Regnen tonsede ned i skybrudsramt kommune - der arbejdes hårdt for at undgå oversvømmelser i fremtiden

Video: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et voldsomt uvejr gav forleden dobbelt skybrud i Varde Kommune. Selvom kommunen er i gang med at klimatilpasse, så er der mange år til, at den er i mål.

Tirsdag morgen væltede regnen ned over store dele af Syd- og Sønderjylland.

I Varde Kommune ramte regnvejret massivt med 50,5 milliliter regn i gennemsnit. 

I Outrup satte de en kedelig rekord, da de blev ramt af dobbelt skybrud. Her faldt der 32,7 millimeter regn på 30 minutter, og i alt fik Outrup 72,6 millimeter vand, det viser DMIs målinger. 

Det er det kraftigste skybrud, man de 25 år, man har registreret den slags herhjemme, har målt i oktober måned. 

Normalt falder der 83 millimeter regn i Danmark i hele oktober, som er årets mest regnfulde måned.

Lindy Weber Iversen optog skybruddet i Varde den 3. oktober 2023, hvor vandet fossede i gaderne. Video: Lindy Weber Iversen

7,6 centimeter vand per m2

For at forstå, hvor meget regn, der faldt tirsdag i området, skal man forestille sig, at der stod 7,6 centimeter vand - eller omregnet syv ti-liters spande fyldt med vand - vel at mærke per kvadratmeter - og det er over hele det ramte område. 

Skybrud er defineret ved mindst 15 millimeter regn på 30 minutter, og ved den intensitet har kloaknettet ofte svært ved at følge med.

Skybrud i Varde Kommune tirsdag den 3. oktober 2023. Foto: DMI

I Ølgod faldt der ifølge DMI 48,9 millimeter regn under skybruddet. Her blev sløjdlokalet på Ølgod Skole hårdt ramt af den megen regn, fortæller Finn Gravesen, der er pedel på skolen.  

- Vi var nærmest lige mødt ind på arbejde tirsdag morgen, og så gik der et kvarter, hvor det begyndte at lyne og tordne, og lige efter kom regnen bare væltende. 

Ifølge Finn Gravesen var dørene ind til blandt andet sløjdlokalet og pedellernes kælderlokaler ikke tætte nok, så da regnvandet skyllede ned i skakten, løb vandet også gennem dørene.

Finn Gravesen er pedel på Ølgod Skole, og han var på skolen, da vandmasserne kom styrtende.

- Det var vildt, og jeg har aldrig set noget lignende før. Det gik så hurtigt, og kælderskakten var på hurtigt fyldt op med vand, fortæller Finn Gravesen.

Efter regnen kunne skaderne i kælderlokalerne besigtiges. Og her var trægulvet sløjdlokalet helt ødelagt.

- Vi har måtte skære trægulvet op, da der er mange kræfter i sådan noget vådt træ, og da det kan ødelægge væggene og hele bygningens konstruktion, hvis det udvider sig for meget, siger Finn Gravesen.

Sløjdlokalet på Ølgod Skole stod under vand efter skybrud. Endnu ved man ikke, hvornår lokalet igen er klar til brug. Foto: privatfoto

Nu vil de se på, hvordan de kan undgå disse oversvømmelser i fremtiden.

- Der er flere muligheder. Vi kan måske forhøje kanten om kælderen, så vandet ikke så let ryger ned kælderen.

En del kommunale bygninger fik skader i forbindelse med det voldsomme regnvejr. Lige nu viser kommunen opgørelse, at 14 bygninger er mere eller mindre vandskadet.

Følgende bygninger er ramt af vandskade i Ølgod.

Der er primært tale om vand i kældre og på lofter, men nogle steder giver vandmængderne også el-problemer.

  • Borgercenter Varde, kælder

  • Dalgashus/kælder

  • Lerpøthus/kælder

  • Carolineparken/Kælder

  • Lykkesgårdskolen/vand gennem loft flere steder samt el udfald

  • Alslev skole/kælder

  • Østervang Børnehave./kælder

  • Østervang Samstyrken/el udfald

  • Hjemmeplejen i Lunde/ kælder.

  • Outrup skole, hvor er gymnastiksalen også våd.

  • Kældrene på Lunde skole, Outrup skole, Nørre Nebel skole og Janderup skole er også ramt

Kilde: Varde Kommune

Formand for udvalget for Plan og Teknik, Preben Friis-Hauge, (V), erkender, at der er langt til, kommunen er helt i mål med klimatilpasning men understreger, at de er i fuld gang.

Preben Friis-Hauge (V), er formand for udvalget for Plan og Teknik. Fotoarkiv

- Vi har afsat mange millioner af kroner til klimasikring om året, og vi har arbejdet med det i mange år.

Klimahandleplan ser frem mod 2050

I Varde Kommunes seneste klimahandleplan fra oktober 2022 er målet, at man arbejder frem mod år 2050 med fuld implementering af klimasikringen.

