F-35-kampfly til Danmark bliver forsinket
Forsvaret vurderer, at det fortsat vil kunne håndtere træning af ukrainske piloter og donation af fly til Ukraine.
De F-35-kampfly, som skulle leveres i første halvår af 2024 til Skrydstrup, bliver forsinket.
I stedet forventes de næste danske F-35-kampfly at blive leveret i andet halvår af 2024.
Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.
- Jeg har i dag orienteret forligskredsen om, at leveringen af de næste danske F-35-kampfly bliver forsinket. Det ærgrer mig selvfølgelig meget, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i pressemeddelelse.
- Jeg har bedt om en redegørelse for, hvad forsinkelserne betyder, og hvordan vi håndterer dette. Jeg vil nu blandt andet gå i dialog med min amerikanske kollega Lloyd Austin for at se på mulige løsninger.
Forsinkelsen skyldes udfordringer hos producenten Lockheed Martin, lyder begrundelsen.
Mere konkret omhandler problemet udvikling og test af den software, som benyttes i de nyeste versioner af F-35-kampflyet.
Før været fejl
I alt har Danmark købt 27 F-35-fly af typen "A", og Forsvaret modtager de første af dem i efteråret 2023.
Det vil altså sige, at det er en del af næste leverance, som er forsinket.
Det fremgår dog ikke, hvor mange danske fly Forsvaret må vente på.
Ligeledes vides det heller ikke, om alle F-35-kampfly når at blive fuldt indfaset i det danske flyvevåben i 2027, som det ellers er planen.
TV 2 har henvendt sig til forsvarsminister Troels Lund Poulsen for at få afklaret nogle af de ubesvarede spørgsmål, men han har ikke mulighed for at stille op til interview.
Der har før været problemer med F-35-flyene. I august i sidste år kom det for eksempel frem, at to ud af de seks fly, der står i USA, havde en produktionsfejl.
Fejlen betød, at katapultsæderne ikke virkede, skrev mediet Ingeniøren, der også kunne fortælle, at der i flere andre lande var opdaget fejl med kampfly af typen F-35.
Skal afløse F-16-fly
De nye F-35 fly skal afløse de danske F-16 jagerfly. Det besluttede et bredt flertal i Folketinget i 2016.
Dengang blev der bevilget 20 milliarder kroner til indkøbet. Købet landede på over 16 milliarder kroner.
Danmark har for nylig doneret sine aldrende F-16-kampfly til Ukraine, men de er endnu ikke overdraget.
Forsvarets vurdering er dog, at det fortsat vil kunne håndtere træning af ukrainske piloter og donation af fly til Ukraine. Det fremgår af pressemeddelsen fra Forsvarsministeriet.
Worst case-scenarie
Ifølge militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen er "worst case scenario" for det danske flyvevåben da også, hvis udfasningen af F-16-kampflyene bliver forsinket.
Både fordi ukrainerne venter på at kunne tage dem i brug, men også fordi, at F-16-flyene efterhånden er gamle og nedslidte.
- Jeg tror, man vil gøre meget for at undgå det, lyder det fra militæranalytikeren til TV 2.
Hvad kan de nye F-35-fly?
F-35 kaldes for verdens mest avancerede kampfly og fungerer som en slags "flyvende computer", der kan indsamle og behandle store datamængder.
F-35 betragtes derfor som overlegen i forhold til flere af sine konkurrenter, herunder også flere europæiske producenters. USA's militær opererer allerede flere hundrede af F-35 flyet, som findes i tre varianter: A, B og C.
Danmark har indkøbt 27 fly af basismodellen, A.
Kilder: Forsvaret, CNN.
Han har dog svært ved at sige, hvad forsinkelsen får af konkret betydning. I hvert fald så længe det er sparsomt med informationer fra Forsvarsministeriet.
- Det er jo selvfølgelig uheldigt. Det bedste er nu altid, hvis tingene kommer til tiden. Det er muligt, at det kan lade sig gøre at justere i planen, og at det kan få relativt beskedne konsekvenser.