebygge nogle af vores skavanker og sygdomme, siger Kirsten Brigsted.

Kirsten Brigsted underviser flere gange ugentligt i dans. Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

Udover de store arrangementer underviser hun flere gange om ugen i Fit&Sund i Horsens, og der er stort set altid ventelister for at komme med.

Mange af de trofaste medlemmer dukker også op til dansearrangementerne, og Kirsten Brigsted har haft mellem 100 og 150 deltagere på samme tid.

For fremtiden

Selvom det er en stor opgave at knække cancer, så er Kirsten Brigsted ikke typen, der giver op.

- I det store hele er det ikke mange penge, jeg samler ind, i forhold til hvad der er brug for, men alt tæller. Kan man bare blive lidt klogere og redde lidt flere liv, så er det det, jeg ønsker, når vi selv har stået i situationen, hvor vi ikke kunne, siger hun.

Kirsten Brigsted har let til smil og grin - især når hun underviser i dans. Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

I denne uge kommer hun ikke selv til at afholde events, men støtter til gengæld op om Koncert for Livet i Horsens, hvor de lørdag samler penge ind til Kræftens Bekæmpelse.

- Næste år kommer der igen både spinning og dans. Jeg har ikke datosat det endnu, men det kommer. Jeg plejer ikke at være supertidligt ude, men jeg er ved at kigge på det, siger Kirsten Brigsted.

Sønnen stillede ham et spørgsmål under en gåtur – nu holder hele byen kæmpefest

Anders Blaaberg med sin søn, 8-årige Max. Foto: Privatfoto
Udgivet

Et spørgsmål fra sønnen ledte ham til en spændende oplysning - nu holder byen kæmpefest.

Anders Blaaberg fra Ågård nord for Kolding var på vej hjem fra gymnastikopvisning på Ågård Efterskole med sin 8-årige søn i marts 2024.

De var på gåben gennem den by, som Anders Blaaberg har boet i, siden han var dreng, og som han er vendt tilbage til, efter at han fik børn.

- Min søn Max spurgte mig, hvornår Ågård egentlig blev bygget. Jeg slog det op på nettet, og på Wikipedia stod der, at Ågård var nævnt i år 1524. Det reflekterede jeg lidt over, og så delte jeg det i vores lokale Facebookgruppe, og folk syntes, at vi skulle markere 500-året for Ågård, siger Anders Blaaberg.

Anders Blaaberg lavede i april et opslag på Facebookgruppen 'På kryds og tværs af Ågård, Gravens og Øster Starup beboere', hvor han delte informationen om 500 året. Foto: Facebook Screenshot

Lokalarkivet gik i gang med at undersøge, om informationen på Wikipedia var korrekt, men det kunne de ikke.

Alligevel turde de godt planlægge markeringen, som løber af stablen fredag og lørdag, hvor hele byen så holder den helt store fest.

Programmet indeholder familiebanko, fællessang, traktorparade, optog, livemusik og høstfest med flere hundrede mennesker.

- Det er fedt at se, hvor mange dele af byen, der står sammen om det her. Skole, kirke, forsamlingshus, forretningsliv og købmand.  Det er bare fedt at se. Der kommer også nytilflyttere, som kommer til at opleve den her umiddelbare sammenholdsfølelse, når byen står sammen, siger Anders Blaaberg.

Alt sammen på grund af spørgsmålet fra sønnen Max, der ifølge Anders Blaaberg er nysgerrig og reflekterende af natur.

Nyt våbenskjold

Anders Blaaberg og resten af styregruppen for markeringen af 500-året fik også idéen til at lave et våbenskjold for Ågård.

Dét bliver præsenteret til den store høstfest lørdag aften.

- Temaugen på Øster Starup Skole handlede om Ågård, hvor eleverne er dykket ned i byens historie. 4.-5.- og 6-klasserne fik til opgave at lave et våbenskjold. Vi fik 50 ind, og så har vi i styregruppen udvalgt fire, som vores grafiker har sat sammen til ét.

Efter at våbenskjoldet er præsenteret, vil Anders Blaaberg hænge det op under byskiltene på de fem indfaldsveje til byen.

Foto: Privatfoto

Museumsinspektør bekræfter

TV SYD har talt med museumsinspektør ved Vejle Museerne, Anders Horsbøl Nielsen, om man kan stole på oplysningen om 500-året på Wikipedia-siden om Ågård, hvor der mangler en kildehenvisning.

På de frie opslagsværk Wikipedia kan alle nemlig rette i opslag, og derfor kan man ikke altid regne med informationerne.

Men Anders Horsbøl Nielsen fandt faktisk noget.

- Det er en skatteliste fra 1524, hvor der er en fra Ågård, der skal betale noget i skat. Men Ågård kan stadig sagtens være 550 år, det er bare første gang, at man kan dokumentere, at byen er omtalt. Men der er ikke noget ualmindeligt i, at en by som Ågård er nævnt for 500 år siden, siger han.

Og den oplysning er Anders Blaaberg glad for at få lige op til fejringen, da TV SYD taler med ham.

- Jeg får helt kuldegysninger, når du siger det. Det gav mig lige den der følelse af, at nu kan vi virkelig sige det med sikkerhed, siger Anders Blaaberg.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.