Organdonation deler vandene - formand for Det Etiske Råd forstår politikerne

Skal vi alle automatisk have et donorkort, når vi fylder 18 år? Foto: Lasse Lund Hansen: Grafik
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skal, skal ikke? Snakken går lige nu mange steder, om vi alle automatisk skal stå i organdonorregisteret, når vi er voksne. Formand for Det Etiske Råd, Leif Vestergaard Pedersen, er uenig i forslaget, som netop er stillet af regeringslederne.

Regeringen lægger op til, at alle danskerne efter det fyldte 18. år automatisk skal stå i organdonorregisteret. Altså at man ikke længere skal melde sig som organdonor, men i stedet aktivt melde fra, hvis man ikke ønsker at være donor.

Det er de tre regeringsledere i SVM-regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen, som tidligere på måneden udtalte ønsket om at vende måden, man melder sig til organdonorregisteret, til DR og Politiken.

- Desværre havde vi sidste år næsten 30 dødsfald blandt folk på listen, og de dødsfald vil vi gerne undgå ved at få flere til at være organdonorer, udtalte Mette Frederiksen til de to medier.

Leif Vestergaard Pedersen, formand, Det Etiske Råd

  • Født i 1956

  • Bosiddende i Jelling

  • Formand for Det Etisk Råd siden 2019

  • Formandsperioden udløber i februar 2026

  • Tidligere sundhedsdirektør i Vejle Amt og senere Region Midtjylland samt direktør for Kræftens Bekæmpelse

  • Uddannet cand.oecon. fra Aarhus Universitet

Et forslag som formand for Det Etiske Råd, Leif Vestergaard Pedersen, godt forstår, at politikerne foreslår. 

- Det er al ære værd at se på, hvordan vi kan øge organdonationen og få flere danskere til at tage stilling til emnet, så der også er flere, som aktivt vælger det til. Det ønske forstår jeg til fulde.

Leif Vestergaard Pedersen har de seneste fem år været formand for Det Etiske Råd. Han er bosat i Jelling og tidligere sundhedsdirektør i Region Midtjylland.

Sidste år døde 28 danskere, ifølge TV2, på venteliste, mens 442 aktivt ventede på et nyt organ.

Det Etiske Råds anbefalinger vedrørende manglende aktiv stillingtagen til organdonation:

I tilfælde af manglende aktiv stillingtagen mener 15 ud af 16 rådsmedlemmer, at det etisk set vil være mest forsvarligt at holde fast i den nuværende model baseret på en blød form for informeret samtykke eller aktivt tilvalg. Et rådsmedlem mener, at udgangspunktet bør være en blød form for formodet samtykke eller aktivt fravalg, hvor man i udgangspunktet er registreret som organdonor, men selv aktivt skal bekræfte eller fravælge denne.

Til grund for flertallets anbefalinger har rådsmedlemmerne i deres overvejelser især lagt vægt på:

  • at en model baseret på informeret samtykke eller aktivt tilvalg efter deres mening stemmer bedst overens med principperne om respekt for det enkelte menneske, dets integritet og selvbestemmelse, som også er bærende principper i Sundhedsloven.

  • at det baseret på den tilgængelige viden om internationale erfaringer med alternative modeller såvel som den tilgængelige viden om dansk donationspraksis og danskernes holdninger til donation er tvivlsomt, om en model baseret på en form for aktivt fravalg vil føre til en betydelig forøgelse af antallet af donorer.

  • at en ændring af den eksisterende model risikerer at svække den høje og altafgørende folkelige tillid til donationssystemet og generelle støtte til donationssagen. Som nogle medlemmer ser det, udspringer denne risiko især af bruddet med de principper om selvbestemmelse og integritet, som ligger til grund for den nuværende model, mens det for andre også spiller ind, at en ændring vil ske på et usikkert empirisk grundlag, sådan så det er usikkert, om et brud med principperne om selvbestemmelse og integritet vil blive opvejet af en betydelig forøgelse af antallet af donorer.

