Der stod en halv meters vand i hans sommerhus - nu frygter han det sker igen
Sommerhusejere syd for Haderslev var blevet lovet, at arbejdet med et nyt kystsikringsdige ville begynde i 2024. Tidsplanen er nu udskudt halvandet år.
En tid uden bekymringer har endnu lange udsigter for husejer Jan Vedel, der bor i Hejsager Strandby.
- Jeg går rundt med en frygt for, at det der skete i oktober sidste år, kan ske igen i morgen. Det gør mig meget urolig og utryg, siger han.
Ved stormfloden sidste år stod Jan Vedels og de fleste af hans naboers hus i vand op til 50 centimeter. I januar i år stod flere huse i sommerhusområderne langs kysten i vand igen.
Med mere og mere nedbør og hyppigere risiko for storme, er Jan Vedel utålmodig med at få bygget den kystsikring, som kommunen har sat beboerne i sommerhusområderne i udsigt.
Planen var, at byggeriet skulle gå i gang i slutningen af 2024. Det sagde formanden for Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune i oktober 2023, som du kan høre i klippet herunder.
Men nu lyder meldingen, at det arbejde først begynder i foråret 2025.
Mere end ét år forsinket
På et orienteringsmøde i Haderslev Idrætscenter onsdag aften fik beboerne at vide, at den udbyder, der skal stå for projektet, nu er valgt. I den nye tidsplan forventes diget først færdigt i foråret 2027.
- Det er længe at vente endnu. Jeg bliver først tryg igen, når kystsikringen er lavet, siger Jan Vedel.
Haderslev Kommune præsenterede i 2019 kystbeskyttelsesprojektet "Vores Kyst", der skal sikre sommerhusområderne Blokhusskoven, Kelstrup og Hejsager for oversvømmelser med et kystdige.
Formanden for Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune kan godt forstå, at beboerne er utilfredse og utålmodige. Forklaringen lyder, at de ikke havde samme viden i udvalget, da de meldte den første tidsplan ud, som de har nu.
- Der var flere ting, vi ikke havde undersøgt i det bagvedliggende arbejde i den første tidsregning. Der var blandt andet ikke taget højde for den tid, det tager at udlicitere projektet, udbudsprocessen og lave en ny lokalplan, forklarer Carsten Leth Schmidt fra Slesvigsk Parti.
Det kan kun gå for langsomt
Formanden er overbevist om, at den nye tidsplan holder.
- Vi har aldrig været mere sikker på en dato, end den vi har meldt ud nu. Men det betyder ikke, at der ikke kan gå noget galt. Den værst tænkelige situation vil være uenighed i lokalområdet om, hvordan kystdiget skal bygges eller vedligeholdes, og den uenighed spreder sig i kommunalregi, for det vil forlænge processen. Men lige nu er der ikke noget, der tyder på, at tidsplanen ikke, så jeg har en god fornemmelse i maven, siger formanden.
Han trøster de bekymrede husejere med, at der er gjort forskellige ting for at forhindre, at det skal gå så galt som ved stormfloden i oktober. Blandt andet er det eksisterende dige repareret med et nyt lag grus.
Men det er umuligt at undgå skader, når der er tale om en stormflod, mener Carsten Leth Schmidt.
- Det er derfor, der er behov for kystsikring, og det kan kun godt for langsomt, men det skal gøres ordentligt og grundigt, så det holder på sigt, siger han.
For Jan Vedel og de andre sommerhusejere er der derfor ikke andet at gøre end at håbe, at antallet af stormfloder og oversvømmelser vil være begrænset eller endda slet ingen, indtil det nye dige står færdigt.
- Jeg kan ikke håbe på andet end, at processen fortsætter og følger planen, der nu er lagt, siger sommerhusejeren.