Play

Beredskabsaktører ønsker klare linjer fra nyt ministerie

Voldsommere vejr har skabt øget behov for beredskab, og derfor hilses nyt ministerium velkommen. Foto: Marie-Louise Bredvig, Sydals
M
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

På et pressemøde onsdag middag præsenterede regeringen oprettelsen af ministeriet for samfundssikkerhed og beredskab. Ministeriet hilses velkommen, men der hersker undren omkring, hvad det indebærer.

En stigende trussel om cyberangreb, spionage og ikke mindst voldsomme vejrfænomener, som flere sønderjyske kommuner har været ramt af, danner grundlag for oprettelsen af et nyt ministerie. Ministeriet for samfundssikkerhed og beredskab.

Det blev præsenteret af regeringen på et pressemøde onsdag, mens navnet på den kommende minister først offentliggøres torsdag.

Blandt syd- og sønderjyske beredskabsaktører modtages annonceringen af ministeriet med både optimisme og skepsis.

- Det er positivt. Nu har vi vished for et ministerium, men jeg er stadig spændt på, hvad der ligger i det. De har sat ord som koordination, og at det skal være tværgående på, men hvad er det i virkeligheden man udkrystalliserer, når det kommer til stykket, hvilke styrelser og hvad lægges der i det?, spørger beredskabsdirektør hos Trekantområdets Brandvæsen, Jarl Vagn Hansen.

Jarl Vagn Hansen, beredskabsdirektør hos Trekantområdets Brandvæsen. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Beredskabsdirektøren har på tætteste hånd oplevet, hvordan voldsomme regnmængder har skabt øget behov for beredskab, hvorfor han har kaldt på et sådant ministerie.

Det samme har Rasmus Dahlberg, der er faglig leder for Center for Samfundssikkerhed hos Forsvarsakademiet. Han har skrevet bøger om beredskab og er tidligere stillet op til Folketingsvalg for Konservative.

- Jeg tænker, at dette var første skridt. Nu skal der fyldes fornuftigt indhold i det og findes en til at lede det. Det, der mangler, er klarere retningslinjer og fastlæggelse af det forventede beredskabsniveau, også helt ud i kommunerne, siger Rasmus Dahlberg.

Oplysningerne om ministeriet for samfundssikkerhed og beredskab var sparsomme, men netop forbedring af koordinationen mellem relevante myndigheder var blandt fokuspunkterne, som forsvarsminister Troels Lund Poulsen kom ind på.

Retningslinjer er efterspurgte

Egon Mortensen har sommerhus ved Kelstrup Strand nær Haderslev og er tidligere formand for grundejerforeningen Grusvejens Grundejerforening i området.

Dermed oplevede han de store konsekvenser ved oversvømmelsen efter stormfloden i oktober 2023.

- Jeg tager godt imod ministeriet, for jeg synes, at vi var dårligt stillet. Ved oversvømmelsen var der for mange med en beslutningsmulighed og ingen vidste, hvad den ene eller anden skulle træffe af beslutninger, siger Egon Mortensen.

Oversvømmelserne på Kelstrup Strand. Foto: Kristina Højer Nørgaard, TV SYD

Han og de øvrige sommerhusejere er ramt af de manglende generelle retningslinjer for beredskabsniveauet.

I Haderslev Kommune har man eksempelvis et samarbejde med DMI, der vurderer, hvornår vandstanden er høj nok til, at der kan sendes hjælp ud.

- Hvis vandstanden er 2,24 meter, så kan der komme hjælp, men hvis den er 2,22 meter, kan der ikke. Jeg ser gerne, at der er beslutninger, som er ens for alle, så det ikke er op til enkelte at bestemme de her ting. Det kan ministeriet forhåbentlig strømline, lyder det fra sommerhusejeren.

Egon Mortensen har flere gange set sit sommerhus stå under vand. Foto: Foto: Ole Møller/Hans Lausten. Grafik: Lasse Lund Hansen

Sønderborg Kommune har ligeledes kæmpet med oversvømmelser, og ikke mindst beredskab på bagkant af hændelserne. I den indsats har retningslinjerne ej heller været tydelige, hvilket er efterspurgt.

