Sag mod havbrug kører på fjerde år: - Jeg er forarget dybt ned i min sjæl

Anders Grosen er forarget over sagens gang mod Hjarnø Havbrug. Video: Tv2 Østjylland
Af Kristian Jakobsen og David Essenbæk Jakobsen
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV2 Østjylland

Dommeren i Vestre Landsret stadfæster byrettens kendelse, så sagen kan køre videre, men uenigheden om de forsvundne ringbind forsinker sagen halvandet år.

Fire år. Så længe har sagen mod Hjarnø Havbrug foreløbig stået på, siden politiet sigtede ejeren, Anders Østergaard Pedersen, i august 2018.

Til sommer går sagen ind i sit femte år, for i øjeblikket ligger alt stille, da retten og sagens parter venter på udfaldet af en mentalundersøgelse af den tiltalte.

Nu frygter Endelavegruppen, der meldte havbruget til politiet allerede i 2015, at sagen bliver udsat på ubestemt tid.

- Jeg er bange for, at det hele forsvinder som sand mellem fingrene, siger talsmand for Endelavegruppen, Anders Grosen.

Han og de øvrige medlemmer af gruppen forstår ikke, hvorfor det skal tage så lang tid.

- Der er jo ingenting sket i virkelighedens verden. Der har været en masse juristeri og sniksnak, men der er ikke flyttet en tøddel. Jeg er forarget dybt ned i min sjæl over, at det kan ske, når vi tror, vi har et pænt og velordnet Danmark, der passer på miljøet, siger Anders Grosen.

373.000 illegale sølvlaks

Endelavegruppen bliver dannet efter et møde på øens kro i 2014, hvor folkene bag Hjarnø Havbrug præsenterer planerne om et nyt havbrug ud for Endelave.

- Det er jo rigtig godt, at han (Anders Østergaard Pedersen, red.) kommer folk i møde og tager tyren ved hornene, men tyren reagerer anderledes, end han måske havde forestillet sig. For vi går sammen og danner en forening for at have styrke nok til at kæmpe mod det her, fortæller Anders Grosen.

Havbrug udleder kvælstof og fosfor til det omkringliggende hav. Men ifølge Sydøstjyllands Politi har Hjarnø Havbrug udledt markant mere end tilladt. Foto: TV2 Østjylland

Det lykkes at stoppe planerne om havbrug ved Endelave, men undervejs bliver Anders Grosen og de andre i gruppen opmærksomme på, at Hjarnø Havbrug tilsyneladende producerer langt flere fisk, end firmaet har tilladelse til.

- Vi kan med simple beregninger og målinger regne ud, at der er en overproduktion på mindst fire gange det, der er tilladt. Det er en katastrofe, vi er vidne til, og så er vi nødt til at reagere, siger Anders Grosen.

Han mener ikke, at Sydøstjyllands Politi handler hurtigt nok på Endelavegruppens politianmeldelse i 2015.

- Hvis jeg skal være venlig, vil jeg sige, at de tænker sig godt og grundigt om, siger han.

Tre år senere melder Danmarks Sportsfiskerforbund også firmaet til politiet, og den 30. august 2018 bliver Anders Østergaard Pedersen sigtet i sagen.

En sag der trækker ud

Sagen om havmiljøforurening fra Hjarnø Havbrug kører nu på fjerde år. TV2 Østjylland undersøger det langstrakte forløb og spørger sagens parter, hvorfor sagen trækker ud, om myndighederne har sovet i timen, og hvilke miljømæssige konsekvenser sagen kan få for området ved Horsens Fjord?

I juni 2020 rejser politiet så tiltale mod Anders Østergaard Pedersen. Ifølge anklageskriftet har havbruget udledt over 750 ton kvælstof og fosfor mere end tilladt, ligesom der skal være udsat over 373.000 sølvlaks - ligeledes uden tilladelse.

Politiet estimerer, at Hjarnø Havbrug har tjent over 190 millioner kroner på ulovlig havbrugsdrift i perioden 2013-2018.

Forsinket i flere omgange

Retssagen begynder i marts 2021, men når den siden på det nærmeste er gået i stå, skyldes det flere faktorer.

Som TV2 Østjylland tidligere har fortalt, bliver sagen forsinket, da Sydøstjyllands Politi mister 77 ringbind, som politiet har beslaglagt fra havbrugets administration.

Byretten i Horsens afgør, at sagen godt kan køre videre på trods af de forsvundne ringbind, men forsvaret anker afgørelse til landsretten.

Dommeren i Vestre Landsret stadfæster byrettens kendelse, så sagen kan køre videre, men uenigheden om de forsvundne ringbind forsinker sagen halvandet år.

Og da retsmøderne bliver genoptaget i oktober 2022, opstår et nyt problem. Nu er det den tiltalte havbrugsejer, Anders Østergaard Pedersen, der ikke møder op, da han ifølge sin forvarer skal til lægen og er for syg til at møde i retten.

