Sønderjyske frygtede for nyindkøb, da han blev nægtet adgang til landet

Ivan Djantou skrev i juni kontrakt med Sønderjyske, men det krævede tålmodighed for klub, agent og ham selv, før skiftet blev en realitet. Foto: Patrick Echers, Sønderjyske Fodbold, Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD Foto: Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da Sønderjyske-angriberen endte på et værelse i Nigeria, var sportschefen overbevist om, at handlen ville gå i vasken.

Sønderjyske præsenterede den 14. juni camerouneren Ivan Djantou på en fireårig kontrakt, men blot 16 dage forinden begyndte en lavine af problemer at rulle.

Så grelt, at det ikke lignede, den 22-årige angriber ville sætte sine fødder på en dansk grønsvær.

Hele den første uge i Nigeria tænkte jeg, at det her ikke kom til at ske

Casper Daather, sportschef, Sønderjyske Fodbold

Dette er historien om Ivan Djantous vej til Danmark, efter forhandlingerne med den albanske klub KF Skënderbeu kom på plads.

- Albanien er ikke en del af EU, så derfor tager det tid at hente spillere derfra. I Djantous tilfælde var det helt håbløst, siger Casper Daather, sportschef hos Sønderjyske Fodbold.

TV SYD har forespurgt et interview med Ivan Djantou om skiftet, men dette har ikke været muligt, da Sønderjyske Fodbold oplyser, han ikke er til rådighed for pressen endnu grundet sprogudfordringer.

Fortællingen bygger i stedet på erindringer fra sportschef hos Sønderjyske Fodbold Casper Daather og agent Martin Schiær.

Så stil stadionplatten til side og følg godt med.

Ulovlig tilstedeværelse opdages i lufthavnen

Rykket til Haderslev var et skridt op i karrieren for Ivan Djantou. Den danske liga er nummer 13 på UEFA's rangliste, mens Albaniens er på en 44. plads.

Derfor var det en forhippet camerouner, der den 29. maj stod klar i lufthavnen i Tirana.

Hans visum til Danmark var fortsat undervejs. Derfor var hans danske agent Martin Schiær fløjet ned til Albaniens hovedstad klokken fem om morgenen med underskrevne kontrakter til Sønderjyske og til en lejlighed i Haderslev, som skulle hjælpe ham hele vejen til lægetjekket i Danmark.

Krav for indrejse til Danmark uden visum

Som visumfri vil du normalt kunne indrejse i Danmark, hvis du opfylder følgende grundlæggende betingelser:

  • Du skal have et gyldigt pas eller anden gyldig rejselegitimation. Passet eller rejselegitimationen skal være gyldigt i mindst 3 måneder efter den planlagte dato for udrejse af Schengenområdet, og passet eller rejselegitimationen skal være udstedt inden for de seneste 10 år.

  • Du skal have tilstrækkelige midler til at betale for opholdet og hjemrejsen. Hvad, der vurderes som tilstrækkelige midler, afhænger af varigheden af opholdet, og om du skal bo på fx hotel eller privat hos familie eller venner. Som udgangspunkt skal du være i besiddelse af ca. 350 kr. pr. døgn - evt. et mindre beløb ved privat indkvartering, hvor værten indestår for alle udgifter. Hvis du skal bo på hotel, skal beløbet være større, normalt ca. 500 kr. pr. døgn.

  • Du skal kunne sandsynliggøre og i nødvendigt omfang dokumentere formålet med opholdet i Danmark.

  • Du må ikke være indberettet som uønsket til Schengen Informationssystemet (SIS II).

  • Du må ikke være udvist og have et indrejseforbud.

  • Du må ikke være omfattet af FN's eller EU's sanktionslister.

  • Du må ikke være omfattet af den nationale sanktionsliste over religiøse forkyndere med indrejseforbud.

Kilde: Ny i Danmark

Få timer efter skulle de flyve, og den visummanglende angriber fik lov at gå mod gaten.

Men da hans camerounske pas blev scannet ved sidste sikkerhedstjek inden flyet til København, begyndte problemlavinen at rulle.

