Formand for Det Etiske Råd stopper snart: - Det har været en vild tid

Leif Vestergaard Pedersen fra Jelling har været formand for Det Etiske Råd i to år. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Formand for Det Etiske Råd, Leif Vestergaard Pedersen, er gået ind i sidste år som rådsmedlem. TV SYD har mødt ham til en snak om tiden som medlem og rådets betydning for samfundet.

Leif Vestergaard Pedersen husker stadig den forårsdag i 2019, hvor telefonen ringede, og han kort efter førte en samtale med daværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Budskabet var klart: Sundhedsministeren ønskede, at Leif Vestergaard Pedersen skulle blive medlem i Det Etiske Råd.

- Jeg blev så overrasket. Jeg syntes slet ikke, at jeg hørte til de mennesker, der sidder i rådet. Der er jo professorer og lignende. Men så fik jeg at vide, at rådet skal bestå af mennesker med en bred erfaring, og så gav det mening, hvorfor jeg var blevet udvalgt, siger Leif Vestergaard Pedersen, der er bosiddende i Jelling.

Lørdag er det snart fem år siden, at Leif Vestergaard Pedersen, der er bosat i Jelling, blev inviteret ind i Det Etiske Råd.

Sidenhen er der sket meget.

I dag er Leif Vestergaard Pedersen blandt andet formand for Det Etiske Råd, og det er også snart et overstået kapitel.

Et medlem kan nemlig kun sidde i rådet i seks år, og dermed har formanden taget hul på sin sidste tid i rådet.

- Det er trist, for det har været og er stadig fantastisk spændende at være medlem i Det Etiske Råd. Det har været udviklende for mig, og jeg synes, at der er en gave at beskæftige sig med komplekse problemstillinger, som mange interesserer sig for og ikke mindst lytter til, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Hvad er Det Etiske Råd?

Det Etiske Råd rådgiver og skaber debat om nye bio- og genteknologier, der berører menneskers liv, natur, miljø og fødevarer. Rådet består af 17 medlemmer, der er en blanding af fag- og lægpersoner, som tager stilling til etiske spørgsmål, der har at gøre med vores sundhedsvæsen.

Medlemmerne bliver udpeget for en 3-årig periode, og et medlem kan højest være medlem i seks år.

Ni medlemmer bliver udpeget af Folketingets Udvalg vedrørende Det Etiske Råd, mens otte medlemmer bliver udpeget af fire ministerier (Sundheds- og Ældreministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet).

Alle medlemmer er frivillige.

Rådet er et uafhængigt og selvstændigt råd og modtager derfor ikke instrukser eller lignende fra hverken ministre, Folketinget eller andre om opgaver, som rådet skal tage op, ligesom rådet ikke modtager instruktioner om konkret indhold af udtalelser, rådgivning, offentlige debatter eller andet. Det Etiske Råd understøttes af Nationalt Center for Etik.

En rapport er mange måneder undervejs. Leif Vestergaard Pedersen fortæller, at der kan gå alt mellem fire til otte måneder, inden rådet har en rapport klar om et etisk spørgsmål.

Under processen mødes de 17 medlemmer én gang i måneden. Her diskuterer rådet typisk flere emner i løbet af en dag. Rådet mødes skiftevis i Kolding og i København.

Kilde: Det Etiske Råd og Leif Vestergaard Pedersen

Dilemmaernes tid

For Leif Vestergaard Pedersen har Det Etiske Råd altid stået for noget særligt. Rådet sætter nemlig nuancer på etiske dilemmaer og dykker ned i materien på en måde, som er ganske særegen.

- Vi kan ikke være eksperter på alle felter. Vi dækker mange politiske, faglige og kulturelle betragtninger, og dertil kommer, at vi er i stand til at tiltrække de ypperste eksperter inden for de felter, som vi beskæftiger os med. På den måde bliver vi godt klædt på til at belyse, hvilke problematikker og nuancer et emne indeholder, og det er også det, der gør, at vi er værd at lytte til, siger han.