Og der står sagen nu.

Ifølge Anders Østergaard Pedersen vil hans forsvarer have ham mentalundersøgt, da han efter eget udsagn lider af hukommelsestab som følge af to blodpropper. Han fortæller også, at han er erklæret 100 procent uarbejdsdygtig som følge af hukommelsestabet, og at den defekte hukommelse skal bruges som bevis i sagen, da han hverken kan huske, hvad han har foretaget sig tidligere, eller hvad han har forklaret i retten.

Kan blive udsat på ubestemt tid

TV2 Østjylland har bedt advokat Peter Secher vurdere sagsgangen. I forhold til de 77 forsvundne ringbind vurderer han, at sagen er kørt helt efter bogen.

- Det er man nødt til at få afklaret, det er klart. At der kommer en forsinkelse i halen på det, det kan ikke være anderledes, siger han.

Men ifølge Peter Secher kan Endelavegruppens frygt, for at sagen smuldrer, vise sig at være velbegrundet.

- Alle kan jo blive syge. Ret få bliver meget syge og så længe, at det udelukker, at man kan gennemføre en retssag mod dem. Men hvis man virkelig ikke kan møde i retten, fordi man er for syg til det, så risikerer man, at sagen bliver udsat på ubestemt tid, siger han.

At sagen nu er udsat til sidst på året, alene på grund af behovet for en mentalundersøgelse, overrasker heller ikke Peter Secher.

- Det lyder af meget, men det skal retfærdigvis siges, at hvis man går efter en mentalundersøgelse, så er der meget lang ventetid for tiden. Så det kan sagtens tage et år eller halvandet.

Her kan du høre hele historien om Hjarnø Havbrug som podcast. 

Nægter sig skyldig

Det har hverken været muligt at få et interview med Anders Østergaard Pedersen eller hans forsvarsadvokat.

I en mail til TV2 Østjylland oplyser Anders Østergaard Pedersen, at han fortsat nægter sig skyldig i alle anklager. Han fortæller, at han har haft to blodpropper siden 2013, og at det påvirker hans hukommelse. Han fortæller videre, at han har klaget over politiets behandling af ham.

TV2 Østjylland har også spurgt Sydøstjyllands Politi, hvorfor sagen har været så længe undervejs. Politiet har ikke ønsket at stille op til et tv-interview, men har sendt et skriftligt svar:

"Sydøstjyllands Politi kan oplyse, at sagen i sit hele har krævet en omfattende efterforskning, der indeholder en række efterforskningskridt – herunder ransagninger – og forelæggelse for både Miljøstyrelsen og Statsadvokaten i Viborg. Et længerevarende efterforskningsforløb i en større sag medfører ofte, at flere medarbejdere arbejder med sagen både samtidigt og efter hinanden fx som følge af stillingsskifte eller andre forhold. Det samme gælder for anklagere. Når anklageskriftet er indgivet til retten, er det herefter retten, der fastsætter berammelsestidspunktet, der bl.a. er påvirket af, hvornår sagens parter og deres advokater kan give møde."

Chefanklager hos Sydøstjyllands Politi, Michael Møller, erkender, at sagen er trukket ud, men sådan må det være.

- Jo længere tid der går, jo mindre tilfredse er vi jo altid. Omvendt må man også respektere, at der er en gang i sagen, som kører, når nu der er nogle indsigelser. Og det er jo det, der sker i et retssamfund, siger han.

Sydøstjyllands Politi vil hverken bekræfte eller kommentere, om Anders Østergaard Pedersen har klaget.

Hun bor til leje og kæmper for retten til at lade sin bil op derhjemme

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Udgivet

I 2021 købte Heidi Nielsen og hendes mand en hybridbil og installerede en ladestander på gavlen af deres almenbolig i Fredericia. Det ville boligselskabet ikke være med til, og nu ender sagen i Højesteret.

I denne tid kører Heidi og Jack Nielsens hybridbil udelukkende på benzin. Men det er bestemt ikke med ægteparrets gode vilje.

For det var netop af hensyn til klimaet, at de købte hybridmodellen i 2021.

- Med de klimaforandringer vi har, ville jeg gerne bidrage til miljøet, fortæller Heidi Nielsen.

I forbindelse med bilkøbet fik ægteparret også monteret en ladestander på gavlen af deres enderækkehus - en almenbolig, hvor de bor til leje.

- Men så fortalte viceværten, at vi ikke måtte hænge ladestanderen op uden at have søgt hos boligkontoret. Så søgte jeg om det og fik afslag, fortæller Heidi Nielsen.

Vil kæmpe kampen

Siden da har sagen først været for Beboerklagenævnet i Fredericia, hvor parret fik medhold. Det fik de dog hverken ved Retten i Kolding eller i Vestre Landsret, hvor man var på Boligselskabets side.

Hos begge retsinstanser var dommernes vurdering nemlig, at en boks til opladning af elbil ikke kunne anses som en sædvanlig installation i almenlejelovens forstand.

