Cecilie stikker sig med ulovligt lægemiddel for at blive brun
Med tommel og pegefinger griber Cecilie Sørensen fat i sit maveskind. Hun fører den lille nål ind og trykker stemplet langsomt i bund.
Der er går et sus af forventning gennem den 23-årige kvinde, da hun trækker nålen ud. Hun ved, at virkningen snart bliver synlig.
I snart to år har hun været afhængig af effekten af den klare væske.
- De første par gange er det lidt underligt at stå med en nål i sit maveskind uden helt at vide, hvad man skyder ind. Men det gik allerede galt fra starten - der var jeg hooked, siger Cecilie.
Væsken i sprøjten er lægemidlet melanotan ll også kaldet solkur eller barbiepiller. Og det er blevet en vej til den solbrune hud, Cecilie Sørensen drømmer om.
- Jeg får mere selvtillid, og jeg føler mig lige det pænere, og jeg glæder mig altid til at tage solkuren, fordi det så går hurtigere, når jeg går i sol. Men jeg glæder mig ikke til at få det dårligt, siger hun.
Det er nemlig ikke risikofrit, når hun sprøjter stoffet ind i huden. Solkur er hverken godkendt eller lovlig i Danmark.
Alvorlige bivirkninger
Lægemidlet, der blev udviklet i 1980’erne, er oprindeligt tiltænkt albinoer og andre med manglende pigmentering. Formålet var at hjælpe dem til bedre at tåle solen ved at efterligne et af kroppens naturlige hormoner og dermed stimulere hudens pigmentproduktion.
Og det er det, Cecilie Sørensen og andre solhungrende unge nu bruger for at blive ekstra modtagelige overfor solens stråler og opnå en solbrun kulør.
Dog er midlet gennem årene blevet forbundet med en række bivirkninger.
En af de mest alvorlige er den øgede risiko for modermærkekræft, fortæller Peter Hindersson, der er ledende overlæge på Regionshospitalet Nordjylland,
- Problemet er, at der ikke foregår nogen systematisk indberetning af bivirkninger for illegale stoffer, så vi ved faktisk ikke rigtigt, i hvor stort et omfang folk oplever ubehagelige bivirkninger i forbindelse med brugen, siger han.
På trods af det sælges solkur åbenlyst på det sociale nyhedssite Reddit, på Facebook og forskellige hjemmesider. Og Cecilie Sørensen har da heller ingen problemer med at købe det, fortæller hun.
Bleg og syg
Kvalme, hovedpine og varme, røde kinder er noget af det, som rammer hende i timerne efter, hun har sprøjtet solkuren ind i sin krop.
Derfor tager hun den om aftenen og håber at sove fra det. Men på trods af bivirkningerne er det det hele værd, mener den 23-årige kvinde.
For når Cecilie ser sit blege ansigt i spejlet, ser hun syg ud, synes hun. Hun hader følelsen, og sender hun en snap til veninderne, er det ikke uden et mørkere filter. Allerhelst skynder hun sig ned under rørene i det lokale solcenter, som hun kombinerer med solkuren for et hurtigere og mørkere resultat.
En karamelfarvet hud og velplejede negle giver hende selvtillid og får hende til at føle sig sund og rask, når hun ser sig i spejlet.
En dag fik hun også øje på noget andet. Rundt om navlen og mellem skulderbladene var der dukket lyse plamager op.
- Jeg undrede mig over det, men jeg er ikke så god til at komme til lægen, og jeg var mest bare træt af, at jeg ikke kunne få sol der, fortæller Cecilie.
Jeg synes, det er meget skræmmende
Peter Hindersson, ledende overlæge
Senere viste det sig, at hun havde fået svamp i huden. Men det fik hende ikke til at overveje at stoppe sine solkure og ture i solarie.
- Først tænkte jeg, at det var megaklamt. Men jeg tænkte ikke yderligere over, at det var noget, jeg skulle stoppe med af den grund, siger hun.
Ifølge overlægen er der dog risiko for, at Cecilies sprøjter ikke indeholder det, hun tror.
Solkure beslaglægges
Hvert år bliver adskillige pakker med det illegale stof melanotan ll beslaglagt i tolden. Gennem de seneste år er antallet af beslaglagte solkure steget fra 30 i 2019 til 57 i 2022.
Udover de manglende registreringer af bivirkninger ved stoffet, er der også en manglende kontrol. Og det betyder, at Cecilie og andre købere reelt ikke kan vide, hvad der er i de små flasker, de modtager, fortæller lægen.
- Vi har desværre set, at der slet ikke er det i ampullerne, man skulle tro. Jeg synes, det er meget skræmmende, siger Peter Hindersson.
Jeg er nok lidt bange for at blive syg, men det når ikke helt ind
Cecilie Sørensen
For når midlet ikke er godkendt, er der ingen kontrol med produktionen. Det betyder også, at der kan ske ombytninger og andre alvorlige fejl.
Trods de farer, melanotan ll er sat i forbindelse med, tror lægen ikke, at det er et produkt, der forsvinder fra markedet.
- Det er så attraktivt at opnå den brunhed og solbrændthed, at folk faktisk er villige til at løbe den her risiko, siger Peter Hindersson.
Men én ting kan alligevel få Cecilie til at stoppe.
Skidt i kroppen
Det er da heller ikke, fordi Cecilie ikke er opmærksom på risikoen ved solkuren. Men det fylder alligevel ikke meget for hende.
- Jeg er nok lidt bange for at blive syg, men det når ikke helt ind. Tanken kan dog godt strejfe mig, siger hun.
Derfor ved hun også, at det ikke er noget, hun vil fortsætte med. Men det er svært, når den brune hud også hænger sammen med et selvtillidsboost.
Hvis ikke fornuften har fået hende til at droppe det helt inden, så ved Cecilie, at hun vil stoppe, når hun på et tidspunkt skal stifte familie.
- Hvis jeg skal til at have børn, vil jeg ikke have sådan noget skidt inde i min krop, siger hun.
Du kan se dokumentaren om Cecilie her.
Cecilie Sørensen bor i Syd- og Sønderjylland, og TV SYD er bekendt med den nøjagtige adresse, men holder det anonymt af hensyn til kilden.
Tilblivelse
Tekst: Maja Kærhus Jørgensen
Fotos: TV2 ØSTJYLLAND og privatbilleder
Redaktør: Kathrine Juhl Jørgensen og Michael Lauritsen
Layout: Maja Kærhus Jørgensen
Udgivet: Januar 2023