- Mange borgere og lokale beredskabsaktører har et klart ønske om mere struktur og flere ressourcer til beredskaber. I kommunerne har vi behov for afklaring omkring, hvad vores ansvar er nu og i fremtiden, og om vi får penge til at løse disse opgaver. For borgerne har en klar forventning om, at når der sker ulykker, så er der et beredskab, siger Erik Lauritzen (S), borgmester i Sønderborg Kommune.

Sønderborg stod dækket i vand under stormfloden. Foto: Marie-Louise Bredvig, Sydals

Danmark er 5-10 år bagud

Reaktionerne indikerer tydeligt, at der er ønsker fra mange led om strømlining af beredskabsarbejdet. De ønsker skyldes ifølge Rasmus Dahlberg, at man i Danmark længe har været bagud på området.

- Vi er 5-10 år bagud på beredskabskultur, -bevidsthed, -organisering og politisk fokus i forhold til Norge og Sverige. Helt konkret har det været en udfordring ikke at have et beredskabsudvalg i Folketinget, da det ligger under Forsvarsministeriet, der har travlt med det militære forsvar, beretter han.

Arkivfoto af Rasmus Dahlberg.

Dahlberg siger videre, som også Erik Lauritzen gør, at beredskabet i dag yder en god indsats, men at det er på de overordnede linjer, at der mangler enstemmighed.

- Trods et supergodt beredskab i Danmark, er det en udfordring, at man ikke har de analytiske kompetencer i de enkelte kommuner.

- Samfundet bliver hele tiden mere komplekst og det kræver analysearbejde på et niveau, som vi ikke har i dag i kommunerne. Jeg ser frem til at få afklaret ansvaret mellem stat og kommuner, da det har været uklart, hvordan ressourcerne fordeles, særligt på det analytiske og planlægningsmæssige, afslutter Rasmus Dahlberg.

Jeanetts mand fik fjernet sit sidste ønske fra gravstedet

Jeanett Vonsild foran sin mands gravsted i Tønder. Foto: privat
Udgivet

Jeanett Vonsilds mand kunne ikke lide mørket. Derfor placerede hun et LED-lys ved hans gravsted. Men det blev fjernet af en medarbejder ved kirkegården igen.

Altid i vores hjerter.

De ord står på Jeanett Vonsilds mands gravsten. Han døde i maj 2023.

Samme tekst stod på et elektrisk lys, som hun havde placeret ved hans grav.

- Min mand kunne ikke lide mørket. Derfor var det vigtigt for mig, at der var tændt et lys ved hans gravsted, fortæller hun.

En dag, da hun var på besøg på kirkegården, var LED-lyset pludselig væk. Det viste sig, at en ansat på kirkegården havde fjernet lyset.

Menighedsrådet i Tønder Sogn har en politik om, at der ikke må være kunstige lys ved gravstederne.

- Jeg blev ked af det. Først troede jeg, det var blevet stjålet. Men det viste sig, at det var en medarbejder, der havde fjernet det uden at give mig besked.

Ifølge Torben Frederiksen, der er formand for menighedsrådet, kan meget af det elektriske lys, man kan købe i dag "prikke til den ro og fred", som menighedsrådet mener, der skal være på en kirkegård.

Torben Frederiksen er formand for menighedsrådet i Tønder Sogn. Foto: Signe Dohn, TV SYD

Det har Jeanett Vonsild dog svært ved at sætte sig ind i. Hun bor selv lige ved siden af Tønder Kirkegård.

- Jeg forstår ikke, hvad problemet med LED-lys er. Jeg kommer på kirkegården dagligt også efter mørkets frembrud. Jeg kan slet ikke se, at de er et problem, siger hun.

LED-lys på Tønder Kirkegård Foto: Signe Dohn, TV SYD

For en måned siden fik Tønder Sogn et nyt menighedsråd, som fremover skal beslutte retningslinjerne på kirkegården.

Menighedrådsformand Torben Frederiksen kan ikke svare på, om der bliver lavet om på reglerne for lys, men han fortæller, at det nye menighedsråd vil behandle emnet med samme seriøsitet, som de har gjort indtil nu.

Par har købt lukket købmand for at skabe liv - men nu er der stukket en kæp i hjulet

René Bernhard (venstre) med sin kone, Henriette Bernhard. Foto: Local Food
Udgivet

Parret Bernhard tror på Nymindegab, selvom den lille by har lidt under butikslukninger. Men de seneste nyheder ærgrer parret.

