Far & søn nørder sammen ved computeren

Jannick Jørgensen og hans far Alfred nørder sammen en gang om ugen i foreningen Coding Pirates i Tønder. Video: Hans Lausten, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Foreningen Coding Pirates forbereder børn og unge på en teknisk fremtid. I Tønder nørder Jannick og hans far Alfred sammen på fjerde sæson.

13-årige Jannick Aakjær Jørgensen har designet en nøglering på computeren, og nu skal den skæres ud i rød plastic i laserskæreren. Med god hjælp fra far Alfred.

Far og søn har meldt sig ind i Coding Pirates Tønder, der er en lokalforening af et nationalt netværk af teknologiinteresserede børn, unge og voksne med samme hobby: nemlig kodning og kreativitet på computer.

Jeg har tænkt på enten at blive programmør eller ingeniør, og der er det rigtig vigtigt at kunne sådan noget her.

Jannick Jørgensen, 13 år, Toftlund

Fremtidens ingeniører og programmører får her en tidlig fært af robotter og 3D-printere, så de er klædt på til fremtidens udfordringer på arbejdsmarkedet.

Jannick er et af de børn, der har været heldig at finde sit frirum mellem robotter og 3D-printere. Han er en gang om ugen med sin far i Coding Pirates i Tønder, som han har været en del af i fire år efterhånden.

Coding Pirates Denmark

  • En national forening med lokalforeninger rundt i Danmark.

  • Formålet er at styrke børn og unges it-kompetencer og kreativitet. Bl.a. igennem faste klubaftener, workshops og online kollaboration samt udvikling af dedikeret undervisningsmateriale.

  • Medlemmerne er børn og unge samt voksne frivillige med en it-baggrund.

  • Læs mere på foreningens hjemmeside.

- Det er ikke lige noget, man lærer i skolen, det er også derfor, det findes. Så man kan sige, at det vil jeg gerne lære, og derfor lærer jeg det her, fortæller Jannick, der har en klar plan med Coding Pirates.

- Jeg har tænkt på enten at blive programmør eller ingeniør, og der er det rigtig vigtigt at kunne sådan noget her, så derfor er det en god start og et godt boost for at få mig videre, siger han.

Far & søn-tid

Foreningen Coding Pirates har eksisteret i fem år, og i Syd- og Sønderjylland er der fuld fart over tastaturet for kodepiraterne. Der findes ni lokalafdelinger med omkring 164 pladser - alligevel er der venteliste - lige nu venter omtrent 46 børn på at komme til at nørde med resten af klubbernes medlemmer.

- Vi var på venteliste i noget tid, men så kom jeg med og har nu været her i nogle sæsoner, fordi jeg synes, at det er spændende at kunne nørde, fortæller Jannick, der sammen med sin far kører en halv time mellem hjemmet ved Toftlund og Coding Pirates.

Jannick Aakjær Jørgensen og hans far Alfred nørder sammen i foreningen Coding Pirates i Tønder.

Det giver mening for Jannicks far, Alfred, at deltage sammen med sønnen i stedet for blot at aflevere og hente ham.

- Så kunne det bedst betale sig at melde sig som frivillig, og nørderiet hernede ligger inden for mine egne interesser alligevel, så det lå lige for, siger Alfred Jørgensen og tilføjer:

- Med den køretur, vi alligevel har ud af det, har vi far-søn-tid, hvor vi får snakket om alle mulige andre ting end Coding Pirates, siger han.

Da laseren næsten er færdig med nøgleringen, siger Alfred til sin søn:

- Der er lige nogle ting, der skal rettes, så vi kommer helt igennem med skæringen, men det lykkes næste gang. ikke?

- Jo, svarer sønnike.

Én ting afslører at særligt vejrfænomen kan have fundet sted, da ejendom blev raseret

Udgivet

Stærke naturkræfter var lørdag på spil ved en ejendom nær Jels, hvor adskillige træer blev væltet af vinden. Men hvad var det, der ramte?

Oplevelsen lørdag aften sidder stadig i Leonora Lucia Therkelsen Jensen og hendes fem børn.

Adskillige træer blev blæst omkuld, dele af taget blev revet af, siden på en kornsilo blev trykket ind og så blev bilen mast af et træ. Der var med andre ord voldsomme kræfter på spil på gårdejendommen mellem Øster Lindet og Jels.

Hele søndagen gik med oprydning på adressen, hvor der stadig ligger væltede træer flere steder.

- Stemningen er ikke særlig god. Jeg kunne godt mærke, at det ramte mig rigtig hårdt i går aftes, fortæller Leonora Lucia Therkelsen Jensen.

Men hvad var det for et vejrfænomen, der ramte i den sydøstlige del af Vejen Kommune lørdag aften omkring 22-tiden?

Svaret finder vi måske i Klovborg cirka 70 kilometer derfra.

Ultralokale tornadoer

I Klovborg blev flere bygninger samme aften ramt af det, som Jesper Eriksen, der er vagthavende meteorolog ved DMI, kalder "en lokal tornado". Det ved man, fordi fænomenet blev optaget på video.

