Projekt skal få villaejere og lejere i boligblokke til at elske hinanden

Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ding-dong. 

Vagn Dahl Veies dørklokke ringer, og han åbner døren. 

- Velkommen, siger han til personen, der står udenfor. Det er Layal Jammal, der er kommet på besøg. På TV Syds opfordring.   

Et varmt håndtryk - og et naboskab er måske ved at blive etableret. En start på at gamle fordomme nedbrydes og nye fællesskaber opstår. 

Vagn Dahl Veie har boet i villakvarteret i 42 år sammen med sin hustru Birthe. Det har han været glad for, men han er også nysgerrig på dem, der bor i Isbjergparken kun en lille kilometer fra hans hus. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

En usynlig mur

De er meget forskellige. Mand-kvinde. Halvgammel (67 år)-halvung (35 år). Pensioneret-i arbejde. Etnisk dansker-dansker med palæstinensisk baggrund. Bor i hus med sin hustru-Bor i lejlighed med sin mand og børn. 

De bor kun omkring en kilometer fra hinanden. Han i villakvarteret i det nordlige Varde. Hun i det almene boligkompleks Isbjergparken. Men de mødes ikke. Det er som om der er en usynlig mur mellem de to boligområder. 

Layal Jammal, socialrådgiver, synes større kendskab til villaejerne vil være en fordel for alle - og så for integrationen. Foto: Finn Grahndin, TVSYD

- Der er jo ikke rigtigt nogen grund til at gå ned i villakvarteret eller til at besøge os i Isbjergparken med mindre man kender nogen her, siger Layal Jammal. 

- Jeg nyder at gå tur i området og møder ofte folk, der måske er somaliere eller palæstinensere, men vi får aldrig rigtigt hilst på hinanden, siger Vagn Dahl Veie.   

22 mio. kr. i støtte 

Det skal der laves om på. Det er der givet hinanden hånd på. En workshop i Oksbøl i november gav stof til en masse tanker bog ideer om naboskaber i Boulevardkvarteret, der tæller 1.1000 beboere i området. 

Ideerne blev her omsat til modeller udført med saks og klister og pap. Smukt og professionelt er det ikke, men det er ikke det, der tæller. Det er tankerne bag. 

I den kommunale udviklingsplan for området ligger der allerede ideer, som man på workshoppen også bragte i spil. 

Varde Kommune har besluttet sig for at støtte Boulevardkvarteret med 22 mio. kr.  

Fremlagte ideer

MULIGHEDERNES RUM

Aktivitetssti der samler kvarteret

Bevægelses- og aktivitetszoner

Pause-zoner

HVERDAGSFÆLLESSKABER

Café i Trivselshuset

E-sportsklub

Kreativ Café

Mænd på tværs

Hjælp på tværs

Fælles aktiviteter med fællesspisning

Mor-/barn-klub

Nabo-velkomst-netværk

BOULEVARD-KVARTERET I BYEN

Eid-fest for hele byen

Foredrags- og fortælleaftener

Orienteringsløb i ”Boulevarden”

Åbne hjem i forbindelse med større arrangementer

Modeller fra workshop i Oksbøl. Det er tanken og ideen bag, der tæller.

Hobbyværksted og fælleshaver

I hvert fald kom der ideer om værksteder, hvor folk fra begge boligtyper kunne bruge og dermed møde hinanden. Eller fælleshaver med blomster, frugt og grøntsager. For det gælder først og fremmest om at skaber fællesskaber. 

- Fællesskaber er det vi alle har brug for. Her i Isbjergparken synes jeg, mange er rigtig gode til at hjælpe hinanden, hvis der er noget der skal flyttes eller nogen er syge og har brug for en håndsrækning, siger projektleder i Det Boligsociale Team med kontor i Isbjergparken, Hanna Esmarch Lund. 

