Prøv det selv: Sådan føles ADHD

Oplev hvordan tyskundervisning kan føles, når sanseindtryk bliver forstærket på grund af ADHD Video: Olav Fonager, TV 2 Fyn
Af Olav Fonager og Peter Elgaard
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV 2 Fyn

- Jeg er dobbeltteenager, forklarer 15-årige Rasmus M. Jensen om sin medfødte psykiske lidelse ADHD.

(Læs artiklen MED opmærksomhedsforstyrelse her)

Tuschpennen glider let hen over tavlen. Det hyler svagt.

O-P-G...

To meter til højre sidder klassens klogeåge. Han vipper let med tæerne. 

Lugten af leverpostej stiger langsomt op fra tasken og kravler ind i dine næsebor.  

FORSTÅ ADHD

Artiklen her skal give et indblik i, hvordan opmærksomhedsforstyrelserne ADHD og ADD kan føles. Artiklen er udarbejdet på baggrund af interview med Rasmus Jensen og hans mor samt ADHD-foreningen. 

I gennem vinduet kan du høre, hvordan de mindste elever har lokket vikaren til rundbold.

...-A-V-E

 Igennem en lille sprække i døren fanger du, at at rengøringsvognen triller stille afsted på gangen. Det ene hjul har sat sig fast. Det skurer let. 

- Hey? Har du...

Den kølige luft fra en lille vinduesprække prikker på dine arme. 

- ...forstået opgaven, lyder det med en bestemt stemme. 

- Hvad?

Dine læber bævrer let, mens du forsøger at fordøje alle indtryk, som var de skruet helt op på ti. 

Som en dobbeltteenager

- Jeg er dobbelt-teenager på grund af ADHD. Det er bare ikke nemt.

15-årige Rasmus Jensen sidder roligt i sofaen. Siden han var seks år, har han taget medicin for den psykiske lidelse ADHD.

HVAD ER ADHD?

  • ADHD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder
  • Det er en medfødt psykisk lidelse som blandt andet kommer til udtryk ved koncentrationsbesvær, impulsivitet og hyperaktivitet.
  • Betegnelsen ADD (Attention Deficit Disorder) dækker over personer, der har ADHD-symptomer uden hyperaktivtet. Den lidelse kaldes også "stille ADHD".
  • Personer med ADHD er overrepræsenteret i kriminalitet og er dårligere uddannede end jævnaldrende.

(Kilde: ADHD-foreningen)

- Hvis jeg ikke tager medicinen, kan jeg ikke fokusere på ting, og jeg kan godt få en kortere lunte. Derfor sørger jeg altid for at få taget min medicin, forklarer han.

Ifølge Rasmus Jensen betyder ADHD, at mange sanseindtryk bliver forstærket. Eksempelvis er lyden fra en bil, der passerer meget intens. Det samme gælder journalisten, der klikker med kuglepennen under et interview.

I praksis betyder det, at Rasmus Jensen har svært ved at samle fokus om eksempelvis lærerens gennemgang af tysk grammatik. Derfor er medicinen afgørende for hans indlæring.

Medicinen klarer det meste

Dorthe Pedersen har som mor fulgt med Rasmus Jensen, siden han fik konstateret ADHD som femårig. Han var ikke i tvivl om, at hendes søn skulle medicineres for den medfødte lidelse, men hun er opmærksom på, at ADHD-præparater som Ritalin og Adderall ikke kan klare alt.

- Medicinen kan ikke hjælpe med at lære de sociale spilleregler. Derudover er Rasmus også udfordret med at holde opmærksomhed og organisere sig. Medicinen kan ikke stå alene, understreger hun.

Derfor har hun løbende forsøgt at skaffe hjælp til sin søn. Alligevel kulminerede sønnes udfordringer da han på grund af en politianmeldelse kørte af sporret i efteråret 2018. Familien ønsker ikke at komme nærmere ind på politianmeldelsen.

Hør Rasmus Jensen sætte ord på sin situation.   Video: Anders Høgh, TV 2 Fyn

Siden august har Rasmus Jensen været elev på Tommerup Efterskole.