Der tænkte jeg, at det kunne blive rigtig skidt

Martin Schiær, agent for Ivan Djantou

Ivan Djantou havde nemlig hverken nogen opholds- eller arbejdstilladelse i Albanien. Tilladelser som hans daværende klub KF Skënderbeu ikke havde ordnet for den 22-årige angriber, som de ifølge Martin Schiær ellers havde lovet.

Dermed befandt Ivan Djantou sig ulovligt i det land, han havde arbejdet i det seneste år.

En klump begyndte at vokse i agentens hals, da de tilbageholdes af albansk politi, som stod for sikkerhedstjekket.

- Der tænkte jeg, at det kunne blive rigtig skidt. Jeg havde oplevet lidt, at de havde deres egne regler, og det blev dramatisk. Vi startede en kø på minimum 50 personer, der skulle nå deres fly, siger Martin Schiær.

Ivan Djantou ved præsentationen i Sønderjyske Fodbold. Klubben havde i længere tid holdt øje med ham, og ville være kede af, hvis handlen gik i vasken. Foto: Patrick Echers, Sønderjyske Fodbold

Det albanske politi insisterede på, at Martin Schiær fløj retur til Danmark, mens Ivan Djantou blev i deres varetægt.

Agenten ringede i lufthavnsmylderet til sportschefen i den albanske klub, Ardi Gjanci. Han overtalte politiet til at lade dem gå.

Resten af dagen gik på at planlægge næste forsøg på at komme til Danmark.

Martin Schiær fik en ide, der viste sig at være lige lovlig desperat.

Fanget i ingenmandsland

Ivan Djantou forsøgte at flyve andre steder hen, men det blev også afvist.

Angriberen stod ifølge agenten i en låst position, da han med sit camerounske statsborgerskab skulle have et Schengen-visum for at komme til Danmark.

Ansøgningen til visummet var i gang, men den kunne først godkendes, når han havde afgivet sit fingeraftryk i et Schengen-land eller i et land med en dansk ambassade.

Albanien har ikke en dansk ambassade og er ikke en del af Schengen-samarbejdet. Nærmeste ambassade lå i Beograd i Serbien.

Hvad er Schengen?

Schengen er et samarbejde mellem 27 lande, hvoraf 23 af medlemmerne kommer fra EU.

Formålet med Schengen-samarbejdet er, at det skal muligt for statsborgere og visumholdere i en af de 27 nationer at frit mellem landene.

For at få et visum til et Schengen-land, skal man opfylde følgende:

  • Have et pas som er gyldigt i tre måneder, efter dit visum udløber.

  • At du kan forsørge dig selv under opholdet (eller besøger en person, som skriver under på at forsørge dig under opholdet) og har hjemrejsebillet.

  • At du er sygeforsikret for hele perioden. Forsikringen skal gælde i hele Schengenområdet og for det antal dage, som din billet gælder til.

  • At du ikke er indberettet som uønsket i Schengens informationssystem (SIS), f.eks. er udvist af Danmark eller har indrejseforbud eller er omfattet af FN’s eller EU’s sanktionslister.

Kilde: Folketingets EU-oplysning

Da det ikke var muligt at flyve, lejede de i stedet en bil for at få visummet i orden. De nåede dog ikke så langt.

På grænsen til Montenegro, som ligger mellem Albanien og Serbien, blev de stoppet.

Ivan Djantou afvises for sit manglende visum, mens han også fik en bøde for manglende opholdstilladelse.

Martin Schiær erkender, at det var et desperat forsøg på at få sin klients skifte i hus. Naivitetens pris endte med en nat i den østeuropæiske intethed.

- Vi blev bedt om at vende om, og mens vi er i gang med det, blev vi standset igen. Han måtte jo ikke komme ind i Albanien igen, så vi var fanget i ingenmandsland, siger agenten.

Ivan Djantou på grænsekontoret mellem Montenegro og Albanien, hvor han skal skrive under på at være blevet afvist i grænsekontrollen. Foto: Privatfoto, Martin Schiær

Bøden, som Ivan Djantou var blevet pålagt, svarede ifølge Martin Schiær til 7.500 danske kroner.

