Flere robotter - flere ordrer - flere job
Robotterne er velkomne i Syd- og Sønderjylland. Virksomheder og medarbejdere profiterer begge af automatisering med robotter, som øger konkurrenceevnen og antallet af arbejdspladser.
Vi er ikke blege for at sætte dem til at aflaste os derhjemme ved for eksempel at slå græsplænen eller støvsuge stuen. Men tidligere var der en frygt for, at robotter på virksomhederne ville koste arbejdspladser og efterlade mange i arbejdsløshed. Realiteten er dog, at der aldrig har været så mange robotter og medarbejdere på virksomhederne, som der er i dag.
Hvis vi ikke havde robotter, ville der være mange processer, hvor vi ikke ville være konkurrencedygtige.
Ole Thisted, direktør, Hydro Extrusion Denmark A/S, Tønder
På mange virksomheder udfører robotter i dag ensformige, belastende og nogle gange endda farlige opgaver, som mennesker ellers stod for. Resultatet er en bedre konkurrenceevne, flere ordrer og dermed flere arbejdspladser. En udvikling som direktør Ole Thisted, Hydro Extrusion Denmark A/S i Tønder, kan skrive under på.
- Vi er over de seneste fire år blevet 10 procent flere medarbejdere, fordi vi pludselig er blevet konkurrencedygtige og kan tage flere ordrer ind, fortæller han til TV SYD.
Hydro Extrusions 270 medarbejdere producerer aluminiumsprofiler til kunder i både ind- og udland. I bilindustrien aftager blandt andre Folkevogn og BMW Tønder-virksomhedens halvfabrikata, mens danske kunder som Danfoss og Velux også efterspørger produkter fra Tønder.
Den manuelle arbejdsproces med én mand ved én CNC-maskine blev for nogle år siden for omkostningstung og tvang Hydro Extrusions til enten helt at stoppe med produktionen eller automatisere yderligere med robotter.
- Vi valgte det sidste. Løn-andelen var blevet for høj, og vi var derfor blevet ikke-konkurrencedygtige, fortæller Ole Thisted, der forudser, at de to-tre robotter, virksomheden har i dag, er voldsomt øget til fire gange så mange inden årets udgang.
Robotter nødvendige
Tønder-direktøren understreger vigtigheden af at automatisere med de høje danske lønninger.
- Vi er så omkostningstunge, at det er et must at automatisere. Vi har nogle ganske fine muligheder for at blande os i spændende industri, fordi vi er et land af underleverandører til de store industrier, siger han og tilføjer:
- Hvis vi ikke havde robotter, ville der være mange processer, hvor vi ikke ville være konkurrencedygtige. I vores forretning ville der være nogle ordrer, vi var afskåret fra at byde på. Ganske enkelt, fordi vi ville være alt for dyre.
Hvad er en robot?
- En robot er per definition en maskine, der automatisk udfører et job, og som er programmeret og styret af en computer.
- Den udfører funktioner, så vi mennesker slipper for at gøre.
- Det kan være kedelige, besværlige eller farlige ting. Eller tunge løft ved fabrikkens samlebånd eller støvsugning derhjemme.
- Robotter er gode til at gentage ting mange gange og gøre det helt præcist.
- De er også gode til at huske.
Metal positiv
Ikke kun virksomhederne, men også lønmodtagerne hilser robotternes indtog velkommen. Hos Metal Sønderjylland er formand Kim Hauborg udelukkende positivt stemt over for udviklingen.
- Vi synes, det er en positiv ting, fordi automatisering kan både øge produktionen og beskæftigelsen. Man reducerer ikke i mandskabet, fordi man kan producere mere og dermed sælge mere, siger han til TV SYD.
Kim Hauborg har dog ikke altid været robot-fan. Tidligere var han skeptisk, fordi han troede, de ville koste arbejdspladser for hans medlemmer.
- Til at starte med tænkte jeg, at de var vores fjender, men så besøgte jeg for et par år siden en virksomhed, som havde anskaffet sig over 100 robotter samtidig med, at der var ansat flere mennesker, fortæller han.
Den aktuelle politiske diskussion om differentieret pensionsalder og nedslidning på arbejdsmarkedet er også med til at overbevise Dansk Metals afdelingsformand om, at robotter er nødvendige.
- Robotter kan også sættes ind ved arbejde med mange gentagelser eller tunge løft og dermed undgå nedslidning af folk, fordi de får et bedre arbejdsmiljø, erkender Kim Hauborg.