I Rockwool og Hydro er robotterne blevet gode kollegaer
En undersøgelse fra LO og Danmarks Statistik viser, at 80 procent af danskerne tror på, at robotter skaber et bedre arbejdsmiljø. Det tror de også på i virksomhederne Rockwool og Hydro Extrusion.
I Rockwools fabrik i Vamdrup kører en truck rundt for at samle paller og køre dem på lageret. Men der er ingen fører til trucken – den kører af sig selv med hjælp fra striber på gulvet. Virksomheden har kun haft den i 14 dage og er ved at undersøge, hvor meget den egentlig kan belastes.
Vi går hovedsageligt efter at få automatiseret alle vores maskiner.
Niels Erik Gram, driftsleder for bearbejdning, Hydro Extrusion Tønder
I den anden ende af bygningen står virksomhedens ældste robot. Den er fra midten af 2000’erne. Den læsser isoleringsplader på et produktionsbånd og fjerner dem igen. Begge robotter er til for at skåne medarbejderne.
- For at medarbejderne ikke skal blive nedslidte af de ensidige gentagelser, så har vi valgt at indføre robotter, siger Mogens Jensen, der er fabrikschef hos Rockwools afdeling i Vamdrup.
65 kilometer længere sydpå – i Tønder – ligger virksomheden Hydro Extrusion, der fremstiller aluminiumsprodukter. Her har de tre robotter til hjælp, og det er der tre årsager til:
- Den ene er effektivitet. Vi kan holde en stabil produktion og dermed reducere vores omkostninger. Den anden er ergonomien, og den tredje er kvalitet, forklarer driftsleder for bearbejdning i virksomheden, Niels Erik Gram.
Hvad så med medarbejderne?
Hypotesen om, at robotter i virksomheden koster nogle medarbejdere deres arbejde, kan hverken bekræftes hos Rockwool i Vamdrup eller Hydro Extrusion i Tønder. Hos Rockwool er medarbejderne, der før lavede robottens job, nu flyttet til andre dele af produktionen. Hos Hydro Extrusion er robotterne indkøbt, så virksomheden kan tage imod flere og større bestillinger.
- Vi kan ikke undvære medarbejderne, selvom vi har robotter, og de robotter, vi har fået ind, har været til ekstra ordrer, forklarer Niels Erik Gram fra Hydro Extrusion.
Der er også brug for den menneskelige know-how og ikke bare nogle, der kan tage fra 24/7.
Lasse Andersen, fælles tillidsmand, Rockwool Vamdrup
Henrik Rise-Jensen, der er ansat om CNT-tekniker i Hydro Extrusion, mener ligefrem, at robotterne er med til at sikre hans eget og kollegaernes arbejde:
- Jeg tror nærmere, man skal vende det om og sige, hvis ikke robotterne kommer, hvor er vores arbejdsplads så henne? Hvis vi ikke satser på robotteknologien, så har vi måske ikke noget arbejde, fordi så er vi måske for dyre i drift, siger han.
Rockwool i Vamdrup har lige nu kun to robotter i produktionen, og det er der ingen medarbejdere, der skal bekymre sig om. Fabrikschef Mogens Jensen afviser dog ikke, at en fremtidig investering i robotter kan have betydning for antallet af medarbejdere, hvis det er rentabelt for virksomheden:
- Der vil måske være nogle enkelte job, der ryger på grund af robotteknologien, men det er et fåtal, siger han.
Men som planerne ser ud nu, er der ingen frygt for, at robotterne overtager Vamdrup-virksomheden.
- Et menneske kan godt tænke anderledes og kan også finde på bedre løsningsmodeller. Det kan en robot ikke. Så det vil sige på en virksomhed som vores, er der også brug for den menneskelige know-how og ikke bare nogle, der kan arbejde i døgndrift, siger Lasse Andersen, der er fælles tillidsmand for medarbejderne hos Rockwool i Vamdrup.
Flere robotter kommer til
Begge virksomheder har i øjeblikket planer om at udvide robot-kollektionen.
Rockwool i Vamdrup planlægger at få en ny robot, der kan hjælpe med oprulning af isoleringspladerne, som lige nu gøres med håndkraft. Det er medarbejderne selv, der har efterspurgt robot-hjælp til denne del af produktionen.
- Det er jo dem, der står i det til dagligt. Det er dem, der kan mærke det på deres egen krop, hvor fysisk belastende det er, siger fabrikschef Mogens Jensen.
Faktisk har Rockwool inviteret elever fra den lokale erhvervsskole Hansenberg på besøg, så de sammen kan ideudvikle på en robotløsning.
Hos Hydro Extrusion har de endnu større planer. Inden årets udgang vil de tredoble robotsamlingen, så den når op på 9-10 stykker.
- Vi går hovedsageligt efter at få automatiseret alle vores maskiner. Vi bliver nødt til at have nogle enkelte maskiner, som ikke er automatiseret, fordi vi har ordrer, der er for små til, at det kan betale sig at sætte robotter på, siger driftsleder for bearbejdning i virksomheden, Niels Erik Gram.