Permanent vildsvinehegn får blandet modtagelse i grænselandet

I fem år har et midlertidigt vildsvinehegn skåret sig gennem grænselandet for at holde afrikansk svinepest ude af Danmark. Det vækker blandede følelser hos naboer til hegnet, at minister nu vil lade det stå.

Et 70 kilometer langt vildsvinehegn skød i 2019 op langs grænsen til Tyskland.

Hegnet blev rejst på initiativ af den daværende Venstre-regering og Dansk Folkeparti, som frygtede, at sygdommen afrikansk svinepest kunne sprede sig fra vildsvin til svinebesætninger i Danmark. 

quote

Det er meget vigtigt, at vi får beskyttet vores svineproduktion

Jacob Jensen (V), Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri

Og hegnet er, ifølge Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), så god en foranstaltning, at han nu vil lade det stå. 

Jacob Jensen (V).
Jacob Jensen (V).
Foto: TV 2

- Hegnet skal blive så længe, der er en risiko for, at afrikansk svinepest kan brede sig op i Danmark, siger Jacob Jensen til TV 2.

- Det er meget vigtigt, at vi får beskyttet vores svineproduktion og dermed den kæmpe eksport, som jo er med til at skabe arbejdspladser og indtægter til Danmark, mod den risiko, der er, ved at vi får afrikansk svinepest ind i landet. Og det er det, som hegnet er med til at sikre, siger ministeren til mediet. 

Uden effekt

Eksperter har dog betvivlet hegnets effekt og berettigelse. Så sent som i weekenden sagde en af Europas førende vildsvineeksperter til Weekendavisen, at han ligefrem fandt hegnet grinagtigt.

- Jeg ved ikke, om der blev lavet en cost-benefit-analyse på det, inden det blev sat op, eller om det bare blev sat op midt i en frygt eller inden et valg. I hvert fald virker det både overdimensioneret og grinagtigt. Og som situationen er lige nu, tyder intet på, at der nogensinde bliver brug for det. Alt kunne være håndteret glimrende gennem regulering af vildsvinebestanden, sagde Vittorio Gubberti, der er veterinærforsker i Italien til avisen.

I hele 2023 blev der kun spottet et enkelt vildsvin på dansk jord. Her et vildtkamera, som overvåger dyrelivet ved vildsvinehegnet.
I hele 2023 blev der kun spottet et enkelt vildsvin på dansk jord. Her et vildtkamera, som overvåger dyrelivet ved vildsvinehegnet.

 Den kritik er jagthistoriker og skov- og landbrugsingeniør Hans Kristensen enig i. Han bor i Lydersholm ved Tønder halvanden kilometer fra vildsvinehegnet og kalder ministerens udmelding for "tragisk". 

- Der findes masser af ting, man kan gøre for at forhindre afrikansk svinepest. Men lige præcis det her hegn er uden effekt. Specielt fordi der ingen vildsvin er i hele det område, hvor hegnet er sat op. Derfor er det jo nærmest kontraproduktivt, fordi man har smidt 45 millioner kroner i et sort hul, og samtidig har man tegnet et milliondyrt abonnement på at vedligeholde hegnet hvert år, det er her. De midler kunne være anvendt langt mere fornuftigt, siger Hans Kristensen. 

Hans Kristensen er nabo til vildsvinehegnet - og modstander.
Hans Kristensen er nabo til vildsvinehegnet - og modstander.
Foto: Thomas Sejstrup Hoffmann-Møller, TV SYD

Grotesk 

Han kritiserer samtidig ministeren for at give køb på en anden af de lige nu varme politiske kartofler - biodiversitet. 

- Det er grotesk, at man vælger at slagte en hjemmehørende dyreart som vildsvinet. Det er en nøgleart, som der er masser af dyr og planter, der har bygget deres eksistens op omkring. Det svarer jo til, at et afrikansk land kom med en politisk udmelding om, at man fra statslig side vil udrydde næsehorn eller elefanter, lyder det fra jagthistorikeren og en af vildsvinehegnets nærmeste naboer. 

I hele 2023 blev der kun spottet et enkelt vildsvin på dansk jord. 

Men for svineproducent Claus Bruun Jørgensen fra Tinglev, er ministerens udmelding om at bevare vildsvinehegnet en fantastisk nyhed.   

quote

Hvor mange vildsvin havde der været her, hvis vi ikke havde haft hegnet?

Claus Bruun Jørgensen, svineproducent

- Hvor mange vildsvin havde der været her, hvis vi ikke havde haft hegnet?, lyder det retorisk fra svineavleren.

- På mange måder er det trygt, at det er der. Selvom vi lige nu har en fornemmelse af, at der er langt til de nærmeste vildsvin, så ville et enkelt vildsvin med svinepest være en gigantisk katastrofe i et land som Danmark. Vi ville blive lagt ned, siger producenten, der har 2.200 grisesøer og hver uge sælger 1.400 grise fra gården, der ligger omkring 20 kilometer fra grænsen.

Fantastisk sikkerhed

De fleste grise bliver solgt til udlandet, og derfor ville katastrofen netop være det større, hvis afrikansk svinepest ramte besætninger i Danmark, forklarer svineproducenten.

- Dengang det ramte Tyskland, kunne de sælge kødet på hjemmemarkedet. Det kan godt være, at det prismæssigt gik ud over de tyske landmænd i en periode. Men de kom hurtigt på fode igen, fordi de kunne bruge det hele på hjemmemarkedet, siger han. 

Svineproducent Claus Bruun Jørgensen fra Tinglev er glad for, at vildsvinehegnet bliver stående.
Svineproducent Claus Bruun Jørgensen fra Tinglev er glad for, at vildsvinehegnet bliver stående.
Foto: Hans Lausten, TV SYD

 - I Danmark har vi en stor eksport både ud af EU og internt i EU. Men der er mange, der ikke vil købe kød fra et land, hvor der er svinepest. Derfor ville det ramme vanvittig hårdt i Danmark, siger Claus Bruun Jørgensen. 

- Risikoen er lille, men risikoen er der. Og derfor er det simpelthen en fantastisk sikkerhed for den danske svineproduktion, at vi ikke har vildsvin i Danmark, siger han.

For nu bliver vildsvinehegnet stående. Men om det også er der om 10, 20 eller 30 år vil minister Jacob Jensen (V) ikke svare på.

- Jamen, jeg står ikke og sætter noget årstal på. Tingene udvikler sig, og der kan komme andre, kan man sige - metoder til at håndtere denne her slags ting. Sygdommen kan heldigvis også uddø, men vi kan se, at afrikansk svinepest er noget af det, vi skal tage meget, meget alvorligt, siger landets øverste ansvarlige for fødevarer, landbrug og fiskeri til TV 2.