Sygeplejerske blev truet på livet, men måtte ikke sløre sit navn

Charlotte måtte forskanse sig, da en voldelig patient gik amok. (Bearbejdet genrefoto) Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Af Anette Solgaard og Iben Sørensen
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV2 Østjylland

Det er en langsommelig proces at få praktikken på plads, så navne kan fjernes fra journaler. Imens trues sygeplejersker på livet.

Charlotte er en af de østjyske sygeplejersker, der har været udsat for ubehagelige trusler. Derfor ønsker hun ikke, at hendes efternavn fremgår af hverken navneskilt eller journaler.

Den episode, der startede det hele, skete for en håndfuld år siden på en psykiatrisk afdeling.

- For at sige det som det er, var jeg ude for, at der var en patient, der ville slå mig ihjel. Sammen med kollegaerne forskansede jeg mig på et lukket kontor og kunne se gennem glasset, hvordan hans øjne blev helt sorte, mens han kom med en masse direkte, personlige trusler.

- Der var ingen tvivl om, at det skulle tages alvorligt, for han var helt tændt af og har en historik med personfarlig vold, siger hun.

Politiet blev tilkaldt, og hun anmeldte patienten.

- Jeg har et meget sjældent efternavn og bor for mig selv i en skov langt fra naboer, så det var meget utrygt, at han kendte mit fulde navn. Han var misbruger med mange kontakter, og jeg er ikke i tvivl om, at han kan finde på hvad som helst, siger Charlotte. 

Han var misbruger med mange kontakter, og jeg er ikke i tvivl om, at han kan finde på hvad som helst

Charlotte, sygeplejerske

Hun aftalte efterfølgende med oversygeplejersken på afdelingen, at hun ikke skulle være på vagt, hvis han blev genindlagt.

Alligevel stødte hun på ham igen, da politiet kom og afleverede ham til en akut indlæggelse. Her var hun igen nødt til at forskanse sig på et kontor og kontakte ledelsen.

- Jeg vil ikke føle mig utryg

Sidenhen skiftede Charlotte arbejde til et nyt sygehus, og ifølge Charlotte bar hun her kun fornavn på sit navneskilt og initialer i stedet for efternavn i journalerne.

Det gjorde hun også i starten, da hun senere fik arbejde i psykiatrien på Horsens Sygehus, men efter nogle måneder fik hun at vide af ledelsen, at hendes fulde navn skulle fremgå i patientjournalerne af hensyn til patientsikkerheden.

Ifølge Charlotte skrev hun en ansøgning om dispensation og inddrog også sin fagforening i sagen, men det kunne ikke imødekommes.

- Og så kunne jeg ikke se anden udvej end at sygemelde mig. Jeg vil ikke have, at mit efternavn fremgår, for jeg vil ikke gå rundt og føle mig utryg, siger hun.

Regionen stod fast

Fællestillidsrepræsentant for Dansk Sygeplejeråd regionspsykiatrien i Horsens, Caroline Steenholdt, fortæller, at det var regionsrådet, der stod fast på, at Charlottes efternavn ikke måtte anonymiseres.

- Dansk Sygeplejeråd har problematiseret det hele vejen op i systemet og præsenteret det for regionsrådet. Men det er en politisk beslutning, der ikke har kunnet ændres, siger Caroline Steenholdt, der tilføjer, at der lokalt hos ledelsen har været stor forståelse for problematikken.

Løsningen blev, at Charlotte gik på arbejde, men ikke havde adgang til digitale systemer for at undgå, at hendes efternavn kom til at figurere i patientjournaler. Hun kunne derfor ikke selv slå op i patientjournaler på computeren, ligesom hun heller ikke kunne udlevere medicin.

Hvis hun skulle logge ind i systemerne, var det nemlig med efternavn, så det fremgik, hvem der eksempelvis har skrevet i en patients journal.

Læs hele svaret fra Danske Regioner:

Danske Regioners bestyrelse har besluttet, at der skal udvikles en teknisk løsning til pseudonymisering af sundhedsprofessionelles navne for borgere, der agerer truende eller voldeligt overfor regionernes personale. Det er en kompleks opgave at etablere pseudonymisering i de it-systemer, der leverer data til de borgervendte løsninger som sundhed.dk og MinSundhed. I første omgang etableres der mulighed for pseudonymisering i patientjournaler og logoplysninger på sundhed.dk og i MinSundhed appen. Løsningen gør, at medarbejdere i sundhedsvæsenet fremstår pseudonymiset for borgeren, når den aktiveres. Regionerne har nedsat et projekt, der skal sikre, at løsningen udvikles, og at der etableres regler, retningslinjer og processer for pseudonymisering. Løsningen forventes implementeret i løbet af 2024.