Formand for Det Etiske Råd, Leif Vestergaard Pedersen, under en pressebriefing om abortgrænse og aktiv dødshjælp. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Rådets berettigelse er ifølge Leif Vestergaard Pedersen blevet mere synlig for offentligheden i løbet af den periode, hvor han har siddet som medlem.

- Det har været en vild tid. Da jeg kom ind i rådet, var vi i gang med en af de mest epokegørende rapporter i nyere tid nemlig spørgsmålet om omsorg i sundhedsvæsenet. Jeg kan se, at der er store aftryk fra vores rapport i ældrereformen, som regeringen har fremlagt, og det er dejligt at se.

Kort efter brød coronapandemien ud, og det krævede, at både myndigheder, regeringen og Det Etiske Råd måtte op i et højere gear.

- Pandemien var én stor etisk udfordring. Vi haltede konstant bagefter, for ingen kunne følge med. Alt skete så hurtigt. Og det seneste år har vi beskæftigede os med abort, aktiv dødshjælp, organdonation og snart fosterdiagnostik, så der har været meget at se til, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Leif Vestergaard Pedersen

  • Formand, Etisk Råd: 2022 – (formandsperiode udløber i 2025)

  • Bestyrelsesformand, Filadelfia: 2021 - 

  • Medlem, Etisk Råd: 2019 - (medlemsperiode udløber i 2025)

  • Chefkonsulent, Lundgaard-konsulenterne: 2019 – 

  • Medlem, Medicinrådet: 2017 - 2022 

  • Administrerende direktør, Kræftens Bekæmpelse: 2010 - 2018 

  • Sundhedsdirektør, Region Midtjylland: 2005 - 2010 

  • Cand.oecon ved Aarhus Universitet 

Overvejelser og grundighed

Siden pandemien er ønsket om rapporter fra Det Etiske Råd steget eksplosivt, og det er på sin vis glædeligt, hvis man spørger Leif Vestergaard Pedersen.

- Vi er glade for, at der er et ønske om at høre fra os. Vi må bare aldrig få så travlt, at vi ikke kan tage os tid til arbejdet. Grundighed er nemlig forudsætningen for, at vores overvejelser overhovedet kan blive taget i betragtning, siger han.

Selvom rådet altid kommer med en anbefaling på baggrund af flertallets overbevisning, er det ikke anbefalingen, der er det vigtigste ifølge Leif Vestergaard Pedersen.

- Vores arbejde får først værdi, når regeringen overvejer de problemstillinger, der findes på et område, og hvis de er villige til at lytte til vores argumenter i stedet for at have travlt med at overbevise alle om, at de har ret, hvis de ikke deler flertallet af rådsmedlemmernes holdning.

Et eksempel på forskellige holdninger kan ses i spørgsmålet om organdonation. Her flugter regeringens holdning til organdonation ikke med, hvad flertallet af Det Etiske Råd mener.

Medlemmer af Det Etiske Råd

  • Leif Vestergaard Pedersen, formand

  • Berit Andersen, næstformand

  • Anette Hygum (Specialeansvarlig overlæge, palliativt team, Onkologisk Afdeling på Sygehus Lillebælt)

  • Christian Gamborg (Ph.d. og lektor i Naturressourceetik, Københavns Universitet)

  • Grete Christensen (formand for Dansk Sygeplejeråd)

  • Henrik Nannestad Jørgensen (Cand.mag. i nordisk litteratur og kunsthistorie, skolebestyrer)

  • Ida Donkin (Læge gynækologisk/obstetrisk afdeling, PhD indenfor epigenetik/reproduktion)

  • Jacob Giehm Mikkelsen (Professor MSO, Ph.d. Institut for Biomedicin, HEALTH, Aarhus Universitet)

  • Knud Kristensen (Cand.scient.pol., forhenværende formand for SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed)

  • Lise Müller (Sygeplejerske, næstformand i SF)

  • Merete Nordentoft (Klinisk professor ved Region Hovedstadens Psykiatri)

  • Mie Oehlenschläger (Tech-analytiker, cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling)

  • Svend Brinkmann (Professor i almenpsykologi og kvalitative metoder, ph.d. i psykologi, Aalborg Universitet. Foredragsholder og radiovært)

  • Rasmus Willig (Forstander for Suhrs Højskole, ph.d. i sociologi)

  • Christine Nellemann (Humanbiolog, ph.d. fra Københavns Universitet)

  • Birgitte Arent Eiriksson (Direktør i Justitia)

  • Mikkel Wold (Sognepræst Marmorkirken)

15 medlemmer er nemlig af den overbevisning, at "det etisk set vil være mest forsvarligt at holde fast i den nuværende model baseret på en blød form for informeret samtykke eller aktivt tilvalg."

