TEO oplevede en overvældende stilhed, efter han havde smidt den første bombe

TEO glemmer ikke sin første skarpe mission i Libyen i 2011, hvor han smed en bombe for første gang. Foto: TV2
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kamppiloten TEO medvirker i TV 2s nye dokumentarserie, der handler om uddannelsen af nye kamppiloter, historier fra ægte krigssituationer og fremtiden med det historiske køb af F35 fly, der skal stå i Skrydstrup.

I dag har TEO været afsted på skarpe missioner af flere omgange siden, men han tænker stadig tilbage på den første gang som noget helt specielt. 

- Det er en dag, jeg aldrig glemmer, fortæller den erfarne kamppilot, som har fløjet F16 fly siden 2003.

Han er til daglig kaptajn og pilot i Flyvevåbnet og arbejder på Flyvestation Skrydstrup. Her går dagene med øvelser og træning, så han kan holde sig skarp til at blive sendt afsted i krig. 

Det bare sådan en opgave, hvor man ved 'Okay, shit, vi skal smide bomber'

TEO, kamppilot, Flyvevåbnet

For selvom der kan gå længe mellem de skarpe missioner, så er det alvorligt, når man skal smide en bombe. En oplevelse han fik for første gang i Libyen i 2011.

TEO

Kamppiloten går under navnet TEO i Flyvevåbnet.

Redaktionen er bekendt med TEOs borgerlige navn, men efter aftale med forsvaret bruges pilotnavnet, når han stiller op til interview som repræsentant i Flyvevåbnet.

Her blev han sendt i krig kort tid efter, at FNs Sikkerhedsråd havde besluttet at gribe ind militært over for den daværende statsleder Muammar Gadaffi. Ifølge TEO blev de sendt afsted dagen efter beslutningen.

- Man italesætter jo tit, at det kan blive til alvor, og at det ikke bare er for sjov alt det, man har gået at trænet på. Det har bare ikke været alvor før det øjeblik, siger han i TV 2's dokumentar 'De danske kamppiloter'.

SMACK

Henover skyerne flyver han afsted sammen med et andet F16 fly fra det danske flyvevåben, mens han har kontakt med en amerikaner over taleanlægget, der styrer operationen.

- Opgaven hedder SMACK. Så det bare sådan en opgave, hvor man ved 'Okay, shit, vi skal smide bomber', fortæller TEO i dokumentaren.

Det gælder om liv og død, og det går også op for en, når man tager liv

TEO, kamppilot, Flyvevåbnet

Med en lommelygte på skødet i bælgravende mørke sidder han sammen med sin kammerat og modtager koordinator på det mål, han om lidt skal til at ramme.

- Man kan godt beskrive det som en magt, når man sidder i et F16 fly, men man føler også en ydmyghed og en ærefrygt over at have kontrollen over flyet, fortæller han.

TEO glemmer ikke sin første skarpe mission i Libyen i 2011, hvor han smed en bombe for første gang. Foto: TV2

Stilheden

I dokumentaren ser man billederne af bomben, der rammer ned i lige præcis de koordinator, som TEO havde fået besked på. 

Han ved ikke, hvor mange der er dræbt, men han ser mennesker løbe ud fra en bygning, han har ramt. Men missionen er ovre, og han flyver med de andre tilbage mod Sicilien, hvor de kom fra.

- Det er en enorm lettelse, at det var en succes. Der er lige ti minutter i luften, hvor der er helt stille. Det var overvældende. Man har været bange for at gøre noget forkert, bange for at dø og bekymret for sin familie. Der er så mange følelser i spil, fortæller han i dokumentaren.

I dag siger han, at han inden en skarp mission havde gjort sig overvejelser om, hvad det er, han er en del af, og hvilke konsekvenser det kunne have. 

- Det gælder om liv og død, og det går også op for en, når man tager liv, siger han i 'De danske kamppiloter'.

Fremtiden med F35

I 2027 er det planen, at de nye kampfly F35 skal være en aktiv del af Flyvevåbnet. Flyene skal holde til på Flyvestation Skrydstrup, hvor der har været meget lokal opmærksomhed på det historiske indkøb.

TEO ved ikke endnu, om han kommer til at flyve i de nye F35, som han kalder for 'et fantastisk fly'.

- Man skal tage alle de hensyn, man kan, når man opererer med de nye fly. Men samtidig ser jeg det som en enestående mulighed for Sønderjylland for at kunne have Danmarks nye kampfly og alle de arbejdspladser og den teknologiske vinding, der hører med, siger han.