Næstformand i Regionsrådet Hanne Roed (R) fortæller, at hun godt forstår, den lange ventetid kan være frustrerende for den enkelte medarbejder.

- Der bliver arbejdet højintenst på at få lavet en teknisk løsning, så medarbejdere kan blive anonymiseret, men uden at det går ud over patientsikkerheden. Vi er i gang med nedtællingen, og om 11,5 måneder skulle it-systemet være oppe at køre, siger hun. 

Det er ikke nok, at der eksempelvis bare står Lone. For hvem er Lone?

Hanne Roed (R), næstformand i Regionsrådet

Hun mener også, at det bør være muligt ikke at skulle optræde med efternavn, men der findes ingen nem løsning, for det er vigtigt, at man kan se, hvem der eksempelvis skriver i en patients journal, mener hun.

- Det er ikke nok, at der eksempelvis bare står Lone. For hvem er Lone? Og er det så Lone, der får skylden, hvis der sker en fejl? Og hvordan kan man se, om Lone er læge eller radiograf? Det handler både om datasikkerhed og sikkerhed for den enkelte medarbejder, siger Hanne Roed.

Kæmper for navnebeskyttelse

Emil Kjeldsmark Lemvig har de seneste par år brugt mange timers fritid på at kæmpe for navnebeskyttelse for medarbejdere i sundhedsvæsnet. Han har været med til at starte en Facebook-gruppe af samme navn, der har over 11.000 medlemmer, ligesom han også står bag underskriftsindsamlinger og har blandet sig i alle de debatter, han har kunnet komme i nærheden af.

- Min klare fornemmelse er, at det er et stigende problem. Det er meget alvorligt, når medarbejdere bliver truet på deres person, siger han. 

Foto: Privat/TV 2 Østjylland

Han har selv oplevet at blive truet og opsøgt på sociale medier, da han arbejdede som ergoterapeut i psykiatrien i Region Hovedstaden.

Truslerne omfattede også hans familie, så han har lovet sin kone ikke at gå i detaljer med sagen.

- Men det var en meget grænseoverskridende oplevelse for både mig og min familie. Jeg havde det svært i en periode og havde også brug for psykologhjælp, siger han.

Emil Kjeldsmark Lemvig er glad for, at det lovgivningsmæssige grundlag fra Christiansborg er på plads i forhold til kunne anonymisere og beskytte medarbejdere mod truende patienter.

Anonymitet

Charlotte er et opdigtet navn. Redaktionen er bekendt med hendes rigtige navn.

Ingrid inviterede fotovogn indenfor - nu er hendes indkørsel fyldt med skrald

Ingrid Marie Lorentzen har siden juli 2024 fået kastet skrald i sin indkørsel. Foto: Ingrid Marie Lorentzen
Udgivet

Hver dag kaster billister skrald i Ingrid Marie Lorentzens indkørsel, fordi hun i juli tillod en fotovogn at parkere. Nu ligger hun på lur for at fange gerningsmændene.

Tomme ketchupflasker, emballage fra færdigretter, sølvpapirskugler, plastikbøtter og mælkekartoner.

Det er bare nogle af de ting, Ingrid Marie Lorentzen mandag til fredag samler op i sin indkørsel på Varde Hovedvej ved Bramming.

- Jeg oplever det som meget, meget krænkende og grænseoverskridende. Jeg kan ikke leve med, at det er en losseplads.

Foto: Ingrid Marie Lorentzen

Skraldet blæser nemlig ikke tilfældigt ind på hendes grund. Det bliver kastet målrettet fra billister, der har set sig sure på hende. Helt enkelt, fordi hun i juli sagde ja til, at en fotovogn måtte parkere på hendes grund.

- Jeg kan ikke klare at gå op og hente min avis. Jeg kigger til højre og venstre, før jeg går derop, fortæller Ingrid Marie Lorentzen, hvis hus ligger for enden af en længere indkørsel fra vejen.

Den fem måneder lange chikane - som stadig står på - har også fået konsekvenser for politiets indsats på adressen.