Det kommer nok ikke til at klinge lige så meget i kassen hos Local Food i Nymindegab, som René og Henriette Bernhard havde håbet.

De åbnede i juni 2023 specialbutikken, hvor man kan købe specialiteter fra 45 forskellige lokale producenter, som ligger maksimalt 50 kilometer fra butikken.

Ikke nok med det, så købte de i oktober 2024 byens gamle købmandsbutik i håb om at skabe mere liv for de mange turister og fastboende.

Local Foods holder til i den hvide bygning her. Den gamle købmand, som parret har købt, ligger i baggrunden til højre for tankstationen. Foto: Google Street View

Længe havde parret håbet, at kundekredsen kunne blive udvidet betragteligt, efter Varde Kommune havde ansøgt om at etablere et sommerhusområde øst for byen.

Men kommunen har fået afslag af By-, Land- og Kirkeministeriet.

Og det ærgrer René Bernhard, der er vokset op i byen og dermed har set, hvordan byen lige så stille er blevet afviklet.

- Nymindegab er efterhånden blevet en by, man holder tilfældigt ind i. Vores mål er, at Nymindegab bliver en by, man kører til. Vi havde udvidet butikken alligevel, men udsigten til måske at få et nyt sommerhusområde var helt klart med til, at vi turde købe den gamle købmand, siger René Bernhard.

Han er dog optimistisk på byens vegne.

- Fra jeg var barn til nu, har der været afvikling. Men der har været et generationsskifte, hvor der er en del nye tiltag på vej, som skal være med til at skabe liv igen, siger René Bernhard, der sammen med sin kone vandt Årets Turismeiværksætterpris 2023, der bliver uddelt af Destination Vesterhavet.

Åben for ansøgninger, men fik afslag

Varde Kommune er landets næststørste turismekommune målt på overnatninger, og derfor vil kommunen naturligt også gerne have endnu flere sommerhuse til at opfylde efterspørgslen.

I 2024 gjorde By-, Land- og Kirkeministeriet det muligt at ansøge om etablerede sommerhusområder i de såkaldte kystnærhedszoner, som ellers skal holdes fri.

Og det var dén mulighed, som Varde Kommune ville udnytte.

Jeg forstår det ikke. Det er jo bare en mark

Ove Sidding Nielsen, jordejer

Området ved Nymindegab er også en kystnærhedszone, men kommunen har fået afslag, fordi det er et område med "særlige landskabsinteresser (...) i et bevaringsværdigt og større, sammenhængende landskab", som der står i afslaget.

- Det er altid træls at få afslag, men der er ikke så meget mere at gøre ved det. Når man går ned og kigger på markerne, så synes vi ikke, at sommerhuse ville ødelægge det landskabelige præg, som vi alle ellers gerne vil bevare, siger Preben Friis-Hauge (V), der er formand for Udvalget for Plan og Teknik i Varde Kommune.

Kystnærhedszonen

Kommunal planlægning for kystnærhedszonen skal sikre, at zonen uden for udviklingsområder friholdes for bebyggelse og anlæg, som ikke er afhængig af en kystnær placering.

Kystnærhedszonen er fastlagt i planloven og dækker som udgangspunkt kyststrækningen fra strandkanten og ca. 3 km ind i landet, dog med lokale variationer. Den dækker de dele af kysten, der ligger i sommerhusområder og i landzone, dvs. ikke områder, der er udlagt som byzone.

Kilde: Plan- og landdistriktsstyrelsen

Feriehusudlejerne vil også gerne have flere sommerhuse.

I 2021 sagde Feriehusudlejernes Brancheforening, at der manglede op mod 10.000 feriehuse til udlejning i sommerferierne, og det budskab blev gentaget igen i 2022.

- Det er vigtigt med nye sommerhusområder, for der er stor efterspørgsel. Det er en balancegang at passe på naturen, for det er også den, vi lever af herude. Jeg er imponeret over det mod, som René og Henriette fra Local Food har, for de løber en risiko. Der er ikke nogen, der investerer i erhverv med usikkerhed over hovedet, siger ny direktør for Visit Vesterhavet, Majken Graver.

Preben Friis-Hauge (V) siger dog, at han ikke har tænkt sig at gøre mere ved sagen. Han vil i stedet undersøge, om andre steder i kommunen kan udlægges til sommerhusgrunde.

For behovet er der.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com