Gårdejer håber, at Åbent Landbrug kan give bedre forståelse for landmændene

Anne Grethe Hansen er medindehaver af gården Romsdal ved Give. De er i år blevet 100 procent selvforsynende. Foto: Jonatan Dybro
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

På gården Romsdal var man i år første gang med til Åbent Landbrug, som også blev et tilløbsstykke hos debutanterne fra Give.

Åbent Landbrug har i mange år været en tradition for mange landbrug rundt omkring i landet.

Her har de mulighed for at vise deres arbejdsplads frem - og mange steder valfarter børnefamilier afsted.

På gården Romsdal ved Give er det dog ikke tradition. I år er de nemlig med for første gang, fortæller Anne Grethe Hansen, der har gården sammen med sin mand Mogens.

Jeg tror, der er rigtig mange, der ikke helt ved, hvordan et landbrug ser ud

Anne Grethe Hansen, medindehaver af Roms

De har tidligere haft både skoleklasser og børnehaver forbi deres gård, men det er første gang, at de har besøg af så mange mennesker. 

Forståelse for traktorer på vejene

Anne Grethe Hansen skyder på at cirka 1000 gæster har valgt at lægge vejen forbi deres gård denne dag, og hun håber, at de senere tager derfra lidt klogere.

- Jeg håber, at de får et positivt syn på landbruget og ser hvad vi laver. Jeg tror, der er rigtig mange, der ikke helt ved, hvordan et landbrug ser ud, siger hun.

Mange var hoppet i gummistøvlerne og lagde vejen forbi Romsdal ved Give. Foto: Jonatan Dybro

Det er dog ikke alle, der altid er lige positive over for landmændene, når de møder dem på landevejene. Det håber medindehaveren af Romsdal, at Åbent Landbrug kan ændre på.

- Jeg håber, at de får en smule forståelse for, hvorfor vi nogle gange kører rundt på vejene med vores traktorer, siger hun.

Boltre sig med maskiner og dyr

Kesia Poulsen og Mette Olsen fra Sønder Omme var blandt de mange gæster, der søndag besøgte gården lidt uden for Give, og det var en god oplevelse både for dem selv, men især også for deres børn.

- Vi bor inde i en lille by, og så er det bare fedt at komme ud og få lidt frisk luft og at børnene kan komme ud og boltre sig med maskiner og dyr, siger Mette Olsen.

Åbent landbrug på Romsdal. Foto: Jonatan Dybro

Hun glæder sig især over, at alle børnenes sanser kan komme i spil i forbindelse med besøget.

- Børnene er virkelig blevet inddraget i det. Jeg synes, det er mega fedt, at de kan få lov til at komme op og prøve maskinerne og hoppe rundt i tingene, siger hun.

Finde på at gøre det igen

Hos både Mette Olsen og Kesia Poulsen falder svaret prompte, da de bliver spurgt, om de kunne finde på at komme igen.

- Helt sikkert, lyder det i kor.

Så er spørgsmålet bare om Anne Grethe og Mogens Hansen og de øvrige ansatte på Romsdal er klar til en runde mere næste år.

- Jeg kunne godt finde på at gøre det igen, men jeg har ikke lige hørt de andre ad, siger hun med et grin.

Derfor investerer Lego i nye uddannelser i Vejle

Grafik: Lasse Lund Hansen
Udgivet

I 2026 åbner SDU i Vejle, hvor man vil udbyde en række it-uddannelser. Det er blevet en realitet i samarbejde med kommunen og Lego. Men hvorfor går Billund-virksomheden ind i det samarbejde?

Fra 2026 og årene efter vil mere end 1.000 studerende rykke ind på SDU i Vejle.

Det nye it-universitet er blevet til virkelighed i et samarbejde med Lego og Vejle Kommune.

I det kommunale budget har man sat 100 millioner af til projektet. Det vides ikke, hvor mange penge Lego går ind i projektet med.

Morten Lundsgaard Degn er Vice President for Digital Technology hos Lego. Foto: LEGO Group A/S

Ifølge Morten Lundsgaard Degn, der er Vice President i Digital Technology i Lego er en af årsagerne, at der er et stigende behov for medarbejdere med de færdigheder, som et kommende it-universitet i Vejle udbyder.

- Vi har rigtig meget brug for digitale talenter og også digitale talenter i fremtiden. Det har vi, fordi digitalisering og teknologi er noget, vi investerer meget i i Lego Group, så det er en strategisk beslutning om, at det vil vi investere mere i, fortæller han.

