Mand med metaldetektor finder romersk skat på fremmed mands mark
Det største fund af romerske sølvmønter har set dagens lys ved Haderslev Næs.
Detektorfører René Jacobsgaard skrev historie, da han kort før påske gjorde sig lidt af et fund ved Haderslev Næs.
Op af mulden kom den første skat af romerske sølv denarer, der er fundet i Sønderjylland til dato.
54 denarer blev det helt præcist til.
Faktisk var det lidt af et tilfælde, at René Jacobsgaard fandt sølvskatten, der er en af Danmarkshistoriens største fund af sølvmønter nogensinde.
For amatørarkæologen havde ledt på en nærliggende mark, og så havde en landmand for sjov spurgt, om René ikke også ledte på hans mark. Og det gjorde René så.
I den seneste uge har Museum Sønderjylland så været på stedet, hvor man har gravet videre, og museets arkæologer har nu fået samlet yderligere 71 mønter ind, så der i alt er fundet 125 styks.
- En så stor koncentration af romerske sølv denarer er helt enestående for det sønderjyske område, siger Museum Sønderjyllands museumsinspektør og arkæolog Mads Leen Jensen i en pressemeddelelse.
En muldvarpegang havde til arkæologernes held trukket en mængde mønter 70 cm længere ned i undergrunden, da man undersøgte området.
Mads Leen Jensen fortæller, at mønterne formentlig har ligget i jorden i godt 2000 år siden yngre romersk jernalder.
Dengang blev de romerske sølvmønter anvendt som standardmønt i den antikke verden.
Det har været muligt at datere nogle af mønterne tilbage til tiden under kejser Nero (54-68 e.kr.) og senere kejsere som Hadrian (117-138 e.kr.), Faustina (138-141 e.kr.) og Antonius Pius (138-161 e.kr.).
Det er heller ikke første gang, at man har gjort sig et skattefund af den type, som René Jacobsgaard gjorde ved Haderslev Næs.
Der har nemlig tidligere været fundet større romerske skattefund. Romerske sølvmønter findes dog oftest enkeltvist i Danmark.
Der er tidligere fundet store mængder af romerske mønter i vadeområder, da et sådan område kan tolkes som et ofringsområde fra gammel tid.
Det er dog ikke alene på vadeområder, at der findes romerske mønter. Lignende fund er gjort ved Gudme på Fyn og ved Sort Muld på Bornholm.