Let foden fra speederen - politiet er på storstilet jagt efter fartsyndere hele ugen

Dette syn kan møde fartglade bilister hyppigt i de kommende dage.
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Politiet landet over gennemfører frem til fredag en særlig målrettet indsats mod hastighedsovertrædelser.

Høj hastighed skaber utryghed på vejene og øger risikoen for ulykker markant. Selv en lille hastighedsoverskridelse kan få fatale følger.

Derfor gennemfører alle politikredse fra mandag en særlig målrettet indsats med et udvidet antal fartkontroller. Det advarer Rigspolitiet på forhånd om i en pressemeddelelse.

Der er mange  trafikanter, der overtræder hastighedsgrænserne. Det fremgår tydeligt af det antal bøder og klip i kørekort, som de to lokale politikredse jævnligt oplyser om på de sociale medier.

118 blitzet ved vejarbejde

Sydøstjyllands Politi kunne i sidste uge fortælle, at to fotovogne tilsammen havde blitzet 118 trafikanter på Bollervej i Horsens, hvor der var vejarbejde på en længere strækning.

Derfor er hastigheden blevet nedsat til 50 kilometer i timen, vognbanen indsnævret og cykelstien inddraget til midlertidig vognbane. 

De 118 bilister må nu forvente en bøde, syv modtager desuden et klip og fem skal til orienterende køreprøve.

Fakta om trafiksikkerhed og hastighed

• For høj hastighed vurderes at være den hyppigste årsag til færdselsulykker med alvorlig tilskadekomst og dødsfald.

• 2014 – 2019 omkom 401 personer i en trafikulykke, hvor mindst en af de involverede parter kørte for stærkt i forhold til hastighedsgrænsen eller forholdene. I 72 procent af ulykkerne var farten en medvirkende årsag til, at ulykken opstod. I de sidste 28% var farten årsag til, at ulykken blev med dødelig udgang. 

• Ved 80 km/t. kører du ca. 33 meter, mens du reagerer, og efter ca. 64 meter holder du stille. Kører du 95 km/t., bruger du yderligere 19 meter på at holde stille ved maksimal bremsning af køretøjet.

• Hvis to bilister kolliderer med 80 km/t., vil ulykken i 30  procent af tilfældene have dødelig udgang. Risikoen fordobles til 60 procent ved en hastighed på 90 km/t. 

• Hvis en bilist rammer en fodgænger med 80 km/t., vil ulykken være fatal i 60 procent af tilfældene. Risikoen stiger til 80 procent ved 90 km/t. 

• De fleste dødsulykker i trafikken sker på landeveje. 62  procent af dødsulykkerne på disse veje sker med en hastighedsoverskridelse på mindre end 20 km/t. 38  procent af dødsulykkerne sker med en overskridelse på mere end 20 km/t. 

Kilde: Rigspolitiet og Rådet for Sikker Trafik

Restaurantejere klarede sig gennem finanskrise og corona, men efter 18 år er det slut

Christian og Pia Bind mødte hinanden på Fakkelgaarden og startede senere hen Restaurant Bind sammen. Foto: Julie Rasmussen, TV SYD
Udgivet

I 2008 slog ægteparret Christian og Pia Bind dørene op til Restaurant Bind, opkaldt efter deres efternavn, men lørdag aften serverer de restaurantens sidste måltid.

- Godaften og velkommen til.

Sådan siger Pia Bind til alle gæster, hun modtager i døren til Restaurant Bind. Men det er snart slut.

Lørdag aften tager ejerne Christian og Pia Bind imod deres sidste gæster.

- Vi har da kriller i maven. Det er jo klart efter så mange år, at man skal sige farvel, siger Pia.

Torsdag aften er der gang i køkkenet på restaurant Bind. Foto: Julie Rasmussen, TV SYD

I køkkenet kan man finde Pia Binds mand, Christian Bind, der også kan mærke at 18 års arbejde nærmere sig sin slutning.

- Jeg har ondt i maven, fortæller kokken.