De er med i arbejdet


Varde Kommune

Landsbyggefonden

BL (Danmarks Almene Boliger)

Det Boligsociale Team i Varde

Boligselskaberne Varde Boligadministration (VBA) og Arbejdernes Andels-boligforening (AAB).

Videnskabernes Selskab

Varde Museerne

På Nationalmuseet

Tankerne og ideerne fra workshoppen kommer på Nationalmuseet. Jo minsandten! Udstillingen er den 22. januar med blandt andre uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund. 

30 beboere fra Varde kommer til udstillingen i København i bus. I alt kommer ca. 130 borgere fra fem workshops over hele landet. Nemlig Holstebro, Varde, Aalborg, Odense og Høje-Taastrup.

Invitationen til workshoppen, der fandt sted på museet FLUGT i Oksbøl

Borgere og forskere samarbejder  

Det er Videnskabernes Selskab, der står bag et treårigt formidlingsprojekt: ’Hvordan skal vi bo i fremtiden?"
Forskerne fik på workshoppen direkte respons på deres forskning, og beboerne følte sig set og involverer sig nu sammen i at udvikle deres kvarter. Og både i Holstebro og Varde arbejder de boligsociale teams på at føre borgernes ønsker ud i livet.

Formålet for Videnskabernes Selskab er at bringe forskningen ud i hverdagen og invitere hverdagen ind i forskningen.

- Flere skal vide, hvordan forskere kan bidrage, når vi skal finde løsninger på samfundets store udfordringer, siger projektleder ved videnskabernes selskab, Tina Dransfeldt Christensen.

Der er mere info om hele det treårige projekt om videnskabsformidling på www.videnskaber.dk. Her kan du også læse mere om workshoppen i Varde og de andre workshops.

Lige nu

Live: Kraftigt snefald får lastbiler til at skride ud

Foto: Presse-foto.dk
Udgivet

Et snevejrsbælte ligger lige nu over Syddanmark og gør det svært for lastbiler at komme op ad bakkerne flere steder. Følg situationen her i livebloggen.

Først ni år efter ulovlig handling, sker der noget: - Jeg føler mig til grin

Foto: Silas Lilliecrona
Udgivet

I 2015 blev et fredet dige fjernet ulovligt i Taps. Lene Visbech Andersen har kæmpet for at få det reetableret lige siden, men hendes tålmodighed er blevet sat på prøve mange gange.

Kun én kilometer fra Lene Visbech Andersens bopæl blev et 229 meter fredet dige ulovligt fjernet i 2015.

Det fik hende til at anmelde det til Kolding Kommune, og det blev begyndelsen på en sag, der stadig kører den dag i dag.

- Jeg synes, det er fuldstændigt absurd. Det er ikke rimeligt, at det skal tage så lang tid, når man tænker på, at der er foregået noget ulovligt, siger hun.

I januar 2024 var arbejdet med diget i Taps ikke begyndt endnu. Den røde linje viser, hvor diget lå, før det blev fjernet i 2015. Foto: Frank Blauenfeldt | Grafik: Benjamin René Klint Nielsen

Kolding Kommune tog sagen op, og i 2016 meddelte de lodsejeren, at han havde fjernet et fredet dige, og at han skulle få det genopført. Det skete ikke, og sagen overgik til Slots- og Kulturstyrelsen i 2018.

Lodssejeren:

TV SYD har flere gange kontaktet lodsejeren, der har fjernet det beskyttede dige, men han har ikke ønsket at udtale sig.

I et svar til Kolding Kommune i 2017 er hans argumenter for at fjerne det 229 meter lange dige:

  • Det var ikke et dige, vi fjernede, men alene et skamferet læhegn.

  • Læhegnet var beskåret voldsomt med slagleklipper af den tidligere ejer og var derfor ikke en god biotop i forhold til bier og andre bestøvende insekter, da læhegnet primært bestod af hyld og vrietorn.

