Stolte sosu-elever vil ændre vores fordomme
150 unge mennesker er i disse dage samlet i Fredericia for at lægge planer for, hvordan deres uddannelse kan opnå et bedre omdømme.
I Fredericia er 150 unge lige nu samlet i et såkaldt rollemodelkorps.
De læser alle sammen til enten social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent. Et erhverv, der lider under et dårligt ry, og som der om seks år vil mangle 6.500 af. Det vurderede FOA i 2021.
- Man hører meget den der med, at sosu er den nemme vej. Og at vi ikke laver andet end personlig pleje og at sidde på kontoret og drikke kaffe. Men det er bare så meget mere end det, fortæller en af deltagerne i rollemodelkorpset, Louise Høyby Nielsen.
Når de unge er samlet i Fredericia, er det håbet, at de kan være med til at ændre fortællingen om faget og dermed styrke uddannelsens omdømme, så flere får lyst til at vælge den karrierevej.
- Fordomme bygger på uvidenhed, og det er også det, vi kæmper for at lære noget om, hvordan vi formidler det bedst muligt, sådan at disse fordomme kan slås ned, ved vi oplyser folk om, hvad vi egentlig laver, mener Louise.
For Cecilie Egebjerg Mortensen lå det altid i kortene, at hun ville gå velfærdsvejen.
- Jeg er meget typen, der ikke kan finde ud af det der med at skulle sidde og lytte (i skolen red.) tre år i streg. Jeg har brug for afveksling, så de ting jeg lærer, er de ting, jeg får lov at komme ud og prøve af.
For Frederik Stenkjær har vejen til sosu-uddannelsen været mere kringlet.
- Jeg har prøvet at være håndværker. Det fik jeg dårlige knæ af. Så prøvede jeg en masse forskelligt arbejde, men jeg kunne ikke rigtigt finde ud af, hvad det var, jeg skulle vælge. Til sidst endte jeg med at prøve være ufaglært inden for social og sundhedshjælperfaget. Og jeg synes, det er et arbejde, jeg kan stå op til.
Stolthed over at hjælpe andre
Særligt én ting går igen ved de unges uddannelsesvalg. Det er stoltheden ved faget.
- Om det er at gå hen og lægge en hånd på skulderen, eller jeg spørger ind til, hvordan de har det, eller om det er at hjælpe dem med at komme op om morgenen. Det der med at man bliver bekræftet i, at man gør noget rigtigt hele tiden, og man gør nogle andre glade. Man oplever en enorm taknemmelighed i sit arbejde fra andre mennesker, og det er virkelig bekræftende, siger Louise om sit valg.
- Jeg er glad for, at jeg fandt et arbejde. Jeg er glad for, at jeg kan komme glad hjem fra og tage glad på arbejde, fortæller Frederik.
Ny gymnasieretning kan være medspiller
Tirsdag eftermiddag præsenterede regeringen sit reformudspil om et uddannelsessystem, der blandt andet vil betyde oprettelsen af et erhvervs- og professionsrettet gymnasium under navnet EPX.
- Rekruttering til hele velfærdssektoren kunne styrkes denne her vej, for dem der har lyst til at arbejde med mennesker. De skal have muligheden for at arbejde med mennesker, også når de tager deres ungdomsuddannelse, lyder det fra Jacob Bro, der er direktør på Social- og Sundhedsuddannelsen i Vejle.
Målet med den nye ungdomsuddannelse er blandt andet at gøre det lettere for unge at få overblik over, hvilke erhvervs- og professionsuddannelser de ønsker at forfølge.
Uddannelsen vil kræve et gennemsnit på 2, vare som udgangspunkt to år og ifølge udspillet blive indført i sommeren 2030 i 87 danske byer.
- Det er ikke et spørgsmål om at læse bøger og skrive opgaver. Det har vi masser af andre gode ungdomsuddannelser til at klare. Det her er et spørgsmål om det, vi på vores skole kalder at gøre læring. Hvordan omsætter vi den teoretiske viden til en praksis? Det er rigtig, rigtig godt, hvis vi lykkes med det. Så det glæder vi os til, siger Jacob Bro
Workshop giver mod på mere
De sidste to dage i Fredericia har givet Louise Høyby Nielsen, Frederik Stenkjær og Cecilie Egebjerg Mortensen mere blod på tanden til at fortælle om deres valg om at uddanne sig til sosu-assistent eller sosu-hjæper.
- Jeg synes, at det er et fedt arbejde, og jeg vil gerne være med til at fortælle folk, at der er de her fordomme, men at det overhovedet ikke er sådan, lyder det fra Frederik.
For Cecilie har mødet med rollemodeller, da hun skulle vælge uddannelse, været afgørende for hendes valg. Det vil hun gerne give videre.
- Så tænkte jeg, hvor er det sejt, at man kan komme ud og tale så godt om sit fag.
- Jeg har altid elsket at tale med folk om deres håb, deres ønsker og deres drømme, og nu kan jeg bare gøre det endnu bedre. Så at få folk til at vælge deres uddannelse med hjertet og vælge hvad de reelt set gerne vil med deres liv. Det betyder rigtig meget for mig, fortæller Louise Høyby Nielsen.