Stormflod får boligejeres forsikring til at stige
De mange skader, der opstod som følge af de stormfloder, der sidste år ramte kyststrækninger landet over, har drænet den såkaldte stormflodsordning, der dækker skader ved sådanne naturkatastrofer.
Det var blandt andet store dele af den østvendte kyst i Syd- og Sønderjylland, der blev ramt af stormfloden i oktober 2023 herunder Sønderborg, Aabenraa, Haderslev og Kolding kommuner.
Der er nu brug for større indbetalinger til ordningen, hvis den også fremover skal kunne fungere som sikkerhedsnet for danske boligejere.
Det betyder ifølge Børsen, at det obligatoriske bidrag til ordningen, som alle med en brandforsikring indbetaler til, stiger fra 30 til 50 kroner næste år.
- Vi skal holde et møde i slutningen af juni, hvor det sandsynligvis bliver besluttet, at afgiften på stormflodsordningen skal hæves fra 1. januar 2025, siger Poul Jensen, der er sekretariatschef i Naturskaderådet, som administrerer ordningen, til Børsen.
I første omgang har Folketingets finansudvalg godkendt et aktstykke, der giver Naturskaderådet mulighed for at låne op mod en milliard kroner til at dække de anmeldte skader.
Men lånet skal altså tilbagebetales igen over tid, ligesom der også skal opbygges en ny pulje penge, så man er klar til nye stormflodshændelser.
Det er ikke første gang, at bidraget til stormflodsordningen i givet fald hæves. Det skete også i 2014 efter stormen Bodil.
Der er anmeldt 3423 skader i forbindelse med stormfloden i oktober sidste år. 1324 sager er blevet afvist, og 1143 husejere har enten fået udbetalt erstatning eller har fået besked om, at den er på vej.
956 sager er endnu ikke færdigbehandlet.