Play

Folkene bag treparten ser frem til ny minister

Den grønne trepartsaftale fra juni indebærer blandt andet en CO2-afgift på landbrug, rejsning af 250.000 hektar skov og udtagning af lavbundsjorde og andre jorde til beskyttet natur, som blandt andet skal komme de hårdt pressede fjorde til gode. Foto: Chris Birkekær Pedersen
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Regeringen vil oprette et ministerium for implementering af den grønne trepart. Den udmelding glæder flere af dem, der har siddet med i forhandlingerne frem mod aftalen.

Regeringen opretter et ministerium for implementering af den grønne trepart af den politiske aftale fra den 24. juni i år.

Nu får man en klar ansvarsfordeling og en hånd på rattet i form af en minister.

Henrik Dam Kristensen (S), tidligere minister og ekstern formand for grøn trepart

Det meddelte statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag i Statsministeriet.

Fakta: Hovedindhold i aftale om et grønt Danmark

  • Reduktioner af drivhusgasudledninger for 1,8 mio. tons CO2e i 2030 – og potentiale for op mod 2,6 mio. tons.

  • En CO2e-afgift på udledninger fra husdyr. Der indføres en afgift på 300 kr. pr. ton CO2e i 2030 stigende til 750 kr. pr. ton CO2e i 2035 med et bundfradrag på 60 pct. Den effektive afgift vil dermed udgøre 120 kroner pr. ton i 2030 stigende til 300 kroner pr. ton i 2035.

  • Tilbageførsel af provenu til erhvervet: Provenuet fra husdyrafgiften i 2030-31 tilbageføres som en omstillingsstøttepulje, der skal understøtte erhvervets grønne omstilling. Håndtering af provenuet genbesøges i 2032.

  • Etablering af Danmarks Grønne Arealfond, som vil omfatte aktiviteter for omtrent 40 mia. kroner.

  • Rejsning af 250.000 hektar skov (svarende til et areal på størrelse med Lolland-Falster og Bornholm).

  • Udtagning af 140.000 hektar kulstofholdige lavbundsjorde inkl. randarealer.

  • Et mål om mindst 20 pct. beskyttet natur. Rejsning af 80.000 ha privat urørt skov, 20.000 ha statsskov samt udtagning af lavbundsjorde vil øge omfanget af beskyttet natur betydeligt.

  • Tilskudsordning på samlet godt 10 mia. kr. frem mod 2045 til lagring af biokul produceret ved pyrolyse.

  • Paradigmeskifte i kvælstofindsatsen, hvor arealomlægning er hovedmotoren til at nå målene i EU’s vandrammedirektiv.

  • Gebyrafløftning af slagterier for 45 mio. kr. årligt med virkning fra 2029 samt afsætte af en pulje til opkvalificering på i alt 100 mio. kr. over perioden 2027-30.

Kilde: Økonomiministeriet

Det er en nyhed, der vækker optimisme hos formanden for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, der i en pressemeddelelse siger følgende:

- I Landbrug & Fødevarer ser vi frem til samarbejdet med den kommende minister for området og ikke mindst at blive endnu klogere på, hvordan regeringen vil organisere arbejdet, så vi netop får mindre og ikke mere bureaukrati, siger Søren Søndergaard.

Kræver meget af parter

Han understreger dog, at implementeringen vil kræve meget af alle parter bag aftalen.

- Særligt lokalt hos os i landbruget, hos de lokale naturfredningsforeninger og i kommunerne, der får et stort ansvar. Det kan og skal vi levere på. Men vi kommer ikke i mål, hvis ikke der fra politisk side afsættes de ressourcer og det fokus, som så stor en implementeringsopgave kræver.

Søren Søndergaard, formand for Landbrug og Fødevarer Foto: Torben Worsøe

Den grønne trepartsaftale fra juni indebærer blandt andet en CO2-afgift på landbrug, rejsning af 250.000 hektar skov og udtagning af lavbundsjorde og andre jorde til beskyttet natur.

- Den minister får også ansvaret for at sikre, at vi overalt i Danmark kommer til at se lokale grønne treparter, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på onsdagens pressemøde.

Lokal organisering

Netop den lokale organisering bliver en af de opgaver, der ligger først for for den kommende minister for området.

Henrik Dam Kristensen (S) ledte i foråret de forhandlinger, der førte frem til aftalen om den grønne trepart i juni. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det spår Folketingets tidligere formand Henrik Dam Kristensen (S), der hele foråret har ledt de forhandlinger, der førte frem til aftalen om den grønne trepart i juni.

