To mænd jagter millioner af skattekroner, som er havnet i de forkerte lommer

I Varde Kommune er det 'Team Kontrol' bestående af Sean Iversen (tv) og Michael Petersen (th), der kontrollerer, om kommunens ydelser går til de rigtige. Foto: Søren Pors Grundahl, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

I 2022 opklarede de 14 syd- og sønderjyske kommuner socialt bedrageri for 69 mio. kroner.

De sidder tæt i den lille sølvgrå Toyota Aygo, Sean Iversen og Michael Petersen.

De udgør tilsammen det to mand store 'Team Kontrol', der tjekker, om indbyggerne i Varde Kommune får de sociale ydelser, som de er berettiget til.

Hverken mere eller mindre.

Folk har en forestilling om, at vi ligger på lur i hækken med paryk og blå briller, men det gør vi ikke

Sean Iversen, kontrolmedarbejder, Varde Kommune

Team Kontrol redede sidste år godt 6,7 millioner kroner fra at falde i sociale bedrageres hænder.

I alt opklarede de 14 syd- og sønderjyske kommuner i 2022 socialt bedrageri for 69.102.034 kroner.

Det viser tal fra kommunerne, som TV SYD har fået indsigt i.

Det er vel at mærke kun de kommunale sociale ydelser såsom sygedagpenge og kontanthjælp. 

Tallet er endnu højere, hvis man medregner snyd med Udbetaling Danmarks ydelser såsom SU og boligstøtte, som kommunerne også hjælper med at opklare.

Socialt bedrageri er, når man bevidst giver forkerte oplysninger for at få en højere social ydelse.

Det er ikke altid, der er tale om bevidst bedrageri. Sommetider er folk bare ikke opmærksomme på at få givet de rette oplysninger.

Og her er det også Sean Iversens og Michael Petersens opgave at vejlede folk uden nødvendigvis at komme med den store hammer.

Uanset hvad opklarer landets kontrolgrupper i kommunerne for flere og flere penge.

Kilde: Kommunernes Landsforening Foto: Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD

På virksomhedsbesøg

Hver torsdag tager Sean Iversen og Michael Petersen ud af kontoret på virksomhedsbesøg for at tjekke, om dem, der får eksempelvis sygedagpenge ikke arbejder på det spisested, det landbrug eller den campingplads, som de samtidig er sygemeldt fra.

For så falder hammeren - konsekvensen er ofte et tilbagebetalingskrav og hel eller delvis fratagelse af den sociale ydelse.

Sean Iversen (tv) og Michael Petersen (th) har en fortid sammen i Skat. De har arbejdet i Team Kontrol i seks år. I bilen er også TV SYDs fotograf. Onsdag 8. november kan du i nyhedsudsendelse 19.30 komme med de to på køretur. Foto: Lucas Mæng, TV SYD

Nogle kalder dem "dyneløftere", fordi de går tæt på i deres vurdering af, om man er enlig eller samlevende.

Selv siger de, at de mere har en vejledende rolle og ikke er konfrontatoriske, når de møder borgere, som de mistænker for bevidst at give falske oplysninger.

- Folk har en forestilling om, at vi ligger på lur i hækken med paryk og blå briller, men det gør vi ikke. Vi har en åben dialog i øjenhøjde med borgeren. Vi løfter sagerne på en anden måde, end man gjorde engang, siger Sean Iversen.

- Vi gør en stor dyd ud af, at samtalerne - der måske ender i et knapt så godt resultat for borgeren - foregår på en ordentlig måde. Man er ikke dømt på forhånd, hvis man skal til samtale hos os, siger Michael Petersen.

Tip os

Har du bevidst eller ubevidst fået højere sociale ydelser, end du havde ret til, og har du anonymt lyst til at fortælle hvorfor? Så hører TV SYD gerne fra dig. Kontakt os på sogr@tvsyd.dk

Sommetider møder de folk, der står i en svær situation. På den måde siger de, at de både er detektiver og socialrådgivere på samme tid.

- Vi møder mennesker, der er presset økonomisk og menneskeligt. Det sker oftest af en grund, at man prøver at tilegne sig lidt ekstra. Man kan godt forstå, hvis folk er pressede, men der er regler, der skal overholdes, siger Sean Iversen.

Der er det vores opgave at finde ud af, om der noget indhold i den anmeldelse, eller om det bare er chikane

Sean Iversen, kontrolmedarbejder, Varde Kommune

Chikane?

