80-årig på plejehjem debuterer som fantasyforfatter
Pau Døssing har hele sit liv skrevet til skrivebordsskuffen, men et tilfældigt møde med sin tidligere gymnasielærer gav hende skubbet til at få sin første bog udgivet i en alder af 80 år.
Det er en af de største floskler, der er, men 80-årige Pau Døssing er et af beviserne på, at det aldrig er for sent at udleve sin drøm.
Efter et langt liv som folkeskolelærer, hotelejer, restauratør og meget mere er hun flyttet på Ansager Plejecenter med sin mand Per Døssing, da han har behov for ekstra hjælp i hverdagen.
Her har hun formået at udleve en af sine helt store drømme, for i sit livs efterår har hun endelig fået sin debut som fantasyforfatter.
- Jeg har altid været i gang med at skrive på en eller anden bog, og når den så var færdig, så har jeg tænkt, at den ikke var god nok, fortæller Pau Døssing og fortsætter:
- Efter at have kigget på dem i noget tid har jeg altid smidt dem ud eller brændt dem. Det er sket fire gange, og det ærgrer mig selvfølgelig den dag i dag.
Bogen, som nu er blevet Pau Døssings debutroman, hedder Sayakas Saga og handler om en ung kvinde, der på grund af dramatiske hændelser er på flugt med sin lillebror og må finde en måde at klare sig på i en barsk verden.
Det siger Bogfeber:
Julie Schuster Lapp, der er journalist på TV SYD og i otte år har drevet Instagramkontoen Bogfeber, hvor hun anmelder, diskuterer og fortæller om bøger, siger følgende om Sayakas Saga:
- Det sker meget sjældent, at man udgiver en debut, når man bor på plejehjem og er 80 år, som det er tilfældet med Pau. De fleste debutanter er noget yngre, fordi det er folk, der drømmer om at blive forfatter, så de har et langt liv foran sig med at skulle udgive bøger.
- Bogen er i fantasygenren, men den er det, vi kalder Low Fantasy men en verden, vi kan genkende os selv i, men med magiske elementer som eksempelvis den ulv, der følger dem, som vi ikke normalt ser i vores egen verden.
- Man kan godt mærke, at det er en 80-årig, der har skrevet den, da sproget er meget klassisk, og der er mange pauser, hvor det eksempelvis bliver forklaret, at de står op og får noget morgenmad. Det er noget man også ser i Tolkiens Ringenes Herrer og de mere klassiske børneeventyr som Junglebogen og Peter Pan. Så man kan godt se, at hun formentlig selv er vokset op med den slags litteratur.
- Selvom det er et forlag, hvor man selv er med til at betale for at få bogen udgivet, så ville de aldrig købe et manuskript, som ikke kan sælge, for det er det, de tjener deres penge på. Så at de siger ja til tre bøger, betyder at de kan se noget potentiale i det, som Pau har lavet.
- Jeg kan godt forstå, at de har set et potentiale i hende, for hun har tydeligvis forstand på at skrive, og hun har fundet et hul i bøgernes verden, hvor der har været plads til hendes litteratur, der på alle måder er lidt usædvanlig.
Møde med gymnasielærer blev afgørende
Længere nede ad gangen på selvsamme plejehjem i Ansager bor Pau Døssings tidligere dansklærer fra gymnasietiden, 93-årige Ruth Schlein Jensen.
Det var gensynet med netop sin gamle gymnasielærer, der blev afgørende for, at Pau Døssing i dag officielt kan kalde sig forfatter.
- Hun undrede sig lidt over, at hun ikke var stødt på noget, jeg havde skrevet, fordi hun kunne huske, at jeg skrev meget, siger Pau Døssing og fortsætter:
- Jeg svarede hende, at jeg ikke synes, det, jeg laver, er så godt.
Alligevel fortalte hun sin tidligere lærer, at hun lige var blevet færdig med en bog, og Ruth Schlein Jensen fik efter ønske om det lov til at læse den. Og hun havde et noget andet syn på kvaliteten af fortællingen.
