Tagplader afleveres i stor stil - sønderjysk asbestbjerg vokser sig højere og højere
Tonsvis af tagplader, der hverken kan genbruges eller brændes, havner til evig opbevaring på kommunernes deponi.
Asbestholdige eternitplader pakket ind i plastik og stablet på paller bliver en del af det 50.000 ton store affaldsbjerg, der lige nu vokser sig stort på Skodsbøl Deponi i Sønderborg Kommune.
Lovændring på vej
Tagpladerne kommer fra kommunens genbrugspladser, hvor borgerne har travlt med at aflevere dem, inden en lovændring fra næste år gør det dyrere at få fjernet de sundhedsskadelige plader.
- Vi har i år modtaget omkring 2.000 ton eternitplader, der skal deponeres. Det er næsten en fordobling i forhold til sidste år, fortæller Jesper Ryegaard Rasmussen, der er Genbrug og Affaldschef i det kommunalt ejede selskab Sonfor.
Pladerne er pakket forsvarligt ind, så ingen kommer i kontakt med asbestfibre.
Det sker, fordi det er dokumenteret, at eternitplader, der indeholder asbest, kan være kræftfremkaldende.
En slags lagkage
Derfor bliver pallerne forsigtigt løftet ned i affaldsbjerget med en kran og efterfølgende dækket med jord.
Og sådan fortsætter det lag på lag, indtil der ikke er plads til mere affald i bjerget.
- Jamen indtil videre så bliver det gravet ned for tid og evighed. Det kan hverken genanvendes eller brændes, så der er kun én mulighed, og det er at deponere det, siger Jesper Ryegaard Rasmussen.
Nye regler fra 1. januar 2025
Virksomheder skal fra 1. januar 2025 være autoriseret, hvis de skal nedrive asbestholdigt materiale. Det har Folketinget vedtaget.
Autorisationsordningen betyder, at privatpersoner fra 1. januar 2025 ikke selv må nedrive asbest, medmindre der er tale om kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter.
Formålet med autorisationsordningen er, at færre skal udsættes for asbest.
Kilde: Arbejdstilsynet.
Store mængder farligt affald
Affaldsbjerget er det tredje af slagsen på Skodsbøl Deponi. Det største bjerg er 27 meter højt og indeholder knap 700.000 ton blandet affald, som heller ikke kan genbruges eller brændes.
- Det er fra dengang, hvor man ikke rigtig genbrugte noget. Så det kan indeholde alt, siger Thomas Wind, der er driftschef på Deponi Skodsbøl.
For at sikre miljøet er der både en ler-membran og en plastikmembran i bunden af et affaldsbjerg. Samtidig bliver der også drænet, så der ikke sker nedsivning, og forurenet regnvand trænger ud i miljøet.
Hvor farligt er asbest ?
Når man arbejder med asbest, spaltes det til mikroskopiske, aflange fibre, der kan indåndes som støv. På den måde kan asbestfibrene trænge ud i lungerne.
Asbest er dokumenteret som årsag til kræft i lunger, strube og æggestokke og i specielle celler i hinder omkring lunger, bughule og hjerte.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse.
GPS-punkter viser vejen
Men hvad så med alle de asbestholdige eternitplader, der kommer til at ligge her ?
- Ja, det må eftertiden så finde ud af. Lige nu placerer vi det i deponi, fordi det er den bedste løsning. Men vi har GPS-koordinator på dem.
- Så hvis der på et tidspunkt er nogen, der får en idé til, hvordan de kan genanvendes, så kan de findes igen også om mange år, siger Thomas Wind.
Kommunerne håndterer asbestholdige eternitplader forskelligt
I Sønderborg Kommune er det muligt at aflevere eternitplader, der kan indeholde asbest på genbrugspladsen. Det kræver, at de kommer på en palle og er pakket ind i plastik.
I Aabenraa og Haderslev Kommune kan pladerne ikke afleveres på genbrugspladserne. Her skal de placeres i en bigbags og bliver afhentet af kommunen.
I Fredericia Kommune må en borger kun aflevere fem asbestholdige plader om dagen.
Kilde: Kommunerne.