- Det er et langt sejt træk, men vi har allerede gennemført en del projekter rundt om i kommunen med alt fra separation af regnvand og kloakvand, vi har lavet lavbundsbassiner og faskiner, som regnvandet kan flyde ud. Vi har også lagt drænrør, gravet grøfter og lavet diger mange steder, så folk kan opholde sig i deres hjem eller sommerhus mange steder i kommunen uden risiko for oversvømmelser. 

Klimahandleplan Varde Kommune

Varde Kommune vil arbejde for, at perioder med henholdsvis øget nedbør og tørke påvirker miljøet, erhvervet og borgerne mindst muligt

For at imødegå den øgede nedbør og tørke og de deraf afledte konsekvenser gennemføres forskellige projekter, som er beskrevet herunder:

a) Øget brug af ådale til afgræsning og genskabelse af vådområder. Dette løser udfordringerne forbundet med skybrud i vinterhalvåret, fordi vandet holder sig i ådalene (hvor der ikke er dyr om vinteren).

b) Flere LAR-projekter i fælleskloakerede områder og LAR-løsninger indtænkt i planlægning af nye boligområder.

c) Øget separatkloakering med henblik på at mindske mængden af spildevand, der skal renses, og minimere risikoen for overløb af spildevand til naturområder. Der er beregnet en mindre CO2-besparelse forbundet med den mindre mængde spildevand, der skal rensens, svarende til en besparelse på 10 procent per årti.

d) Øget monitorering af vandstand og -gennemstrømning i søer og vandløb.

e) Kommunens beredskabsplaner revideres løbende, således der er handleplaner for udsatte borgere og kritisk infrastruktur mv. under ekstreme vejrforhold.

f) Nye fokusområder ift. erhvervsservice og vejledning til erhvervslivet, således de bliver rustet til fremtidens udfordringer og kan bidrage til bedre udnyttelse af ressourcer og mindre udledning af spildevand. g) Borgerrettede oplysningskampagner om adfærd under ekstreme vejrforhold.

(Kilde: Klimahandleplan Varde Kommune)

Ifølge udvalgsformanden spiller DIN Forsyning også en vigtig rolle i arbejdet med klimasikringen. De arbejder for kommunen med at reducere udledning fra renseanlæg og det samlede kloaksystem i 2030 med 80 procent i forhold til 2016. Til det formål er der afsat omkring 80 millioner kroner årligt, fortæller Preben Friis-Hauge.

Hvad er en faskine?

En faskine er et hulrum i jorden, som regnvandet fra taget og indkørslen/terrassen ledes hen. Hulrummet kan være fuldt med sten eller en færdigstøbt plastkasse. Når vandet kommer ind i faskinen, vil det med tiden synke stille og roligt ned i jorden.

Faskiner understøtter derfor vores ønske om, at regnvandet nedsiver der, hvor det falder. Det er nemlig et vigtigt element i vandet kredsløb – uden nedsivning bliver vores grundvandsdepoter ikke fyldt op – og så kan vi ikke hente det som drikkevand om mange år.

Desuden sørger en faskine for, at regnvandet ikke kommer i kloakken.

(Kilde: Din Forsyning)

Alligevel skal borgerne regne med, at der vil opstå situationer som tirsdag, hvor skybrud laver oversvømmelser i både private og offentlige bygninger. 

- Vi kan ikke sikre alle mod det lige nu. Men vi arbejder hele tiden på at kunne lede den megen vand væk fra udsatte områder, men det tager som sagt tid, siger han og fortsætter:

- Hvis man vil sikre sig som almindelig borger, kan man overveje at lave den separering af kloakvand og regnvand på sin grund, der skal alligevel laves på et tidspunkt - og her kunne man også overveje at lave faskiner på ens grund. Det vil med stor sandsynlighed kunne hjælpe nogle til at slippe for oversvømmelser i de her ekstreme situationer, foreslår Preben Friis-Hauge.

Lokal lampeforretning må lukke butikken for at fokusere på Black Friday

Hos Lampeexperten i Varde, der også sælger online, har man besluttet at lukke den fysiske butik i byen her på fredag. Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD
Udgivet

Hos Lampeexperten i Varde mener de ikke, at de kan levere den samme service og rådgivning i butikken på Black Friday, når de samtidig skal holde gang i al den handel, der er i netbutikken.

Nedtællingen til storehandledag på fredag - bedre kendt som Black Friday - er i fuld gang.

Men når tilbudsjægerne strømmer ind over dørtærsklerne i butikkerne på fredag, vil der være lukket og slukket hos Lampeexperten i Varde.

Trine Thomsen ejer butikken sammen med sin mor. Og i år har de valgt at lukke den fysiske butik og i stedet satse på deres webshop.

- En ekspedition kan godt tage over en times tid, inden man har fundet den helt rigtige lampe, og det vil jeg også rigtig gerne hjælpe med. Men vi vil også gerne kunne være den service bekendt, som vi gerne vil give, siger hun.

Hos Lampeexperten i Varde er der ikke kun tale om ekstraordinære tilbud på selve Black Friday. De har nemlig også holdt Black November med særlige tilbud hele måneden. Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

Trine Thomsen og hendes mor har nemlig ikke råd til at sætte ekstra personale ind, når Black Friday rammer på fredag.