I Lego har man i dag tre gange så mange digitale medarbejdere, som man havde for tre år siden. Det giver derfor et øget behov for et bedre rekrutteringsgrundlag og vil ifølge Billund-virksomheden også have det i fremtiden.

- Vi vil gerne have en meget stærk intern digital funktion. Derfor kører vi en insourcing-strategi, siger Morten Lundsgaard Degn.

Hvad er insourcing?

Man taler om insourcing – i modsætning til outsourcing - når en virksomhed vælger selv at producere produkter eller ydelser, som man tidligere har købt hos underleverandører.

Kilde: samfundsfag.dk

Den nye campus i Vejle kommer til at tilbyde flere efterspurgte engelsksprogede uddannelser inden for digitalisering, softwareudvikling og kunstig intelligens.

- Det er rigtig rigtig værdifuldt at have den nærhed, og det tror vi på. Så derfor er det dejligt, at der kommer så mange digitale talenter tæt på os om nogle år. Det ser vi frem til, siger han.

Efter planen skal 400 studerende begynde deres bacheloruddannelse på SDU Vejle i 2026. Det forventes at halvdelen vil være internationale studiepladser.

Herefter forventer man de følgende år, når de kandidatstuderende også begynder, at få op mod 1.500 studerende på campus i Vejle.

Udover finansieringen fra Lego er SDU også i dialog med andre virksomheder om støtte.

Kæmperegning på vej til skandalefirma - løj på genbrugspladsen

Arbejdstilsynets billeder fra asbestejendom ved Snogbæk Nederby 16 ved Sønderborg. Foto: Arbejdstilsynet
Udgivet

LM Multiservices får nu en regning på 19.200 kroner plus moms for at aflevere asbestaffald på genbrugsplads i Sønderborg.

Løgne om livsfarligt og ulovligt børnearbejde, sikkerhed på arbejdspladsen og giftige asbesttagplader.

Som om listen af usandheder ikke kunne blive længere, bliver LM Multiservices nu en præsenteret for en kæmperegning fra Sønderborg Kommune efter en løgn på genbrugspladsen.

Efter at have fjernet det asbestholdige tag fra en 550 kvadratmeter stor lade ved Sønderborg i september, transporterede firmaet asbestholdige tagplader til genbrugspladsen i Skodsbøl. Der var 19 paller i alt - til en samlet pris på 23.200 kroner plus moms.

Luini Joe Mammen ejer LM Multiservices og kan nu se frem til en stor regning for affald. Foto: TV2.dk

Skeptisk medarbejder

Private borgere har lov gratis at aflevere den slags affald på genbrugspladsen, og erhvervskunder skal betale pr palle.

I denne sag viste det sig, at den, der afleverede affaldet, nok ikke holdt sig til sandheden. Kommunen og Sonfor er nemlig overbeviste om, at det drejer sig om erhvervsaffald fra nedrivningsarbejdet hos Nick Horup på adressen Snogbæk Nederby 16.

- En af vore medarbejdere blev opmærksom på den anselige mængde af tagplader, som så lidt for spændende ud til at være privataffald, og spurgte chaufføren, om det var privat- eller erhvervsaffald. Svaret var, at det var privat, fortæller Jesper Ryegaard Rasmussen, Genbrug og Affalds Chef hos Sonfor, som er Sønderborgs forsyningsselskab.

Asbestpladerne blev afleveret i dagene 20.-21. september, og den store mængde fik alarmklokkerne til at ringe på genbrugspladsen.

- Vi tjekkede yderligere op på sagen, og med hjælp fra kommunen fik vi lavet en kobling til LM Multiservices, der stod for arbejdet på Snogbæk Nederby, siger affaldschefen.

Der er tale om eternittaget på denne bygning, som indeholder asbest og ikke er fjernet efter reglerne. Foto: TV 2

Byggeaffald i naturen

Sønderborg Kommune oplyser i en pressemeddelelse, at der efter weekenden 21.-22. september er fundet byggeaffald i naturen to steder. 

I rundkørslen på Nybølvej ved Sønderborgmotorvejen og på en mark ved Bøgevej/Nybølvej.

Der er efterfølgende sendt en partshøring til bygherre og firmaet, der udførte arbejdet, og de skal begge to nu svare på, om de vil vedkende sig byggeaffaldet. Herefter vurderer Sønderborg Kommune, om der skal foretages yderligere.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Nick Horup, der ejer ejendommen på Snogbæk Nederby 16, eller LM Multiservices. Ingen af parterne er vendt tilbage på vores henvendelser.

Tema

Asbestsagen

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.