Fire ud af ugens fem arbejdsdage er Sean Iversen og Michael Petersen dog på deres fælles kontor og undersøger sagerne derfra.

Sagerne starter hovedsageligt som tip fra borgere, kolleger eller myndigheder som Skat.

Der kommer også en del sager fra 'Den fælles dataenhed' - også kaldet registersamkøring. 

Det er et computerprogram, der kan sammenholde data fra en lang række offentlige registre og automatisk finde uregelmæssigheder, der potentielt kan være socialt bedrageri.

Disse ydelser bliver der snydt mest med

  • Sygedagpenge

  • Kontanthjælp

  • Økonomisk friplads

  • Flexjobydelse

  • Boligstøtte

  • SU

  • Familieydelser

  • Pension

  • Barselsdagpenge

Kilde: Kommunernes Landsforening og Udbetaling Danmark

Når I får et anonymt tip, hvordan sikrer I jer så, at det ikke bare er chikane?

- Det ved vi af gode grunde ikke. Vi indkalder som udgangspunkt altid den borger, der er blevet anmeldt til en samtale. Så plejer vi at spørge, om vedkommende har en formodning om, hvem anmelderen er, og det har de som regel, siger Michael Petersen, og Sean Iversen tilføjer:

- Og der er det vores opgave at finde ud af, om der noget indhold i den anmeldelse, eller om det bare er chikane. Det oplever vi engang imellem.

Vi lykkes 100 procent, når vi slet ikke finder noget. Det er nok utopisk at tro, at vi når det

Helle Marquertsen, borgerservicechef, Varde Kommune

Opklarer for flere og flere penge

Kigger man på udviklingen, skiller Varde Kommune sig ud. I 2018 opklarede Team Kontrol nemlig sager for 3,2 mio. kroner, og sidste år var det 6,7 mio. kroner - mere end en fordobling.

- Jeg har to meget dygtige medarbejdere på den her opgave. De får mere og mere erfaring og bliver bedre til at vælge, hvilke sager, vi skal se grundigere på. Så vi kan fokusere ressourcerne der, hvor der er noget at finde, siger borgerservice i Varde Kommune, Helle Marquertsen.

Helle Marquertsen er borgerservicechef i Varde Kommune. Foto: Søren Pors Grundahl, TV SYD

Derudover bliver kommunerne stadigt bedre til at dele erfaringer indbyrdes, og så er samarbejdet med forskellige myndigheder blevet bedre.

- I bund og grund er det slet ikke et issue for os, hvor mange penge vi finder. Vi lykkes 100 procent, når vi slet ikke finder noget. Det er nok utopisk at tro, at vi når det, siger Helle Marquertsen.

Mads Sørensen, borgmester i Varde Kommune, er ikke bekymret over, at skoleeleverne kan opleve mindre behagelige situationer på plejehjemmene. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Ifølge Varde Kommunes borgmester er det vigtigt at sikre sig, at borgere ikke får ydelser, de ikke er berettiget til. Men de to medarbejdere i Team Kontrol er passende, siger han. 

Kunne man ikke sagtens ansætte en mere og så betale dén løn hjem, tænker du?

- Vi er ikke ude på at begå heksejagt på borgerne. Vi skal sikre, at midlerne bliver retmæssigt udbetalt, og så har kontrolgruppen selvfølgelig også en præventiv effekt til, at folk lige tænker sig en ekstra gang om, om man nu stadigvæk er i den situation, som man er blevet bevilget midlerne efter, siger Mads Sørensen (Venstre), borgmester i Varde Kommune.

Nu vil Gerda og hendes kollegaer ikke tage mod tøj fra danskernes foretrukne netbutik

Foto: Kjeld Friis, TV SYD
Udgivet

Blå Kors, der har 13 butikker i Syd- og Sønderjylland, takker nej og frasorterer varer fra netbutikker som Temu og Shein.

Flere og flere genbrugsbutikker tager ikke imod produkter fra Temu og Shein. Tilbage i september forbød ejeren af i secondhandforretningen Second Love i Vejle også de billige produkter.

Nu følger Gerda Pedersen i Blå Kors-butikken i Horsens og resten af hendes kollegaer rundt omkring i landet trop.