- Jeg tror aldrig, at jeg har været så glad for det, jeg har opnået. Det har været en forfærdelig vej, men jeg er nået dertil, og jeg har ikke haft det bedre før, forklarer han.

Derfor har mor og søn meldt sig til et forskningsprojekt for at hjælpe andre med ADHD. Projektet er med i kapløbet om førstepræmie på én million forskningskroner ved "Et Sundere Syddanmark".

SÅDAN STEMMER DU PÅ ADHD-PROJEKET

  • I "Et Sundere Syddanmark" er det dig, der er med til at bestemme, hvilke af fem forskningsprojekter der skal have penge. 
  • Der er én million kroner til vinderen og henholdsvis 600.000 kroner og 400.000 kroner til anden- og tredjepladsen.
  • Du stemmer på projektet ved at sende en SMS med teksten "Sund 2" til 1999. Det koster almindelig sms-tekst. 
  • Du kan kun stemme på ét projekt. Afstemningen løber fra 20. september kl. 13 til 2. oktober kl. 19.15.
  • Du kan læse om de fire andre forskningsprojekter her.
Forstå ADHD-projektet på under et minut. Video: Eksplainer: TV 2 Fyn

Kommune lagt ned af rotteanmeldelser - ser sig nødsaget til at melde ud inden jul

Arkivfoto. Foto: Linda Kastrup/NF/Ritzau Scanpix
Udgivet

Rotterne holder ikke juleferie, så det gør rottebekæmperne i Vejle Kommune heller ikke.

I oktober viste tal, at især Vejle Kommune er hårdt ramt af rotter, og meldingen fra kommunen er stadig, at de får ekstra mange anmeldelser på deres rotte-hotline.

Derfor har Vejle Kommune set sig nødsaget til at kommunikere ud, at man stadig kan anmelde rotter mellem jul og nytår.

De fremhæver, at der kan være ventetid på at få en bekæmper ud.

Telefonen vil ikke være åben mellem 24. december og 1. januar, men man kan stadig anmelde via hjemmesiden, og så vil en rottebekæmper kontakte en.

Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer har netop meldt ud, hvor grelt det står til.

- I mine 45 år husker jeg ikke, at det før har været så voldsomt med antallet af rotteanmeldelser, siger formand Claus Schultz.

Borgere i Vejle Kommune kan anmelde rotter her.

Syv gode råd til at undgå rotter

1. Sørg for, at alle ydermure, vinduer og døre er hele og intakte.

2. Udluftningskanaler under boliger skal være udstyret med metalriste.

3. Hold altid døre til udhuse og garager lukket.

4. Fuglefoder skal være i en tætsluttet beholder, så rotter ikke kan lugte det.

5. Overfodr ikke høns, hunde og katte udenfor, for rotter spiser rester.

6. Sørg for, at hønsehusets bund er hævet cirka 30 centimeter over jorden, så rotter ikke kan grave sig ind.

7. Ryd buskads og træer cirka en halv meter fra husmure og bygninger, så kan rotter ikke finde skjul.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Frivillige bruger dage på byens nye center: - Det er nemt at finde hjælp her

Laif Slothuus og Jan Fogh arbejder frivilligt med nedpakning af Toftlund Sport & Fritidscenter, så der kan bygges et nyt. Foto: Jan Fogh
M
Udgivet

I Toftlund er der hjælp at hente. Tilsammen har mere end 40 mennesker denne weekend og sidste frivilligt valgt at bruge deres kræfter på at forberede byen til et nyt idrætscenter.

Fra marts begynder byggeriet af et 5.000 kvadratmeter splinternyt Toftlund Sport & Fritidscenter. Blot én enkelt hal fra det eksisterende byggeri får lov at overleve, når nedrivning begynder i januar.

Derfor skal al inventar ryddes, og her har 40 frivillige valgt at bruge sidste weekend samt den kommende på at gøre byens hal klar.