- Det er kun, hvis den bliver filmet, at vi kan sige, om der har været en tornado, fortæller han og tilføjer, at man på de lokale målestationer maksimalt har målt vindstød lige i underkanten af orkanstyrke.

Leonora Lucia Therkelsen Jensen og familien.

Ifølge meteorologen kan det dog stadig være en mulighed, at det var en tornado, som ramte ejendommen syd for Jels, da der kan ske meget mellem de 12 DMI-vejrstationer, der er i TV SYDs dækningsområde.

- Min personlige vurdering er, at der har været mange steder i Jylland med vindstød, og helt ultralokalt har der været tornadoer, forklarer Jesper Eriksen.

Det er dog ikke den eneste mulighed, der er i spil. Ifølge TV 2-meteorolog Jens Ringgaard kan der også være tale om vejrfænomenet downburst.

Det er, når en pludselig strøm af luft strømmer ned fra en tordensky og rammer jorden, hvilket kan give kraftige vindstød.

Sover stadig i stuen

Da det lørdag aften ved 22-tiden blæste op ved ejendommen mellem Jels og Øster Lindet, lukkede Leonora Lucia Therkelsen Jensen alle vinduerne i huset.

Herefter var hun tæt på at gå udenfor for at flytte sin bil.

Det gjorde hun dog ikke og få øjeblikke efter, var bilen mast flad af et væltet træ.

Foto: Privatfoto/Leonora Lucia Therkelsen Jensen

Ifølge Jarl Vagn Hansen, der er formand for Danske Beredskaber, skal man aldrig gå udenfor, når der er voldsomt vejr.

- Vi var faktisk bange for at være indenfor i huset, men jeg kunne heller ikke gå udenfor med børnene. Vi var virkelig bange alle sammen. Det var så kaotisk. Børnene skreg og græd, og jeg var jo også selv bange, fortalte hun søndag til TV SYD.

Det skal du gøre, hvis skypumpen rammer

Jarl Vagn Hansen, formand i Danske Beredskaber, kommer her med fire råd til, hvad man skal gøre, hvis skypumpen rammer.

  • Søg indendørs - gerne ned i en kælder ellers i midten af huset.

  • Luk vinduer og ydre døre og søg derefter væk derfra

  • Gå ikke ud før uvejret er over

  • Hold dig opdateret på DMI.dk og ved dit lokale beredskab.

Leonora Lucia Therkelsen Jensen er stadig påvirket af lørdagens hændelse og har mandag anmeldt hændelsen til sit forsikringsselskab.

- Jeg har også grædt ret meget her til formiddag, for jeg synes, det er hårdt at stå i, siger hun.

Dele af tagkonstruktionen blev ramt af træer. Foto: Privatfoto/Leonora Lucia Therkelsen Jensen

Hendes fem børn, som er mellem 5 og 13 år, er alle mærkede af den voldsomme vejrhændelse. Mandag har de alle fået fri fra skole.

- De to små vil stadig ikke ovenpå, og de sover fortsat i stuen. De vil slet ikke derop, fortæller hun.

Leonora Lucia Therkelsen Jensen regner dog med, at det ændrer sig, når oplevelsen er kommet lidt på afstand.

- Jeg tænker, at fred og ro og at komme tilbage til en normal hverdag er det, der er brug for, siger hun.

Downburst eller tornado?

TV SYD har mandag været forbi stedet og lavet droneoptagelser. De kan nemlig være med til at afgøre, hvorvidt der er tale om en lokal tornado eller fænomenet downburst.

Hvis det var en skypumpe eller en tornado, ville de væltede træer ligge spredt i forskellige retninger. Når der er tale om downburst, vil træerne falde i den samme retning.

De fleste af træerne knækkede og blev altså ikke hevet op med roden. Foto: Privatfoto/Leonora Lucia Therkelsen Jensen

TV 2-meteorolog Jens Ringgaard har set optagelserne og ifølge ham, er der størst sandsynlighed for, at der er tale om downburst.

Inden da var han dog overbevist om, at det var en tornado, der havde ramt området på grund af det, som radarbillederne viste.

- Når jeg ser billederne, er det tydeligt, at næsten alle træerne er væltet i den samme retning. Det tyder derfor meget på, at det er downburst, som er den her vind, der kommer fra toppen af en tordensky og slår ned med enorm kraft, fortæller han.

Ifølge Jens Ringgaard er både tornadoer og downburst sjældne fænomener i Danmark - især om sommeren.

Mand ramt af skud var formentligt det forkerte offer

Tre mænd er tiltalt for at stå bag et skyderi ved det daværende MK Shawarma i Store Rådhusgade i Sønderborg klokken 20.25.den 30. oktober 2022.
Udgivet

En ung mand blev ramt af fem skud i Sønderborg for to år siden, men aner ikke, hvem de tiltalte er, forklarede han i retten.

Hans bror havde kun haft shawarmastedet i seks dage, da en rolig søndag aften på arbejde forvandlede sig til et sandt mareridt.