Den landsdækkende hjælpeorganisation har set sig nødsaget til at takke nej til varerne, fordi de kan være kritiske og sundhedsskadelige.

- Når der kan være en sundhedsrisiko forbundet med at videresælge dem, så vil vi bare bede om, at man ikke afleverer sine genbrugsvarer fra de her webshops, siger Thomas Røddik Korneliussen, der er kommunikationschef i Blå Kors.

Organisationen læner sig op ad Forbrugerrådet Tænk, der hvert år tester produkter for at se, om de er sikre og lever op til producenternes løfter. De råder til, at man ikke donerer Temu-varer til sin lokale genbrugsbutik, fordi en stor del af varerne ikke lever op til europæiske regler.

- Når vi går ud og siger det her, så er det fordi, vi ønsker, at både kunderne og vores frivillige kan være trygge i vores butikker, siger kommunikationschefen.

Glæder de frivillige

Og det kan være svært at se med det blotte øje, om reglerne er overholdt eller ej. Især for de frivillige, der har ansvaret for at sortere de mange poser, som de modtager.

- Jeg synes, at det er rigtig godt, at vi ikke tager imod det, siger Gerda Pedersen, der er frivillig i Blå Kors.

Hun fortæller, at det er nemmere at genkende Sheins produkter, fordi de har mærkater i deres tøj, mens hun ofte må føle sig frem til, om et produkt kommer fra Temu.

Kendt problem

Også hos Røde Kors kender de til udfordringen med at spotte de kinesiske produkter. Og de har klare regler for, hvordan de frivillige skal takle tøj eller andet, der virker mistænkeligt.

- Vi siger til de frivillige, at hvis noget lugter af petroleum eller lignende, så skal de slet ikke stikke hænderne ned i det, siger Tina Donnerborg, der er chef for genbrug i Røde Kors.

Hun fortæller dog også, at de ikke har tænkt sig at takke nej til de omdiskuterede produkter i Røde Kors. De frygter nemlig, at det vil gå ud over antallet af donationer, de modtager.

- Det er klart, at det er et samfundsmæssigt problem, at der bliver solgt så meget på Temu. Men vi tror ikke på, at det bliver løst ved ikke at modtage det. Vi ved, at det skal være meget nemt for folk at donere. Så hvis man ikke får det ene, så får man heller ikke det andet. Og vi har virkelig brug for donationerne, siger hun.

Kommunikationschefen i Blå Kors håber dog fortsat, at folk vil aflevere deres genbrugsposer.

- Det er min fornemmelse, at vi har fået god respons fra rigtig mange. Jeg kan godt forstå, hvis folk synes, det kan være svært, når de har købt noget i de webshops i god tro, men vi er nødt til at eksperterne anvisninger, siger Thomas Røddik Korneliussen.

Den lever kun i Vadehavet, og vi ved ikke meget om den - men den skal reddes

Udgivet

I forbindelse med genopretningen af Kongeåen, vil man forsøge, om ekstremt sjælden fisk kan leve der.

Lige nu lever den ekstremt sjældne og truede fisk snæblen kun i Vadehavet og i åerne omkring Vadehavet, hvor den gyder i november og december.

Det gør den i Vidå-systemet ved Tønder og i Ribe Å, men nu skal et nyt projekt gøre biologer klogere på snæblens liv i Vadehavet og ikke mindst, om man kan få den udbredt til andre åer i Danmark.

Projektet går ud på, at biologer i disse dage stryger snæblerne for æg, der skal klækkes på Danmarks Center for Vildlaks i Randers.

Hør biolog Michael Deacon fortælle om snæblen her.

Dernæst udsættes ynglen i løbet af april og maj i Kongeåen, når fiskene er mellem to og fire centimeter lange.

Håbet er, at man med genopretningen af Kongeåen, kan få snæblen til også at leve her.

Der har tidligere været millionstore projekter i andre europæiske lande, som uden held har forsøgt at få snæblen dertil.

Det er især sparsomt med viden om, hvordan snæblen lever i Vadehavet, og hvor langt fra kysten den, op til 60 centimeter store fisk, går.

Snæblen har sit karakteristiske navn fra den lange og spidse snude. Den er beslægtet med helten, men DNA-analyser har vist, at snæblen for cirka 7.500 år siden begyndte at adskille sig fra helten.

Også Slesvig-Holsten er med i projektet, som startede i 2023 og fortsætter til 2029.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com