Tid til at holde weekend

Ægteparret overtog restauranten i 2006 og to år senere kunne de byde de første gæster velkommen til fransk inspireret mad - en cuisine, som Christian Bind kender rigtig godt, da han er opvokset i Alsace i Frankrig og er uddannet kok i hjemlandet.

- Vi har altid kunne få et godt måltid franskinspireret gourmetmad, siger Peter Nielsen, der er stamgæst.

I entreen hænger der diplomer og gamle billeder fra Christian Binds tid som kok. Foto: Julie Rasmussen, TV SYD

Det var en drengedrøm for Christian Bind at få sit eget sted, hvor han kunne servere den franske mad.

- Det har været en oplevelse. Vi har været igennem en finanskrise, vi har haft corona og vi kom godt igennem alt, og det er så dejligt, siger kokken.

Men nu er det tid til at kokken, og fruen skal nyde deres tid på en anden måde.

- Vi glæder os sådan til at have fri om aftenen og have fri i weekender. Det har vi jo ikke prøvet. Christian startede som kok som 14-årig, fortæller Pia Bind.

Sønderjysk kærlighed

Den sønderjyske restaurant ligger ud til Flensborg Fjord og er blevet et ikonisk sted at spise i Sønderjylland.

- Vi ville herned en sidste gang, fordi det er en del af Sønderjylland, en del af området. Når man sådan mærker efter nu, så kan jeg godt mærke, det berører mig, fordi vi har været meget glade for at være her, siger Susanne Lundgaard Nielsen, der er kommet på restauranten siden den åbnede i 2008.

Susanne Lundgaard Nielsen og hendes mand har valgt at nyde deres sidste måltid i restauranten med en seks retters menu, og hun er ikke i tvivl om, at de går derfra en madoplevelse rigere.

- For mig er det altid fantastisk, fordi man skal aldrig overveje, om man tager herned, fordi man ved, at man aldrig bliver skuffet i forhold til mad og til bare det at være her. Hele atmosfæren, siger Susanne Lundgaard Nielsen

Vemodig afsked

De sidste par måneder har restauranten været fuldt booket med gæster, der skulle nå at have et sidste måltid.

- Det var en fornøjelse, og det har været en fornøjelse at følge ham, og vi har et lidt vemodigt stik i hjertet i aften, fordi det er sidste gang vi spiser her, siger stamgæsten Peter Nielsen.

Alt er booket onsdag aften på Restaurant Bind - ligesom det har været de sidste par måneder. Foto: Julie Rasmussen, TV SYD

Ude i køkkenet har kokken et øjeblik til at se tilbage på de sidste 18 år i huset med udsigten til fjorden.

- Vi har haft 18 fantastiske år med gode kunder, loyale gæster og supergodt personale, så det har været så dejligt. Men det klart, at det bliver lidt tomt for mig, men det tager vi på et andet tidspunkt, siger Christian Bind.

Det hele rundes af lørdag, hvor kokkene Michel Michaud, Francis Cardenau, Jean Louis Lieffroy og selvfølgelig Christian Bind vil servere mad til de sidste 73 gæster.

- Nu må vi bare give det det sidste hug og slutte på toppen og koncentrere os om det, vi laver nu, afslutter kokken.

I det nye år åbner Paul Proffitt sin nye Restaurant Pearl i Restaurant Binds gamle lokaler.

Stjerne på papiret – men ikke på banen: Tyrkisk håb smuttede efter tre måneder

Hamza Akman nåede at være i Sønderjyske i præcis tre måneder. Han fik et enkelt indhop i Pokalturneringen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Udgivet

Hamza Akman ophævede sin kontrakt med Sønderjyske kort tid efter ankomsten i august. Sportschefen fortæller, at hjemve var årsagen til mislykket ophold.

Hamza Akman blev den 1. august præsenteret som ny mand i Sønderjyske, og den 20-årige tyrkiske fodboldspiller opfyldte fra første dag flere kriterier for at være en superstjerne.