- Jeg har bedt dem om ikke at holde her mere. Og jeg er vred over, at jeg skal sige, at de ikke må, siger hun.

Men trods flytningen af fotovognen på hendes adresse, så kaster flere billister stadig skrald i indkørslen.

- Et dyrt 'ja'

Ingrid Marie Lorentzen har boet på Varde Hovedvej siden 1996. De seneste tre år alene, efter hendes mand gik bort i 2021.

I sommers bankede en ansat fra politiet på døren for at høre, om de måtte parkere en fotovogn i buskadset på hendes grund.

- Og det var de meget velkomne til, for jeg ved, hvor idiotisk folk kører herude.

Foto: Ingrid Marie Lorentzen

Et stykke af Varde Hovedvej er et fokusområde for Syd- og Sønderjyllands Politi, når det kommer til hastighed hos billister.

- Det startede med sølvpapirskugler, som jeg undrede mig over. Og da jeg fortalte det til ham i fotovognen, genkendte han problemet med det samme.

Siden har chikanen mod den 75-årige pensionist udviklet sig. I de værste tilfælde er der blevet tømt hele skraldeposer.

- Jeg føler mig meget alene i verden om det.

På vagt om natten

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi er de overraskede over den virkelighed, som Ingrid Marie Lorentzen møder.

- Jeg synes, det er trist, når det bare er en borger, der gør sin borgerpligt. Jeg er faktisk smårystet over, at folk chikanerer på den måde, fortæller Jan Lambertsen, der er politiinspektør.

Episoderne er ikke blevet politianmeldt endnu. Men skulle det ske, så er Syd- og Sønderjyllands Politi klar til at skride ind.

- Hvis det fortsætter, så har vi udstyr, der kan fange vedkommende. Det er ikke et problem, så sætter vi bare overvågning op på stedet.

Bør I ikke advare borgere, der lægger grund til en fotovogn, om, at man kan opleve chikane?

- Hvis det var en tendens, og noget der var almindeligt, så jo - men det er ikke almindeligt, så det har vi ikke gjort, fortæller Jan Lambertsen.

Foto: Ingrid Marie Lorentzen

Selvom det endnu ikke er blevet til en konkret anmeldelse, så har vestjyden i flere tilfælde taget sagen i egen hånd.

- Jeg har siddet ved indkørslen i to nætter for at se, hvad mønsteret er. Kører bilen herind? Jeg er gået derop fra klokken 23 til 07 for at se, om jeg kan få deres nummerplade. Så kan jeg springe ud, hvis de kommer, fortæller hun.

Derudover er hun ved at få installeret overvågning på grunden, som forhåbentlig skal fange gerningsmændene.

- For at sige det rent ud, vil jeg have hævn. Jeg får stadig skrald, selvom fotovognen ikke holder her længere.

De mange måders chikane har ramt den 75-årige vestjyde.

- Jeg er meget påvirket af det og kan slet ikke have det i mig - nu er jeg lettet over, at det kun er sølvpapirskugler, der for det meste ligger. Jeg kan ikke gøre andet end at håbe på, at det går over af sig selv.

Ups: Kæmpe regnefejl kan sende affaldet ud på lang køretur

Når du smider poser i restaffald, bliver det brændt af tæt på, hvor du bor. Det kan ændre sig i 2025. Foto: Søren Pors Grundahl, TV SYD
Udgivet

Trods stor regnefejl skal affaldet ud på det frie marked. Det er en dårlig idé, mener to Venstrefolk, som står bag Vestdanmarks største forbrændingsanlæg.

Dit skrald køres til forbrænding på Sjælland eller i Nordjylland. Og dit lokale forbrændingsanlæg skal hente affald nede i Tyskland, for at ovnene kan give dig el og varme.

Det kan blive virkelighed næste år, når afbrænding af affald skal ud på det frie marked. Så bliver affald fra for eksempel Kolding ikke nødvendigvis brændt af lokalt, men dér hvor det kan gøres billigst.

Det er en stor fejl, mener man hos selskabet Energnist, som har forbrændingsanlæg i Kolding og Esbjerg, og som ejes af 16 kommuner.