Mandag tog Retten i Sønderborg hul på fjerde retsdag i en sag om drabsforsøg, hvor tre mænd er tiltalt.

30. oktober 2022 stod de ifølge anklagerne mod dem bag et skyderi ved det daværende MK Shawarma i Store Rådhusgade i Sønderborg klokken 20.25.

Jeg troede, jeg skulle dø

Mand ramt af fem skud 30. oktober 2002 i Sønderborg

Her var en dengang 21-årig mand på arbejde hos sin storebror, der havde overtaget stedet under en uge tidligere.

De havde brugt nogle dage på at gøre rent og gøre klar, og fredag den 28. oktober åbnede de forretningen. Søndag var den 21-årige på arbejde.

- Jeg var mødt klokken 16.00 og hjalp med at gøre klar og køre bestillinger ud, forklarede han i retten.

- Senere gik jeg ind og lavede mig noget mad og sad udenfor og spiste, mens jeg talte med min kæreste på Facetime, fortalte han.

Pludselig standsede en mørkklædt person på cykel på gaden få meter fra ham. En overvågningsvideo, der blev vist i retten, viser, hvordan personen standsede op, stod med cyklen mellem benene og trak en pistol.

Vedkommende rettede pistolen mod den 21-årige mand og affyrede 15 skud.

Han blev ramt af fem skud i den ene arm og begge ben og faldt mod jorden, men fik rejst sig halvt op og løb ind i restauranten.

- Det lød voldsomt. Jeg troede, jeg skulle dø, men da jeg opdagede, at jeg kunne bevæge mig, løb jeg ind, fortsatte han sin forklaring.

Han ringede selv 112 og var i starten ikke klar over, at han var blevet ramt, indtil hans storebror, der arbejdede indenfor, sagde det til ham.

- Først kunne jeg ikke mærke noget, men så kunne jeg se, der var blod overalt, og så kunne jeg mærke smerterne, lød det fra den unge mand, der fattet afgav sin forklaring.

Skudt og bil brændt

Anklager Pernille Heiss fra Syd- og Sønderjyllands Politi sagde på sagens dag et, at det, de mener, er et drabsforsøg, kan handle om en mulig konflikt mellem arabere og kurdere i Sønderborg.

Dagen før skyderiet var der et slagsmål, hvor en af sagens tiltalte var involveret, og det slagsmål havde det dengang 21-årige skudoffer også hørt om.

En bekendt til den 21-årige kiggede forbi kort før skyderiet og fortalte, at han også havde været impliceret i slagsmålet dagen før.

- Han sagde, at det var en gruppe unge kurdere og nogle tunesere, der havde været oppe at slås, og så havde han forsøgt at gå imellem og var også blevet en del af det, forklarede skudofferet i retten.

Han gættede selv på, at skuddene hang sammen med slagsmålet, men tænkte, at der måtte være sket en forveksling mellem ham og en anden, da han intet havde med konflikten at gøre.

Den tanke holdt han fast i, indtil politiet vækkede ham på hospitalet tidligt om morgenen den 31. oktober og fortalte, at hans bil havde været i brand samme nat.

- Politiet sagde, at jeg måtte have gjort et eller andet, for det var mig, de var ude efter, men jeg vidste ikke, hvad det var, jeg skulle have gjort, lød det fra ham i retten.

Anklager Pernille Heiss fra Syd- og Sønderjyllands Politi fortalte på sagens dag et, at drabsforsøget muligvis hænger sammen med en konflikt mellem arabere og kurdere i Sønderborg. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Han blev udskrevet fra hospitalet efter to-tre dage og blev udstyret med en overfaldsalarm og tog ned til sin kæreste i Tyskland.

- Jeg fik at vide af politiet, at jeg skulle holde mig væk fra min adresse.

- Så det var af sikkerhedsmæssige hensyn, du tog til Tyskland? spurgte Pernille Heiss.

- Ja.

- Har du modtaget trusler efter det her?

- Overhovedet ikke, svarede han og fortalte også, at han hverken har hørt om eller set de tre tiltalte før den her sag.

Ifølge skudofferet ændrede politiet dog senere mening i forhold til, at han skulle være den, gerningsmændene var ude efter.

- De sagde nogen tid efter, at de formodede, at der var sket en forveksling. Det skulle ikke være mig, for de var ikke ude efter mig, så jeg skulle ikke være bange, forklarede han under afhøringen.

- Har du været bange efterfølgende? spurgte Pernille Heiss.

- Ja, selvfølgelig, svarede han og fortalte også, at skuddene havde haft store konsekvenser for ham.

- Jeg har stadig stykker af patroner i min arm og mine ben og har mange smerter. Jeg har fået at vide fra sygehuset, at jeg vil blive ved med at have problemer, sagde han.

Også hans hukommelse og koncentrationsevne er blevet påvirket af hændelsen, og han har svært ved at sove om natten, fortalte han.

Alle tre tiltalte nægter sig skyldig i anklagerne. Der er afsat i alt 20 dage til sagen, og der ventes at falde dom 29. oktober.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com