Frygtet sygdom er “rigtig alvorlig” for danske landmænd, siger brancheorganisation
Virussen smitter drøvtyggere og er ikke farlig for mennesker.
For første gang i 15 år blev der fredag konstateret smitte med sygdommen Bluetongue blandt dyr i Danmark. Nærmere bestemt i Sønderjylland.
Sygdommen, der smitter drøvtyggere som får og kvæg, skaber bekymring i dansk landbrug, for myndighederne hjælper hverken med erstatning eller vaccination.
Brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer ser alvorligt på situationen, der især kommer til at have indflydelse på den danske eksport af kvæg.
- Det er rigtig alvorligt for de landmænd, hvis besætning bliver ramt af det her. Og det er alvorligt for de eksportører, der lever af at flytte de her dyr, fortæller sektordirektør for kvæg hos Landbrug og Fødevarer Ida Storm til TV 2.
Den danske kvægeksport, der årligt ligger på omtrent 700 til 800 millioner kroner, er midlertidigt sat på pause, og selvom der indtil videre kun er registreret få tilfælde af sygdommen, kommer den ifølge Fødevarestyrelsen til at sprede sig til flere dele af landet.
Bluetongue-virus smitter ikke mennesker.
Bluetongue-virus
Bluetongue er en sygdom, som rammer drøvtyggere såsom får, geder, kvæg og hjorte.
Sygdommen skyldes et virus, som spredes af små blodsugende mitter.
Følgende symptomer ses ofte hos får og kvæg, hvis et dyr bliver smittet:
Får
Feber
Sårdannelser i slimhinder, mund, tunge, næse og øjne
Øget savlen og næseflåd
Ødem i hovedet
Apati
Halthed og stivhed
Løsning af klove
Massiv høj dødelighed
Hvis fårene ikke dør eller bliver aflivet af dyrevelfærdsmæssige årsager, tager det flere måneder, før at dyrene kommer sig
Kvæg
Feber
Tydeligt fald i mælkeydelse
Sårdannelser i slimhinder, mund, tunge, næse og øjne
Øget savlen og næseflåd
Sårdannelser på yver og/eller patter
Halthed og stivhed
Rød, hævet kronrand
Hævede ben
Det tager flere uger, før at dyrene kommer sig
Klar højere dødelighed ses hos voksne kvæg (>2 år)
Kilde: Fødevarestyrelsen
Ingen erstatning for døde dyr
For Torben Kousgaard, der er landmand og næstformand i Dansk Fåreavl, er det en bekymrende situation at stå i.
Han er bange for, at sygdommen skal smitte hans får, der græsser meget tæt på det sted i Sønderjylland, hvor et af de første tilfælde af Bluetongue blev konstateret i sidste uge.
- Jeg er spændt på udviklingen, for det er virkelig tæt på. Inden for 500 meter her fra min mark er der fundet Bluetongue. Når jeg går ud til fårene, frygter jeg, hvad jeg kommer til at se, fortæller han.
Hvis fårene bliver smittet og dør af sygdommen, er der ingen erstatning at hente for Torben Kousgaard og de andre landmænd, der har dyr i farezonen.
I modsætning til eksempelvis svinepest og fugleinfluenza modtager landmænd ikke erstatning fra myndighederne for tab i forbindelse med Bluetongue-virus.
- Det er en meget alvorlig situation. Det er nogle meget skræmmende tal, vi ser fra blandt andet Holland, og det er noget, vi selv skal håndtere. Der er ingen hjælp at hente fra myndighederne, siger han.
Ankomsten af sygdommen kan altså have alvorlige konsekvenser for en landmand som Torben Kousgaard.
Den planlagte sommerklipning af fårene er blevet udsat, fordi den tykke uld gør det sværere for de små sygdomsbærende mitter at bide.
Men hvis først Bluetongue-virus finder vej til dyrene, risikerer landmanden at miste en stor del af sin forretning.
Svært at begrænse smitten
Det er på nuværende tidspunkt umuligt at spå om, hvor stor en andel af den danske kvægeksport, der bliver ramt, fortæller Ida Storm.
Men ligesom Fødevarestyrelsen peger hun på, at der er en risiko for, at sygdommen spreder sig til flere dele af landet.
- Det er svært for den enkelte landmand at begrænse smitten. Man kan forsøge at holde dyrene indenfor, når de små mitter, der bærer smitten, er mest aktive ved skumringstid, men ellers er der ikke meget at gøre, forklarer Ida Storm.
Sidste gang at Bluetongue ramte Danmark i 2009, blev det besluttet, at alt kvæg i Danmark skulle vaccineres.
Men om det samme sker igen, er indtil videre uklart.
Det har indtil nu været ulovligt for landmænd at vaccinere, fordi en regel har givet Danmark status som fri for Bluetongue, så længe ingen dyr er vaccineret, hvilket gør det nemmere at eksportere til udlandet.
Landbrug og Fødevarer mødes tirsdag med Fødevarestyrelsen for at drøfte sygdommen og en eventuel vaccineplan.