Først og fremmest har Akman et enormt følgerkartotek med knap en kvart million følgere på Instagram. Dertil var han anfører for den tyrkiske storklub Galatasarays ungdomshold og havde fået debut for klubbens førstehold som 17-årig.

Endelig er han søn af den tidligere stjernespiller i Istanbul-klubben, Ayhan Akman, der nu er Galatasarays fodbolddirektør.

Men de sønderjyske fans fik knapt set ham på grønsværen, og den 1. november meddelte Sønderjyske ophævelsen af samarbejdet.

Sportschef Casper Daather fortæller årsagen bag ophævelsen med Hamza Akman.

TV SYD har forsøgt at komme i kontakt med Hamza Akman, men det er ikke lykkedes.

Ifølge Sønderjyskes sportschef, Casper Daather, manglede den unge mand fra Istanbul tålmodighed for at slå igennem i dansk fodbold.

- Det tager tid at tilvænne sig, og det er noget, som fodboldspillere mangler eller glemmer, når de står i en given situation i en ny klub, et nyt land eller en ny liga, siger han.

Tålmodighed var nøgleord fra start

Klubben meddelte allerede fra første dag, at der ville gå tid, før Hamza Akman kom i spil til Superligaen.

- Muligheden for at tage ham var der nu, så derfor vil vi rigtig gerne have ham ind nu og bygge på. Tålmodighed bliver et nøgleord, for det er ikke 'plug and play' fra dag ét. Der kommer til at gå måneder, før han får minutter i Superligaen, sagde Casper Daather den 1. august.

Hamza Akman i aktion i en intern træningskamp i oktober Foto: Patrick Echers, Sønderjyske Fodbold

Den plan købte Hamza Akman også ind på ifølge sportschefen, og han deltog også i sociale aktiviteter med truppen i begyndelsen.

Rykket fra Istanbul til Haderslev blev alligevel for omfattende, da den sparsomme spilletid punkterede spillerens tro på, at det kunne blive en succes.

Debuten og eneste aktion i Sønderjyske-trøjen kom i en pokalkamp mod Solrød i september.

Han var oftest henvist til tilskuerpladserne på tribunen på kampdage og blev kun to gange indlemmet i kamptruppen og fik dermed en plads på bænken i en pokalkamp mod Ishøj og i en superligakamp mod FC Nordsjælland.

- Jeg tror, at Hamza måske havde sit eget billede af, hvor nemt det ville være at spille Superliga for ham. Det forsøgte vi at nuancere og forklare for ham, men afsavnet af familien og den hjemlige tryghed kom til at fylde mere end tålmodigheden og ambitionen om at slå igennem i Sønderjyske og den danske Superliga, siger Casper Daather.

Casper Daather er sportschef i Sønderjyske Fodbold. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd

Hamza Akman underskrev en tre-årig kontrakt med sønderjyderne frem til sommeren 2027. Det ærgrer klubben, at samarbejdet ikke lykkedes. Sønderjyske gjorde, hvad de kunne for, at han skulle give den en ekstra skalle, mener sportschefen.

Omvendt ville de ikke tvinge ham til at blive, selvom der resterede knap tre år af aftalen.

- Det er vigtigt, at mennesket bag fodboldspilleren har det godt, og det havde han ikke på daværende tidspunkt. Uanset hvad vi havde sagt eller gjort, var der en utryghed plantet i ham, som vi ikke kunne få til at forsvinde, siger Casper Daather.

Fortryder ikke handlen

Vinterens transfervindue åbner i januar, hvor Sønderjyske håber på at hente forstærkninger til truppen.

Selvom Hamza Akman ikke blev den stjerne, de håbede på, så fortryder Casper Daather ikke handlen.

- Jeg er ærgerlig på hans vegne over, at vi ikke lykkedes, men der er ikke nogen fortrydelser. Sådan er det nogle gange. Fodboldspillere er mennesker; nogle er store og stærke, og andre kan blive usikre undervejs. Det er uanset, om de er 19 år eller 29 år, siger han.

Hamza Akman har i skrivende stund ikke fundet en ny klub efter bruddet med Sønderjyske.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com