Kilde: Det Etiske Råd

68-årige Leif Vestergaard Pedersen har siddet som formand i Det Etiske Råd i fem år. I den tid han har siddet, har organdonation været på dagsordenen én gang, og det mundede ud i en anbefaling i 2022, hvor 15 ud af rådets 16 medlemmer anbefaler, at vi bevarer ordningen med, at danskerne selv skal gå i donorregisteret for at tilmelde sig. 

De anbefaler ikke, at man laver det, de kalder, et 'formodet samtykke', hvor man som 18-årig automatisk bliver medlem af donorregisteret. 

- Ved et 'formodet samtykke', som regeringen nu lægger op til, gør man op med det princip, at man selv bestemmer over sit liv og sin krop. Vi har selvfølgelig diskuteret i Det Etiske Råd, om vi kunne give køb på det princip, for der er mange mennesker på ventelisten for organdonationer. Og det kunne man måske godt, hvis det gav flere donorer. Men den effekt ser det ikke ud til, at sådan en beslutning vil få, siger Leif Vestergaard Pedersen og uddyber:

- Alle undersøgelser viser nemlig, at 'formodet samtykke' rent faktisk vil kunne betyde, at færre ender med at tage aktivt stilling til organdonation. Nogle mennesker bliver nemlig vrede over, at staten siger, at deres organer er statens ejendom. Derfor har vi ikke kunnet støtte ideen.

Anni Matthiesen (th) MF, Venstre står her sammen med sin nevø Alex, som lider af cystisk fibrose, og som måske får behov for en lungetransplantation. Foto: Privat

Selvom forslaget fra Mette Frederiksen (S), Troels Lund Poulsen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) indebærer, at alle myndige danskere skal stå i donoregisteret, så kan organer ifølge forslagsstillerne kun benyttes, hvis man aktivt har givet tilladelse til det.

Politiker ændrede holdning da nært familiemedlem blev syg

Anni Matthiesen, der er medlem af Folketinget for Venstre, ser forslaget fra partilederne som en kærkommen mulighed for, at vi får flere mennesker til at tage stilling til organdonation.

 - Vi har nu så mange mennesker, der venter på et nyt organ for at kunne leve, så vi er bare nødt til at gøre noget andet.

For år tilbage kunne Anni Matthiesen, der bor ved Grindsted, ikke se sig selv om organdonor. Faktisk slet ikke.

- Nej, det var mig imod. Jeg syntes tidligere, at alt i min krop tilhørte mig selv. Jeg kunne ikke forestille mig, at det ikke er min hele krop, der skal i jorden, når den tid kommer.

Men efter en samtale ved et familiearrangement kom hun på andre tanker. Hendes voksne nevø Alex er syg med cystisk fibrose, og han får med stor sandsynlighed en dag brug for nye lunger.

- Den snak fik mig til at tænke anderledes, og ret hurtigt derefter gik jeg ind og meldte mig som organdonor, fortæller Anni Matthiesen.

- Mit hjerte tilhører mig

Hun har ingen betænkeligheder ved det netop stillede forslag.

- Jeg ser ingen tvang i den her måde. Og jeg håber, at det vil kunne få flere til at forholde sig til organdonation. Også at man tager snakken ude i familierne om det. Vi ved, at mange egentlig gerne vil donere deres organer, men at de ikke har fået meldt sig til registeret. Det skal vi have lavet om.

- Mit hjerte tilhører mig, det giver jeg ikke væk. Heldigvis kan man vælge nøjagtigt hvilket organ, man vil forære væk. Det gør valget endnu nemmere, mener den 60-årige venstrepolitiker. 

Venstrepolitiker Anni Matthisen med sin nevø Alex, hvis sygdom fik hende til at ændre holdning til organdonation. Foto: Privat

Råd foretrækker jævnligt at 'skubbe' til danskerne

Hos Det Etiske Råd ser man gerne, at alle danskere aktivt bliver tilskyndet til at tage stilling til organdonation. 

