DF-veteran: Folk lovede jo hinanden tæsk i Fremskridtspartiet
Kaare Graversen fra Ejstrupholm har været med hele vejen lige fra Fremskridtspartiet til Dansk Folkeparti. Han mener bestemt, der er god grund til at fejre partiets 25 års jubilæum.
Det var med stor bekymring, at Kaare Graversen tilbage i 1995 så med, da et kaotisk landsmøde i Fremskridtspartiet resulterede i, at Pia Kærsgaard forlod partiet og stiftede Dansk Folkeparti.
- Jeg kunne ikke forstå uroen ovre på Christiansborg, men partimedlemmerne lovede jo hinanden tæsk, så det var det helt rigtige, fortæller Kaare Graversen, der i alle 25 år har været en del af Dansk Folkeparti.
I dag følger den 74-årige DF-veteran stadig med i, hvordan det går partiet, og han mener, at der er mange ting, som partiet kan være stolte af, selvom vælgerne lige nu svigter.
- Jeg er glad for, at vi har fået talt ældrebyrden lidt væk, og jeg synes også, at vi har fået forklaret, at vi ikke er racister, men bare vil gøre opmærksom på, at vi ikke kan tage imod alverdens flygtninge.
- Samtidig mener jeg, vi har været med til at flytte holdningerne hos flere af de andre partier. Bare se på Socialdemokratiet. Der er sket noget, siden vi fik at vide, vi ikke var stuerene, mener Kaare Graversen.
Kendt Thulesen Dahl, siden han var dreng
DF- veteranen har kendt partiets formand Kristian Thulesen Dahl, siden han var bydreng hos Brugsen i Nr. Snede, og det var Kaare Graversen, der sørgede for, at Thulesen Dahl blev opstillet som folketingskandidat i Givekredsen.
- Første gang jeg lagde mærke til Kristian, var han 12 år. Det var til et møde på Nr. Snede Kro, hvor vi havde besøg af Mogens Glistrup. Her blev der spurgt, om der var nogen, der havde spørgsmål, og der havde Kristian Thulesen Dahl hånden oppe, fortæller Kurt Graversen.
Bakker formanden op
Siden da har Kaare Graversen bakket partiformanden op, og selvom der nu bliver sat spørgsmålstegn ved Kristian Thulesen Dahls rolle som partiformand, bakker Kaare Graversen stadig op.
- Kristian kæmper, og han vil blive ved med at kæmpe. Jeg mener ikke, der er noget bedre alternativ lige nu.
De to holder stadig kontakten vedlige, og Kaare Graversen er fortsat en vigtig sparringspartner for Kristian Thulesen Dahl.
- Ja, jeg ringer af og til, når der er nogle ting, der skal vendes. Så får han et opkald, og så smider han, det han har i hænderne, for så ved han, det er vigtigt, fortæller Kristian Thulesen Dahl.
Men dagens jubilæumskage smager ikke helt så godt, som Kaare Graversen havde håbet på.
Når han bliver spurgt til, hvad partiets største nedtur er gennem de første 25 år, kommer svaret nemlig prompte.
Vælgerne der forsvandt
- Det er den uforklarlige nedtur, som Dansk Folkeparti lige nu oplever. Jeg forstår ikke helt, hvorfor vælgerne har svigtet det seneste halvandet år, lyder det fra Kaare Graversen.
- Mange siger, at det er fordi, vi ikke gik i regering efter det sidste folketingsvalg, men Lars Løkke ville jo ikke have os med. Men det fik vi måske ikke forklaret godt nok til vores vælgere, erkender Kaare Graversen i dag.
25 år med Dansk Folkeparti
Dansk Folkeparti blev stiftet i 1995 af fire udbrydere fra Fremskridtspartier. Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl, Poul Nødgaard og Ole Donner.
Ved valget i 1998 fik partiet 7,4 procent af stemmerne.
I 2012 træder Pia Kjærsgaard tilbage som formand og Kristian Thulesen Dahl overtager.
Partiet topper ved folketingsvalget i 2015. Her får de 21,1 procent af stemmerne og blever det næststørste parti.
Ved valget i 2019 kommer nedturen, og partiet bliver mere end halveret i forhold til 2015.