11 af verdens mest sjældne fugle holder ferie på Rømø
Den sjældne fugl eremitibis burde slet ikke være her lige nu. Alligevel er den eksotiske ibis på besøg i Danmark for alle første gang og har slået sig ned på Rømø.
Eremitibissen burde befinde sig syd for Alperne eller i Spanien, men noget har trukket nogle af verdens mest sjældne fugle til den sydvestlige del af Danmark i stedet.
Det skriver Storkene.dk i en pressemeddelelse.
En flok på hele 11 af de sjældne fugle er taget til Rømø, mens 12 af de andre fugle er fløjet lidt rundt omkring, men opholder sig primært i Vestjylland.
Og for en amatørornitolog som Jesper Leegaard var der ingen tid at spilde, da han fik nys om fuglens ferie på Rømø.
- Jeg tog chancen og kørte en tur derud. Jeg var heldig og fik set ti fugle, der gik og søgte føde på engene. Det var en meget speciel oplevelse, siger Jesper Leegaard.
- Det faktum, at fuglen aldrig er set i Danmark før, gør det bare ekstra spektakulært. Men samtidig er det også lidt foruroligende med tanke på, at det jo kan blive koldt vintervejr, påpeger han.
Uddøde i 1600-tallet
Eremitibis er én af de mest truede fuglearter på verdensplan, hvilket gør det endnu mere særligt, at hele 23 fugle har fundet vej til Danmark.
Arten hørte oprindeligt til i Centraleuropa indtil 1600-tallet, hvor den uddøde på grund af jagt.
Eremitibissen
Vægt: Cirka 1,2 kilo
Størrelse: 70 til 80 centimeter med et vingefang på 125 til 135 centimeter
Alder: 10 til 15 år
Yngleforhold: Kønsmoden i tre- til femårsalderen og danner par for livet. Lægger mellem to og fire æg.
Føde: Lever af animalsk føde som krybdyr, insekter, orme, snegle og lignende.
Kilde: Storkene.dk
I dag er der cirka 1.000 eremitibisser tilbage, og 95 procent af den oprindelige bestand lever i det sydlige Marokko.
- Grunden til, at vi ved, hvor fuglene stammer fra, er ganske interessant. Et antal af fuglene er forsynet med en GPS-sender, og signalet fra dem viser den præcise rute, ibisserne er trukket, og hvorfra de stammer, skriver Storkene.dk.
Jesper Leegaard mener, at fuglene sandsynligvis vil kunne klare sig gennem en mild dansk standardvinter og nævner, at andre arter også har lagt trækket om grundet klimaforandringerne.
- De seneste år har der også været flere hærfugle, som har holdt vinterferie i Danmark. Det skulle undre mig meget, hvis ikke også eremitibis kan klare sig i det vestlige Jylland gennem vinteren, fortæller han.