- Det er svært at sætte en finger på, hvad det præcis er, der gør det, men bogen er simpelthen bare så interessant og godt skrevet, siger Ruth Schlein Jensen.
- Allerede få dage efter hun havde lånt den, kom hun tilbage og påstod, at jeg bare måtte få den udgivet, fortæller Pau Døssing.
Og udgivet, det blev den. Men skal man tro Pau Døssing, så var den aldrig blevet det, hvis ikke hun havde fået det sidste skub.
- Jeg er lykkelig over, at hun lyttede til mig og fik den udgivet, siger Ruth Schlein Jensen.
Forlag gad ikke engang læse bogen
Når man som 80-årig helt ukendt forfatter skal have sin bog udgivet, så kan det godt være lidt op ad bakke, har Pau Døssing måttet konstatere.
Efter at være blevet overtalt af sin tidligere dansklærer, sendte hun bogen til flere store forlag. Men bogen fik hun tilbage sammen med et indtryk af, at de dårligt nok havde kigget på den.
- På følgesedlen stod der, at de på grund af corona havde fået så mange ungdomsbøger sendt ind, at de var ved at drukne i dem, fortæller Pau Døssing og fortsætter:
- Så vidste jeg godt, at de ikke havde læst min bog, for man skal ikke mere end ti sider ind, inden det går op for enhver, at der slet ikke er tale om en ungdomsbog.
I bogen er nogle voldsomme hændelser, der næppe egner sig for børn, ligesom budskabet i bogens tematikker om racisme og homoseksualitet retter sig mere mod et voksent publikum.
- Med mine bøger vil jeg gerne fortælle, hvor hurtige vi er til at dømme folk, der ikke har den samme levevis, som vi selv har, siger hun og fortsætter:
- Vi er så overbevist i vores indre om, at det er det helt rigtige, vi gør, og det er det helt forkerte, de andre gør. Det synes jeg er lidt ærgerligt.
Penge op ad lommen
Pau Døssings tidligere gymnasielærer har været afgørende for bogens udgivelse på mere end én måde.
For efter bogen var kommet retur fra de store forlag uden at blive udgivet, så blev Pau Døssing og Ruth Schlein Jensen enige om, at de måtte kigge andetsteds hen.
Dét andet sted blev Forlaget Mellemgaard, hvor Pau Døssing ved selv at lægge en del af finansieringen kunne få sin bog udgivet.
- Af forskellige årsager havde jeg ikke pengene, og så sagde Ruth, at hun gerne ville lægge ud for det, siger Pau Døssing og fortæller, at de i mellemtiden har fået ordnet det udestående.
Hos Forlaget Mellemgaard blev bogen læst af en redaktør, der så potentiale i den, og med forlagets korrekturlæsere, grafikere og markedsføringsfolk har de fået Sayakas Saga skudt ud over rampen og ind i på hylderne i bogforretningerne.
Og selvom man er 80 år gammel, som det er tilfældet med Pau Døssing, så kan der sagtens ligge en forfatterkarriere i kortene.
- Vi har udgivelser fra forfattere ned til 10 år og helt op til 100 år, og det er ikke unormalt, at de får deres debut hos os, og at de så senere hen havner på et af de større forlag, siger Kaj Sørensen, der er forlagschef ved Forlaget Mellemgaard.
Forlaget Mellemgaard ønsker ikke at oplyse salgstallene for Sayakas Saga.
Har prøvet det hele - på nær døden
Pau Døssings debutroman er den første i en trilogi på tre i sagaen om hovedpersonen Sayaka. Og forfatteren er allerede godt i gang med det næste bind i serien.
Hun har en klar plan i hovedet for, hvordan de næste bind skal se ud, men særligt én ting er hun stadig ikke klar over - slutningen.
- Om jeg ved, om hun dør? Nej, jeg aner det ikke. Men jeg kan til gængæld sige, at jeg har prøvet alle tingene selv på nær at dø, så måske dør hun ikke, fordi jeg ikke ved, hvordan det er, slutter Pau Døssing.