- Hvis man lige så stille 'skubber' danskerne til at tage stilling, så er der flere, der vil tage stilling, er vi overbeviste om. Derfor er vores anbefaling, at folk bliver spurgt om det jævnligt gennem livet. Det kunne for eksempel være, når de åbner deres årsopgørelse ved Skat, så kunne det laves sådan, at man kan klikke sig videre i et system, hvor man så giver sin holdning til kende, lyder rådet fra Det Etiske Råds formand. 

Selvom politikerne skulle vælge at sætte os alle i organdonorregisteret som 18-årige, så er Leif Vestergaard Pedersen ikke urolig for den beslutning.

- Vi lever i et demokrati, og vi bestemmer ikke i etisk råd. Vi kommer med råd og rådgivning, som vi lægger frem for både politikere og landets befolkning, og jeg kan se, at de analyser, vi har lavet, indgår i debatten. Så synes jeg, vi er kommet meget langt. 

12 Vejle-spillere var sneet inde: - Ærgerligt for forberedelserne, siger profil

Vejle Boldklub måtte aflyse dagens træning grundet snevejret. Kristian Kirkegaard var en af 16 spillere, som kunne møde ind til styrketræning indendørs. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd
Udgivet

Torsdagens snevejr gik udover Vejle Boldklub, da det kun lykkedes lidt over halvdelen af truppen at finde vej til klubbens træningsanlæg.

Vejle Boldklubs træningsbaner var torsdag perfekte til en sneboldskamp. Desværre var de ubrugelige til det, som klubben gør sig bedst i.

Fodbold.

Dagens træning var derfor aflyst. Klubben rykkede i stedet indendørs, hvor spillerne styrketrænede i knap to timer.

12 ud af klubbens 28 førsteholdsspillere kunne slet ikke komme frem til træningsanlægget.

Sådan så der ud på hele Vejles træningsanlæg klokken 11.30. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd

Midtbanespilleren Kristian Kirkegaard var en af 16 spillere, der kom gennem snemængderne.

Vejle Boldklub spiller om tre dage mod Randers FC. Optakten til kampen var derfor alt andet end ønsket ifølge den fremmødte Kirkegaard.

- Det er selvfølgelig ærgerligt for forberedelserne, men det ville jo ikke være anderledes, hvis det gik udover en af de andre klubber. Det er bare om at være omstillingsparat i måden at forberede sig på kampen, siger han.

En af kunstgræsbanerne var ved at blive ryddet for sne først på eftermiddagen. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd

En af kunstgræsbanerne blev ryddet for sne først på eftermiddagen. Kristian Kirkegaard regner derfor med at spille fodbold i stedet for snebold de næste to dage, medmindre vejret gentager sig.

- Planen er helt sikkert, at vi møder ind i morgen, og så må vi se, om det er muligt at få ryddet banerne. Ellers finder vi på et eller andet, siger han.

Vejles kamp mod Randers FC fløjtes i gang søndag klokken 14. Opgøret kan ses på TV 2 Sport og TV 2 Play.

Superligaklubben var langtfra ene om at blive generet af dagens vejr. Du kan følge vejrets udvikling herunder.

Iskold nat i vente - ned til minus 10 grader

Solen går ned ved Billund. Foto: Dorthe Eithz Vandt
Udgivet

Efter solen er gået ned, er temperaturen styrtdykket de steder, hvor der ligger sne. Pas på glatte veje derude.

Her er et billede fra Billund, hvor der lige nu måles minus 6,4 grader. På billedet kan ses dannelse af rimtåge.

Det skriver TV2 Vejr

Det klarer op i løbet af natten, og temperaturen ventes at styrtdykke.

Mange steder -7 til -3 og lokalt -10 grader.

TV 2 Vejr forventer, at det bliver den koldeste nat dette efterår indtil nu.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com