Flere robotter - flere ordrer - flere job

Robotterne sikrer flere arbejdspladser og højere produktion. Foto: TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Robotterne er velkomne i Syd- og Sønderjylland. Virksomheder og medarbejdere profiterer begge af automatisering med robotter, som øger konkurrenceevnen og antallet af arbejdspladser.

Vi er ikke blege for at sætte dem til at aflaste os derhjemme ved for eksempel at slå græsplænen eller støvsuge stuen. Men tidligere var der en frygt for, at robotter på virksomhederne ville koste arbejdspladser og efterlade mange i arbejdsløshed. Realiteten er dog, at der aldrig har været så mange robotter og medarbejdere på virksomhederne, som der er i dag.

Hvis vi ikke havde robotter, ville der være mange processer, hvor vi ikke ville være konkurrencedygtige.

Ole Thisted, direktør, Hydro Extrusion Denmark A/S, Tønder

På mange virksomheder udfører robotter i dag ensformige, belastende og nogle gange endda farlige opgaver, som mennesker ellers stod for. Resultatet er en bedre konkurrenceevne, flere ordrer og dermed flere arbejdspladser. En udvikling som direktør Ole Thisted, Hydro Extrusion Denmark A/S i Tønder, kan skrive under på.

- Vi er over de seneste fire år blevet 10 procent flere medarbejdere, fordi vi pludselig er blevet konkurrencedygtige og kan tage flere ordrer ind, fortæller han til TV SYD.

Hydro Extrusions 270 medarbejdere producerer aluminiumsprofiler til kunder i både ind- og udland. I bilindustrien aftager blandt andre Folkevogn og BMW Tønder-virksomhedens halvfabrikata, mens danske kunder som Danfoss og Velux også efterspørger produkter fra Tønder.

Den manuelle arbejdsproces med én mand ved én CNC-maskine blev for nogle år siden for omkostningstung og tvang Hydro Extrusions til enten helt at stoppe med produktionen eller automatisere yderligere med robotter.

- Vi valgte det sidste. Løn-andelen var blevet for høj, og vi var derfor blevet ikke-konkurrencedygtige, fortæller Ole Thisted, der forudser, at de to-tre robotter, virksomheden har i dag, er voldsomt øget til fire gange så mange inden årets udgang.

Robotterne sikrer flere arbejdspladser og højere produktion. Foto: TV SYD

Robotter nødvendige

Tønder-direktøren understreger vigtigheden af at automatisere med de høje danske lønninger.

- Vi er så omkostningstunge, at det er et must at automatisere. Vi har nogle ganske fine muligheder for at blande os i spændende industri, fordi vi er et land af underleverandører til de store industrier, siger han og tilføjer:

- Hvis vi ikke havde robotter, ville der være mange processer, hvor vi ikke ville være konkurrencedygtige. I vores forretning ville der være nogle ordrer, vi var afskåret fra at byde på. Ganske enkelt, fordi vi ville være alt for dyre.

Hvad er en robot?

  • En robot er per definition en maskine, der automatisk udfører et job, og som er programmeret og styret af en computer.
  • Den udfører funktioner, så vi mennesker slipper for at gøre.
  • Det kan være kedelige, besværlige eller farlige ting. Eller tunge løft ved fabrikkens samlebånd eller støvsugning derhjemme.
  • Robotter er gode til at gentage ting mange gange og gøre det helt præcist.
  • De er også gode til at huske.

Metal positiv

Ikke kun virksomhederne, men også lønmodtagerne hilser robotternes indtog velkommen. Hos Metal Sønderjylland er formand Kim Hauborg udelukkende positivt stemt over for udviklingen.

- Vi synes, det er en positiv ting, fordi automatisering kan både øge produktionen og beskæftigelsen. Man reducerer ikke i mandskabet, fordi man kan producere mere og dermed sælge mere, siger han til TV SYD.

Kim Hauborg har dog ikke altid været robot-fan. Tidligere var han skeptisk, fordi han troede, de ville koste arbejdspladser for hans medlemmer.

- Til at starte med tænkte jeg, at de var vores fjender, men så besøgte jeg for et par år siden en virksomhed, som havde anskaffet sig over 100 robotter samtidig med, at der var ansat flere mennesker, fortæller han.

Den aktuelle politiske diskussion om differentieret pensionsalder og nedslidning på arbejdsmarkedet er også med til at overbevise Dansk Metals afdelingsformand om, at robotter er nødvendige.

- Robotter kan også sættes ind ved arbejde med mange gentagelser eller tunge løft og dermed undgå nedslidning af folk, fordi de får et bedre arbejdsmiljø, erkender Kim Hauborg.

Naboer protesterer mod bydelens højeste hus

Brian Andersen frygter at få nye naboer, der kan kigge direkte ind til ham. Foto: Silas Brandt Lilliecrona
Udgivet

Over 600 borgere har skrevet under på protest mod etagebyggeri i Esbjerg-bydel.

Brian Andersen frygter at få nye naboer. Han og godt 600 andre borgere i Gl. Sædding har skrevet under på, at der ikke bør bygges et otte etager højt boligbyggeri i Esbjerg-bydelen.

- Byggeriet skal ligge 21 meter fra min altan, og så bliver vores udsigt spærret. Samtidig vil de naboer øverst oppe kunne kigge lige ind til mig og mange andre. Mange boliger vil ligge i skygge, og der kan komme kraftig vind fra alle retninger, siger Brian Andersen.

En indtil videre hemmelig bygherre vil købe og nedrive den tidligere restaurant "Den Røde Okse" på Tarphagevej. I stedet vil man gøre plads til syv etager med 38 lejligheder og med et orangeri på toppen.