  • Vi tilbyder at etablere ca. 370 meter dige/vold (25-30 cm) i cirka tre meters bredde på mark 11 (matr.nr. 55b, Torning, Tyrstrup). Læhegnet kommer til at bestå af fire rækker buske/træer, der er egnede for bier og andre bestøvende insekter.

I dag ligger sagen stadig hos Slots- og Kulturstyrelsen, der senest har skubbet fristen i august 2024, hvor de besluttede at reetablering af diget skal ske inden den 1. september 2025.

Til den tid er der gået ti år siden sagens begyndelse.

Lodsejeren har gennem ni år fået flere påbud om, at han skulle reetablere diget. Samtidig har han fået udskudt fristen flere gange.

Jeg føler mig til grin. Min retfærdighedssans har været udfordret i nogle år

Lene Visbech Andersen

Sager som disse strækker sig ofte over mange år

TV SYD har spurgt Slots- og Kulturstyrelsen om, hvorfor det tager flere år at få reetableret diget.

De er ikke vendt tilbage med et svar, men henviser i stedet til et skriftligt svar, de gav TV SYD i oktober 2024.

Her skrev styrelsen, at sager om fjernede diger ofte har et langt sagsforløb, fordi at ejer skal have mulighed for at søge om dispensation, inden Slots- og Kulturstyrelsen kan tage stilling til, om der i sagen skal træffes afgørelse med påbud om at genopføre diget.

Det frustrerer Lene Visbech Andersen, og hun forstår ikke, at det kan tage flere påbud og mange år at få genetableret et dige, der i første omgang blev fjernet ulovligt.

- Jeg føler mig til grin. Min retfærdighedssans har været udfordret i nogle år, siger Lene Visbech Andersen.

Du har kæmpet med det her i ni år. Hvorfor er det så vigtigt for dig?

- Vores landbrug bliver større og større, fordi vi fjerner læhegn og diger i store mængder, og jeg tænker på hvor mange leve- og bosteder, der er forsvundet til vores fugle, insekter og padder, siger hun.

Grafik: Lasse Lund Hansen

Lene kæmper videre for naturens skyld

Diger er vurderet til at have kulturhistorisk værdi, fordi de ifølge Slots- og Kulturstyrelsen viser Danmarks historie gennem 2.000 år. I gammel tid blev digerne blandt andet brugt til at adskille ejendomme, mark og vej.

For Lene Visbech Andersen har de betydning for det dyreliv, som hun kan se forsvinder år for år. Hun har derfor selv plantet 27.500 træer i sin baghave.

Lene Visbech Andersen står i den skov, hun selv har plantet Foto: Silas Lilliecrona

- Jeg synes, politikerne sover i timen, de snakker og snakker om biodiversitet og klimaændringer, og der sker bare ikke noget, siger hun.

Kan du ikke være ligeglad? Det skader jo ikke nogen mennesker, at diget er blevet fjernet?

- Det skader da, at der bliver fjernet så mange leve- og bosteder for insekter og fugle. Vi kan ikke undvære dem. Vi mennesker dør, hvis vi intet dyreliv har til sidst, siger hun.

TV SYD fortalte sidst historien i januar 2024, hvor arbejdet med at genetablere diget endnu ikke var begyndt. Men her i november er der kommet lidt skub i projektet.

Det begyndende arbejde kan ses på billedet herunder.

Reetableringen af diget i Taps er startet efter ni år. Ifølge Lene Visbech Andersen er diget ikke på størrelse med det, der blev fjernet i 2015. Foto: Silas Lilliecrona

Det imponerer dog ikke Lene Visbech Andersen, der stadig er i tvivl, om det nogensinde kommer til at ligne sig selv igen.

Hun håber dog, at det er den sidste dispensation, lodsejeren kan få.

- Jeg må indrømme, at det ikke ville undre mig, hvis der går yderligere nogle år, før det er på plads. Jeg hænger på. Det er simpelthen blevet en principsag for mig nu, siger hun.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com