- Det her lykkes kun, hvis man får organiseret de her landoplandsråd, som nu bliver nedsat på de kommuner, som har med det at gøre. Der er jo den kommunale indsats, de grønne organisationer, landbruget og alt det, der ligger omkring det - altså hele den organisering. Allerede i 2025 skal de have en plan klar, så det er der, det hele starter, siger Henrik Dam Kristensen, som derfor ser positivt på dagens udmelding.

- Ingen tvivl om, at der har været god vilje alle veje rundt i styrelser og ministerier og så videre. Men nu får du samlet det et sted, og det gør, at der ikke kan være nogen ansvarsforflygtigelse. Det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om er en kæmpe styrke. Nu får man en klar ansvarsfordeling og en hånd på rattet i form af en minister, som får ansvaret. Det var sådan set det bedste, der kunne ske i forhold til grøn trepart, siger Henrik Dam Kristensen.

Handling nu

Danmarks Sportsfiskerforbund glæder sig også over, at der nu kommer et ministerie, der skal føre ideerne i den grønne trepart ud i livet.

For det er en klar forventning, at der kommer skub i de mange flotte ord og tanker i aftalen, siger sportsfiskerforbundets sekretariatschef.

- I vores øjne skal det være et ministerium, der skal handle. Det er helt afgørende, når der er tusindvis af frivillige, der har brugt weekender på at plante ålegræs og på andre måder engagerer sig i at hjælpe naturen. Nu har vi brug for en regering og et ministerie, der bakker dem op og giver dem en ledetråd. Og så håber vi på, at de gode intentioner om lokal involvering er det, der kommer til at drive det, siger Lars Rasmussen, sekretariatschef i Danmarks sportsfiskerforbund.

Hans hit har fået millioner af afspilninger – nu stiller han op i 'X Factor'

Vilhelm hedder i virkeligheden David Carl Vilhelm Jakobsen og har sit navn på en række danske musikudgivelser. Foto: Lasse Lagoni
Af Laura Rode Nygaard
Udgivet
I samarbejde med TV 2 Nyheder

Han har arbejdet med store danske stjerner. Nu drømmer 24-årige Vilhelm om selv at blive én.

Hans musik bliver spillet i radioen, og det største hit har opnået guld med over fem millioner afspilninger på Spotify. Det har han lavet med den danske stjerne Branco.

Men du kender formentlig ikke den 24-årige producer Vilhelm fra Grindsted.

Det håber han nu at lave om på. Derfor stiller han op i årets ’X Factor’.

- Jeg tænkte først: ”Nej, no way. Det er ikke særlig sejt.” Det er ikke hip hop at være ”ham fra ’X Factor’,” fortæller Vilhelm.

- Men nu er det tid til, at det er mig, der står i front. Jeg har gået og skrevet sange til mig selv, så det var en udfordring, jeg måtte give mig selv: at turde at stå frem med min musik.

- Får man penge for at blive spillet i radioen?

I ’X Factor’ præsenteres han under kunstnernavnet Vilhelm.

Men i virkeligheden hedder han David Carl Vilhelm Jakobsen og har sit navn på en række danske musikudgivelser.

24-årige David Carl Vilhelm Jakobsen læser informationsstudier på universitetet, men han satser på at kunne leve af musikken i fremtiden. Foto: BLU/TV 2

Sammen med sangeren Dahlin, der i 2023 vandt Karrierekanonen, har han blandt andet skrevet ’Boycut’, der samme år blev P3’s Uundgåelige.

Det betød, at nummeret i en periode blev spillet ti gange om dagen.

- Det var virkelig underligt at høre sit eget nummer i radioen.  Og det giver et sug i maven hver gang – uanset hvor tit, det sker.

Han husker tydeligt, første gang han tændte radioen og hørte sin egen musik. Det var i 2022, hvor han havde produceret et nummer for sangeren Mekdes.

- Jeg var på arbejde, da jeg pludselig kunne genkende min egen lyd. Jeg tænkte: ”Damn, nu er jeg kendt”, griner Vilhelm.

- Jeg vidste ikke, hvad det betød. Fik man så penge nu, eller hvad?

Det gjorde han. Men det er ikke noget, han bliver rig på, fortæller deltidsmusikeren, der også læser informationsstudier på universitetet.

Men første gang, han fik en kontant udbetaling for sine radioafspilninger, købte han da ”et virkelig fedt tv”.

5,2 millioner

Vilhelms producerkarriere startede med, at han lagde nogle produktioner på nettet og blev opdaget af den tidligere rapper Vino Russo, som nu fungerer som hans manager.

Det gav ham et netværk i branchen – og ikke mindst en tro på, at han havde talent.