Slet ikke, når dagen i forvejen ikke er en, der for alvor gavner bundlinjen i små butikker som deres.

- Det er ikke en underskudsforretning, men hvis man tager alle omkostningerne med i regnestykket, så er det ikke noget, som vi bliver rige af, fortæller hun.

Nethandel eller ej?

Blandt de potentielle kunder på gågaden i Varde, som TV SYD reporter har talt med, er der forskellige holdninger til, hvordan de vil handle.

- Vi kører altid i fysiske butikker, når vi køber noget. Vi køber meget sjældent på nettet. Det er kun, hvis vi ikke kan undgå det, siger Bent Teglgaard Christensen.

Men det er langt fra alle, der som ham støtter de lokale forretninger. Mange klarer i stedet indkøbene hjemmefra.

- Jeg sidder tit ved computer. Det er lidt nemmere, fortæller Hanne Skov fra Varde.

Ville du være villig til at købe mere ind i butikkerne i byen for at støtte dem?

- Ja, det kunne jeg godt komme i tanke om. Vi har mange butikker, der lukker en masse lokaler, der står tomme, og det synes jeg er ærgerligt.

Men på trods af, at fremtiden for fysiske butikker stadig ser hård ud, er de optimistiske i lampeforretningen.

- Hvis vi kan lave lidt, hvor vi skiller os lidt ud og lave noget andet, så er jeg sikker på at vores søde kunder, de skal nok støtte op om os, og vi har heldigvis rigtig mange gode loyale kunder, som kommer til os, og det håber vi bare at det vil fortsætte, siger Trine Thomsen.

Region holder dør åben for ny sygdomsundersøgelse i Grindsted

Fra 1956 til 1973 blev der udledt 300.000 ton giftigt spildevand fra medicinproduktionen fra det midtjyske Grindstedværket. Foto: Christian Kallenbach, TV SYD
Af Ritzau
Udgivet

Forskere har anbefalet opfølgende undersøgelse for udvalgte sygdomme om nogle år. Regionsråd følger trop.

Region Syddanmark holder muligheden åben for at foretage en opfølgende undersøgelse af udvalgte sygdomme hos borgere i Grindsted.

Det står klart efter et møde mandag aften. Her har et enigt regionsråd valgt at følge en forskergruppes anbefalinger.

I 2022 blev det besluttet at lave tre undersøgelser. De er alle blevet præsenteret i år.

De blev bestilt i kølvandet på en bekymring for, at årtiers forurening fra det tidligere Grindstedværket kunne gøre borgere mere syge.

Værket har blandt andet produceret lægemidler. Og i en årrække blev spildevand ført direkte ud i Grindsted Å.

Forskergruppen har set undersøgelserne igennem. Efterfølgende har 17 ud af 19 af forskerne sendt regionen en række anbefalinger.

Ingen uacceptabel sundhedsrisiko

Det store flertal af forskerne konkluderede, at resultaterne samlet set ikke giver anledning til mistanke om, at miljøet i Grindsted i dag udgør en uacceptabel sundhedsrisiko for borgerne.

Forskerne siger dog samtidig, at det kan give god mening at holde øje med udviklingen i tre sygdomme. Det er ALS, prostata- og skjoldbruskkirtelkræft.

I en uddybende mail til regionen fra forskergruppens formand, Jesper Bo Knudsen, forklarer han, at forekomsten af de tre sygdomme "ikke afveg signifikant fra forekomst i de sammenlignelige byer".

- Dog var der tegn på, at forekomsten af prostata- og skjoldbruskkirtelkræft var lidt hyppigere i Grindsted, hvorfor gruppen foreslår en opfølgning via registerundersøgelse for de to konkrete sygdomme om 3-5 år for at få be- eller afkræftet dette, lød det.

Samtidig bør registerundersøgelsen af ALS gentages, fordi mistanken om hyppigere forekomst af ALS har været rejst, forklarede Jesper Bo Knudsen videre.

Regionsrådsformand Bo Libergren (V) understreger, at "vi tager borgernes bekymringer alvorligt". Det gør han i en pressemeddelelse fra regionen.

Regler og retningslinjer skal overholdes

En anden af forskergruppens punkter er også, at man skal lade være med at bruge vand fra private havevandsboringer. Hverken til at drikke, vande grøntsager med eller bade i.

Man skal heller ikke bade eller fiske i Engsøen.

Derfor skal borgerne ifølge forskergruppen følge de gældende regler og begrænsninger.

Den anbefaling hæfter formand for Miljøudvalget i Region Syddanmark Poul Erik Jensen (S) sig ved.

- Vi kommer ikke uden om, at der er en massiv forurening i byen. Derfor er jeg lettet over, at forskerne har konkluderet, at borgere i byen ikke behøver at være bekymrede, forudsat at de regler og begrænsninger, som myndighederne har fastsat, overholdes, lyder det i en pressemeddelelse.

Tema

Forureningen i Grindsted

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com