Jubilæer som Bents bliver sjældnere og sjældnere
Bent Skau har 40 års jubilæum som ansat i Brugsen i Bramdrupdam, og det fejrer de i dag. Men i fremtiden vil der bliver langt mellem de lange jubilæer, for vi bliver kortere tid på samme arbejdsplads.
Festtaler, lagkage og et pund kaffe fra dronningen hører i fremtiden fortiden til. Den fortid, der kan blære sig med TV-serien Matador, Lørdagshjørnet og tunge gardiner for slet ikke at tale om sort/hvidt fjernsyn.
Men alligevel kunne Bent Skau holde 40 års jubilæum i Brugsen. Og det har været gode år.
- Det er bare gået stærkt, siden man startede knallerten og kørte herop. Der er løbet meget vand i åen siden dengang, fortæller Bent Skau.
Bent blev fejret allerede fra morgenstunden med rundstykker og kage, som personalet stillede an med.
Hvor det i Bent brugsuddelers aldersgruppe nærmest er et hæderstegn at have været 40 år på samme arbejdsplads, kommer hans børn, børnebørn og nuværende ungarbejdere til at se adskilligt flere arbejdspladser indefra.
Det viser forskningen, en forskning, som professor og institutleder på samfundsfag på SDU, Signe Pihl-Thingvad har lod og del i.
- Forskningen viser, at vi bliver kortere tid på samme arbejdsplads. Hvor det tidligere var virksomheden eller de offentlige organisationer, der stod for karriere-udviklingen, er det i dag i højere grad den enkelte, der selv må tage ansvar. Det er op til den enkelte at beholde sin markedsværdi, sin employability, fortæller professoren.
- Jeg synes, det er super, super dejligt at være uddeler. Det er en livsstil, og det giver mig en stor tilfredsstillelse at arbejde med så mange forskellige mennesker, fortæller brugsuddeler Bent Skau fra Bramdrupdam, der nok er en af de sidste, der kan fejre 40 år på samme arbejdsplads.
Danmarks Statistik kan ikke hjælpe med tal for udviklingen, men forskningen er entydig.
- Det gælder alle fag, men i forskellig grad. Jo mere specifikt eller specialiseret ens arbejde er, jo mindre mobil vil man være. Hvis man for eksempel, som jeg, er samfundsfaglig forsker, så er det begrænset, hvor mange steder, jeg kan flytte hen, fortæller Signe Pihl-Thingvad.
Udviklingen hen i mod større mobilitet, begyndte i 1980'erne og 1990'erne. Udbredelsen af internettet og deraf følgende jobportaler, LinkedIn og andre muligheder har kun skubbet på udviklingen.
- Det er en udvikling væk fra familievirksomheden, hvor virksomheden tog sig af medarbejderne, og medarbejderne udviste stor solidaritet, som man kender det fra Matador. Nu skifter man arbejde i stedet for at tage interne kurser og stige i graderne i den samme organisation, fortæller Signe Pihl-Thingvad.
Næste runde hjørne er 50 år ved roret i Brugsen, og det er et mål.
- Jeg er ikke helt afklaret med, hvad jeg vil, men der er nogle ting her i Brugsen, som jeg gerne vil have prøvet af, fortæller Bent Skau, der i hvert fald tager endnu nogle år.
Det er ikke til at sige, om det er godt eller skidt, at vi nu skal til at skifte arbejde i tide og utide, som Bent fra Brugsen sikkert ville sige.
- Der er både fordele og ulemper. En fordel kunne være, at der sker en videns-udveksling, når folk skifter til et nyt job. En ulempe kunne være, at de ansatte føler mindre loyalitet, og at arbejdsgiverne ikke interesserer sig så meget for de ansattes karrieremuligheder, siger Signe Pihl-Thingvad.