Selv efter 176 landskampe er der stadig noget hun ikke har prøvet
Sanne Troelsgaard kan om en måned, i en alder af 34 år, spille sin første VM-slutrunde med det danske kvindelandshold i fodbold. Med alderen i betragtning vil det måske også være eneste og sidste gang.
Lotte Troelsgaard kunne fra udskiftningsbænken se sin enæggede tvillingesøster Sanne få et gult kort i en kamp for Sønderjyskes kvindehold.
Lotte kom på banen i løbet af kampen, men forlod den hurtigt igen.
Hun begik et frispark, der kostede et gult kort.
Normalt kunne hun spille videre, men dommeren forvekslede hende med hendes søster Sanne.
Derfor mente han, at det var gult kort nummer to til Lotte, hvilket var lig med et rødt kort og en tidlig tur i bad.
Sanne var tavs og blev på banen, selvom dommeren lavede en åbenlys fejl. Hun ville spille videre, mens søsteren gik sin vej.
Det var hverken første eller sidste gang, at Lotte "tog et kort" for den senere kvindelandsholdsspiller, Sanne Troelsgaard.
Første VM som 34-årig?
Sanne Troelsgaard er med 176 kampe på det danske landshold den spiller med næstflest kampe i historien. Søsteren Lotte har til sammenligning spillet otte landskampe.
Hun debuterede i 2008 i en kamp mod Finland. En 15 årig landsholdskarriere har budt hende på tre EM-slutrunder i 2009, 2017 og 2022. For fem år siden blev hun kåret til årets spiller.
Men hun mangler fortsat det største, man kan opleve som kvindelig fodboldspiller.
At spille VM for sit land.
Hvis jeg kommer med, vil det være det største i mit fodboldliv
Sanne Troelsgaard, fodboldspiller, Vejen
Danmark er kvalificeret for første gang i 16 år. Om en måned er ventetiden måske overstået for Sanne, hvis det lykkes hende at være blandt landstræner Lars Søndergaards udvalgte.
- Det er kæmpestort, at jeg forhåbentlig skal til VM, siger Sanne Troelsgaard.
En deltagelse ved verdensmesterskaberne vil være kronen på værket efter en lang karriere. Med sine 34 år er det måske også eneste og sidste mulighed, hun får.
En af drengene
Sanne Troelsgaard er født og opvokset i Vejen.
Hun begyndte med tvillingesøsteren, Lotte Troelsgaard, på et drengehold i den lokale klub Vejen SF. Klubben havde intet pigehold. Det kom først et halvt årti senere, hvor de som 11-12 årige begyndte at spille sammen med andre piger.
- Jeg passede godt i drengenes miljø i forhold til fodbold. Jeg var ligeså voldsom, og det fulgte med, da jeg begyndte at spille med piger, siger hun.
Der gik ikke længe, før drømmene om en professionel karriere blomstrede. Men hun vidste ikke, hvad det indebar.
Hun så op til brødrene Laudrup og Peter Schmeichel, mens ingen kvindelige spillere prydede væggene på pigeværelset. Hun kendte nemlig ikke nogen.
- Jeg vidste ikke, at der var et kvindelandshold dengang. Da jeg fandt ud af det, så jeg op til spillere som Katrine S. Pedersen og Cathrine Paaske.
Det krævede mere end talent at nå toppen
I den lokale klub stak søstrenes talent ud fra mængden. Som 12-årige begyndte interessen fra bedre hold at stige.
Niveauet var højere, og på trods af sine færdigheder skulle Sanne vænne sig til, at hun ikke længere var den bedste.
- Der var mange, som havde et større talent end mig. Derfor var jeg nødt til at arbejde hårdere. Det er en af mine spidskompetencer, har jeg fundet ud af, siger hun.
Når medspillerne holdt fri eller ferie, satte Sanne sig ikke bare i sofaen. Hun trænede for sig selv.
I dag er der heller ikke mange hviledage. Ved siden af fodbolden arbejder hun som fitnesscoach gennem sit eget online fitnessforum.
Bølgerne gik højt
Både Sanne og Lotte havde et vinderinstinkt, der ikke kunne tages fejl af. De hadede at tabe.
- Selvom det var på eliteplan, så var mange af de andre hurtige til at smile og snakke. Men det var tydeligt, at det kunne Sanne og jeg ikke. Man skulle ikke sige noget til os, for vi havde svært ved at komme videre, fortæller Lotte Troelsgaard.
Og deres iltre temperament gik også ud over hinanden.
Ligesom kampen for Sønderjyske måtte Lotte engang til et indendørsstævne for Vejen SF forlade banen. Igen på grund af Sanne.
De kan begge tage det med et smil i dag.
Dødsfald satte livet i perspektiv
Sporten har været i første række det meste af Sannes liv.
Men i 2013 skete der noget, som satte fodbolddrømmen på pause med et fingerknips.