Kan forstyrre gravfreden

Byggeriet kan blive det højeste i bydelen, og det vil kræve en ændring af kommuneplanen og lokalplanen. Det er i høring nu.

- Vi undrer os, for man har politisk besluttet, at byfortætning skal ske centralt i Esbjerg, inde i byen. Her i området er der lavt byggeri, så det passer slet ikke ind, siger Brian Andersen.

Henrik Hallen bor i hus nede på Solbakken, og han kæmper også imod planen.

Man kan forestille sig en begravelse, samtidig med at der er fest

Henrik Hallen, beboer på Solbakken i Gl. Sædding

- Det bliver en kæmpestor massiv mur, og man vil kunne kigge direkte ned i mange af haverne og ind på den kommunale kirkegård. Man kan forestille sig, at der er begravelse i gravlunden, samtidig med at der er fest oppe på taget af det nye byggeri. Det vil også give øget trafik til et område, hvor der er i forvejen er mange biler morgen og eftermiddag, siger Henrik Hallen.

Henrik Hallen vil kunne se det høje etagebyggeri fra sin have - og beboerne i byggeriet vil kunne kigge ned i hans have. Foto: Silas Brandt Lilliecrona

Frygter skinproces

TV SYD har forsøgt at få en kommentar fra bygherren. Men ejerne af "Den Røde Okse" oplyser, at bygherren ikke ønsker at stå frem, før høringsfasen er slut. Det ærgrer de naboer, TV SYD har talt med.

- Det eneste, der måske kan afmystificere det her, det er jo at komme ud af busken og så vise, hvad det er for noget. Så længe vi skal gætte, så tror jeg bare, vi kommer til at få flere og flere rygter, og folk bliver mere frygtsomme, siger Henrik Hallen.

Henrik Hallen har lavet sin egen illustration af byggeriet i Google Earth. Ifølge hans visualisering bliver flere hundrede borgere direkte berørt af indblik fra det planlagte etagebyggeri. Foto: Silas Brandt Lilliecrona

Trods de omfattende protester er flere skeptiske overfor, om indsatsen nytter noget.

- Man ser ofte, at en høring bliver en skinproces. For en sag bliver aldrig sendt i høring, hvis der ikke er et flertal for det i byrådet. De kan jo bare stemme det igennem, siger Brian Andersen.

Vil gøre byen mere attraktiv

Der tegner sig et flertal for byggeriet, som kræver en ændring af kommuneplanen og lokalplanen. Men formanden for plan- og byudviklingsrådet, Henning Ravn (V), lover at lytte.

- Jeg hører både negative og positive holdninger, men vi forholder os ikke konkret til tingene, inden høringsperioden er udstået, siger han.

Det er en ret stor ændring i forhold til det, der oprindeligt var lagt ud. Det kan bygge noget højere her?

- Jo, det er det. Men vi arbejder jo hele tiden kontinuerligt i Esbjerg på at gøre byen attraktiv, have attraktive lejligheder og kvalitetsbyggeri og at vi fortætter byen lidt, siger Henning Ravn.

Større profit er ikke nok

Et andet medlem af udvalget, Hans Erik Møller (S), ser mere skeptisk på projektet.

- De borgere, som har bosat sig i byen, skal langt hen ad vejen kunne stole på kommuneplanen og lokalplanerne. Det er altså ikke nok at argumentere med, at bygherren kan få større profit ved at bygge højere, siger han.

Der skal vel også ske en form for udvikling. Kommunen vil jo gerne tiltrække nogle flere borgere?

- Ja, men vi skal ikke kun tænke på at tiltrække borgere. Vi skal også tage meget hensyn til de borgere, der bor i byen, siger Hans Erik Møller.

Høringsfristen udløber den 10. december.

Våbnene væltede ind på frit lejdes sidste dage - så mange fik politiet

M
Udgivet

Syd- og Sønderjyllands Politi har nu kunnet gøre den samlede mængde effekter indleveret under frit lejde-aktionen op. I alt modtog kredsen 3678 effekter, og særligt de sidste dage var der travlt.

I november kunne man uden konsekvenser indlevere sine ulovlige våben til politiet, og det gav hos Syd- og Sønderjyllands Politi altså 3.678 effekter. Torsdag aften var mængden ellers blot på 3.022 effekter, hvorfor der resten af perioden - fredag og lørdag - altså var travlt og kom 656 effekter ind, skriver politiet i en pressemeddelelse.

- Vi har haft meget travlt hele perioden, for borgerne har virkelig taget godt mod det sjældne tilbud, fortæller vicepolitiinspektør hos Syd- og Sønderjyllands Politi, Søren Vraa Larsen.

De indleverede våben fordelte sig således:

  • 1.992 skydevåben

  • 439 blankvåben

  • 1.247 andet, især ammunition

Det var især skydevåben, der kom ind på de sidste to dage. Fra fredag morgen til afslutningen lørdag eftermiddag kom nemlig 408 skydevåben ind.

I alt slog 1.414 syd- og sønderjyder vejen forbi politistationerne med våben, og det har været en succes sammenlignet med eksempelvis 2017, hvor politikredsen i alt fik 1.918 effekter ind.

- Vores mål var at få så mange ulovlige våben som muligt væk fra gaden for at øge alles sikkerhed. Faktisk har vi modtaget flere våben, end vi gjorde ved en tilsvarende frit lejde aktion i 2017, så vi er meget tilfredse med resultatet, siger politiinspektøren.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com