Den kunne kun betales kontant. Her var et opkald til KF Skënderbeu igen en vej ud af problemerne som i lufthavnen dagen forinden.

Klubben imødekom bødebetalingen, men klubrepræsentanten kunne først komme dagen efter.

Derfor måtte Ivan Djantou og Martin Schiær overnatte på grænsen mellem Montenegro og Albanien. De sov i den lejede bil, som holdt parkeret i midterrabatten ved grænseovergangen.

Ivan Djantou ved lejebilen, som han med sine 191 centimeter og agenten Martin Schiær skulle overnatte i på grænsen mellem Albanien og Montenegro. Foto: Martin Schiær

Med bøden betalt kunne de køre tilbage til problemernes begyndelse. Lufthavnen i Tirana.

Her skiltes deres veje, da Martin Schiær kun arbejdede som agent på deltid og skulle tilbage til sin familie.

Ivan Djantou fik en anden mulighed, som hverken han selv, agent eller klub tænkte på inden.

I hotelbestyrerens klør

Ivan Djantou havde med sit camerounske pas 26 lande på verdensplan, han frit kunne rejse til.

Det gjaldt så at finde et land med en dansk ambassade og et VFS-center, som udsteder visa. Det var der i Abuja i Nigeria.

Sønderjyske indlogerede angriberen i millionbyen, som i første omgang var for fem dage.

Så hurtigt kunne visummet dog ikke klares, og hjemme i Haderslev begyndte troen på at lande den nye nummer ni at smuldre, da bookingen skulle forlænges.

- Hele den første uge i Nigeria tænkte jeg, at det her ikke kom til at ske. Han kunne ikke engang rejse ind i Albanien igen, siger Casper Daather.

Sportschefen brugte omkring flere timer om dagen på at tale i telefon med både Ivan Djantou, Martin Schiær og ambassaden for at være opdateret på situationen.

Ivan Djantou (Sønderjyske 9) mod Andreas Bjelland (Lyngby 6) under Superligakampen mellem Sønderjyske og Lyngby Boldklub på Sydbank Park i Haderslev fredag den 26. juli 2024. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Derudover skulle angriberen banke på ambassadens dør hver dag for at høre til sin sag.

Sportschefen beskrev Djantou som tillidsfuld gennem hele forløbet. Han var dog også nået til et punkt, hvor desperationen om at stå på dansk jord kunne føre ham til at søge hjælp fra de forkerte for at fremskynde processen.

- Uden for VFS-kontoret eller ambassaden var der mange mennesker, som ville tjene penge på at hjælpe. Det var dog ikke alle, der hjalp lige meget, siger Casper Daather.

Efter 11 dage lykkedes det så for Ivan Djantou. Papirerne var i orden, men de kuriøse episoder var ikke overstået.

Ivan Djantous oplysninger havnede som frygtet i de forkerte hænder. Godkendelsen endte nemlig ikke på ambassaden eller VFS-kontoret men på hotelbestyrerens bord. Hotellet som Ivan Djantou boede på i Abuja.

Casper Daather ved ikke, hvordan de endte dér.

- Det var ren reality-tv. Bestyreren krævede 400 amerikanske dollars fra os for at udlevere godkendelsen, men det nægtede vi at betale, siger sportschefen.

Det lykkedes klubben at overtale bestyreren for godkendelsen, og derfor kunne Ivan Djantou efter uger i uvished sætte kursen mod Danmark og fuldende sit skifte til Superliga-oprykkerne.

Ivan Djantou på træningsbanen i Haderslev. Video: Daniel Just Schram

Kan ikke være kræsen

Ivan Djantou har været i aktion i alle kampe for Sønderjyske indtil videre i sæsonen.

Selvom flere måneders arbejde var nær papirkurven, skræmte oplevelsen ikke Casper Daather for at handle med lignende klubber og lignende spillere igen.