- Det er helt okay, at regeringen mener noget andet end flertallet i rådet. Vi kan høre, at regeringen har drøftet vores overvejelser, og det er vigtigt, siger han.

Overvejelser og drøftelser vil der utvivlsomt forsætte med at være i fremtiden for Det Etiske Råd. Om et år er det dog uden Leif Vestergaard Pedersen, og det har han det godt med.

- Det er vigtigt, at der sker udskiftning hvert sjette år, for ellers kender vi hinandens holdning, og så gror det hele fast. Der skal været noget fornyelse, så rådet kan holde sig tidssvarende, siger han.

12 Vejle-spillere var sneet inde: - Ærgerligt for forberedelserne, siger profil

Vejle Boldklub måtte aflyse dagens træning grundet snevejret. Kristian Kirkegaard var en af 16 spillere, som kunne møde ind til styrketræning indendørs. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd
Udgivet

Torsdagens snevejr gik udover Vejle Boldklub, da det kun lykkedes lidt over halvdelen af truppen at finde vej til klubbens træningsanlæg.

Vejle Boldklubs træningsbaner var torsdag perfekte til en sneboldskamp. Desværre var de ubrugelige til det, som klubben gør sig bedst i.

Fodbold.

Dagens træning var derfor aflyst. Klubben rykkede i stedet indendørs, hvor spillerne styrketrænede i knap to timer.

12 ud af klubbens 28 førsteholdsspillere kunne slet ikke komme frem til træningsanlægget.

Sådan så der ud på hele Vejles træningsanlæg klokken 11.30. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd

Midtbanespilleren Kristian Kirkegaard var en af 16 spillere, der kom gennem snemængderne.

Vejle Boldklub spiller om tre dage mod Randers FC. Optakten til kampen var derfor alt andet end ønsket ifølge den fremmødte Kirkegaard.

- Det er selvfølgelig ærgerligt for forberedelserne, men det ville jo ikke være anderledes, hvis det gik udover en af de andre klubber. Det er bare om at være omstillingsparat i måden at forberede sig på kampen, siger han.

En af kunstgræsbanerne var ved at blive ryddet for sne først på eftermiddagen. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd

En af kunstgræsbanerne blev ryddet for sne først på eftermiddagen. Kristian Kirkegaard regner derfor med at spille fodbold i stedet for snebold de næste to dage, medmindre vejret gentager sig.

- Planen er helt sikkert, at vi møder ind i morgen, og så må vi se, om det er muligt at få ryddet banerne. Ellers finder vi på et eller andet, siger han.

Vejles kamp mod Randers FC fløjtes i gang søndag klokken 14. Opgøret kan ses på TV 2 Sport og TV 2 Play.

Superligaklubben var langtfra ene om at blive generet af dagens vejr. Du kan følge vejrets udvikling herunder.

Iskold nat i vente - ned til minus 10 grader

Solen går ned ved Billund. Foto: Dorthe Eithz Vandt
Udgivet

Efter solen er gået ned, er temperaturen styrtdykket de steder, hvor der ligger sne. Pas på glatte veje derude.

Her er et billede fra Billund, hvor der lige nu måles minus 6,4 grader. På billedet kan ses dannelse af rimtåge.

Det skriver TV2 Vejr

Det klarer op i løbet af natten, og temperaturen ventes at styrtdykke.

Mange steder -7 til -3 og lokalt -10 grader.

TV 2 Vejr forventer, at det bliver den koldeste nat dette efterår indtil nu.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com