Jens Rosendal elskede Ballum og var i sit hus ved Vadehavet til det sidste
Danmark har mistet en stor salmedigter i Jens Rosendal. For Rasmus Skov Borring er det tabet af en nær ven gennem 11 år.
Du kom med alt det der var dig, skrev Jens Rosendal i et digt i 1981, da han lige havde mødt sin store kærlighed, Ulrik.
Måske du allerede har de næste par linjer i hovedet og nynner melodien til 'forelskelsessangen', som Per Warming satte til teksten seks år senere.
Sangen er én blandt mange, som den nu afdøde salmedigter og mangeårige højskolelærer Jens Rosendal efterlader sig.
- Jens Rosendal var en stor person for rigtig mange, fordi han satte ord på det liv, vi har med hinanden, i sine sange, fortæller komponist Rasmus Skov Borring.
Også han står tilbage som efterladt. Først som kollega, da de i 2012 begyndte et samarbejde og turnerede rundt med hans musik, siden som nær ven.
På trods af et aldersspænd på 50 år, fik de to mænd stor betydning for hinanden.
- Hver onsdag klokken ti talte vi i telefon sammen, så vi kunne opdatere hinanden på hver vores liv. Det bliver mærkeligt i morgen, siger han og tilføjer:
- Jeg var med til at give et indblik i hans arbejde, selv var jeg så heldig at få et indblik i hans liv.
Ballum for evigt
Jens Rosendal blev født i 1932 i Vendsyssel, hvor han voksede op i et indremissionsk hjem, men hans hjerte tilhørte Sønderjylland og blandt andet Løgumkloster og Jaruplund Højskoler, hvor han har været lærer i mange år.
De seneste 50 år boede han i sit hus i Ballum lige ud til Vadehavet.
- Og hvis jeg skal være glad for noget i det her, så er det, at han var i det hus til det sidste og ikke blev tvunget derfra. Han skulle aldrig væk, fortæller Rasmus Skov Borring.
Det store tilhørsforhold til Ballum blev tydeligt i fysisk forstand, da han i 2017 blev udnævnt til æresborger i Tønder Kommune og i den forbindelse fik en bænk opsat ud til Vadehavet.
Da han i september 2022 fik tildelt Dannebrogordenens Ridderkors for sit poetiske virke gennem årtier, blev Rasmus Skov Borring spurgt, hvor det skulle overrækkes.
- De sagde: Hvad er allermest Jens Rosendal? Og det var hans bænk.
Når Rasmus Skov Borring og Jens Rosendal snakkede, var det med mere end 300 kilometers afstand fra Ballum til København. Men det var som regel Sønderjylland, der blev drøftet, hvis geografi skulle vendes.
- Sønderjylland betød rigtig meget for ham. Det handlede om at være den lille mand i det store landskab. Han plejede at tale meget om månen, som er tiltrækningskraften, der får tidevandet til at komme og gå. Det overførte han til livet, for nogle gange skal man gå med det, der trækker i vores krop, gengiver Rasmus Skov Borring.
At livet det er livet værd
Sidste vers indledes med ordene: At livet det er livet værd. Og netop dette var vigtigt for Jens Rosendal, der gjorde en dyd ud af at være taknemmelig for livet.
Også selvom det til tider var svært.
I 1981 mødte Jens Rosendal sin store kærlighed Ulrik på Løgumkloster Højskole, hvor han var lærer indtil 1995.
Udover at være halvt så gammel som Jens Rosendal, så var det en mand, han pludselig forelskede sig i. Som 50-årig brød han med sin kone og hengav sig til kærligheden.
- Han lagde aldrig skjul på, at det var svært at springe ud og bryde med familien, men han har nydt sit liv. Han var et meget taknemmeligt menneske, og han så det som en forpligtelse at være ydmyg og taknemmelig for livet. At livet var en gave, man skal få alt det bedste ud af, fortæller Rasmus Skov Borring.
I morgen ringer telefonen ikke hjemme hos Rasmus Skov Borring, men han har taget ved lære af sin ven.
- Han har lært mig at insistere på at ville få det bedste ud af det liv, man har. Jeg er i hvert fald taknemmelig for at have været med på en del af hans rejse, siger han.
At livet det er livet værd, på trods af tvivl og stort besvær, på trods af det, der smerter, og kærligheden er og blir og hvad end hele verden si’r, så har den vore hjerter, slutter 'Forelskelsessangen'.