Ivan Djantou i rolige omgivelser i DSB-toget mod Vojens for at bestå lægetjekket i Sønderjyske efter ugers venten. Foto: Martin Schiær

- Vi kan ikke tillade os at være kræsne. Hvis der er en spiller, som passer til det, vi leder efter, så skal vi forsøge at jagte dem. Skulle vi have en dansk angriber med samme profil, skulle vi have betalt meget mere, siger han.

TV SYD har også været i kontakt med Ardi Gjanci, sportschef hos KF Skënderbeu. I en SMS bekræfter han, at Ivan Djantou blev afvist i lufthavnen i Tirana. Han mener dog, at klubben havde styr på angriberens albanske opholdstilladelse, og det var det manglende danske visum, som udløste problemerne.

Næste opgave for Sønderjyske og Ivan Djantou er søndag, når FC København besøger Haderslev. Opgøret kan ses på TV3+ og Viaplay eller følges i TV 2 Sports liveblog.

Fanø fik en økonomisk redningskrans, men skal være opmærksom på særligt én ting i fremtiden

Fanø Kommune har fået en økonomisk redningskrans af regeringen og kan se frem til at modtage øtilskud fra 2026. Grafik: Lasse Lund Hansen
Udgivet

Ifølge forsker Kurt Houlberg hjælper den økonomiske indsprøjtning med at holde hånden under Fanø og giver kommunen mulighed for at fortsætte som selvstændig kommune.

Hvis man har lyttet godt efter, har man måske kunne høre lettelsens suk rundt omkring i husstandene på Fanø onsdag morgen.

Spareplaner for 20 millioner kan nu rulles tilbage, efter at regeringen giver et tilskud på netop 20 millioner kroner for 2025 og derudover har lovet, at man vil ændre lovgivningen, så Fanø Kommune fra 2026 kan modtage øtilskud ligesom Læsø, Samsø, Ærø og Bornholm kommuner.

Kurt Houlberg, professor hos VIVE, har talt med Fanø kommune og kender den økonomiske situation. Foto: Pressebillede, VIVE

Ifølge Kurt Houlberg, der er forsker i kommunal økonomi hos VIVE, kan Fanø derfor se ind i fremtiden med et roligt blik.

 - Det er en meget, meget afgørende økonomisk redningskrans, som holder hånden under Fanø Kommunes muligheder for at fortsætte som selvstændig kommune, fortæller han.

En farlig vej

Spørger man Roger Buch, kommunalforsker fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er det "meget usædvanligt", at en kommune er i en situation som den, Fanø er i.

Derfor har det også krævet usædvanlige metoder i form af et ekstraordinært tilskud, og ifølge Roger Buch skal regeringen passe på, at man ikke lader det blive en glidebane.

Fanø Kommunes tre problemer

Ifølge Kurt Houlberg, der er forsker i kommunal økonomi hos VIVE, er der tre årsager til Fanø Kommunes økonomiske problemer:

  1. Udligningsreformen. Da den blev vedtaget resulterede det i, at Fanø Kommune skulle af med penge til andre, fattigere kommuner. Det skulle Fanø i forvejen, men beløbet de skulle af med steg.

  2. Grundskyldslofterne, der er blevet indført i år. De betød, at Fanø Kommune mistede penge. De kan eksempelvis ikke længere tjene så meget på skatteindtægter fra eksempelvis sommerhusgrundene.

  3. Smådriftsulemper. En stor kommune kan sammenlægge eksempelvis skoler eller daginstitutioner for at spare penge og lave økonomiske effektiviseringer. Det er i bedste fald meget vanskeligere på en ø som Fanø - og ofte umuligt.

De tre ulemper passer ikke ind i modellerne, der er lavet på Christiansborg, og som bestemmer hvornår kommuner skal have eller afgive penge.

Derfor kan hjælpen i sidste ende kun komme fra politikerne på Christiansborg, som det nu er tilfældet.

Regeringen har blandt andet hjulpet Randers Kommune i Nordic Waste-sagen.

- Det er en farlig vej at komme ind på for regeringen, men på den anden side kan man heller ikke lade en kommune gennemføre så store nedskæringer. Så det er klart, at regeringen har set sig nødsaget til at gøre noget, siger han.

