Hvert tredje parallelsamfund ligger i Syd- og Sønderjylland

Foto: John Melin, TV SYD / Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Indenrigs- og Boligministeriets liste over 12 parallelsamfund i Danmark, som tidligere gik under betegnelsen "ghettolisten", ligger fire af dem stadig i Syd- og Sønderjylland.

Fire ud af 12 parallelsamfund ligger fortsat i Syd- og Sønderjylland. 

I Sønderborg, Esbjerg, Horsens og Kolding finder man stadig nogle af landets mest belastede boligområder, hvor mere end halvdelen af beboerne har ikke-vestlig baggrund, og hvor mange blandt andet står uden for arbejdsmarkedet.

Det drejer sig om følgende fire boligområder:

  • Nørager/Søstjernevej, Sønderborg

  • Stengårdsvej, Esbjerg

  • Sundparken, Horsens

  • Skovvejen/Skovparken, Kolding

Områderne figurerer samtidig på listen over omdannelsesområder, der før gik under betegnelsen “hårde ghetto-områder”. Her ender et boligområde efter fem år på parallelsamfundfundslisten.

Et parallelsamfund opstår, når området opfylder mindst to af fire socioøkonomiske kriterier samtidig med, at andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent.

I alle fire boligområder er andelen beboere med ikke-vestlig baggrund langt over 50, og flere end 60 procent af beboerne har kun en grunduddannelse.

Belastede boligområder i Syd- og Sønderjylland

Omdannelsesområder:

Nørager/Søstjernevej, Sønderborg 

Stengårdsvej, Esbjerg

Sundparken, Horsens

Skovvejen/Skovparken, Kolding


Parallelsamfundsområder:

Nørager/Søstjernevej, Sønderborg 

Stengårdsvej, Esbjerg 

Sundparken, Horsens 

Skovvejen/Skovparken, Kolding 


Udsatte boligområder: 

Nørager/Søstjernevej, Sønderborg 

Stengårdsvej, Esbjerg

Sundparken, Horsens

Skovvejen/Skovparken, Kolding

Præstebakken/Syrenparken, Esbjerg, ny

Hedelundgårdparken, Esbjerg


Forebyggelsesområder:

Kløvermarken/Hvedemarken mv., Sønderborg

Korskærparken, Fredericia

Sønderbro, Horsens

Munkebo, Kolding

Finlandsparken, Vejle

Løget By, Vejle

Vestbyen, Vejle


Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet

Seks områder er udsatte

Indenrigs- og Boligministeriet udsendte onsdag den årlige liste over belastede boligområder.

Regeringens liste over parallelsamfund er blevet lidt kortere. Antallet af belastede boligområder er faldet fra 15 til 12. Fire boligområder opfylder ikke længere kriterierne for at være et parallelsamfund, mens ét område er kommet til.

I Syd- og Sønderjylland er seks boligområder karakteriseret som udsatte boligområder. Præstebakken/Syrenparken i Esbjerg er eneste nye område på listen.

Fire af dem betegnes ydermere som omdannelsesområder, som er omfattet af en udviklingsplan og skal leve op til kravene om at reducere andelen af almennyttige familieboliger i området.

Sådan defineres et boligområde som udsat, parallel eller omdannelsesområde

Ved et udsat boligområde forstås et alment boligområde, hvor der bor mindst 1.000 beboere, og hvor minimum to ud af fire følgende socioøkonomiske kriterier er opfyldt:

  • Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.

  • Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste to år.

  • Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.

  • Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.


Ved et parallelsamfund forstås et alment boligområde, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande samtidig overstiger 50 pct.

Boligområder, der har været på parallelsamfundslisten i fem år, defineres i lovgivningen som et omdannelsesområde


Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet

Ny liste med forebyggelsesområder

Siden sidste år er der opstået en ny kategori af boligområder, som Bolig- og Indenrigsministeriet kalder forebyggelsesområder. 

Her havner et boligområde, hvis der blandt andet bor mindst 30 procent med ikke-vestlig baggrund. Det er områder, hvor kommunerne skal være opmærksom på, at de ikke ender på en af de andre lister.

Her er syv boligområder i Syd- og Sønderjylland placeret. Blandt andre tre områder i Vejle; Finlandsparken, Løget By og Vestbyen.

Nye betegnelser for belastede boligområder

Omdannelsesområder (hed tidligere Hårde ghettoområder)

Parallelsamfund (hed tidligere Ghettoområder)

Udsatte boligområder (ændrer ikke navn)

Forebyggelsesområder (ny kategori)
Lever op til to af fire socioøkonomiske kriterier og har minimum 30 procent ikke-vestlige beboere.

Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet

Lokal lampeforretning må lukke butikken for at fokusere på Black Friday

Hos Lampeexperten i Varde, der også sælger online, har man besluttet at lukke den fysiske butik i byen her på fredag. Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD
Udgivet

Hos Lampeexperten i Varde mener de ikke, at de kan levere den samme service og rådgivning i butikken på Black Friday, når de samtidig skal holde gang i al den handel, der er i netbutikken.

Nedtællingen til storehandledag på fredag - bedre kendt som Black Friday - er i fuld gang.

Men når tilbudsjægerne strømmer ind over dørtærsklerne i butikkerne på fredag, vil der være lukket og slukket hos Lampeexperten i Varde.

Trine Thomsen ejer butikken sammen med sin mor. Og i år har de valgt at lukke den fysiske butik og i stedet satse på deres webshop.

