Pantfri grænsehandel med øl og sodavand har fået udløbsdato

I 2029 skal der opkræves pant på tyske dåser. Det glæder Dansk Erhverv, der mener, at de danske butikker har været udsat for unfair konkurrence.

Fra og med 2029 skal det være slut med at købe pantfri øl og sodavand syd for grænsen.

I hvert fald, hvis det står til Europa-Parlamentet, der onsdag har vedtaget den såkaldte emballageforordning.

quote

Det er en sejr for os, men det er i særdeleshed en sejr for den danske natur

Magnus Heunicke, miljøminister

Med forordningen bortfalder den tyske særordning, der indtil nu har gjort det muligt at slippe for at betale pant, hvis man eksporterer dåser til et andet EU-land.

- Grænsehandelsbutikkerne skal nu følge de samme regler som alle andre butikker. Det er en sejr for os, men det er i særdeleshed en sejr for den danske natur, siger miljøminister Magnus Heunicke (S) i forbindelse med en pressemeddelelse sendt ud af Miljøministeriet.

Inden forordningen reelt kan blive vedtaget, kræver det dog, at Ministerrådet i EU ligeledes stemmer aftalen igennem.

Gode nyheder for naturen

Hos Danmarks Naturfredningsforening vækker nyheden også begejstring.

I pressemeddelelsen fra Miljøministeriet oplyser præsidenten i foreningen, Maria Reumert Gjerding, for eksempel, at der siden midten af 00'erne er blevet indsamlet flere end to millioner dåser.

Affald ved Padborg
Affald ved Padborg

Og af dem har mindst otte ud af ti været pantfri grænsedåser.

- Det her er en sag, vi har kæmpet for i over 20 år, og som vi sammen med en lang række miljøministre har forsøgt at løse. Så at der endelig er et gennembrud nu, det er meget forløsende og ikke mindst en rigtig god nyhed for naturen og for retursystemet, lyder det fra Maria Reumert Gjerding.

Pant ved den tyske grænsehandel er en del af det kommende emballagedirektiv, som netop har til formål at sænke mængden af emballageaffald og sørge for, at mere af det bliver genbrugt.

Ifølge Dansk Erhverv kommer der hvert år omkring 650 millioner dåser uden pant til Danmark. Og selv om mange af dem genbruges, havner en del også i naturen.

Unfair konkurrence

Dansk Erhverv glæder sig ikke kun over den betydning, de nye regler kommer til at få for naturen.

Organisationen, der repræsenterer et bredt udsnit af virksomheder og brancheforeninger herhjemme, siger nemlig til Ritzau, at de danske butikker har følt sig udsat for unfair konkurrence fra de tyske konkurrenter sydfra.

quote

De nye regler har kæmpe betydning

Henrik Hyltoft, vicedirektør i Dansk Erhverv

- De nye regler har kæmpe betydning, og vi vil presse på for at efterlevelsen sker hurtigst muligt.

- Der er dog lang tid til 2029, og det er vigtigt for både miljø samt fair og lige konkurrencevilkår, at der kommer pant på tyske dåser, siger Henrik Hyltoft, der er vicedirektør i Dansk Erhverv.

Indeholder også forbud med emballage

Udover pant af dåser og flasker i alle EU-landene indebærer forordningen også en række nye forbud mod emballage.

Fra 2030 skal det for eksempel være forbudt for engangsplastemballage at omslutte ens mad, hvis man spiser på en restaurant i stedet for at tage maden med hjem.

Aftalen indeholder også et forbud mod specifikke indpakninger i engangsplast helt generelt.

Blandt andet af uforarbejdet og frisk frugt og grønt, de små shampooer og sæber, man kan tage med fra et hotelophold, og helt lette bæreposer af plastik.

Den nye lovgivning, der altså ikke er officielt vedtaget, før EU's Ministerråd skriver under, stiller desuden krav om, at al emballage kan genanvendes.