Hendes far var fra begyndelsen i Vejen en tro følgesvend. Det var ham, der introducerede hende for spillet og senere støttede Sanne fra tribunen.
Men i 2013 mistede hun ham til kræft.
For første gang var fodbold sekundært. Hun valgte at melde afbud til landsholdet og EM. Hun trak endda stikket helt i nogle måneder.
- Han var jo så stor en del af det. Så hvorfor skulle jeg fortsætte, når han ikke var der.
På det tidspunkt spillede hun for Brøndby IF, som sammen med Fortuna Hjørring var den største klub herhjemme i kvinderegi.
Afstanden fra den københavnske Vestegn og hjembyen Vejen var for stor. Derfor valgte hun at tage et sportsligt skridt nedad, da hun skiftede til KoldingQ for at være tættere på familien.
Farens død er stadig en stor sorg for hende i dag, men hun føler, at tabet også har givet noget positivt.
- Jeg er så taknemlig for at kunne leve af at spille fodbold. Det satte livet i perspektiv, da jeg mistede ham, fordi man ville have så meget effektivt ud af hver eneste træning.
Fodbold vs. børn
I Danmark er professionel kvindefodbold en ting, der hører fremtiden til. Derfor skal man som kvinde søge mod udlandet, hvis man skal leve af sin sport.
Troelsgaard-søstrene har størstedelen af livet gået de samme veje. De er begge uddannede butiksekspedienter og pædagoger. Men når det kommer til at blive professionel fodboldspiller, trak Sanne det længste strå.
Efter tre år i Kolding var hun klar til det professionelle liv. I 2017 rykkede hun over på den anden side af Øresund for at spille for FC Rosengård i Sverige.
I 2021 gik turen videre til fodboldens hjemland England, hvor hun indtil nu har tørnet ud for Reading FC, der netop er rykket ned fra landets bedste række.
Den engelske liga er blandt verdens bedste. Ifølge BBC tjener en kvindelig spiller i gennemsnit 47.000 pund om året. Det svarer i skrivende stund til 410.000 kroner.
Afstanden mellem England og Danmark betyder, at Sanne ikke ses med sin familie udover et par gange om året. Selvom hun betegner sig som et familiemenneske, har hun givet afkald på manglende samvær med familien for at opnå sin drøm.
- Man kan ikke spille fodbold for altid. Jeg har stadigvæk mål og drømme for min fodbold, og dem kan man ikke nå, hvis man bor i Vejen eller Koldingområdet.
Den professionelle levevej har betydet flere afkald. Flere parforhold er også smuldret for at nå toppen.
For tre år siden blev midtbanespilleren moster. Tvillingesøsteren Lotte Troelsgaard stoppede sin karriere som fodboldspiller for at opfylde sin drøm om at blive mor.
Sanne Troelsgaards klubber
2004: Haderslev FK
2005-2009: SønderjyskE
2009-2010: Brøndby IF
2011-2012: IK Skovbakken
2012-2014: Brøndby IF
2014-2017: KoldingQ
2017-2021: FC Rosengård
2022-nu: Reading FC
(Kilde: dbu.dk/landsholdsdatabasen)
Sanne Troelsgaard drømmer også om at blive mor. Dog ikke på bekostning af at stille fodboldstøvlerne på hylden.
- Jeg elsker fodbold så meget. Det betyder alt for mig kombineret med min familie, men jeg kan ikke se mig selv stoppe, fordi jeg skal have børn i morgen, siger hun.
Karrierens højdepunkt står for døren
Med 176 A-landskampe og syv forskellige klubber på CV´et har landsholdets alderspræsident prøvet meget.
Hun fremhæver selv en kamp i Champions League mod FC Barcelona i sin tid for FC Rosengård og en EM-sølvmedalje i 2017 som de største højdepunkter indtil videre.
Det vil dog overgås, hvis hun udtages til VM.
- Hvis jeg kommer med, vil det være det største i mit fodboldliv.
I påsken kunne Sanne Troelsgaard tiljubles af medspillere og fans efter at have spillet 175 kampe på landsholdet. Siden har hun spillet en kamp mere, så antallet er oppe på 176.
Rekordholderen for flest spillede kampe er horsensianske Katrine S. Pedersen, der nåede at repræsentere Danmark 210 gange.
Der er stadig et godt stykke for Sanne til at overgå sit teenageidols antal optrædener. Hun vil dog gøre forsøget, selvom hendes 34 år traditionelt er tæt på pensionsalderen.
- Selvfølgelig er det også en drøm at nå flest landskampe. Jeg har et mål om at nå over 200 kampe, men det er aldrig sikkert, at jeg bliver udtaget til næste kamp, så jeg tager ingenting for givet.
Sanne Troelsgaard er udtaget til landsholdets kommende samlinger fra den 19.-22. juni og den 26.-29. juni. Her skal hun gøre sig bemærket for at blive en del af den endelige trup til VM i Australien.