- En ekspedition kan godt tage over en times tid, inden man har fundet den helt rigtige lampe, og det vil jeg også rigtig gerne hjælpe med. Men vi vil også gerne kunne være den service bekendt, som vi gerne vil give, siger hun.

Hos Lampeexperten i Varde er der ikke kun tale om ekstraordinære tilbud på selve Black Friday. De har nemlig også holdt Black November med særlige tilbud hele måneden. Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

Trine Thomsen og hendes mor har nemlig ikke råd til at sætte ekstra personale ind, når Black Friday rammer på fredag.

Slet ikke, når dagen i forvejen ikke er en, der for alvor gavner bundlinjen i små butikker som deres.

- Det er ikke en underskudsforretning, men hvis man tager alle omkostningerne med i regnestykket, så er det ikke noget, som vi bliver rige af, fortæller hun.

Nethandel eller ej?

Blandt de potentielle kunder på gågaden i Varde, som TV SYD reporter har talt med, er der forskellige holdninger til, hvordan de vil handle.

- Vi kører altid i fysiske butikker, når vi køber noget. Vi køber meget sjældent på nettet. Det er kun, hvis vi ikke kan undgå det, siger Bent Teglgaard Christensen.

Men det er langt fra alle, der som ham støtter de lokale forretninger. Mange klarer i stedet indkøbene hjemmefra.

- Jeg sidder tit ved computer. Det er lidt nemmere, fortæller Hanne Skov fra Varde.

Ville du være villig til at købe mere ind i butikkerne i byen for at støtte dem?

- Ja, det kunne jeg godt komme i tanke om. Vi har mange butikker, der lukker en masse lokaler, der står tomme, og det synes jeg er ærgerligt.

Men på trods af, at fremtiden for fysiske butikker stadig ser hård ud, er de optimistiske i lampeforretningen.

- Hvis vi kan lave lidt, hvor vi skiller os lidt ud og lave noget andet, så er jeg sikker på at vores søde kunder, de skal nok støtte op om os, og vi har heldigvis rigtig mange gode loyale kunder, som kommer til os, og det håber vi bare at det vil fortsætte, siger Trine Thomsen.

Region holder dør åben for ny sygdomsundersøgelse i Grindsted

Fra 1956 til 1973 blev der udledt 300.000 ton giftigt spildevand fra medicinproduktionen fra det midtjyske Grindstedværket. Foto: Christian Kallenbach, TV SYD
Af Ritzau
Udgivet

Forskere har anbefalet opfølgende undersøgelse for udvalgte sygdomme om nogle år. Regionsråd følger trop.

Region Syddanmark holder muligheden åben for at foretage en opfølgende undersøgelse af udvalgte sygdomme hos borgere i Grindsted.

Det står klart efter et møde mandag aften. Her har et enigt regionsråd valgt at følge en forskergruppes anbefalinger.

I 2022 blev det besluttet at lave tre undersøgelser. De er alle blevet præsenteret i år.

De blev bestilt i kølvandet på en bekymring for, at årtiers forurening fra det tidligere Grindstedværket kunne gøre borgere mere syge.

Værket har blandt andet produceret lægemidler. Og i en årrække blev spildevand ført direkte ud i Grindsted Å.

Forskergruppen har set undersøgelserne igennem. Efterfølgende har 17 ud af 19 af forskerne sendt regionen en række anbefalinger.

Ingen uacceptabel sundhedsrisiko

Det store flertal af forskerne konkluderede, at resultaterne samlet set ikke giver anledning til mistanke om, at miljøet i Grindsted i dag udgør en uacceptabel sundhedsrisiko for borgerne.

Forskerne siger dog samtidig, at det kan give god mening at holde øje med udviklingen i tre sygdomme. Det er ALS, prostata- og skjoldbruskkirtelkræft.

I en uddybende mail til regionen fra forskergruppens formand, Jesper Bo Knudsen, forklarer han, at forekomsten af de tre sygdomme "ikke afveg signifikant fra forekomst i de sammenlignelige byer".

- Dog var der tegn på, at forekomsten af prostata- og skjoldbruskkirtelkræft var lidt hyppigere i Grindsted, hvorfor gruppen foreslår en opfølgning via registerundersøgelse for de to konkrete sygdomme om 3-5 år for at få be- eller afkræftet dette, lød det.

Samtidig bør registerundersøgelsen af ALS gentages, fordi mistanken om hyppigere forekomst af ALS har været rejst, forklarede Jesper Bo Knudsen videre.

Regionsrådsformand Bo Libergren (V) understreger, at "vi tager borgernes bekymringer alvorligt". Det gør han i en pressemeddelelse fra regionen.

Regler og retningslinjer skal overholdes

En anden af forskergruppens punkter er også, at man skal lade være med at bruge vand fra private havevandsboringer. Hverken til at drikke, vande grøntsager med eller bade i.

Man skal heller ikke bade eller fiske i Engsøen.

Derfor skal borgerne ifølge forskergruppen følge de gældende regler og begrænsninger.

Den anbefaling hæfter formand for Miljøudvalget i Region Syddanmark Poul Erik Jensen (S) sig ved.

- Vi kommer ikke uden om, at der er en massiv forurening i byen. Derfor er jeg lettet over, at forskerne har konkluderet, at borgere i byen ikke behøver at være bekymrede, forudsat at de regler og begrænsninger, som myndighederne har fastsat, overholdes, lyder det i en pressemeddelelse.

Tema

Forureningen i Grindsted

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com