På lykketrøjen står der "My last year being broke" (mit sidste år som fattig, red.) og fungerer som en manifestation for Vilhelm, der drømmer om at leve af musikken. Foto: BLU/TV 2

Derfor begyndte han at tage musikken mere seriøst. Og sammen med sine venner arrangerede han en hel dag, hvor de tog i studiet med et mål om at producere så meget, de overhovedet kunne nå.

Det viste sig at være en god beslutning.

Foto: privat

Da dagen var slut, sendte de nemlig de 12 numre til en ven, som desværre ikke havde kunnet være med, da han skulle i sommerhus den dag.

Tilfældigvis var den danske stjernerapper Branco blandt gæsterne i vennens sommerhus. Og da Branco hørte vennernes beats, blev han åbenbart inspireret til at lægge lyrik på et af numrene.

For kort tid efter modtog Vilhelm en besked fra vennen:

”Tillykke bro, du har et hit.”

Det skulle vise sig at være sandt.

For i dag har nummeret ’Sexy back’ 5,2 millioner afspilninger på Spotify.

Til sammenligning kræves der 4,5 millioner afspilninger, før et nummer kan opnå den eftertragtede guldcertificering – det, man også kender som en guldplade.

Vil stå i front

Vilhelm drømmer naturligvis om at skabe en sådan succes igen. Men denne gang skal det være hans succes.

Nu vil han selv stå i front.

Vilhelm er først for nylig begyndt at synge og synes ikke, han "synger vildt godt". Derfor valgte han at producere sin musik live foran 'X Factor'-dommerne for at give sin optræden noget ekstra og "gøre det fedt". Foto: privat

Og efter sin ’X Factor’-audition, hvor han modtog masser af ros fra både Thomas Blachman, Simon Kvamm og Oh Land, tør han også.

- Jeg har fået blod på tanden i forhold til at stå i rampelyset og få den fulde opmærksomhed. Den følelse, da jeg performede, var lige dele ubehagelig og magisk, siger han.

- Det var rimelig vildt at optræde med sin musik i forhold til bare at lægge det på nettet.

Så trods den indledende skepsis kan det måske alligevel være lidt sejt, hvis han bliver ”Vilhelm fra ’X Factor’”.

Se 'X Factor' fredag kl. 20.00 på TV 2 og allerede nu på TV 2 Play.

Jeanetts mand fik fjernet sit sidste ønske fra gravstedet

Jeanett Vonsild foran sin mands gravsted i Tønder. Foto: privat
Udgivet

Jeanett Vonsilds mand kunne ikke lide mørket. Derfor placerede hun et LED-lys ved hans gravsted. Men det blev fjernet af en medarbejder ved kirkegården igen.

Altid i vores hjerter.

De ord står på Jeanett Vonsilds mands gravsten. Han døde i maj 2023.

Samme tekst stod på et elektrisk lys, som hun havde placeret ved hans grav.

- Min mand kunne ikke lide mørket. Derfor var det vigtigt for mig, at der var tændt et lys ved hans gravsted, fortæller hun.

En dag, da hun var på besøg på kirkegården, var LED-lyset pludselig væk. Det viste sig, at en ansat på kirkegården havde fjernet lyset.

Menighedsrådet i Tønder Sogn har en politik om, at der ikke må være kunstige lys ved gravstederne.

- Jeg blev ked af det. Først troede jeg, det var blevet stjålet. Men det viste sig, at det var en medarbejder, der havde fjernet det uden at give mig besked.

Ifølge Torben Frederiksen, der er formand for menighedsrådet, kan meget af det elektriske lys, man kan købe i dag "prikke til den ro og fred", som menighedsrådet mener, der skal være på en kirkegård.

Torben Frederiksen er formand for menighedsrådet i Tønder Sogn. Foto: Signe Dohn, TV SYD

Det har Jeanett Vonsild dog svært ved at sætte sig ind i. Hun bor selv lige ved siden af Tønder Kirkegård.

- Jeg forstår ikke, hvad problemet med LED-lys er. Jeg kommer på kirkegården dagligt også efter mørkets frembrud. Jeg kan slet ikke se, at de er et problem, siger hun.

LED-lys på Tønder Kirkegård Foto: Signe Dohn, TV SYD

For en måned siden fik Tønder Sogn et nyt menighedsråd, som fremover skal beslutte retningslinjerne på kirkegården.

Menighedrådsformand Torben Frederiksen kan ikke svare på, om der bliver lavet om på reglerne for lys, men han fortæller, at det nye menighedsråd vil behandle emnet med samme seriøsitet, som de har gjort indtil nu.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com