Men det argument vil Heidi Nielsen ikke acceptere. Heller ikke argumentet om, at ægteparret da bare kan lade bilen op ved Føtex.

Jeg vil kæmpe kampen, for der er mange almene boliger i Danmark

Heidi Nielsen, bor i almenbolig

- Jeg vil kæmpe kampen, for der er mange almene boliger i Danmark. Skal vi være afskåret fra at have en elbil på lige fod med andre?, lyder det fra Heidi Nielsen.

Derfor har hun sammen med sin mand søgt Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at føre sagen for Højesteret. Den tilladelse fik de torsdag, fordi sagen er af principiel karakter.

Principiel sag

Indtil Højesteret har taget stilling til sagen, har ægteparret dog set sig nødsaget til at køre på benzin.

- Det er træls, for jeg kunne jo køre på arbejde på en ladning. Men i sommer fik vi en advarsel af boligselskabet om, at vi ville blive opsagt, hvis vi ikke pillede ladestanderen ned, fortæller Heidi Nielsen, der er glad for at bo, hvor hun bor.

Derfor håber bilejerne også på at få medvind i Højesteret, så de igen kan rulle afsted på grøn energi fra egen ladestander.

- Vi tænker på fremtiden for vores børn og børnebørn. Vi generer ingen, og der er aldrig nogen her i gården, der har manglet strøm, lyder det fra Heidi Nielsen.

Erfarne spillere går forrest i krisesituation

Anders K. Jacobsen skiftede til Vejle på en permanent aftale i sommer efter et halvt års leje fra Horsens. Yeni Ngbakoto kom til Nørreskoven fra australske WS Wanderes i 2023. Foto: Grafik: Lasse Lund Hansen
Udgivet

Vejle Boldklub har leveret gode præstationer i løbet af sæsonen ifølge to af klubbens alderspræsidenter. Det mener de er vigtigt at minde hinanden om for at bevare troen på overlevelse.

Der følger typisk et ansvar, jo ældre dåbsattesten bliver.

Sådan virker det også til at være for Anders K. Jacobsen og Yeni Ngbakoto, der med sine 34 og 32 år er to af de mest erfarne spillere i Vejle Boldklub.

Yeni Ngbakoto er optimistisk om Vejles muligheder forud for næste kamp mod Sønderjyske.

Erfaring er der brug for i Vejles nuværende situation med et hurtigt farvel til pokalturneringen og nul point efter otte kampe i landets bedste række. VBs congolesiske angriber føler da også et ansvar, når det kommer til at bevare kampgejsten.

- Jeg er, som en af de ældre spillere, en af dem, der er nødt til at bringe energi til resten af truppen. Det er også i hårde situationer, at jeg altid skal være positiv og opmuntre de andre, siger Yeni Ngbakoto.

Det er grundet Vejle Boldklubs krisesituation, at klubben sender de to angribere til interview efter torsdagens træning.

Anders K. Jacobsen føler dog ikke, at han skal steppe ekstra op i forhold til de andre, når holdet ikke har vundet en officiel kamp siden maj.

- Det er ikke noget, man skal overtænke. Jeg tror bare, du skal være på den måde, du nu engang er på. Det kan godt være, at jeg skal fremstå lidt mere robust, men ellers skal jeg indgå i gruppen og hjælpe, hvis der er noget, man kan hjælpe med. Det er de samme ting, som de unge spillere også skal gøre, siger han.

- Vores ansvar at sige, vi er gode

Anders K. Jacobsen rykkede i 2023 ned fra landets bedste række med AC Horsens. Nedrykningen skete på trods af et forspring på 14 point i løbet af sæsonen.

Derfor mener han ikke, at man skal dømme hans nuværende arbejdsgiver ude på forhånd efter otte kampe. Han mener også, at de har niveau til at spille i Superligaen.

- Vi ved, at vi har det i os. Det er helt naturligt i sport, at det nogle gange gør ekstra ondt, og det gør det for os lige for tiden. Men det er vores ansvar at fortælle hinanden, at vi stadig er gode, for der er ikke nogen andre, der kommer til at hjælpe os med den del, siger Anders K. Jacobsen.

Anders K. Jacobsen har tidligere repræsenteret blandt andre Sønderjyske, OB og AaB. Han har startet inde for VB i de sidste to superligakampe. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det mindset gennemsyrer også hele truppen ifølge Yeni Ngbakoto.

- Vi har meget potentiale i truppen, og alle gør sit bedste hver dag til træning. Det skal nu ses på banen, siger den 32-årige angriber.

Yeni Ngbakoto ser næste kamp mod Sønderjyske som særdeles vigtig, da sønderjyderne sammen med Lyngby indtil videre i sæsonen ligner konkurrenterne om at overleve i Superligaen.

Kampen kan ses på TV 2 Sport X og TV 2 Play søndag klokken 14.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com