Ifølge Roger Buch er det netop derfor, at hjælpen fra regeringen er kommet nu og ikke tidligere - man vil helst undgå at skulle give den slags ekstraordinære tilskud, som det er tilfældet her.

Befolkningsstallet

Mens Fanø Kommune med den nye udmelding fra regeringen ser ud til at have et godt økonomisk fundament på plads for de kommende år, så kan der dog komme andre udfordringer for den lille kommune i fremtiden.

- Der kan ske flere ting de kommende år, og kommunen kan blive ramt af andre typer økonomiske udfordringer, så der er ikke noget, der er garanteret, men det her er en meget vigtig økonomisk håndsrækning, siger Kurt Houlberg.

Han peger på, at Fanøs befolkningstal kan gå hen og blive en udfordring i fremtiden. 

- En af de ting, der kan betyde noget for Fanø Kommune er, hvordan befolkningstallet udvikler sig fremadrettet. Nu har de jo væsentlig bedre forudsætninger for at tilbyde service som den, de har i dag. Hvis dem, der bor der, og dem der eventuelt kunne bo der i fremtiden prioriterer anderledes med hensyn til bosted, kan befolkningstallet ende med at gå nedad de kommende år, siger han.

Vejlespillere fik et pusterum fra krisen

Tobias Lauritsen til venstre og Gustav Knudsen til højre var onsdag på besøg i Give Fremad. Foto: Daniel Just Schram, TV SYD
Udgivet

De sidste dage har været hårde for Vejle Boldklubs Tobias Lauritsen og Gustav Knudsen. Onsdag fik de et afbræk og mindelser til dengang, fodbold var en leg.

Vejle Boldklub er i krise, og afklapsningen på 5-0 mod Viborg søndag har ikke været nem at komme sig over. Det mærkes, når to af holdets unge spillere beskriver de seneste dage.

- De har været meget hårde og ikke med mange smil på læben, når man har mødt ind. Slet ikke lige efter kampen, siger Tobias Lauritsen, midtbanespiller i Vejle Boldklub.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at det er en utrolig hård periode, vi går igennem, men det er nu, vi rykker sammen i bussen og skal have det vendt, ligesom vi gjorde i sidste sæson, siger målmanden Gustav Knudsen.

Onsdag fik de noget at glæde sig over, da de blev mindet om dengang, fodbold var en leg.

Afbræk fra krise

Vejle Boldklubs spillere træner to gange om året børnehold i deres 30 samarbejdsklubber.

Trods lutter nederlag indtil videre i sæsonen var der alligevel glæde blandt Give Fremads spillere, der havde besøg af klubbens unge midtbanespiller og reservekeeper.

Tobias Lauritsen spillede søndag en halvleg mod Viborg på den centrale midtbane. Han kunne mærke, at træningen med børnene gjorde noget godt for humøret.

- Det var et dejligt afbræk fra hverdagen at møde nogle glade unge mennesker. Det giver lidt at se dem spille fodbold, men også at de er glade for at se, vi kommer ud og triller lidt bold med dem, siger han.

Får ikke noget ud af at grave sig ned i et hul

Efter det seneste nederlag blev der stillet spørgsmålstegn vedrørende cheftræner Ivan Prelec' jobsituation. En tvivl, som klubbens direktør Henrik Tønder mente, var naturlig, da TV SYD talte med ham tirsdag.

Rygterne fylder ifølge Lauritsen og Knudsen ingenting i spillertruppen. Selvom ugen har været en mental udfordring for dem begge, mener de også, at troen om bedre tider forude skal bevares.

- Selvfølgelig skal man arbejde med de ting, man kan, men det handler om at kigge fremad og se lysere på det. Hvis du bliver ved med at grave dig selv ned i et hul, så får du ikke noget godt ud af det, siger Tobias Lauritsen.

Næste kamp for Vejle Boldklub er mod Sønderjyske på Sydbank Park i Haderslev. Kampen kan ses på TV 2 Sport X og TV 2 Play.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com