Købte to næsten identiske ringe på Zalando og Temu – nu råber hun op
Det er ikke nødvendigvis det samme produkt, bare fordi det ligner meget, lyder det fra Dansk Erhverv.
Et stigende antal danskere køber ind på den kinesiske handelsplatform Temu, der fanger dem ind i et univers af små priser på alt fra tøj og julepynt til elektronik og kosmetik.
Og flere er begyndt at undre sig over, hvorfor de skal betale mere for "næsten identiske varer" på europæiske hjemmesider.
40-årige Anna Kirkelund fra Als er en af dem. Hun handler ugentligt på Temu.
I jagten på nye kinesiske fund stødte hun i september på en forgyldt ring med kvadratiske, grønne krystaller, der til forveksling lignede den, hun tidligere havde klikket hjem fra webbutikken Zalando. Fordi hun alligevel havde planer om at bestille andre varer på Temu, tilføjede hun ringen til sin indkøbskurv.
Når Anna Kirkelund i dag tager ringene på, synes hun ikke, at der er nogen synlig forskel, men hun har betalt to vidt forskellige priser for de to ringe.
373 kroner for den fra Zalando. 11 kroner for Temu-ringen.
- Jeg tænkte faktisk, at det nok var en billig efterligning. Men jeg blev nysgerrig. Nu er den kommet, og der er meget, meget små forskelle. Lukningen på ringen er magen til, men sidder den omvendte vej, og så er der en synlig limklat på Zalando-ringen. Ikke noget man umiddelbart lægger mærke til. Forfra ser de helt helt ens ud, fortæller Anna Kirkelund.
Hundeseler og barberblade
Der er visse ting, Anna Kirkelund aldrig kunne finde på at købe hos den populære kinesiske handelsplatform, der netop har overhalet både Zalando og Matas på listen over danskernes foretrukne webbutikker.
Hun køber ikke kosmetik eller elektronik af frygt for skadelig kemi og sikkerhedsbrister. Men gerne hundeseler, neglefile, pynt til bilen, klipklapper, t-shirts og barberblade.
- Jeg har sart hud, så der vil jeg ikke tage chancer. Men med nogle ting virker det ligegyldigt. Jeg har også købt 12 barberblade til 34,69 kroner, og de passer så fint på min Gillette-barberskraber. Hvorfor skulle jeg så give 141,95 kroner for fire lignende i Matas? spørger Anna Kirkelund.
- Mange af tingene er sikkert produceret samme sted som det, man køber herhjemme, og Temu sælger det til meget lavere priser. Måske burde butikkerne overveje, om der ikke er råd til at sætte priserne lidt ned herhjemme, tilføjer Anna Kirkelund.
Tip os
Har du oplevet noget i forbindelse med emnet, som du gerne vil dele?
Så hører TV SYD gerne fra dig. Skriv til os på tvsyd@tvsyd.dk
Det er helt uforpligtende, og vi behandler dit tip fortroligt.
Husk at tilføje dit navn og telefonnummer, så vi kan komme i kontakt med dig.
Det handler om sikkerhed
TV 2 har fået henvendelser fra en række forbrugere, der ligesom Anna Kirkelund er i tvivl om, hvad de får for deres penge, når de betaler den højere pris for varer, der synes identiske eller har samme funktioner.
Ifølge projektleder i Forbrugerrådet Tænk, Christel Søgaard Kirkeby, handler det om at være sikret som forbruger.
I Danmark og EU er der krav om sikkerhed, uønsket kemi og mærkning, som europæiske importører og butikker skal overholde. Men sådan er det ikke for de udenlandske spillere.
Og Forbrugerrådet Tænk har i tests set flere eksempler på varer indenfor en lang række varegrupper, som ikke lever op til de europæiske krav, fortæller Christel Søgaard Kirkeby.
Anna Kirkelund er en blandt flere, der af netop de årsager ikke køber elektronik og kosmetik hos Temu. Er der ikke masser af varer, forbrugere trygt kan købe og samtidig spare en masse penge?
- Ingen ved det, for de er ikke forpligtet til at oplyse om indhold. Man kan for eksempel komme til at købe smykker med tungmetaller eller produkter i forarbejdet læder, der indeholder det allergifremkaldende stof chrom 6, og så udsætter man sig selv for unødig risiko. Mange udsættelser over tid øger den negative påvirkning.
Hvor sikker kan man være på, at de danske og europæiske butikker har styr på uønsket kemi og sikkerhedsrisici?
- Der er selvfølgelig ingen garanti for, at der ikke er brodne kar eller eksempler på europæiske regler, der ikke bliver overholdt. Det er vores indtryk, at de overholdes, når vi taler om etablerede forhandlere, siger Christel Søgaard Kirkeby.
Det koster penge at teste
De danske webbutikkers talerør Dansk Erhverv er stærkt kritiske overfor Temu.
Fagchef for produktregulering, Betina Schiønning, minder om, at de danske butikker har udgifter til moms, told og løn i Danmark. Samtidig bruger de store summer på kontrol med underleverandører i for eksempel Kina.
- Det er en omkostningsfuld affære at sælge varer, der er dokumenteret lovlige. Det koster at lave kontrol; at teste og få andre til at teste, siger Betina Schiønning.
Kan du forstå, at det for forbrugere kan virke mærkeligt, at de kan få næsten identiske varer til en helt anden pris?
- Man kan ikke vide, om Temu bare har haft et godt tilbud, eller om de har krænket designrettigheder. Desuden er det ikke nødvendigvis det samme produkt, bare fordi det ligner meget. Der skal man som forbruger både tænke i retning af kemisk indhold og kopiprodukter, siger Betina Schiønning.
Anna Kirkelund har det fint med at lægge ordrer hos Temu.
- Jeg skal have regnskabet herhjemme til at gå op, så hvis jeg kan få nogle ting billigere, så gør jeg det, siger hun.
Temu: Vi tjekker for lovovertrædelser
TV 2 har spurgt Zalando, hvorfor de sælger ringe, der til forveksling ligner dem, der er til salg hos Temu.
Dette svarer virksomheden ikke direkte på. Zalando påpeger dog, at de kun samarbejder med lovlige brands og forhandlere.
- Hos Zalando sætter vi en ære i at sikre, at alle vores produkter er sikre for vores kunder, overholder EU's regler og standarder, og ikke er kopivarer (...) Desværre står vi over for unfair konkurrence fra virksomheder, der ikke overholder reglerne – især fra Asien – som omgår disse regler og tilbyder lavere priser, lyder det endvidere fra Zalando i en mail.
Temu skriver i en mail via handelsplatformens danske kommunikationsbureau, at forhandlere er underlagt et krav om, at deres produkter overholder gældende love og regler.
Af det skriftlige svar til TV 2 fremgår det også, at Temu prioriterer "forbrugersikkerhed gennem strenge kvalitetstjek, løbende overvågning og hurtig handling på problemer".
De tager efter eget udsagn produkter ned eller tilbagekalder, hvis der er mistanke om, at der sker lovovertrædelser, og sanktionerer forhandlere med advarsler eller blokeringer.
Hvorfor det er muligt at købe en ring til 11 kroner, der er nærmest identisk med den, Anna Kirkelund har købt hos Zalando, forklarer Temu ikke.
Anna Kirkelund har det fint med at lægge ordrer hos Temu.