Du kan se 'De danske kamppiloter' på TV2 PLAY. Andet afsnit af serien sendes på mandag klokken 20.50 på TV 2.

Hans sommerhus stod i en halv meters vand - nu frygter han det sker igen

Udgivet

Sommerhusejere syd for Haderslev var blevet lovet, at arbejdet med et nyt kystsikringsdige ville begynde i 2024. Tidsplanen er nu udskudt halvandet år.

En tid uden bekymringer har endnu lange udsigter for husejer Jan Vedel, der bor i Hejsager Strandby.

- Jeg går rundt med en frygt for, at det der skete i oktober sidste år, kan ske igen i morgen, og det gør mig meget urolig og utryg, siger han.

Ved stormfloden sidste år stod Jan Vedels og de fleste af hans naboers hus i vand op til 50 centimeter. I januar i år stod flere huse i sommerhusområderne langs kysten i vand igen.

Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

Med mere og mere nedbør og hyppigere risiko for storme, er Jan Vedel utålmodig med at få bygget den kystsikring, som kommunen har sat beboerne i sommerhusområderne i udsigt.

Planen var, at byggeriet skulle gå i gang i slutningen af 2024, men nu lyder det, at det arbejde først begynder i foråret 2025.

Mere end ét år forsinket

På et orienteringsmøde i Haderslev Idrætscenter onsdag aften fik beboerne at vide, at den udbyder, der skal stå for projektet, nu er valgt. I den nye tidsplan forventes diget først færdigt i foråret 2027.

- Det er længe at vente endnu. Jeg bliver først tryg igen, når kystsikringen er lavet, siger Jan Vedel.

Haderslev Kommune præsenterede i 2019 kystbeskyttelsesprojektet "Vores Kyst", der skal sikre sommerhusområderne Blokhusskoven, Kelstrup og Hejsager for oversvømmelser med et kystdige.

Formanden for Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune kan godt forstå, at beboerne er utilfredse og utålmodige. Forklaringen lyder, at de ikke havde samme viden i udvalget, da de meldte den første tidsplan ud, som de har nu.

- Der var flere ting, vi ikke havde undersøgt i det bagvedliggende arbejde i den første tidsregning. Der var blandt andet ikke taget højde for den tid, det tager at udlicitere projektet, udbudsprocessen og lave en ny lokalplan, forklarer Carsten Leth Schmidt fra Slesvigsk Parti.

Det kan kun gå for langsomt

Formanden er overbevist om, at den nye tidsplan holder.

- Vi har aldrig været mere sikker på en dato, end den vi har meldt ud nu. Men det betyder ikke, at der ikke kan gå noget galt. Den værst tænkelige situation vil være uenighed i lokalområdet om, hvordan kystdiget skal bygges eller vedligeholdes, og den uenighed spreder sig i kommunalregi, for det vil forlænge processen. Men lige nu er der ikke noget, der tyder på, at tidsplanen ikke, så jeg har en god fornemmelse i maven, siger formanden.

Foto: TV SYD

Han trøster de bekymrede husejere med, at der er gjort forskellige ting for at forhindre, at det skal gå så galt som ved stormfloden i oktober. Blandt andet er det eksisterende dige repareret med et nyt lag grus.

Men det er umuligt at undgå skader, når der er tale om en stormflod, mener Carsten Leth Schmidt.

- Det er derfor, der er behov for kystsikring, og det kan kun godt for langsomt, men det skal gøres ordentligt og grundigt, så det holder på sigt, siger han.

For Jan Vedel og de andre sommerhusejere er der derfor ikke andet at gøre end at håbe, at antallet af stormfloder og oversvømmelser vil være begrænset eller endda slet ingen, indtil det nye dige står færdigt.

- Jeg kan ikke håbe på andet end, at processen fortsætter og følger planen, der nu er lagt, siger sommerhusejeren.

Ingrid inviterede fotovogn indenfor - det fortryder hun i dag

Ingrid Marie Lorentzen har siden juli 2024 fået kastet skrald i sin indkørsel. Foto: Ingrid Marie Lorentzen
Udgivet

Hver dag kaster billister skrald i Ingrid Marie Lorentzens indkørsel, fordi hun i juli tillod en fotovogn at parkere. Nu ligger hun på lur for at fange gerningsmændene.

Tomme ketchupflasker, emballage fra færdigretter, sølvpapirskugler, plastikbøtter og mælkekartoner.

