Storken Findus flyver lige nu i ørkenen i Afrika - måske skaber den verdenshistorie
Den sønderjyske hanstork Findus er en ægte globetrotter og måske på vej til at skabe sensation med knapt 16.000 kilometer i vingerne – søster Simba har aldrig set Afrika.
Der kan som bekendt ofte være stor forskel på søskende. Det gælder åbenbart også hos storke. Hvis hanstorken Findus' træk mod nord i disse dage ender med at gå over Vesteuropa, vil den skabe overskrifter hos storke- og naturentusiaster verden rundt.
- Selvom de er genetisk 'kodede' til at trække sydpå for at overvintre, så gør de det helt tydeligt meget forskelligt, fortæller Lisa Mäkelburg, der er nyt bestyrelsesmedlem hos Storkene.dk
Mens vi venter på, at de første storkepar om meget kort tid lander på rederne i Sønderjylland - og ikke mindst i tv-reden i Smedager - får I lige den opsigtsvækkende historie om hanstorken Findus og hunstorken Simbas trækruter rundt i verden, som Lisa følger med stor opmærksomhed.
Uanset hvad Findus ender med at gøre, så er den en fantastisk stærk og livskraftig stork, der har klaret virkelig meget i sit korte liv
Lisa Mäkelburg, Storkene.dk
Findus og Simba er to af fire livskraftige storkeunger fra 2021-kuldet på familien Jacobsens gård i Broderup kun 10 kilometer fra Smedagerreden. De to søskende fik begge monteret GPS-sendere, inden de lettede første gang fra reden i sommeren 2021.
Når Lisa Mäkelburg atter får signal fra Findus' sender, kan der være en lille verdenssensation i vente.
- Det er meget bemærkelsesværdigt, at Findus denne vinter har fløjet i en cirkel. Den startede vintertrækket i Nordtyskland og fløj så mod Østeuropa og over Istanbul, hvor den kom over Sinaihalvøen til Egypten. Den har så opholdt sig hele vinteren i det sydlige Sudan. Men for to uger siden satte den kursen mod nordvest gennem Chad, fløj gennem hele Niger, og de seneste signaler fra den er fra Algeriet. Og det ud som om, at den sætter kurs mod Marokko, og flyver dén vej til Europa. Hvis den gør det, vil det være en kæmpesensation i storkeverdenen, siger Lisa og fortsætter:
- Hvis den gør det, så er Findus sandsynligvis den første og eneste stork nogensinde, som først er trukket mod øst – den lange tur til Afrika – for derefter at flyve vestruten over Spanien hjem, fortæller en begejstret og også meget spændt Lisa Mäkelburg.
Normalt flyver storke den samme tur hjem, som de har taget ud på vintertrækket. Det vil sige, at hvis Findus havde opført sig, som storke normalt gør, så ville den tage turen hjem over den arabiske halvø, Tyrkiet og Østeuropa - ikke via Marokko og Spanien som det ser ud til nu.
Første år vesttrækker som søster Simba
Forrige vinter - den første for Findus - fløj storkehannen den korte tur mod vest som søster Simba. Det vil sige, at den overvintrede i Spanien. Sidste sommer trak Findus igen mod nord, hvor den kortvarigt opholdt sig i Danmark, for så at flyve til Nordtyskland, hvor den tilbragte sommeren.
Hunstorken Simba er modsat sin bror en stabil vesttrækker. Det vil sige, den har opholdt sig i Spanien hver vinter på lossepladser omkring Madrid. Senere på vinteren er den begge gange fløjet til et område ved Toledo sydvest for Madrid. Den har ifølge Lisa Mäkelburg aldrig været i Afrika.
Må vente i uvished lidt endnu
Om nogle dage - hvis Findus klarer skærene gennem ørkenen - ved vi, hvor den er på vej hen. Så Lisa følger de daglige opdateringer med stor opmærksomhed.
- Det er virkelig nervepirrende at vente på de næste opdateringer fra GPS'en, om Findus rent faktisk flyver i ring. Om den overlever i ørkenen? Vender den om for at flyve som 'normale storke' - eller hvad? Men uanset hvad så synes jeg, at Findus er en fantastisk stærk og livskraftig stork, der har klaret virkelig meget i sit ret så korte liv.