Storkeven kan håndfodre skadet og forvist stork fra dramareden
Den tyske hunstork Martina får masser af hjælp fra frivillige i Jejsing efter en skade på benet, som kræver medicinsk behandling.
I marts opdagede "Storkens Venner Jejsing", at hunstorken Martina havde pådraget sig en skade og haltede rundt på marken under storkereden i byen.
Én af de storkevenner, der fandt Martina på marken, er Eva Schmidt Andresen, der, med rådgivning fra en dyrlæge, begyndte at fodre hunstorken med kylling, hvori penicillin og smertestillende var gemt.
- Vi vil gerne have hende op på dupperne, inden hun skal parre sig. For det er også en belastning at have Clyde på ryggen under parring, siger Eva Schmidt Andresen, der er en af de eneste, der lykkes med at håndfodre en stork.
Ifølge Mogens Lange, der er næstformand i Storkene.dk, er der en god grund til at hjælpe storken og give den medicin
- Det giver god mening, nu når der er så få storke, der gæster landet hvert år for at yngle, at vi gør en indsats for at hjælpe dem, der kommer, siger han.
Burde storkene ikke kunne klare sig selv i den danske natur, hvis de skal være her?
- Det ville vi egentlig også gerne, og det kan godt være, at vi i en fremtid, hvor der kommer flere storke til for at yngle, vælger at trække os tilbage. Vi har givet håndslag på, at så længe der er så få, så hjælper vi dem, der er, siger han.
Sæbeopera for storke
Det er ikke drama, der mangler i Jejsing nær Tønder.
Altså i storkereden, der blev opsat i 2021 og siden 2022 har haft skiftende beboere.
- Det er jo megafedt. Man bliver helt varm indvendig, når man godt kan lide storkene og følger med, fortæller Linda Brandt, der er medlem af gruppen "Storkens venner Jejsing".
I reden var hanstork Clyde og den tyske hunstork Martina flyttet ind. Ja, var. For den kendte hunstork Annika havde andre planer.
I 2022 var Annika og Alfred det ynglende par i reden. Sidste år bosatte Clyde sig i reden kort efter at være ankommet til Smedagerreden.
I Jejsing fik Clyde hurtigt indfanget den tyske mage Martina, og der kom æg i reden.
Dét var Annika ikke tilfreds med, og inden længe var den gamle hunstork tilbage i Jejsing, hvor først Martina og så ægget blev smidt ud af reden.
Og så vender vi tilbage til den nyeste dramatiske udvikling.
For kort tid efter Eva Schmidt Andresen havde fodret den tyske, skadede hunstork på marken, var Martina pludselig væk igen.
Og hvad gør man så, når man bor i Jejsing og er storkeven? Man begynder naturligvis at lede efter den skadede stork.
- Vi er dyrevenner og vil gøre alt for, at de har det godt. Så vi kørte rundt og holdt øje, fortæller Linda Brandt.
Reden gav sammenhold
Det er mest i og blandt redens beboere, at der er stort drama.
I Jejsing har reden nemlig gjort noget helt særligt for byens borgere.
- Der skulle ske noget nyt herude, forklarer Linda Brandt og fortæller, at der ikke var mange, der troede på, at storkene ville finde vej til Jejsing, da reden blev sat op.
Men det gik heldigvis godt.
Storke i Tønder Kommune
Storken kom tilbage til landsbyen Jejsing som ynglefugl i 2022. Storken er dog langtfra en ukendt fugl for hverken Jejsing eller Tønder Kommune, men man skal dog en del år tilbage i tiden for at finde vidnesbyrd om ynglende storke her.
Sidst, der var fastboende storke i nærområdet til Jejsing, var i 1984. Det var på Hostrup Kirke, hvor der dette år var et par uden unger. Værd at bemærke er, at der på Rørkærvej 17, altså lige ved siden af Jejsings nuværende storkerede, engang var en storkerede på en pæl. Sidst, et storkepar fik unger på vingerne i Tønder Kommune, var i 1996 i Rudbøl.
I 2006 mislykkedes et yngleforsøg i Rudbøl, da ungerne sultede ihjel. I 2011 udrugede et nyt storkepar et par unger på en rede i Hjemsted ved Skærbæk, men disse unger døde også af sult. Siden har der ikke været bofaste storkepar i Tønder Kommune.
Siden 2022 er det nemlig ikke kun drama, der har præget livet i reden. I alt har der været seks udfløjne unger i Jejsing.
- Det har givet sammenhold. Folk er meget interesserede og følger storkene tæt, siger Eva Schmidt Andresen og fortsætter:
- Reden og storkene er virkelig gode for byen. Vi er ikke bare kommet på Danmarkskortet, vi er kommet på verdenskortet.
Fundet i Tønder
Og så tilbage til Martina.
For efter Martina forlod Jejsing, blev storken spottet på festivalpladsen i Tønder.
Storkevennerne skyndte sig afsted og Eva Schmidt Andresen drog ud på pladsen til Martina med penicillinfyldt kylling.
Det er kun Eva Schmidt Andresen, der kan komme så tæt på, og det er en stor oplevelse.
- Når man sidder tæt på, så kan man se, at det er en stor fugl. Det er meget fascinerende at være så tæt på, siger hun.
Men den er gal igen. Martina er endnu engang væk, og storkevennerne leder løs. Men selvom det er en stor fugl, er den ikke let at få øje på, og eftersøgningen har ikke båret frugt.
Ifølge Mogens Lange fra Storkene.dk kan storken have fået det bedre og søgt andre græsgange.
- Jeg tror, at den er blevet bedre på det her ben, som den gik og humpede på. Det begrunder jeg med, at den er blevet set mindst to gange sammen med en tysk hanstork, og måske er den nede i Tyskland et sted nu, siger han.
Den manglende stork får imidlertid hverken Eva Schmidt Andresen eller Linda Brandt til at give op.
- Vi gør vores. Det er ikke sidste gang, vi har været ude og køre, siger Eva Schmidt Andresen.
Lige nu er det Annika og Clyde, der bor i Jejsing, men mon ikke, der er mulighed for mere drama i reden i fremtiden?