Ungt landmandspar går mod strømmen og har rigeligt i 36 malkekøer - nu vinder de pris
Hos landmændene Mette Bidstrup og Jesper Hansen har de kun 36 malkekøer, og det er de godt tilfredse med. En gennemsnitlig kvægproduktion har over 200 køer.
En gennemsnitlig mælkeproducent har over 200 køer. Mette Bidstrup og Jesper Hansen 36 malkekøer.
Og det er helt perfekt med et mindre landbrug, færre dyr, mindre indtjening, men mere bæredygtighed, synes landmandsparret. Der er ifølge dem ingen grund til, at landbrugene skal være større.
- Vi tager det stille og roligt. Det er ikke sådan, at jeg føler mig meget stresset og helt bagefter, siger Jesper Hansen.
Parret har netop fået Familielandbrugets Initiativpris for at være bæredygtige og for gå i mod tendensen med de meget store gårde.
- Jeg synes det er fedt, at vi bliver anerkendt for det, vi går og laver og ikke mindst vise, at små bedrifter også kan køre, siger Mette Bidstrup.
Jesper Hansen er fuldtidslandmand og Mette Bidstrup er produktionslederuddannet, men arbejder fuld tid som radiograf, når hun ikke er på barsel som nu.
Sætter tæring efter næring
De har haft gården i fire år og sætter tæring efter næring og har ikke stiftet større gæld end det, et et større parcelhus koster. Det betyder, at deres renteudgifter er små selv med 40 hektar egen jord. De har lejet yderlige 40 hektar.
- I stedet for at stifte stor gæld og drifte der ud af, så har vi et lille forbrug, så bankbogen kan følge med, fortæller Jesper Hansen.
- Vi fodrer køerne med egen planteavl. Både for at være så selvforsyndende som muligt, men også for at tænke på klimaet, uddyber Mette Bidstrup.
Enkelt produktionsudstyr gavner
En måde at spare både penge og ressourcer på, er at købe brugt udstyr til gården. Og parret kan godt lide, at udstyret er enkelt.
- Hvis fodervognen ikke vil starte, så kan vi heldigvis tage en trillebør som man gjorde førhen. Det eneste, som kan gå galt der er et fladt dæk, siger Mette Bidstrup.
De økologiske jersykøer bliver malket to gange om dagen, og parret er i gang med at spare op til en malkerobot, der kan klare rutineopgaven mere effektivt. Og en teknisk investering er dog gjort, nemlig overvågning af malkekøerne med et GPS-system.
- Den måler, hvad de laver, og om de spiser eller sover, eller måske ligger ned, og på den måde vise om et dyr er ved at blive sygt eller gå i brunst, siger Jesper Hansen.