Det er bare nogle af de ting, Ingrid Marie Lorentzen mandag til fredag samler op i sin indkørsel på Varde Hovedvej ved Bramming.

- Jeg oplever det som meget, meget krænkende og grænseoverskridende. Jeg kan ikke leve med, at det er en losseplads.

Foto: Ingrid Marie Lorentzen

Skraldet blæser nemlig ikke tilfældigt ind på hendes grund. Det bliver kastet målrettet fra billister, der har set sig sure på hende. Helt enkelt, fordi hun i juli sagde ja til, at en fotovogn måtte parkere på hendes grund.

- Jeg kan ikke klare at gå op og hente min avis. Jeg kigger til højre og venstre, før jeg går derop, fortæller Ingrid Marie Lorentzen, hvis hus ligger for enden af en længere indkørsel fra vejen.

Den fem måneder lange chikane - som stadig står på - har også fået konsekvenser for politiets indsats på adressen.

- Jeg har bedt dem om ikke at holde her mere. Og jeg er vred over, at jeg skal sige, at de ikke må, siger hun.

Men trods flytningen af fotovognen på hendes adresse, så kaster flere billister stadig skrald i indkørslen.

- Et dyrt 'ja'

Ingrid Marie Lorentzen har boet på Varde Hovedvej siden 1996. De seneste tre år alene, efter hendes mand gik bort i 2021.

I sommer bankede en ansat fra politiet på døren for at høre, om de måtte parkere en fotovogn i buskadset på hendes grund.

- Og det var de meget velkomne til, for jeg ved, hvor idiotisk folk kører herude.

Foto: Ingrid Marie Lorentzen

Et stykke af Varde Hovedvej er et fokusområde for Syd- og Sønderjyllands Politi, når det kommer til hastighed hos billister.

- Det startede med sølvpapirskugler, som jeg undrede mig over. Og da jeg fortalte det til ham i fotovognen, genkendte han problemet med det samme.

Siden har chikanen mod den 75-årige pensionist udviklet sig. I de værste tilfælde er der blevet tømt hele skraldeposer.

- Jeg føler mig meget alene i verden om det.

På vagt om natten

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi er de overraskede over den virkelighed, som Ingrid Marie Lorentzen møder.

- Jeg synes, det er trist, når det bare er en borger, der gør sin borgerpligt. Jeg er faktisk smårystet over, at folk chikanerer på den måde, fortæller Jan Lambertsen, der er politiinspektør.

Sådan opstod historien

Vi modtog på TV SYD en henvendelse fra Ingrid Marie Lorentzen til denne historie.

Har du kendskab til tilfælde om chikane ved fotovogne eller har du andre oplysninger til historien, kan du skrive til mano@tvsyd.dk.

Har du tips til andre historier, kan du udfylde formularen her.

Malthe Noes, Journalist, TV SYD

Episoderne er ikke blevet politianmeldt endnu. Men skulle det ske, så er Syd- og Sønderjyllands Politi klar til at skride ind.

- Hvis det fortsætter, så har vi udstyr, der kan fange vedkommende. Det er ikke et problem, så sætter vi bare overvågning op på stedet.

Bør I ikke advare borgere, der lægger grund til en fotovogn, om, at man kan opleve chikane?

- Hvis det var en tendens, og noget der var almindeligt, så jo - men det er ikke almindeligt, så det har vi ikke gjort, fortæller Jan Lambertsen.

Foto: Ingrid Marie Lorentzen

Selvom det endnu ikke er blevet til en konkret anmeldelse, så har vestjyden i flere tilfælde taget sagen i egen hånd.

- Jeg har siddet ved indkørslen i to nætter for at se, hvad mønsteret er. Kører bilen herind? Jeg er gået derop fra klokken 23 til 07 for at se, om jeg kan få deres nummerplade. Så kan jeg springe ud, hvis de kommer, fortæller hun.

Derudover er hun ved at få installeret overvågning på grunden, som forhåbentlig skal fange gerningsmændene.

- For at sige det rent ud, vil jeg have hævn. Jeg får stadig skrald, selvom fotovognen ikke holder her længere.

De mange måders chikane har ramt den 75-årige vestjyde.

- Jeg er meget påvirket af det og kan slet ikke have det i mig - nu er jeg lettet over, at det kun er sølvpapirskugler, der for det meste ligger. Jeg kan ikke gøre andet end at håbe på, at det går over af sig selv.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com