Folkene bag treparten ser frem til ny minister
Regeringen vil oprette et ministerium for implementering af den grønne trepart. Den udmelding glæder flere af dem, der har siddet med i forhandlingerne frem mod aftalen.
Regeringen opretter et ministerium for implementering af den grønne trepart af den politiske aftale fra den 24. juni i år.
Nu får man en klar ansvarsfordeling og en hånd på rattet i form af en minister.
Henrik Dam Kristensen (S), tidligere minister og ekstern formand for grøn trepart
Det meddelte statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag i Statsministeriet.
Fakta: Hovedindhold i aftale om et grønt Danmark
Reduktioner af drivhusgasudledninger for 1,8 mio. tons CO2e i 2030 – og potentiale for op mod 2,6 mio. tons.
En CO2e-afgift på udledninger fra husdyr. Der indføres en afgift på 300 kr. pr. ton CO2e i 2030 stigende til 750 kr. pr. ton CO2e i 2035 med et bundfradrag på 60 pct. Den effektive afgift vil dermed udgøre 120 kroner pr. ton i 2030 stigende til 300 kroner pr. ton i 2035.
Tilbageførsel af provenu til erhvervet: Provenuet fra husdyrafgiften i 2030-31 tilbageføres som en omstillingsstøttepulje, der skal understøtte erhvervets grønne omstilling. Håndtering af provenuet genbesøges i 2032.
Etablering af Danmarks Grønne Arealfond, som vil omfatte aktiviteter for omtrent 40 mia. kroner.
Rejsning af 250.000 hektar skov (svarende til et areal på størrelse med Lolland-Falster og Bornholm).
Udtagning af 140.000 hektar kulstofholdige lavbundsjorde inkl. randarealer.
Et mål om mindst 20 pct. beskyttet natur. Rejsning af 80.000 ha privat urørt skov, 20.000 ha statsskov samt udtagning af lavbundsjorde vil øge omfanget af beskyttet natur betydeligt.
Tilskudsordning på samlet godt 10 mia. kr. frem mod 2045 til lagring af biokul produceret ved pyrolyse.
Paradigmeskifte i kvælstofindsatsen, hvor arealomlægning er hovedmotoren til at nå målene i EU’s vandrammedirektiv.
Gebyrafløftning af slagterier for 45 mio. kr. årligt med virkning fra 2029 samt afsætte af en pulje til opkvalificering på i alt 100 mio. kr. over perioden 2027-30.
Kilde: Økonomiministeriet
Det er en nyhed, der vækker optimisme hos formanden for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, der i en pressemeddelelse siger følgende:
- I Landbrug & Fødevarer ser vi frem til samarbejdet med den kommende minister for området og ikke mindst at blive endnu klogere på, hvordan regeringen vil organisere arbejdet, så vi netop får mindre og ikke mere bureaukrati, siger Søren Søndergaard.
Kræver meget af parter
Han understreger dog, at implementeringen vil kræve meget af alle parter bag aftalen.
- Særligt lokalt hos os i landbruget, hos de lokale naturfredningsforeninger og i kommunerne, der får et stort ansvar. Det kan og skal vi levere på. Men vi kommer ikke i mål, hvis ikke der fra politisk side afsættes de ressourcer og det fokus, som så stor en implementeringsopgave kræver.
Den grønne trepartsaftale fra juni indebærer blandt andet en CO2-afgift på landbrug, rejsning af 250.000 hektar skov og udtagning af lavbundsjorde og andre jorde til beskyttet natur.
- Den minister får også ansvaret for at sikre, at vi overalt i Danmark kommer til at se lokale grønne treparter, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på onsdagens pressemøde.
Lokal organisering
Netop den lokale organisering bliver en af de opgaver, der ligger først for for den kommende minister for området.
Det spår Folketingets tidligere formand Henrik Dam Kristensen (S), der hele foråret har ledt de forhandlinger, der førte frem til aftalen om den grønne trepart i juni.
- Det her lykkes kun, hvis man får organiseret de her landoplandsråd, som nu bliver nedsat på de kommuner, som har med det at gøre. Der er jo den kommunale indsats, de grønne organisationer, landbruget og alt det, der ligger omkring det - altså hele den organisering. Allerede i 2025 skal de have en plan klar, så det er der, det hele starter, siger Henrik Dam Kristensen, som derfor ser positivt på dagens udmelding.
- Ingen tvivl om, at der har været god vilje alle veje rundt i styrelser og ministerier og så videre. Men nu får du samlet det et sted, og det gør, at der ikke kan være nogen ansvarsforflygtigelse. Det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om er en kæmpe styrke. Nu får man en klar ansvarsfordeling og en hånd på rattet i form af en minister, som får ansvaret. Det var sådan set det bedste, der kunne ske i forhold til grøn trepart, siger Henrik Dam Kristensen.
Handling nu
Danmarks Sportsfiskerforbund glæder sig også over, at der nu kommer et ministerie, der skal føre ideerne i den grønne trepart ud i livet.
For det er en klar forventning, at der kommer skub i de mange flotte ord og tanker i aftalen, siger sportsfiskerforbundets sekretariatschef.
- I vores øjne skal det være et ministerium, der skal handle. Det er helt afgørende, når der er tusindvis af frivillige, der har brugt weekender på at plante ålegræs og på andre måder engagerer sig i at hjælpe naturen. Nu har vi brug for en regering og et ministerie, der bakker dem op og giver dem en ledetråd. Og så håber vi på, at de gode intentioner om lokal involvering er det, der kommer til at drive det, siger Lars Rasmussen, sekretariatschef i Danmarks sportsfiskerforbund.