Med den nye lov ved vi ikke længere, om vi får vores egne kommuners affald

Peder Hummelmose, bestyrelsesformand i Energnist I/S

Peder Hummelmose er bestyrelsesformand for Energnist og mangeårigt byrådsmedlem i Vejle. Selv om han er valgt for Venstre, som kalder sig Danmarks liberale parti, er han imod liberaliseringen af forbrændingsanlæggene.

- Vi tager os godt af det affald, som ikke kan genbruges, og som egner sig til forbrænding. Det får vi fra områdets borgere og virksomheder, og så leverer vi el og varme til dem. Men med den nye lov ved vi ikke længere, om vi får vores egne kommuners affald, eller om vi slet ikke får noget affald, siger Peder Hummelmose, som er bestyrelsesformand for Energnist I/S.

Kan få tyskernes skrald

Det kan give flere problemer.

- Det er jo bedre for miljøet, hvis affaldet ikke skal køres et andet sted hen. Og vi risikerer at komme i den situation, at vi ikke kan levere varme nok, hvis vi ikke kan få affald. Så skal vi måske importere affald eller få det langvejsfra, siger Peder Hummelmose, som også er byrådsmedlem i Vejle for Venstre.

Fra årsskiftet omdannes Energnist og landets andre forbrændingsanlæg til aktieselskaber. Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), er formand for den arbejdsgruppe, som blev sat til at gennemføre liberaliseringen. Han er heller ikke begejstret.

Det er jo ikke hensigtsmæssigt, hvis nogen kører Esbjergs skrald tværs over landet

Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg, Venstre

Energnist

Energnist I/S er Vestdanmarks største affaldsenergiselskab med forbrændingsanlæg i Kolding og Esbjerg samt administration i Herning. Selskabet ejes af kommunerne Billund, Esbjerg, Fanø, Fredericia, Hedensted, Varde, Vejle, Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Kolding, Lemvig, Middelfart, Ringkøbing-Skjern, Silkeborg og Viborg.

- Vi har et meget velfungerende selskab her i de 16 kommuner, der er en del af Energnist. Det er svært at forestille sig en konstruktion, der er bedre både for miljøet og for pengepungen. Det er jo ikke hensigtsmæssigt, hvis nogen vinder udbuddet og kører Esbjergs skrald tværs over landet, siger Jesper Frost Rasmussen.

Stor regnefejl

Loven er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget, fordi beregninger viste, at der ikke er affald nok til alle forbrændingsanlæg. Målet med den nye lov er, at den frie konkurrence tvinger nogle af forbrændingsanlæggene til at lukke, så der ikke længere er overkapacitet.

Men netmediet WasteTech har afsløret, at der var en stor regnefejl i Ministeriet for klima-, energi og forsyning. Ministeriet glemte nemlig at regne en tredjedel af affaldet med, hvilket ministeriet i en intern mail kalder en fejl.

- Man havde glemt at medregne slam og have- og parkaffald. Når man regner dem med, så passer mængderne af affald nogenlunde til kapaciteten i anlæggene. Med den viden bør man som minimum udsætte ændringerne, siger Peder Hummelmose.

Tavs minister

TV SYD gav klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) en uge til at svare på kritikken, men det har han ikke ønsket.

I stedet forklarer ministeriet i en mail, at loven skal føre til "mindre forbrænding og mindre import af affald til forbrænding. Formålet er, at anlæggene konkurrerer om at behandle affaldet med henblik på, at affaldet behandles, hvor det kan gøres mest miljørigtigt, bedst og billigst".

Det fører til lavere varmepriser og affaldstakster for danskerne

Klima-, energi- og forsyningsministeriet

Man vurderer, at "konkurrenceudsættelsen fører til lavere varmepriser og affaldstakster for danskerne og dansk erhverv. Når de mindst effektive anlæg lukker, bliver forbrændingskapaciteten mindre, og dermed er der mindre plads til afbrænding af importeret affald, som generelt har en større CO2e-udledning end det danske", skriver ministeriet.

Fejl og justeringer

Om regnefejlen skriver ministeriet, at "der vil altid ske løbende justeringer af data mv. i takt med, at der kommer ny viden. Sådan er det også i dette tilfælde, hvor der bl.a. kommer ny viden fra monitoreringen af kapaciteten og bedre viden om mængden af forbrændingsegnet haveaffald, farligt affald og slam. Det forventes således, at klimafremskrivningen også fremadrettet løbende justeres i takt med, at der kommer ny viden og effekterne af konkurrenceudsættelse realiseres".

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com