- Det er jo et kæmpe arbejde. Alle depot- og lagerrum skal tømmes, mål, bander og fitnesscenter pakkes ned. Jeg tør ikke tænke på, hvad det ville koste, hvis vi skulle hyre folk til det, fortæller Toftlund Sport & Fritidscenters formand, Jan Fogh.

Arbejdet med nedpakning af inventaret i det gamle Toftlund Sport & Fritidscenter. Foto: Erik Høiberg

Selvom arbejdet kan lyde hårdt og der er mange ting at se til i julemåneden, så overrasker det ikke, at mange stiller sine timer og kræfter til rådighed.

- Det er nemt at finde folk, der vil hjælpe i Toftlund. Jeg tror, det er fordi, folk altid er glade når man kommer, de er glade bagefter og man føler sig værdsat, fortæller Laif Slothuus, der er blandt de frivillige.

For 70-årige Laif Slothuus er det naturligt at bidrage. Han har i over 40 år dyrket idræt i og omkring det eksisterende center. At der nu er udsigt til et nyt og moderne center motiverer ham til at hjælpe.

- Jeg har lyst til at hjælpe, fordi vi får noget nyt hernede. Den gamle hal har tidligere været lukket ned grundet skader, så det bliver rigtig godt, lyder det fra Laif, der er pensionist.

Visualisering af det nye Toftlund Sport & Fritidscenter, som GPP Arkitekter har tegnet. Foto: GPP Arkitekter
Facaden på det nuværende Toftlund Sport & Fritidscenter. Foto: Erik Høiberg

Under sidste weekends arbejde måtte Jan Fogh flytte intet mindre end fem fulde laster i sin lastbil, som han bruger til sit daglige virke, mens personbiler med trailere kørte i pendulfart.

Frivilligheden kan blive gevinst

At Toftlund har udsigt til et nyt idrætscenter, hvilket har været et samtalepunkt i op mod otte år, er blevet en realitet, fordi byen har udvist stor interesse for netop centret.

- Man har i Toftlund lavet en udviklingsplan, der skulle fastlægge, hvilke projekter der skulle til for at sikre, at Toftlund står et godt sted i fremtiden. Her var centret i top over, hvad borgerne ønskede skulle forbedres, fortæller vicekommunaldirektør i Tønder Kommune, Keld Hansen.

Keld Hansen, vicekommunaldirektør Tønder Kommune. Foto: Tønder Kommune

Derfor blev investeringen, der samlet løber op i omkring 80 millioner kroner, fastlagt. Det er den næststørste investering i kommunen foruden Skærbæk Skole.

Vicekommunaldirektøren glæder sig over det store frivillige engagement og mener, at det faktisk kan blive en fordel politisk i fremtiden.

- Jeg tænker også det spiller ind, når kommunalbestyrelsen træffer beslutninger. At de kan mærke, at fællesskabet driver tingene og at der er et lokalt engagement, fortæller Keld Hansen.

Foto: Erik Høiberg

Dertil fremhæver Keld Hansen, at det, at centret bliver fuldt handicapvenligt, altså niveaufrit og med gode adgangsmuligheder for handicappede betyder, at centret bliver et knudepunkt for alle i området.

Stadig stort arbejde i vente

I det nuværende center har man valgt at lukke ned allerede den 14. december fremfor 1. januar, da arbejdsbyrden er stor. Men opbakningen gør, at Jan Fogh tror på, at de når i mål.

- Vi mangler stadig en del, men vi skal nok nå det. Med så mange frivillige tager det mindre tid. Det er uvurderlig hjælp, fortæller Jan Fogh.

I samme ombæring understreger han også, at det hele langt fra er hårdt arbejde; faktisk tværtimod.

- Det er jo en afslappende dag, hvor vi har det sjovt samtidig med vi knokler. Folk hjælper med det de er bedst til og så meget de kan. Det giver et fantastisk sammenhold, lyder det fra Fogh.

At få tid til snak og hygge er en lige så vigtig del af den frivillige indsats, som arbejdet, mener både Laif Slothuus og Jan Fogh. Foto: Erik Høiberg

Hallen ventes at stå klar ved sommeren 2026.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com