38-årig kvinde led af psykiske lidelser, indtil hun blev diagnosticeret med ADHD – i dag ejer hun en virksomhed
Flere kvinder får ADHD-medicin end nogensinde. For Pernille Øhlenschlæger var diagnosen en lettelse.
Pernille Øhlenschlæger fra Kolding drømte om et familieliv med to børn og en karriere ved siden af.
Den dengang 35-årige kvinde blev valgt ind i Kolding byråd for Venstre ved kommunalvalget i 2017 med 369 personlige stemmer. Hun havde især stærke meninger på børneområdet. Hun hjemmepassede sine børn og var selv blevet hjemmepasset til skolealderen. Hun var kvik og kreativ.
Jeg følte mig forkert. Jeg fik opbygget et dårligt selvværd, og det var ensomt at gå med de her udfordringer
Pernille Øhlenschlæger
Pernille havde ADHD. En diagnose som mange ofte forbinder med energiske drenge. Virkeligheden er dog, at flere voksne får diagnosen. Især kvinder.
Den første hændelse fandt sted for fem år siden.
For fuld hammer
I 2017 blev Pernille skilt. Samme år blev hun valgt ind i Kolding Byråd. Det var to livsændrende begivenheder.
Hun var opsat på at være borgernes forlængede arm og gøre en forskel.
- Jeg var megastolt af at blive valgt ind, men det var overhovedet ikke noget for mig. Jeg har brug for at vide, hvor jeg har folk henne. Det har man ikke i politik, siger hun.
Hun blev overstimuleret og udbrændt indenfor de første to år og blev sygemeldt med stress. Så faldt hun om i sit hjem. Da hun kom til sig selv igen, havde hun ofte tunnelsyn og hovedpine. Kroppen sagde fra og udløste angstanfald, som hun ikke vidste, hvad var. Hun havde ingen kontrol.
Da hun vendte tilbage, gik hun imod sit parti og brød kort efter med Venstre og blev løsgænger. Men otte dage senere meldte hun sig helt ud af politik.
- Jeg følte, at jeg pressede den, men jeg var ikke bevidst om mine udfordringer på det tidspunkt. Livsændrende hændelser kan udløse ADHD for fuld hammer samt følgesygdomme, siger Pernille.
Hendes liv var i dén grad ændret.
Flere og flere kvinder med ADHD
ADHD er forkortelse for diagnosen Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. Det er en kognitiv funktionsnedsættelse, som giver problemer med at huske, fortolke, opfatte, planlægge og orientere sig, ifølge Sundhedsdatastyrelsen.
Antallet af mennesker, som bruger ADHD-medicin, er steget med 71 procent de seneste ti år. 61.000 danskere brugte ADHD-medicin i 2021.
Det er dog særligt udviklingen blandt voksne ligesom Pernille Øhlenschlæger, der trækker statistikken op.
Fra 2020 til 2021 er kvinder i aldersgruppen 18-44 år, som bruger ADHD-medicin, vokset med 30 procent. Det skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift på baggrund af tal fra Sundhedsdatastyrelsen.
Forkert
Tilbage i Kolding følte Pernille Øhlenschlæger sig koblet fra sin krop. Der var ikke en sammenhæng mellem den sprudlende kvinde, som omgik andre stærke kvinder, når hun var ude. Hun var træt og udbrændt, når hun kom hjem. Hun vidste ikke, hvem af personerne hun var.
- Jeg følte mig forkert. Jeg fik opbygget et dårligt selvværd, og det var ensomt at gå med de her udfordringer, siger hun.
Hun tænkte over, at hun gennem sin voksne ungdom var rastløs, flyttede ofte og gik fra det ene job til det næste. Når noget blev svært, bakkede hun ud af det. Hun følte, at hun fejlede, imens tusindvis af tanker rev i hendes opmærksomhed, og drømmen om et godt liv smuldrede mellem hendes fingre.
Derfor ringede hun til sin læge og fortalte, at hun var nået et punkt, hvor hun måtte have hjælp. Samme dag blev hun indlagt på psykiatrisk skadestue i Vejle.
Jeg blev overrasket over, at ADHD er en usynlig lidelse for mange kvinder
Pernille Øhlenschlæger
Derefter begyndte hun at blive udredt for ADHD. Hun havde læst om lidelsen og funderet over, om hun havde det. Hun troede dog også, at det mest var en lidelse for drenge med krudt i røven.
- Jeg blev overrasket over, at ADHD er en usynlig lidelse for mange kvinder, som går med det indeni, siger hun.
Hun fik opkaldet, da hun stod i Bilka med sin mor. Pernille havde ADHD, og der var ingen tvivl, sagde stemmen i telefonrøret.
- Jeg blev megaglad og lettet. Det satte et punktum på min rejse, siger hun.
En rejse hun ser tilbage på som en kastebold. I dag ved Pernille godt, at hun gjorde sit bedste, indtil hun fik sin diagnose og den rigtige hjælp. Hun har tilgivet sig selv. Men alligevel ønsker hun, at hun havde fået diagnosen i sine unge år og måske kunne have taget sin drømmeuddannelse som pædagog.
Hun begyndte på medicin mod ADHD, og hendes sind blev forvandlet.
- Tidligere føltes det som om, at jeg kørte på en motorvej med ti spor og vævede ind og ud mellem trafikken. Nu føles min hjerne som en kedelig landevej, og det er rart.
Iværksætter
I dag har Pernille en ny kæreste og driver secondhandbutikken Ruths Walk In i Kolding. Hun har lært at bruge sin krøllede hjerne og trække på de fordele, ADHD giver hende som iværksætter.
- Jeg kan være kreativ og blive udfordret med administration, hjemmeside og sociale medier. Det er en legeplads for min hjerne, hvor jeg skal være struktureret og have orden på tingene, siger hun.
Det er samtidig det arbejde, hun har haft i længst tid. Da hun var yngre, bakkede hun ud af sine udfordringer. Det kan hun ikke mere.
- Det er fedt for mig at vide, at jeg bliver her, selvom det bliver svært.